Jiddra inte med mig upprepade Niklas envetet hela natten när jag försökte tala kvar honom på behandlingshemmet. Jag jobbade med behandling av unga narkomaner och alkoholister och jiddra skulle man absolut inte göra med dem som var där. Ansåg de. Han stannade. Han insåg väl någonstans i djupet av sin själ att han jiddrade mest med sig själv. Jiddra, mucka, starta bråk är annars ingen dum idé alls. Alla politiska rörelser kommer från ett behov av att jiddra.
Niklas ligger tyvärr begravd, inte långt från min mamma och tvillingbror, på Skogskyrkogården i Falun. Det krävdes för mycket jiddrande av honom när han kom ut. Det räckte inte med att bli drogfri. Han gick bet på att få någonstans att bo och då faller likt dominobrickor allt från jobb till motivation att hålla sig borta från den välkända drogtillvaron. Han blev 23 år.
Min grannfru Gerd, 84, jiddrar inte med någon. Men hon är väldigt orolig trots att hon aldrig haft några drogproblem och bott i lägenheten ovanför mig i över 50 år. Påläst som hon alltid är har hon snappat upp att man inte ska bo attraktivt för då kan hyran skjuta i höjden. Igår frågade hon om jag trodde att vi bodde attraktivt så att vi skulle kunna råka illa ut. Hon bodde ett tag på andra sidan älven men flyttade ganska snart tillbaka till ”rätt” sida av den. Även i Borlänge finns det köer. Det är fler än jag och Gerd som gillar att bo på Hushagen. Hon betalar redan över halva pensionen i hyra men hon vill absolut inte ombilda till bostadsrätt. Hon är tvärtom rädd att ”det kommer hit också”. Ombildningar alltså. Om Tunabyggen ska tvingas agera ”enligt principen om den private marknadsinvesteraren” kan ju hyran också tvingas upp. Hon känner sig jäkligt trängd nu.
Niklas är död så honom går det inte att jiddra med längre. Men att börja jiddra med Gerd tror jag är politiskt korkat.
17 mars 2008
Jiddra inte med Gerd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Spännande det där med "attraktivt". Är det inte så att rimlig hyra är attraktivt??? Syftet med marknadshyror är ju att göra lägenheter mindre attraktiva genom att höja hyran.
Hyran för Gerds lägenhet ska då vara så hög att bara en enda person tycker att det är tillräckligt attraktivt att betala så mycket. Det behöver ju inte vara Gerd själv som finner denna attraktivitet.
Det är sorgligt att du tutar i din granne osanningar. Tänk om hennes boendekostnad skulle minska om huset ombildades till en bostadsrätt?
Vad ger dig rätten att ställa dig ivägen för hennes möjlighet att få fatta ett beslut i frågan?
Vad är det som får dig att tro att inte min grannfru är kapabel att tänka själv. Det har hon gjort i hela sitt liv. När man är 84 år då har man fattat många beslut i sitt liv.Hon är väl inte intresserad av att bo i bostadsrätt, det är väl därför hon valt att bo i hyresrätt i över 50 år. Hon anser väl att även det ska vara möjligt utan att hon ska tvingas välja en annan boendeform.
HGF motverkar ombildningar aktivt. (Se min blogg för konkreta exempel på det). I och med det sätter ni hela demokratiska processen ur spel, när ni stoppar ombildningar innan köpestämman.
När du tar upp saker som att "Hon betalar redan över halva pensionen i hyra" så faller det i linje med HGFs mantra om att ombildningar leder till ökade boendekostnader. Att du underblåser det ryktet i din blogg så skrämmer du Gerd och andra utan orask. Så har det inte varit vid vår ombildning.
Gerd kan fortsatt bo kvar i sin nuvarande boendeform. Det vet du mycket väl, så varför skriver du att hon skulle "tvingas välja annan boendeform"?
Informera henne istället om hur mycket allmännyttan lägger på underhåll jämfört med de nyligen ombildade föreningarna som plöjer ner massor med pengar på renoveringar. Det borde ligga inom erat uppdrag mot era medlemmar, att se till att dom får ett så bra boende som möjligt.
Fascinernade Daniel! Hur gör er bostadsrättsförening för att trolla fram alla dessa pengar som ni "plöjer ner" i renoveringar? Det tricket vill jag gärna lära mig.
Bojonas,
Många bäckar små:
En bostadsrättsförening drivs ideellt, kollektivt. Vi har ingen dyr VD eller styrelse att avlöna. Inte heller några dyra lokaler för administration osv.
Som ombildad förening sitter vi nu med en stor andel (39%) hyresrätter. Vartefter folk flyttar så säljer föreningen lägenheterna. Den intäkten kommer att finansiera vårat stambyte om ca 10 år. Sådana inkomstkällor har inte allmännyttan.
Att förvalta en hyresrätt är en affärsdrivande verksamhet. Vi behöver dock inte återinvestera i nyproduktion, renoveringar av andra fastigheter, räntor på lån som inte tillhör vår fastighet osv. Alla pengar går direkt tillbaka till egna fastigheten.
En privatvärd har satsat 100% av kapitalet för att köpa fastigheten. I en bostadsrättsförening finns en stor pott egna insatser. I vårat fall var föreningslånet endast 40% av köpeskillingen. På så vis får föreningen en bättre ekonomi jämfört med ett bolag som förvaltar.
Underhållet prioriteras på ett helt annat sätt när styrelsen själva bor i huset, jämfört med ett kommunalt centraliserat bolag där beslutsfattarna nästan aldrig sätter sin fot i området. Istället för "enbart det nödvändigaste" så ser man till att hålla sitt hus i bra skick.
Ahhh!
"Egna insatser" = 30-procentig räntesubvention från staten.
39 procent hyresrätter att sälja = hyresgäster som vilande kapital.
Även min bostadsrättsförening har liknande förutsättningar, men inte så många hyresrätter. Trots detta blir det inte billigt när det ska göras åtgärder. Antingen är ni grymma på upphandling eller så har ni inte insett vad det kommer att kosta på sikt.
Av din blogg att döma så gillar du att sjunga bostadsrättens lovsång. Kanske sjunger du aningen falskt emellanåt...
Jag är tondöv, så påpeka gärna om jag missat på någon ton.
Skicka en kommentar