31 mars 2008

Stigfinnare eller felfinnare

Idag är det förbundsstyrelse.

Där sitter bra folk som för bra diskussioner kring bra frågor. Så dagen idag kommer att bli en bra dag.

Vi har en del att bita i nämligen. Vi ska ha förbundsstämma i Luleå i juni så det har kommit mängder av förslag. En del handlar förstås om vårt interna liv som alltid måste genomgå hårdhänt prövning. Ska vi hålla i 90 år till får vi inte slarva med formen.

Hyresmarknaden står på ända, åtminstone känns det så när man träffar hyresgäster. De vet inte vad de ska vara mest rädda för, att hyran ska sticka iväg, att grannarna knackar på och vill bilda bostadsrätt eller att fastigheten säljs till någon annan. Tryggt är det i vart fall inte.

Förslag har därför kommit om att Hyresgästföreningen borde gå in och köpa bostadsföretag som är till salu. Det ska vi bland annat avhandla idag. Igen. Förra gången vi hade det uppe var förbundsstyrelsen delad i två lika stora halvor. Nu ska stämman ta ställning och då får vi se hur röstsiffrorna fördelar sig.

1923 bildades Hyresgästernas Sparkasse- och byggnadsförening (HSB), så varför inte göra en ny insats passande för dagens bekymmer?

Vi äger redan 15 lägenheter i Helsingborg som följde med en kontorsfastighet. Så vi har gjort ett försök i liten skala.

Visserligen verkar de som bor där nöjda, men det gäller att vara på topp. Funkar det inte till allmän belåtenhet blir det inte roligt för någon. Visst kan vi klara detta om vi vill, men vill vi, det är frågan. Det blir ett rent ideologiskt ställningstagande: Kan man både företräda hyresgäster och vara hyresvärd?

30 mars 2008

Dyrt med oskärpta gubbar

För några år sedan var det ett himla hallå om byggfusk och hus som möglade. Människor blev sjuka (galna bosjukan) och kritiken var hård mot byggsektorn.

Byggfusk kostar oss många miljarder och staten tillsatte en utredning som levererade ett betänkande med det klämmiga namnet: "Skärpning gubbar! - Om konkurrensen, kvaliteten, kostnaderna och kompetensen i byggsektorn"

Nu skulle det bli bättre. Gubbarna skulle skräpa sig. Branschtidningarna var fulla av självkritik och felen radades upp till allmänt beskådande.

Brist på bra byggherrefunktion
Felaktig/oerfaren bemanning
Dåligt samarbetsklimat
Dålig logistik
Ålderdomliga strukturer
Resursbrist
Brist på vilja och engagemang
Bristande kommunikation
För tidig produktionsstart
Oerfaren produktionsledning
Kvalitet och tillförlitlighet värderas ej vid upphandling


Varför ska vi betala för detta?

Man måste kunna räkna hem kalkylerna ropar man nu högt och samfällt på ledarsidor, i paneldebatter, i utredningen om allmännyttan och hyrorna och i den allmänna debatten. Varför ska man kunna det? Det beror väl på vad kalkylerna grundar sig på.

Märklig idé att skicka byggfels- och strukturfelsfakturor till konsumenterna. Man får väl backa hem igen, tänka om och komma på kraftfulla skärpningsförslag innan man kräver lagförslag om att hyrorna ska höjas. Byggsektorn har den allra sämsta produktivitetsutvecklingen och borde ha annat att göra än att begära att hyrorna ska höjas.

Efter skärpningsutredningen gjordes det lite skärpningsförsök. Alf Göransson, NCC:s dåvarande vd, tillhörde den optimistiska skaran och NCC startade fabrik i Hallstahammar för att bygga hyresrätter.

”Jag tror att hyrorna kommer att sänkas, kvaliteten i det som byggs öka och vi kommer att importera ännu mer byggmaterial.” sa han på en uppvaktning hos Mona Sahlin. Nu har Alf Göransson slutat, fabriken är nedlagd, kvalitetsbristerna kvarstår, regeringen har tagit bort investeringsstöd och räntebidrag och det byggs nästan inga hyresrätter. Och kraven på att hyrorna ska höjas är oförminskad.

Men glädjande nog ska nu byggsektorn granskas igen. Statskontoret ska göra en uppföljning av Skärpning gubbar. Regeringen vill få bättre kunskap om tillståndet i byggsektorn och vad som behöver göras för att förbättra det hela. Till 31/12 i år har man på sig.

Så snälla regeringen, ha lite is imagen och kom inte med några lagförslag om höjda hyror så att det blir möjligt räkna hem oskärpta kalkyler även i fortsättningen.

29 mars 2008

Folkets Hus, folkbåten och folkrörelsen



Idag ska jag och igår kväll gjorde jag en insats för Folkbåtens bevarande. Min dotter Maria satsar hårt på att återställa sin Folkbåt i sjövärdigt skick och har därför anlitat mig som skrapare, slipare, epoxilimmare och andligt stöd. Folkbåten är en oöm, praktiskt inredd och sjösäker allroundbåt som ger oanade möjligheter på de nära haven.

Oöm, praktiskt inredd, allround och med oanade möjligheter är också Folkets Hus. Vi hade styrelsemöte igår och även där var det upprustning som var toppfrågan. Om Folkets Hus ska hänga med måste det skrapas, slipas och förnyas. Framförallt är det nog sånt som börjar med folk som verkar kräva en del förnyelseinsatser. Folkrörelser av allehanda slag som hyresgäströrelsen, folketshusrörelsen, nykterhetsrörelsen och idrottsrörelsen är ju inte precis nytillkomna på samhällsarenan.

På Hyresgästföreningen har vi därför skrapat och slipat länge för att hålla oss i form. Nu är det läge för lite expoxilimning. Visserligen en omstridd metod bland båtfolk men lyckas man då håller det.

För nu måste vi toppa formen och se till att vi håller ihop när ovädersmolnen tornar upp sig. 18 april kommer utredningen om allmännyttan och hyrorna och då måste man vara oöm, praktiskt inredd, allround och redo att använda de oanade möjligheter som ges när förslaget blir offentligt och hyresrätten behöver sina anhängare.

28 mars 2008

Bloggerivånda

Det svänger hit och dit i en bostadsbloggares liv.

Idag hade jag exempelvis definitivt tänkt blogga om att jag frös i Örebro igår. Dagen var visserligen fylld av värme men det blåste kallt på torget vid Krämaren i Örebro där Hyresgästföreningen hade stämt träff med hyresgästerna. Det blåser kallt runt hyresrätten också så på det viset var det väl rätt atmosfär. Det är så oerhört energigivande och kul att prata med folk av alla de slag och fasoner. Jag hade värmt upp i Vivalla centrum som ligger inomhus och i studion på Radio Örebro där jag debatterade med vd:n för det privata fastighetsägarna, så lite utomhuskyla är väl inget att gnälla om. Fastighetsägarna tycks för övrigt vara övertygade om att Hyresgästföreningen står i vägen för hyresgäster som vill betala mer i hyra om de bara fick.

Ja, vad ska man säga, det var i alla fall inga som hörde av sig till programmet med den typen av problem. Inte heller träffade jag på några sådana under dagen. Det var precis tvärtom. Många är otroligt ledsna och bekymrade. Fastighetsägarna kanske skulle satsa på torgmöte istället för radiodebatter.

Men så läste jag DN idag där Peter Wolodarski passar på att i vanlig ordning ondgöra sig över Hyresgästföreningen, och då föll frysandet i Örebro bort som ämne för dagens blogg.

Enligt Wolodarski är hyrorna upphovet till allt elände. De låga hyrorna är skadliga för samhällsutvecklingen. Förutom de åsikter som Wolodarski förfäktar är det intressant att fundera över hans ordval. Hyresgästföreningen skriker (högt dessutom) är maktfullkomlig och agerar i strid mot hyresgästintresset. Eftersom han vill utmåla Hyresgästföreningen som en organisation som halvt hysterisk kämpar mot bättre vetande har han väl lyckats pricka rätt i ordvalet. Klassisk metod.

Jag rekommenderar Wolodarski att delta på fastighetsägarnas torgmöte för då kommer han träffa många hyresgäster som önskar att Hyresgästföreningen kunde göra mer för dem.

Han ojar sig också över att vi torgför våra åsikter via annonser. Ja, så kan det bli, vissa kan skriva i DN och andra får annonsera.

27 mars 2008

På inne eller utelistan

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson delar frikostigt med sig av sina omdömen om andras insatser. I det nya numret av fastighetsägarnas tidning delar han ut betyg.

Hyresgästföreningen får icke godkänt.

Enligt fastighetsägarnas vd har vi attitydproblem. Han anser att vi, till skillnad från de privata fastighetsägarna får man förmoda, lever i en förgången tid och ägnar oss åt skrämselpropaganda: ”Återigen försöker man hävda att hyrorna kommer att öka ända tills ingen kommer att ha råd att bo”, skriver han.

Fast där har han fel, någon kommer förstås att ha råd att bo.

Annars vore det alldeles utmärkt om det tillhörde det förgångna att fastighetsägarna ständigt ligger på om allt högre hyror. Men i det fallet ska det tydligen vara som det alltid har varit. Man har snarare intensifierat sina ansträngningar att få till ett rejält systemskifte. För det kommer att bli rejält höjda hyror om fastighetsägarna får som de vill. Om det kan det väl ändå inte råda någon tveksamhet.

Fastighetsägarna har anmält svenska staten till EU-kommissionen bland annat för att de menar att kommunerna inte har tillräckligt höga avkastningskrav på bolagen. Det rör sig om sisådär 12 miljarder som fastighetsägarna menar är otillåtet statsstöd. Inte har de väl gjort en anmälan bara på lite skoj så där.
De vill få rätt och då måste de 12 miljarderna fram. De kommer hyresgästerna att få betala. Det blir höjda hyror det, Per-Åke Eriksson. Och det var väl det som var meningen med alltihopa.

Eriksson tycker att utredningen som ska handskas med fastighetsägarnas EU-anmälan är på rätt väg.

I den kan man nämligen läsa saker som att: ”hyrorna vid ett påtagligt efterfrågeöverskott ska tillåtas att stiga till dess att det inte längre kan anses finnas ett sådant, påtagligt efterfrågeöverskott”. ”En hyresanpassning med hänsyn till ett påtagligt efterfrågeöverskott ska upphöra när det inte längre finns något påtagligt efterfrågeöverskott.

Höj hyrorna så försvinner både köerna och de som bor där idag. Inte alla förstås, det finns naturligtvis ett antal personer som kan betala högre och högre hyror. De andra bekymrar sig inte Eriksson om. Det är fel attityd.

Det vore inte bara omodernt det vore också att ha helt fel attityd om 537 000 medlemmar i Hyresgästföreningen skulle luta sig tillbaka i väntan på att få betala mer i hyra. Varför skulle de göra det? Vi har nämligen kommit på samma idé som ni har. Man måste organisera sig om man ska kunna slåss för sina ståndpunkter.

Tack för att du läste ända hit!

26 mars 2008

Hyresgästförening ala New York

Marknadshyrorna tar över i New York skriver Svenska Dagbladet idag. De boende i Bronx har samlats i mötesrum 440 i Academy of Medicine för att enas om en åtgärdsplan. För när marknaden ska sätta hyrorna då blinkar varningslamporna.

De är inte många på mötet och de har en lång väg att gå men enas till slut om en plan: ”där det inte bara ska finnas minst en ledare som kämpar för frågorna i varje kvarter utan även en ombudsman i varje hyreshus”. Klassiskt grepp, i alla tider har människor organiserat sig när det mörknar i omgivningarna.

Igår var det debatt i riksdagen om risken för marknadshyror i Sverige. Allt som läckt ut från utredningen om hyrorna talar nämligen sitt tydliga marknadsspråk. Läget måste slå igenom på hyrorna ännu mer än det redan gör, fastighetsägarna måste få tjäna mera pengar, hyrorna ska höjas tills köerna är borta, efterfrågan ska styra hyrorna, allmännyttan ska drivas ”enligt principen om den privata marknadsinvesteraren” osv.

Hyrorna kommer att skruvas upp - och ni kommer att få flytta, sa en av deltagarna i New York.

Rapport hade ett inslag om Agneta i Uppsala som skulle få sin hyra höjd med flera tusen i månaden om det blir som den statliga utredningen föreslår. Hyrorna kommer nämligen att skruvas upp och Agneta kommer att få flytta. Hon hade redan börjat förbereda sig.

Det finns ingen risk för marknadshyror sa Mats Odell igår, inget parti vill ha marknadshyror. Frågan är vad de vill ha för slags hyror, de nuvarande vill de i vart fall inte ha. Ingen förespråkare för lägre hyror har ännu trätt fram.

Man anar att en klassisk variant av omdöpning är i antågande. I samma stil som när kalhyggen blev föryngringsytor och städerskor sanitetstekniker ska nu marknadshyror bli....

Kalla det vad ni vill säger jag. Snus är snus om än i gyllene dosor.

25 mars 2008

I villfarelsens tid

När bilen rullade av Gotlandsfärjan igår skickade bloggcoachen sms om att P1 skulle ägna sig åt bostäder. Det visade sig vara ett strålande program där det framförallt blev tydligt att man genom tiderna har tänkt stora tankar om bostäder. Precis det som är meningen med bostadspolitik. Under många år hade riksdagen nämligen ett mål för bostadspolitiken:

”Bostaden är en social rättighet och bostadspolitiken skall skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder till rimliga kostnader och i en stimulerande och trygg miljö inom ekologiskt hållbara ramar. Boendemiljön skall bidra till jämlika och värdiga levnadsförhållanden och särskilt främja en god uppväxt för barn och ungdomar.”

Husen och städerna utformades efter detta. När exempelvis TBC var den stora folksjukdomen byggdes husen högt nära skogen och fönstren gick att öppna i alla väderstreck.

För den idag förhärskande folksjukdomen: ”den som har flest prylar när han dör vinner”, har riksdagen formulerat en ny bostadspolitik:

”Målet för bostadsfrågor är långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven”.

Det är sådana formuleringar som gör det möjligt för Mats Odells utredare Mikael Koch att föreslå att allmännyttan ska drivas ”enligt principen om den private marknadsinvesteraren” och att hyrorna ska vara efterfrågestyrda.

24 mars 2008

I morgon är en annan dag



Så här ser det ut vid Ljugarns strand denna Annan dag påsk. Det vilar något oerhört positivt och hoppfullt över annandagar. Tyvärr tog de ju bort Annandag pingst, annars hade vi haft ytterligare en annandag.

Vi behöver helt enkelt andra dagar. Tisdagar och torsdagar dräller det av, för att inte tala om måndagar som det aldrig kommit något gott ur. Måndagsexemplar av både det ena och det andra finns det mängder av.

I morgon är det inte annandagen längre utan bara en annan dag. Inte så dumt det heller. Då är det bara att sätta igång igen. Ingen annan kommer att fixa det du kan göra och det kommer inte att finnas någon annan att skylla på.

Det är den bistra sanningen.

En bra ingång till morgondagens funderande hittar man här. Rigmor Wilderoth, Hyresgästföreningens regionordförande i Norra Skåne, håller i pennan.

Heja hyresrätten!

23 mars 2008

Hur tänker Odell nu då?

Efter gårdagens DN-artikel om att Odell förväntas backa om allmännyttans avskaffande och hyrornas uppgående blev jag nyfiken på om Odell själv hade några funderingar i backningsfrågan. Finansdepartementet har ju trots allt experter i utredningen, så helt okunnig om hur snacket går där är förstås inte Odell.

Den som satte mig på detta funderingsspår var bloggen Signerat Kjellberg som har ett inlägg med rubriken: Hur tänkte Odell nu då?

Nu visade det sig att handla om hur Odell tänkte i samband med att fastighetsskatten skulle avskaffas för studenter, eller rättare sagt för studentlägenheter.

Men den som söker skola finna, på Kristdemokraterna - För ett schystare Sverige kan man klicka på: Detta händer hos våra ministrar. Men där hade det inte hänt så mycket sedan Odell avskaffade utförsäljningsstoppet för allmännyttan. Men Odell svarar däremot på frågan: Vilket är ditt roligaste minne från tiden sedan valet?

- Jag blev väldigt glad när jag fick ett samtal från en 74-årig dam, som berättade att hon just avbokat fastighetsmäklaren efter beskedet om slopad fastighetsskatt. Hon skulle nu bo kvar i sitt hem och renovera badrummet.


Nu när det både ska bli ett schystare Sverige och hotet mot hyrorna och allmännyttan ska avvärjas kan kanske Odell få bli glad en gång till. Det kan ju hända att han får ännu ett samtal. Denna gång från någon 74 årig dam som avbokat flyttbussen efter beskedet om att hyrorna inte ska skjuta i höjden och att allmännyttan inte ska ”drivas enligt principen om den private marknadsinvesteraren”. Den glädjen unnar jag honom verkligen.

22 mars 2008

Påskgodis

05.53, flera timmar innan den elektroniska omvärldsbevakaren hade piggnat till, skickade min jobbarkompis Anders Mattsson tips om en artikel på DN.se.

Påskafton är ju i den kristna traditionen en ”tom” dag. Kristus ligger i graven, och lärjungarna sitter inlåsta i rädsla för dem som avrättat honom. Inte mycket går att förvänta sig av en sådan dag. Så denna dag har vi istället fyllt med påskägg, godis och mat.
Men då slår DN till och fyller denna tomhetens dag med lite hallelulia stämning.

Vilken rubrik! Hotet mot allmännyttan avvärjt.

”Kommunminister Mats Odell tvingas backa. Mycket kontroversiell utredning om hyrorna och de kommunala bostadsbolagen skrotas, erfar DN.”

Själv erfor jag en känsla av befrielse.

Nu återstår det att hoppas, alternativt tillbe de högre makterna, att det DN erfarit är korrekt.

De högre makterna i detta fall tycks vara samtliga politiska partier i SKL (Sveriges kommuner och landsting).

Vilken välgärning det vore om denna marknadshyresutredning, som avskaffar hela den svenska bostadspolitiken, kunde förpassas till papperskorgen. Det måste ju vara bättre att förpassa den dit redan nu än att invänta en förödande kritik av förslagen när de är ute på remiss. Tänk vad möda och bläck man kan spara på en så enkel åtgärd. En klockren insats för klimatet, både det politiska och atmosfäriska.

För om de som äger bolagen, de som förvaltar dem och de som bor där inte är med på noterna då kommer det att skorra illa i remissvaren. För inte kan det väl räcka med att de privata fastighetsägarna är de enda som är nöjda? Så illa kan det väl ändå inte vara. Nä, det kan det nog inte eller?

21 mars 2008

Rauk’n’roll



Man vill ju ogärna framstå som en provinsiell typ. Fast är man född och uppvuxen i Dalarna så är det inte så lätt att undkomma. Har man dessutom skaffat sig sommarstuga på Gotland har man prickat in just de ställen där man verkligen odlar sin rätt att sätta sig upp mot överheten i tid och otid samt göra lite som man själv vill. Det sätter onekligen sina spår.

Jag skulle å andra sidan kunna hävda att jag inte alls är provinsiell utan tvärtom en ivrig anhängare av subsidiaritetsprincipen. Och plötsligt skulle jag framstå i en helt annan dager, en modern människa som ligger helt rätt, i alla fall i relation till EU.

Där är det högsta visdom att beslut ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå. Överheten ska in så lite som möjligt.

På väg till Ljugarn och sommarstugan såg jag en skylt som meddelade att Ljugarn-Ardre socken var utnämnd till årets socken på Gotland. Här odlas subsidiaritetsprincipen i praktisk handling.

Vi har våra egenheter nämligen vare sig vi är socknar, människor eller länder och dessa bör belönas. I Ljugarn ligger Folhammars raukfält. Så i Ljugarn kör de med rauk’n’roll på somrarna. En liten hyllning både till hembygden och egenheten. Om jag kom hem till Dalarna och föreslog lite rauk’n’roll skulle midsommarstängerna krokna. Där är det annat som räknas.

Det är precis samma sak i bostadspolitiken. Komma här och komma med några europeiska egenheter när vi har egna. Lägsta ändamålsenliga nivå för beslut är Sverige och kommunerna. Överheten ska inte in.

20 mars 2008

No posts found. Try a different search?

Efter bloggen om Blondinbella har en del personer legat på och uppmanat mig att jobba vidare på min personliga bloggutveckling. Jag kastade mig därför över Bloggskolans kurs ”Från nybörjare till proffs”. Tyvärr gick det hela omintet redan vid programmets inledande fråga. När jag skrev att jag ville ägna mig åt bostadspolitik blev det korthuggna svaret: No posts found. Try a different search?

Men där hade inte bloggskolan något nytt att komma med. Svaret liknar det svar man brukar få när man närmar sig politiken. Och hur man ska kunna bli proffs på något som inte finns framgick tyvärr inte heller.

Med tanke på den senaste tidens skörd av bostadspolitiska pressklipp så borde ändå både bloggskolan och politikerna anlita någon lämplig omvärldsportal för uppdatering. För bostadspolitik är en allestädes närvarande företeelse i människors liv. Detta faktum försvinner inte bara för att man avskaffat bostadspolitiken, bostadsdepartementet, bostadsutskottet och bostadsministern.

Finansmarknadsminister Mats Odell brukar beskriva samma sak så här: ”Vi behöver inte ha någon bostadsminister för vi har ju ingen lastbilsminister.” Han tycker nog att det var väldigt kul sagt för han brukar berätta det på olika konferenser.

Vissa skillnader kan man ändå se mellan bostäder och lastbilar. I lastbilar är man sällan trångbodd, lastbilen blir inte plötsligt såld under färd, inte heller blir den ombildad till buss därför att passagerarna i baksätet kräver det. Lastbilar är ju trots allt lastbilar.

19 mars 2008

Påskkort till Mats Odell



Studentbostäder i Skrapan, Södermalm, Stockholm

Hej Mats, jag såg i Svenska dagbladet igår att du tagit dig an studenternas boendekostnader. Fastighetsskatten ska slopas för studentbostäder. Jättebra.

Jag läste också att du på frågan om fastighetsägarna också kommer att sänka hyran svarade: ”Det är en förhandlingsfråga, som jag antar att studenterna kommer att gripa sig an med liv och lust.” Nästa steg måste bli att fastighetsskatten på hyresrätter också tas bort så vi kan komma igång med byggandet, sänka hyran och få lite bättre neutralitet mellan de olika boendeformerna. Jag vill därför redan nu meddela att jag gärna vill få ett sådant förhandlingsuppdrag. Jag skulle gripa mig an det med liv och lust.

Med dymmelonsdagshälsningar

Barbro Engman
Hyresgästföreningen

Fram för dymmelonsdagen

Idag är det dymmelonsdag. Tyvärr har den inte någon framskjuten plats alls i folkmedvetandet trots att meningen är att vi redan idag ska smyga in i påskfriden.

Dymblar är trästavar som ersatte metallkläpparna i kyrkklockorna för att ge en dämpad klang. En markering om att lugnet var i antågande. Själv smyger jag i sann dymmelonsdagsanda iväg till Gotland redan idag för att fullfölja resan i morgon. Det blir en försiktig mellanlandning i Stockholm.

Det lär inte gå att finna några politiker i Almedalen så här års. Men själva politiken är förstås på plats. Ledaren i Gotlandstidningar idag har rubriken: "Byggandet driver Gotlands utveckling" och går bland annat följande att läsa:


”Vad driver utvecklingen på Gotland? Den frågan är ganska bra att ställa sig ibland, även om det så klart inte finns något enkelt, entydigt svar. Är det kommunikationerna, turistnäringens utveckling, jordbrukets nischning mot lokalproducerad mat eller tjänstesektorns utveckling som egentligen driver Gotlands utveckling? […] Ett stort och väl spritt byggande skapar många direkta jobb på vår ö. Men framförallt så sätter det fart på hjulen med försäljning av tomter, byggmaterial och servicetjänster runt omkring byggandet. […] Jag tror att byggandet är en underskattad drivkraft i den gotländska samhällsdebatten!”


Det är väl inte bara på Gotland det är en underskattad kraft kan man kanske tillägga.

I samma tidning skriver en icke namngiven skribent från sin Hemsehorisont:

Men tänk ett hus med en skön blandning av barnfamiljer och pensionärer, där gamla och barn kan umgås i vardagen på ett helt naturligt sätt så som det var förr. Jag tycker att de nya trenderna med medvetet segregerat boende är ganska obehagligt. I andra sammanhang är segregation ett negativt ord men när det gäller att fösa samman alla 55+ i särskilda kvarter då är det valfrihet och bra.”


Det är nyhetstätt kring bostäder på Gotland. Hoppas att det håller i sig till politikerveckan i Almedalen.

18 mars 2008

Barbro vs Blondinbella

När min farfar var lite rund under tofflorna brukade han läsa en dikt där första strofen löd: ”I denna värld av släta knoddar som be och buga för en slant”. Det framgick senare i dikten att det var ett relativt föraktligt beteende detta att ständigt be och buga för slantar.

Idag är det precis så det ska vara. I mitt nya liv som bloggare har jag nämligen förstått att även bloggeriet går ut på att be och buga för slantarna. Det finns bloggar om saken:

”Som bloggare finns det många olika sätt att tjäna pengar. Vilket sätt som är lämpligast beror på vilket ämne du väljer”. Och det är väl det som är själva haken. Ämnet.

Blondinbella modebloggar och jag bostadsbloggar. Det går nämligen att tjäna miljoner på att promota t-shirts som kostar lika mycket som en trea i Hedemora men det går inte att tjäna miljoner på att promota en hyfsad bostadspolitik.

Bloggdrottningen Blondinbella tjänar multum och skriver på sin blogg: ”tillsammans kan vi gå hur långt som helst. Ska jag passa på och skrämma medierna lite med att säga att vi snart 300 000 läsare per vecka har en otrolig makt att påverka nästan vad vi vill? Och vet ni vad det coola är? Det är en 17 årig tjej som styr.”

Jag är dock en bit på väg, jag har precis som Blondinbella en bloggcoach. Min heter André. Han har nu gjort framstötar om att få bli revisorssuppleant ifall bloggen bolagiseras Jag tror ändock att jag lägger ner det där med bolag och sponsorer.

Jag kan ju ändå säga som Blondinbella: ”tillsammans kan vi gå hur långt som helst. Ska jag passa på och skrämma medierna lite med att säga att vi snart 538 000 medlemmar har en otrolig makt att påverka nästan vad vi vill? Och vet ni vad det coola är? Det är en dam i sina bästa år som är ordförande.

Är jag bara avundsjuk? Absolut. Inte så mycket på blonda Bella kanske som på alla sponsorer hon har och att hon kan klaga på sin blogg över alla morgonsoffor och debattprogram hon får vara med i. Det skulle jag också vilja göra, klaga på alla dessa tv- och radioprogram som ständigt diskuterar hur vi ska få tak över huvudet. Om nu Blondinbella har makt att påverka vad hon vill kunde hon kanske lämna t-shirten ett litet slag tillförmån för trean i Hedemora. Kan man tycka.

17 mars 2008

Jiddra inte med Gerd

Jiddra inte med mig upprepade Niklas envetet hela natten när jag försökte tala kvar honom på behandlingshemmet. Jag jobbade med behandling av unga narkomaner och alkoholister och jiddra skulle man absolut inte göra med dem som var där. Ansåg de. Han stannade. Han insåg väl någonstans i djupet av sin själ att han jiddrade mest med sig själv. Jiddra, mucka, starta bråk är annars ingen dum idé alls. Alla politiska rörelser kommer från ett behov av att jiddra.

Niklas ligger tyvärr begravd, inte långt från min mamma och tvillingbror, på Skogskyrkogården i Falun. Det krävdes för mycket jiddrande av honom när han kom ut. Det räckte inte med att bli drogfri. Han gick bet på att få någonstans att bo och då faller likt dominobrickor allt från jobb till motivation att hålla sig borta från den välkända drogtillvaron. Han blev 23 år.

Min grannfru Gerd, 84, jiddrar inte med någon. Men hon är väldigt orolig trots att hon aldrig haft några drogproblem och bott i lägenheten ovanför mig i över 50 år. Påläst som hon alltid är har hon snappat upp att man inte ska bo attraktivt för då kan hyran skjuta i höjden. Igår frågade hon om jag trodde att vi bodde attraktivt så att vi skulle kunna råka illa ut. Hon bodde ett tag på andra sidan älven men flyttade ganska snart tillbaka till ”rätt” sida av den. Även i Borlänge finns det köer. Det är fler än jag och Gerd som gillar att bo på Hushagen. Hon betalar redan över halva pensionen i hyra men hon vill absolut inte ombilda till bostadsrätt. Hon är tvärtom rädd att ”det kommer hit också”. Ombildningar alltså. Om Tunabyggen ska tvingas agera ”enligt principen om den private marknadsinvesteraren” kan ju hyran också tvingas upp. Hon känner sig jäkligt trängd nu.

Niklas är död så honom går det inte att jiddra med längre. Men att börja jiddra med Gerd tror jag är politiskt korkat.

16 mars 2008

Packat och klart

här sa Mats Odell i riksdagen den 7 mars (ur riksdagens protokoll):

”Jag har varit på olika håll i Sverige. Särskilt intressant har det varit att besöka det allmännyttiga bostadsföretaget i Malmö, MKB. Där har man för ett antal år sedan tillsammans med hyresgäströrelsen tagit fram den så kallade Malmömodellen. Där har man inte mindre än 180 olika parametrar som man använder för att bedöma hyran. Det har bidragit till att hyresgästerna själva har fått vara med och värdera vad utsikten, standarden på lägenheten och så vidare är värda. Sedan har man gemensamt satt en hyra.”


Mats Odell gillar uppenbarligen Malmömodellen. Det gör de i Malmö också.

I Sydsvenskan igår skrev Sonny Modig, VD för MKB, och Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen i södra Skåne bland annat:

”Låt Malmömodellen, principen för hyressättning i bostadsbolaget MKB, vara vägledande när det gäller hur hyrorna i hela landet skall sättas i framtiden.

Hyrorna i Sverige sätts enligt bruksvärdessystemet. En del av systemet, bruksvärdesprincipen, anger att hyran skall bestämmas till ”skäligt belopp”, men säger inget om vilken hyresnivå som skall finnas på en ort eller vilka hyresskillnader som skall finnas mellan olika lägenheter. Det är parterna på hyresmarknaden som skall fastställa hyrorna inom ramen för förhandlingssystemet.

Vi kan inom ramen för gällande lagar ta ansvar för viktiga frågor på Malmös bostadsmarknad.”


Just det, den modell Odell är så överförtjust i har utvecklats inom ramen för nuvarande lagstiftning och inom ramen för förhandlingssystemet. Det har modellerna i Göteborg, Gävle, Norrköping, Linköping, Umeå m fl också gjort.

I utredningen om hyrorna som den 18 april landar i Mats Odells knä står att läsa:

”Vid våra studier av EG-rätten har det inte heller framkommit något som talar för att
bruksvärdessystemet som sådant skulle vara oförenligt med EG-rätten.”

Så då är väl det hela klappat och klart:

1. Vi har redan en lagstiftning som funkar
2. Mats Odell gillar hur den tillämpas
3. EG-rätten har inget att invända
4. Alla gillar bruksvärdessystemet
5. Ingen vill ha marknadshyror (utom centerns ungdomsförbund, Fredrick Federley och fastighetsägarna)

Så låt oss slippa en statlig reglering av hyrorna. Man ska väl inte ändra på ett vinnande koncept.


Bredvidläsning för den vetgirige:


Vad är bruksvärde?

Med en lägenhets bruksvärde menas vad den är värd om man jämför med likvärdiga lägenheter. För att en lägenhet ska betraktas som likvärdig måste man ta hänsyn till ett antal faktorer som lägenhetens storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard och ljudisolering. Andra viktiga faktorer är förmåner knutna till lägenheten: tillgång till hiss, tvättstuga, särskilda förvaringsutrymmen, god fastighetsservice, garage och biluppställningsplats. Även faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort och närhet till kommunikationer påverkar bruksvärdet.

Bruksvärdet ska bedömas objektivt. Det innebär att bruksvärdet inte bedöms utifrån vad en enskild hyresgäst anser vara värdefullt utan från vad som är bra för hyresgäster i allmänhet. Bruksvärdet är inte ett mått i pengar utan ett mått på hur lägenheten och fastigheten fungerar för hyresgästen.

15 mars 2008

Det är musiken som får människor att dansa - inte instrumenten

De privata fastighetsägarna har som bekant anmält svenska staten till EU-kommissionen. Man är misslynt över hur de allmännyttiga bostadsbolagen fungerar. En utredning tillsattes som skulle klura på om EG-rätten kunde tänkas ha invändningar mot den svenska bostadspolitiken. Fastighetsägarna närde drömmar om att det kanske till och med skulle gå att avskaffa den helt och hållet. Bostadspolitiken alltså.

När vi gick med i EU hette det att bostadspolitik inte var en EU-kompetens. Det fanns mycket på den tiden som det inte var meningen att EU skulle lägga sig i. Det finns mindre av sådant idag. Idag griper EU in i det mesta av våra göranden och låtanden.

Istället för att spela förstafiolen borde EU fungera som ett diskret komp. Och det är väl det som är tanken med det nya fördraget. För det är musiken som får människor att dansa inte instrumenten. När man dessutom spelar falskt vill man helst logga ur från hela alltet.

På regeringens hemsida kan man läsa: ”Nationella parlament ska bevaka om beslut ska fattas på EU-nivå eller i medlemsländerna, det vill säga att närhetsprincipen respekteras.”

Allt talar för att den svenska bostadspolitiken ska avgöras i Sverige, inte i Bryssel. Lotta Fogde skriver i idag på DNs ledarsida att: ”Ratificeringen av det nya EU-fördraget erbjuder ett tillfälle att sätta ned foten och kräva garantier innan EU- tåget tuffar vidare”.

Fastighetsägarna sitter i första vagnen ivrigt väntande på att hyreshöjningarna ska ticka in. Någon borde dra i nödbromsen.

14 mars 2008

Alla mot Odell

Det blev som sagt ingen debatt om bostäder i Debatt.

Det blev debatt om Debatt.

TV 4 slog dock till med en debatt fast i ett nyhetsinslag om byggande. Det var ingen klassisk debatt med debattledare och debattörerna fanns på olika ställen.

Likväl är det debatt när två eller fler parter försöker övertyga en grupp åhörare i en avgränsad fråga. Ordet debatt kommer från latinets de battere och betyder slå sönder motståndarens argument.

Det var alla mot finansmarknadsminister Mats Odell.

Boverket räknar med att byggandet av hyresrätter kan minska med 20 procent i år jämfört med 2007. De byggare som kan välja mellan att bygga bostadsrätter eller hyresrätter, de väljer bostadsrätter, sa Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH. Det kommer att bli färre hyresrätter, sa samme Stellan.

Mikael Cocozza - känd byggare från Linköping, som tidigare byggt billiga hyresrätter - startade under 2007 inte ett hyreslägenhetsprojekt. Han bygger nu bostadsrätter. Hans förklaring är enkel och välkänd: Skattebelastningen är för hög på hyresrätter.

Bristen på hyresrätter kan bli ännu större än nu helt enkelt.

Men bostadsminister Mats Odell (kd) avfärdade allt. Han hävdade att det byggs väldigt mycket hyresrätter. Ja, vad ska man säga. Tittarna drog väl sina egna slutsatser. Alla som söker en hyresrätt har väl för länge sedan dragit sina slutsatser de med. Kl 20:22 skrev till exempel Sara på TV4:s hemsida en kommentar.

”Hyresrätter är JÄTTEVIKTIGA! Det är inte alla som kan eller ens VILL köpa hus, lägenhet eller bostadsrätt. Jag själv är en av de många som BARA vill HYRA lägenhet!”

Just det!

Du som fortfarande känner sug efter mera bostadsbyggandeinslag kan klicka på länken här .

Läs även mitt tidigare inlägg, Platt fall Odell plattor, så får du ännu mera siffror eller brist på siffror. För det är oklart värre vad som hände med Odells plattor.

13 mars 2008

Tips från coachen

Nu är klockan 09.02.

SVT Debatt flaggar fortfarande för att marknadshyror blir ett ämne ikväll. Det blir det inte (se nedan).

Ämnet shopping kommer däremot upp. "Shopping har gått från att bara vara shopping till att bli både tröst och ideologi." skriver de på SVT:s hemsida. Ja men det är ju precis som i bostadspolitiken. Om ni bakar ihop ämnen så kan ni få med allt. Om inte annat blir det ett bredare perspektiv på shopping.

Inställd Debatt

Kl 22.29 igår kunde man läsa följande på SVT:s hemsida:

I april presenteras en regeringsutredning som väntas ge fritt fram för marknadshyror. Det innebär att hyrorna i storstädernas innerstadsområden beräknas öka med omkring 40 till 60 procent . När Finland avreglerade hyrorna på 90-talet hände just detta, hyrorna i centrala Helsingfors steg med upp till 60 procent.
Hyresgästföreningens Barbro Engman, Fredrick Federley, centerpartiet och kommun- och finansminister Mats Odell med flera debatterar.

Programledare Stina Lundberg Dabrowski.


Kl 07.08 idag kunde man fortfarande läsa samma sak.

Fast någon tripp till Göteborg blir det inte. SVT hänger inte med i sina egna svängar. Det blir nämligen ingen debatt! Äntligen skulle bostäder och hyror hamna i rampljuset. Redan innan en enda studiolampa spred något enda ljus över ämnet försvann det ur tablån. Nu återstår att bevara programpresentationen till eftervärlden. Det blir ett program med Stina ikväll. De andra planerade ämnena ska köras. Varför just bostadspolitiken försvann ut ur programmet, när redaktionen hamnade i bråk med varandra, lyckades i alla fall inte jag få något svar på när de ringde igår kväll. Nu ska Janne Josefsson ta över programmet och bostadspolitiken. För bostadspolitik ska det bli sa de. De kan ju låta texten stå kvar tills det blir av. För det som står där är korrekt.

Gårdagens blogg, Jubel i bloggen, satte mig i kontakt med en annan bloggare.

Bloggaren Inger är resthyresgäst. Jo, det är sant så kallas hyresgäster i bostadsrättsföreningar. Det låter som någon slags restprodukt, någon som blivit över.

Läs Ingers blogg så får du veta hur livet är för resten, de som vill hyra.

12 mars 2008

Jubel i bloggen

Jag är nybliven bloggentusiast. Jag drar upp mitt bloggande i tid och otid. Jag måste nämligen få upp siffrorna på google analytics. Via analytics får man fram statistik på hur många som läst, när de läste, hur de hittade till bloggen och hur länge de stannade. Visserligen är det fel på statistiken men jag kollar ändå. Alla jag träffar har nämligen läst min blogg och det syns inte på analyticsstaplarna.

PM Nilsson, tidigare chef för ledarsidan på Expressen, har också börjat blogga. Han har hållit på lika länge som jag, inte länge alls.

Han verkar även vara lika euforisk och skriver att: ”det ska bli intressant att se hur lång tid det dröjer innan opinionsbildning främst associeras med att blogga”. Han menar att likheterna med en folkrörelse är stora. Just det. Jag har redan fyllt flera Folkets Hus med besökare, fast på bloggen. Och jag kan skriva vad jag vill utan att fjäska för debattredaktörer.

”Bojonas”, en av mina återkommande bloggbesökare som tidigare varit positiv till det jag skrivit, klämde idag till med att jag gnäller för mycket på andra. Detta gav mig chansen att lägga ut Hyresgästföreningens idéer om framtiden. Mitt scoop om att Akelius ”mutar” hyresgäster med 25 000 kronor för att de ska rösta ja till ombildning, fast de ska bo kvar som hyresgäster, gav eko i flera medier. Jag träffade en journalist som jag verkligen gillar och det blev inte sämre av att han läst min blogg. Han kan ju tänkas citera något endera dagen. Dagens Industri ringde idag om min syn på ägarlägenheter. Jo men visst, det stod på bloggen igår.

Så snälla du - läs min blogg varje dag. Då får jag upp staplarna på analytics och du får vara med i en folkrörelse. Bingo.
Om man var lagd åt management-hållet skulle man också kunna säga att det är en win-win situation.

11 mars 2008

Radhus på höjden


Rumänien. Inkilad ägarlägenhet i hyresfastighet.

Sverige ska få en ny boendeform. Ägarlägenheter. Man kan likna ägarlägenheter vid radhus på höjden sades det på en konferens jag var på.

Kan man? Jag har aldrig sett några radhus med gemensam fasad, ytterdörr, trapphus, hiss, tvättstuga, källare, vind, tak, vatten- och avloppsstammar. Det finns inga radhus som står på en och samma lilla markbit heller.

”Djävulen sitter i detaljerna” sa justitieminister Beatrice Ask på samma konferens. Så är det förstås. Det finns tusen och en ”detaljer” som måste redas ut innan det funkar att äga varsin låda i samma hus. Det blir ännu knepigare om en del äger och andra hyr i samma hus. Därför blir det heller inget förslag om att införa ägarlägenheter i det redan byggda. Det finns för många djävulusiska detaljer. Nu ska man inte gnöla om det. Vill folk bo i ett radhus på höjden istället för ett på marken så….

Nu verkar dock en av de stora poängerna vara att själva ägaren inte ska bo där. Ägarlägenheter ska nämligen ge positiva effekter på hyresmarknaden. Positiva effekter på hyresmarknaden betyder att hyresgästerna får en ytterligare chans att bo på osäkra villkor i någon annans bostad.

Peter Wolodarski skriver i dagens DN att ägarlägenheter är ett tryggare boende. Det bli allt tryggare att äga och allt otryggare att hyra skulle han också kunnat skriva.

Igår var jag på möte igen. Denna gång i ABF-huset i Stockholm där Hyresföreningen på Norrmalm hade årsmöte. Det kom så mycket folk att lokalen inte räckte till. Årsmötet fick ställas in i och nästa gång får man hitta en större lokal. För hyresgäster är inte trygga. De är oroliga, väldigt orolig. Det borde flera vara, till exempel de 96 procent av riksdagsledamöterna som inte bor hos allmännyttan. Tv4 har nämligen kollat upp hur våra riksdagsledamöter bor. Se inslaget här.

10 mars 2008

Ombildning till varje pris



Ibland blir man så otroligt arg. Idag är en sådan dag när man behöver många bokstäver för att bli av med en del ilska.

Alla som väljer att bo i villa räknar med att de ska kunna bo där tills de väljer något annat. Det finns inga politiker som stör sig på villaområden och kräver att en del ska ombildas till hyresrätter. Alla som väljer att bo i bostadsrätt räknar med att kunna bo där tills de väljer något annat. Det finns inga politiker som stör sig på bostadsrättsområden och kräver att en del ska ombildas till hyresrätter.

Alla som väljer att bo i hyresrätt, räknar de med att de ska kunna bo där tills de väljer något annat? Knappast.

Politiker av skilda kulörer stör sig enormt på hyresrättsområden och sliter hårt för de ska ombildas till bostadsrätter eller säljas ut. De inrättar till och med särskilda ombildningskontor för att övertyga hyresgästerna om vilken strålande affär det är att bli fastighetsägare ihop med grannarna. Ombildningskonsulter anlitas och staten ska gå in med garantier för dem som inte får lån.

Om hyresgästerna inte vill ombilda används allt grövre metoder. I en av Akelius fastigheter har man inte fått ihop tillräckligt många intresserade. Så nu ska ja röster köpas. 25 000 kronor betalar man för en röst.

Så här står bland annat i brevet till hyresgästerna:

Erbjudande till dig som vill bo kvar med hyresrätt och röstar Ja på köpstämman
Erbjudandet innebär att alla som röstar Ja till att bostadsrättsföreningen köper fastigheten, men som väljer att bo kvar med hyresrätt, får 25 000 kronor, att renovera sin lägenhet för. Pengarna kan t.ex. användas till att köpa nya vitvaror som ny kyl, frys och spis.

Detta borde skrämma vettet ur alla dem som vill ombilda och alla som inte vill. Vad blir det för slags förening av detta? För en ja-röst lovar man också att inte höja hyran mer än förhandlingarna med Akelius hade gett. Vad är det för löfte, tror de att man får höja hyror hursomhelst. Föreningen tipsar om att man kan köpa spis, kyl och frys för pengarna. Vad är det för tips. Hyresgäster har rätt till spis, kyl och frys. Nu ska de köpa det som de har rätt till för mutpengarna. Vad är det för slags bondförsök?

09 mars 2008

Heja Kerstin!

Kerstin Hurtig, kristdemokrat i Varberg, är inne på ett bra spår i senaste numret av Kristdemokraten. Där beskriver Hurtig det som behöver sägas om kd och hyresgästerna.

Läs hennes debattartikel här.

08 mars 2008

Hippa Hyresgästföreningen


Klicka på bilden för att se grafiken i större format.


Magnus Andersson
, Förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund, gillar inte Hyresgästföreningen. Han är upphakad på att vi inte gillar marknadshyror. Han skriver därför lite lagom nedlåtande om Hyresgästföreningen på sin hemsida: ”det är väl knappast någon hipp organisation som en massa människor vill vara medlem i, eller som de sympatiserar med.”

Hipp (tuff och cool) måste man vara för utöva lockelse på unga människor, enligt Magnus. Förmodligen har han helt rätt. Jag har därför nöjet att meddela Magnus, och alla andra, att Hyresgästföreningens hippfaktor är oerhört hög. Fler och fler hyresgäster blir medlemmar. Just nu har vi 536 621 hushåll som medlemmar. Det är 2 207 fler än samma tid förra året.

107 400, etthundrasjutusenfyrahundra, av våra medlemmar är under 30 år. Det är en mycket högre och hippare siffra än vad centerpartiets ungdomsförbund lycktas få ihop. Det kan möjligen bero på att unga människor vet vad som är hippt och det är till exempel är att säga nej till marknadshyror.

Dyra hyror är ingenting för folk med låga inkomster.

För övrigt är 204 600 medlemmar under 40 år. Det finns gott hopp om hippa Hyresgästföreningen.

07 mars 2008

Mot nya djärva mål - Messing till Wallenstam

Den tidigare infrastrukturministern Ulrica Messing har blivit föreslagen som ny ledamot i fastighetsbolaget Wallenstams styrelse. Hon är också suppleant i socialdemokraternas verkställande utskott. Vad det kan bli av den mixen får väl klarna på sikt, för på frågan om vad hon tycker du om marknadshyror svarar hon i Dagens industri:

"Jag tycker att man ska ha en bostadspolitik som innebär att man inte bara har bostadsrätter inne i städerna och inte bara hyresrätter i ytterområdena. Att man har en blandning av bostäder så man inte segregerar utan inkluderar."

Om det ska betraktas som ett svar hoppas jag att det var ett nej till marknadshyror. Jag hoppas dessutom att hon inte faller in i Fastighetsägarnas mantra om hur svårt man har det när man är fastighetsägare. Enligt Wallenstam själva uppgick deras resultat för 2005; till 262 mkr, 2006 till 247 mkr och för 2007 till 306 mkr en ökning med 24 procent mot 2006.

Inte dumt alls att ha sådana pengar för den som vill komma upp sig på hyresgästernas rankinglista. För andra gången har SCB på uppdrag av Hyresgästföreningen i Västra Sverige tagit reda på vad hyresgästerna tycker om sitt boende. I tabellen Nöjd-Förvaltningkvalité-Index (NFKI) ligger Wallenstam som fjärde bolag. Från slutet.

Här kan Ulrika Messing göra skillnad. Om hon vill.

06 mars 2008

Här är en kund begraven

Bostadspolitiken är en genuin och genomgripande välfärdsfråga. Inget konstigt med det. Bostaden är självaste utgångspunkten i våra liv.

Våra hem är därför inte som vilken ost som helst. Den som inte kan se skillnad på en ost och en bostad borde vara illa ute. Men det är ostanhängarna som verkar ha medvind. Finns det inget tak för ostpriset behövs inget tak för hyrorna heller.

Ledarskribenten på Västerviks tidning hör till ostanhängarna. I dagens ledare står det, ”För att lösa problemen räcker det inte med att pilla lite på allmännyttans privilegier. Snarare krävs avreglering och marknadsprissättning.”

Filosofin är enkel, marknaden vet bäst. Marknaden förmodas fixa det hela till allmän belåtenhet och lycka och politikerna ska betrakta det hela lite på avstånd.

I själva verket spelar politikerna första fiolen i detta marknadsspel. De avgör hur förutsättningarna ser ut på den s.k. marknaden. De är de som sitter på styr- och reglersystemen.

Om exempelvis de som makten haver tycker att ägandet är ett överordnat intresse kommer de att gynna ägandet genom att införa förmånliga skattevillkor. Då kommer folk omedelbart att se om sina hus, överge sina hyresrätter och satsa på det ägda. De som kan alltså. När regeringen tog bort räntebidrag och investeringsstöd blev det dyrare att bygga i hyresrätt. Får man hjälp av skattebetalaren med 30 procent av sina räntekostnader så klirrar det i plånboken hos villaägarna och bostadsrättsinnehavarna. Det klirrar mindre hos hyresgästerna. När man sänker fastighetsskatten med flera miljarder på egna hem genom att begränsa skatten på tomtvärdet blir det billigare att bo i villa.

Marknaden efterfrågar villor och bostadsrätter kommer det att heta. Ja, tacka sjutton för det.

Man kan undra vad det är för avregleringar som ska göras. Är bidrag reglering men inte avdrag? Är hög skatt reglering men inte låg eller är det tvärtom. Hyresgästerna betalar full skatt på hushållsnära tjänster medan andra får göra skatteavdrag för samma tjänster. Är det reglering eller är det bara orättvist?

Det minsta man kan begära är att politikerna inte styr hur folk ska bo. Därför måste det råda neutrala och rättvisa skattevillkor mellan de olika boendeformerna.

Man får trösta sig med den här ledartexten från Folkbladet istället.

05 mars 2008

Marknadsfundamentalisten Federley strikes again

I går slog Stureplanscenterns främste företrädare Fredrick Federley till igen. Denna gång i Expressen med sina gamla krav på marknadshyra.

Federley och hans medförfattare Ulrik Franke, ordförande i fria moderata studentförbundet, konstaterar själva att alla är emot dem. De politiska partierna från höger till vänster, Hyresgästföreningen och näringslivet, ingen förfogar de över insikterna F och F har. Det kan ju möjligen också antyda att Federley är inne på fel spår. Inte ens Expressens omröstning i frågan är någon tröst för honom. 70 % är emot marknadshyror och 30 % är för. Och det är ändå bra siffror för marknadshyresförespråkarna, statistiskt säkerställda undersökningar visar att betydligt färre andel är för marknadshyror.

Följande lilla replik skickade jag till Expressens tf debattredaktör Sakine Madon igår som valde att inte ta in några mothugg mot Federley. Så vad gör man. Man tager vad man haver, den egna bloggen:

Centerpartisten Fredrik Federley och Fria moderata studentförbundets ordförande påstår i en debattartikel i Expressen att Hyresgästföreningen ägnar sig åt smutskastning av marknadshyror. Inte behöver man smutskasta marknadshyror. Konsekvenserna av sådana är nämligen uppenbara för de flesta. Dit räknas dock icke Federley och Franke.

I Federleys och Frankes värld är Hyresgästföreningen och hyrorna allt eländes upphov. Svarthandel beror på hyrorna, att det byggs för lite hyresrätter beror på hyrorna, det intoleranta samhället beror på hyrorna, diskriminering beror på hyrorna, MKB:s hemliga register beror på hyrorna hävdar Federley och Franke.

Det mesta är dock taget ur luften. Svarthandel beror på att det byggs för lite, att det byggs för lite hyresrätter beror på att staten ger sämre skattemässiga villkor för byggande av hyresrätter, det intoleranta samhället och MKB:s register har förstås helt andra orsaker än att människor betalar hyror som är någorlunda rimliga. Det är nog inte så konstigt att Federleys och Frankes egna partier tagit avstånd från idén om marknadshyror.

EDIT: Nu har Josefin Brink svarat Federley och Franke här.

04 mars 2008

Bostadsmyt 2: Det lönar sig inte att äga bostadsfastigheter



I min serie om bostadsmyter är det dags för en som lyckats få ordentligt fäste.

Överallt hör man samma mantra – det lönar sig inte att äga bostadsfastigheter. Varje gång jag sitter på någon av alla dessa paneldebatter som kantar mitt liv utmålas hyresgästerna som allt eländes upphov på bostadsmarkanden. Det är vårt fel att det inte går att bygga, det är vårt fel att det inte lönar sig att äga osv. Risken är att dessa "sanningar" som ständigt upprepas får långtgående konsekvenser för våra hyror.

Men här, på Bostadsfonden, kan man lära sig hur lönsamt det är att satsa just i hyresbostäder. Där kryper sanningen fram för ska man locka investerare får man lova att säga som det är. I lyriska ordalag beskriver man vilken fantastisk investering det är att köpa hyresbostäder:

• Högre riskjusterad avkastning jämfört med obligationer och aktier.
• Bättre riskspridning i förhållande till aktier.
• Jämn direktavkastning och en stabil värdeökning.
• Lägre marknadsrisk och lägre hyresrisk i jämförelse med kontors-, butiks- och industrifastigheter.
• En samlad bedömning är att bostadshyrorna fortsätter att vara stabila eller stigande.

Om du inte låter dig övertygas av detta kolla in den här sammanställningen av offentlig statistik i frågan.

Ser man inte upp kommer jakten på höjda hyror att tvinga folk att välja andra och billigare sätt att bo och vad händer då med de fantastiska investeringarna?

03 mars 2008

Extreme home makeover

Lönsamhet, lönsamhet och lönsamhet ska i fortsättningen vara den enda ledstjärnan i bostadspolitiken.

I helgen har Svenska Dagbladet berättat om vad som står i utredningen om allmännyttan. Förslagen innebär en total omgörning av bostadspolitiken och skulle lätt platsa i den amerikanska såpan "Extreme home makeover". Med den stora skillnaden förstås att när de boende kommer hem till sina omgjorda hem i tv-såpan blir de glatt överraskade. I den svenska varianten är det tänkt att bli tvärtom.

Kommunerna som tillkom för att kunna ta tillvara medborgarnas intresse ska nu vända på hela alltet och undvika det som kan gynna medborgarna.

"I den affärsmässiga modellen (som de förespråkar) förhindras emellertid de kommunala bostadsaktiebolagen från att sätta övergripande samhällsintressen framför sina egna ekonomiska intressen."

Jo, det är sant så står det i den statliga utredningens förslag. Kommunerna ska förhindras att sätta samhällsintresset i första rummet! Man häpnar.

I kap 10 sid 13 klargörs det hela ytterligare:

"Förutom att de kommunala bostadsaktiebolagen ska sträva efter den hyresnivå som ger bästa lönsamhet ska de vara kostnadseffektiva och inte ta på sig kostnader som inte är företagsekonomiskt motiverade. De kan således inte ha underhåll på en omotiverat hög nivå och inte heller ådra sig kostnader för t.ex. lekplatser eller verksamhet av social karaktär, om dessa inte bidrar till en bättre lönsamhet".

Och på sidan 16 fortsätter det:

"Ett affärsmässigt kommunalt bostadsaktiebolag får vidta åtgärder av social karaktär endast om det på viss sikt kan förväntas bli minst lika lönsamt för bolaget att vidta åtgärden som att avstå från den".

Vad ska man säga? Tiden är ur led kan man till exempel säga.

To be continued.

02 mars 2008

Från allmännytta till egennytta



07.22 plingar det till i mobilen. TV 4 ringer om en artikel i dagens SvD om att allmännyttan är på fallrepet. Slutet är nära för de kommunala bostadsbolagen, allmännytta ska ersättas av egennytta och drivas enligt ”principen om den private marknadsinvesteraren” för att citera utredningen om allmännyttans villkor.

När jag kollar artikeln på nätet upptäcker jag att till och med Svenska Dagbladets läsare fronderar mot sådana idéer. Sex av tio vill ha kvar allmännyttan. Det är precis i linje med vad alla våra undersökningar visar. Det finns en väldig uppslutning i alla politiska partier kring allmännyttan och hyrorna.

Per-Åke Eriksson, vd i Fastighetsägarna Sverige är desto nöjdare enl SvD.

– Utredningen ger ju oss rätt när det gäller vår anmälan till kommissionen. Fundamenten för den svenska hyresregleringen faller, säger han.

Just det, storslam för de privata fastighetsägarna.

Jag träffade Anders Borg i korridoren utanför Mats Odells kontor på departementet i samband att direktiven till denna utredning skulle kompletteras. Mats Odell gick ju storstilat ut och sa att den svenska bostadspolitiken skulle avgöras i Sverige. Parterna på hyresmarkanden skulle få säga sitt och i stort samförstånd skulle vi lösa detta på hemmaplan.

Då sa Anders Borg exakt så här till mig: -” Vi är inte till för fastighetsägarna”. Om nu Anders Borg fortfarande anser att regeringen också är till för hyresgästerna så måste den här utredningen förpassas till papperskorgen.

To be continued.

01 mars 2008

Mötesmänniskor och Monopolspelare

Jag tillbringar mycken tid på möten.

Det kan ju låta trist och innehållslöst. Ett liv bland dagordningar och formaliteter kan väl inte vara ett riktigt liv. Förutsättningen för att man ska gilla att gå på möten är förstås att man betrakta det hela som just möten. På möten möter man folk av allehanda slag och fason.

Det är oerhört innehållsrikt och upplyftande. Möten är kanongrejer.

Ofta tänker jag på vad som sägs på alla dessa möten.

På ett alldeles vanligt hyresgästmöte i en lokal hyresgästförening i en källarlokal för några år sedan var det till exempel en äldre herre som sa – ”Nu har det kommit till mitt hus också”. Den farsot han avsåg var ”bostadsrättsombildningsintresserade grannar” som knackat på hans dörr och förflyttat honom från ett tillstånd av trygghet och säkerhet till ett tillstånd av otrygghet och osäkerhet. Det var första gången jag förstod hur otroligt bedrövade och utsatta många människor känner sig när de utsätts för krav och tryck på att göra stora förändringar i sina liv. Inte därför att de själva vill, utan för att andra vill. Det är en lång resa för många som de absolut inte vill påbörja.

Jag minns hans bedrövade ansiktsuttryck varje gång jag hör en politiker säga: –”Vi måste sälja ut delar av vårt bestånd. Vi är en sådan dominerade aktör. Vi måste ha en blandning av upplåtelseformer”.

Vad politiker av alla kulörer aldrig verkar förstå är att det är en himmelsvid skillnad mellan att vara en monopolspelande politiker som säljer lite gator och torg här och var och att vara den som bor. Bor gör man bland sina minnen och framtidsförhoppningar inte på någon spelplan. Och tärningen vill man kasta själv.