30 april 2008

Positivt tänkande

Man ska absolut leta efter det positiva i alla situationer. Det är ingen tvekan om att det är viktigt att ha en positiv livssyn. Man ska aldrig tänka sånt som att historien upprepar sig, att tiden rusar som ett höghastighetståg och att man har betydande svårigheter med att hänga på allt. Man ska tänka att det hela tiden kommer nya dagar och alla är den första dagen på resten av våra liv. Det är absolut bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk så det gäller verkligen att inte lämna något till slumpen. Man får inte förfalla till svartsyn.

Alla anhängare av marknadshyror, ägarlägenheter, EU-anmälningar, högre vinster till privata fastighetsägare, fria inflyttningshyror, fria andrahandshyror, myndigförklarade hyresgäster som får förhandla om de fria hyrorna själva tycker att hyresgästföreningen har en svart livssyn. Själva är de positiva till allt nytt och tycker att Hyresgästföreningen är en nejsägarorganisation. Ni måste väl kunna säga ja och vara lite positiva någon gång säger de på paneldebatterna.

Företrädare för media hör ibland av sig för att få synpunkter på de bostadspolitiska idéer som duggar tätt i dessa dagar. Det är då ens jasägarförmåga sätts på prov: Vad tycker du om marknadshyror, behovet av högre vinster, oskäliga andrahandshyror, efterfrågestyrda hyror, minskat bostadsbyggande, svarthandel, ockerhyror, vräkningar, trångboddhet, utförsäljningar och ombildningar?

Senast var igår när förslaget om ägarlägenheter lanserades. Då ska man inte tänka att det hade varit bättre om de lagt ner lika mycket politisk kraft och energi på att bygga bostäder som folk kan hyra direkt istället för att bygga bostäder som folk får hyra indirekt. För att tillfredsställa de positiva livsbejakarna så kanske man ska säga: ”Så roligt då får vi flera alternativ för dem som vill äga och ännu fler alternativ för de som ska hyra det som andra äger och dessutom behöver de inte känna sig så trygga”.

Nja, jag vet inte. I vissa lägen känns det bättre att inte bara gå omkring och säga ja.

Engelskans positive betyder förutom positiv också säker och övertygad. Det är det som positivt tänkande handlar om. Man ska fokusera på det man vill ska ske och önskar.
Jag önskar till exempel av hela mitt hjärta att vi förmår bygga bostäder till alla som jagar runt för att få tak över huvudet. Jag önskar att alla nejsägare insåg värdet av att vara positiv och jobba för det.

29 april 2008

Staplade småhus



Nu kommer de, ägarlägenheterna. 1 april nästa år ska det vara klappat och klart.

När man ska bo på varandra, dela fasad, hiss, trappuppgångar, ventilationssystem, stammar mm, måste det finnas ett sätt att fatta gemensamma beslut. Det kommer man liksom inte undan. På det viset är det är ingen skillnad mellan bostadsrätt och ägarlägenheter.

Men en skillnad är förstås att man äger väggarna och taket. Man äger sin bit av huset vilket i sin tur gör att man får hyra ut lägenheten till vem man vill. Hyreslagens regler om uthyrning av småhus ska dock gälla. Det betyder att hyresgästen bor i första hand, men har svagare besittningsrätt än i en vanlig hyresrätt. Om ägaren skulle ha behov av lägenheten kan han eller hon säga upp kontraktet.

Men det blir inga fria hyror, vilket är så bra. Bofrämjandet stora dröm om ”hursomhelsthyror” blir inte verklighet.

PS. Så här tyckte experterna om förslaget på ägarlägenheter för drygt ett år sedan.

28 april 2008

Läs och begrunda

Feber är både en musiksajt och ett tillstånd då den kroppsliga temperaturen överstiger den normala. Jag satsar för närvarande hårt på musiksajten för den kroppsliga temperaturen svajar tyvärr mellan normal och onormal. Jag skulle ha avstått från att raljera om sjukdom igår helt enkelt

Jag brukar emellanåt klaga över att bostadspolitik inte finns på den politiska dagordningen, i varje fall inte som den välfärdsfråga det är. Fast det kan mycket väl hända att jag har fel. Bostadsfrågorna verkar vara på uppgående i politiken i takt med att problemen hopar sig. Alla är vi inlåsta eller utelåsta på olika sätt. Ungdomar kan inte flytta hemifrån, äldre kan inte heller flytta hemifrån osv.

Just denna morgon rapporterar de tidningar jag har tillgång till:
1. Snart bostadsgaranti för unga i Sundbyberg.
2. I Härnösand har seniorboende i allmännyttan gjort succé.
3. Bostadsbristen ökar i Sverige. Ont om bostäder i 135 kommuner.

Läs också:
1. Priskonkurrens ger inga sänkta hyror, insändare idag i DN (finns inte på nätet).
2. Vad händer nu med hyrorna? Artikel av Lars-Gunnar Svensson.

Fast det är mycket som handlar om annat än bostaden som välfärdsfråga.

1. Kammarrätten slår fast att ersättning som lämnas av en fastighetsägare för att en hyresgäst ska lämna sitt kontrakt är skattepliktigt.
2. Hyresnämnden kanske inte godkänner paketering vilket är en omskrivning av att man trixar bort skatten när kommunen säljer allmännyttan.
3. Bostadsrätter säljs innan de är färdiga. Nära en miljon i vinst utan att flytta in.

27 april 2008

Sjukt frisk

Mina arbetskamrater har fallit som furor runt omkring mig de senaste dagarna. Ena minuten har de varit piggögda och entusiastiska för att i nästa minut falla samman i feber och värk.
Till och med bloggcoachen har kroknat. Han ligger i fosterställning och hostar med värkande rygg läsande Noréns dagbok.
Jag försökte muntra upp honom genom att citera Sokrates. ”Om en man över 30 vaknar en morgon utan att ha ont någonstans är han sannolikt död.” Det föll inte i god jord, trots att han har fyllt 30.

Vi få som ännu stod på benen drog i fredags genom tomma korridorer till kaffe rummet där vi alla rymdes vid ett och samma bord. Där talade vi sjukdom.

Eftersom jag har jobbat på försäkringskassan så vet jag vad sjukdom är. Det fick vi lära oss redan på grundutbildningen.

”Såsom sjukdom torde betraktas varje onormalt kropps eller själstillstånd som ej sammanhänger med de normala livsprocesserna.”

Jag tycker att det är så otroligt vackert och poetiskt beskrivet framförallt uttrycket torde betraktas.
Det är inte bara att ta febern och känna efter lite så där i största allmänhet.
Man måste ha klart för sig hur ens svaga tillstånd torde betraktas.

Är man klen och ur form på grund av ett kroppstillstånd som inte är normalt så kan det bero på att man är inne i en normal livsprocess och då torde det hela betraktas som friskt.

Jag har tyvärr fått en mängd symptom på sjukdom. Jag vill absolut inte bli sjuk så därför spanar jag nu oupphörligt efter tecken på sjukdom. Förmodligen är det psykosomatiskt betingat.
Jag äter Strepsils och dricker Berocca. ”Ett tillräckligt intag av dessa ämnen kan hjälpa kroppen att på ett naturligt sätt klara av perioder av fysisk eller psykisk ansträngning”, står det på röret.
Det borde eller kanske till och med torde räcka för att palla med sjukdomsspridande arbetskamrater och statliga utredningar om hyran.

En dysterkvist jag träffade klämde i med att livet är en sexuellt överförbar sjukdom som leder till döden. Sånt är väl ändå onödigt att dra upp.

26 april 2008

Borg är mitt hem

Igår åt jag rökt lax med Anders Borg på finansdepartementet. Mellan tuggorna turades vi om att tala. Då slog det mig att uttrycket mitt hem är min borg måste bygga på en kraftig missuppfattning.

Borg är mitt hem måste det givetvis vara. Anders Borg har förmodligen ett mycket större inflytande över mitt hem än vad jag har. Jag avgör en del förstås, hur möblerna ska stå och lite sånt. Medan han sitter på hela det statliga styr- och reglersystemet. Konstruktionen av skatter, avgifter, avdrag, bidrag, moms mm avgör mycket av var, hur, om och vad som byggs.

Han har definitivt mer inflytande över hur det går för mig i bostadskön än vad jag har. Det är minsann inte bara att bestämma sig för att exempelvis flytta till Stockholm, i alla fall inte om man vill ha tak över huvudet.

Nu ska politiken kliva in och ta greppet på utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna. Förslagen ska ut på remiss och det ska tänkas och tyckas i kommunhus och styrelserum runt om landet. Själv hoppas jag att utredningen blir lika rökt som laxen på finansdepartementet.

Anders Borg är en mycket trevlig person att äta rökt lax med, men om han är beredd att hjälpa till att röka utredningen är väl än så länge skrivet i stjärnorna. Men han verkar onekligen vara beredd att medverka till att den i alla fall gravas i en delvis ny lag.

25 april 2008

Bofrämmandet

På en av veckans konferenser talade Bofrämjandets vd, Jan-Olov Sundström. Man skulle ju kunna tro att Bofrämjandet vill främja boendet så där i största allmänhet.

Men så är det inte. På deras hemsida kan man läsa att ”Bofrämjandet kommer fortsatt och intensivt arbeta för att ägarlägenheter blir verklighet under denna regering”.

Bofrämjandet är en grupp företag inom byggbranschen: Besqab, Cementa, Electrolux, LE Lundberg, Folkhem, Gustavsberg, JM, Kone, Lennart Ericsson Fastigheter, Einar Mattsson, NCC AB, Nyréns, PEAB, Saint Gobain Isover, SBC, Skanska, Strängbetong, Sweco FFNS, Swedbank, Veidekke, White, WSP.

Så man kan väl inte säga att det är direkt konsumentdrivet.

Ett antal företag i byggnäringen, eller den närstående, har slagit sig ihop för att lobba hårt på regeringen för att få till stånd ägarlägenheter.

Enligt Vd:n är det en relativt hopplös kamp. Det har varit krafter igång sedan 1881 berättade han.

Det vore kanske idé med en utvärdering om varför det inte tar sig. Det kan ju exempelvis bero på att det inte är konsumenterna utan byggnäringen som ligger bakom. Det är trots allt en viss skillnad. Det är ju inte byggnäringen som ska flytta in i lägenheterna.

Enligt Vd:n har de regeringen på kroken, så först kommer ägarlägenheter i nyproduktion sedan i befintlig bebyggelse.

Det som är allra bästa med detta tyckte han var att föräldrar kan köpa lägenheter till sina barn när de ska flytta hemifrån plus att man kan hyra ut dem ”lite hursomhelst” som han uttryckte det. Hyresgästföreningen kommer fortsatt och intensivt att arbeta för att hursomhelsthyror inte blir verklighet under denna regering.

Jag skulle kunna slå vad om en ägarlägenhet att en otrolig majoritet av de föräldrar som är medlemmar i Hyresgästföreningen aldrig någonsin har slagits av tanken att lösningen på deras barns boende är att köpa dem en ägarlägenhet eller att köpa en och sedan hyra ut den lite hursomhelst. Det är liksom inte så det ser ut.

24 april 2008

Galna bosjukan

Igår tillbringade jag hela dagen med Rådet för Byggkvalitet. (BQR är ett samverkansforum för kvalitetsutveckling inom planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön.)
Det hela drog igång för 7 år sedan efter att vi haft en räcka med byggfelsskandaler. Människor drabbades av allergier och annat elände som en följd av mögel och dåligt byggande. Denna galna bosjuka blev med tiden uppmärksammad och det levererades mängder av utredningar om hur illa ställt det var med kvaliteten i byggandet.
Den mest välkända av alla utredningar hette ”Skärpning gubbar”.
När vi kollade hur man jobbar med byggkvalitet i London fick våra engelska värdar till sin häpnad höra att en statlig utredning i Sverige hette ”Pull your self together chaps”. De har nog inte hämtat sig riktigt än.

Jag har i egenskap av slutkund setat i styrelsen sedan starten.
Det låter misstänkt likt slutförvarning och har ibland känts som en tveksam position.
Men eftersom det finns gott om ställföreträdande kunder i denna sektor så är det inte i vägen med en livslevande kund.
Efterhand har BQR utvecklat sin syn på kunden och där råder numera ingen tvekan om att det är kunden som är den allra viktigaste. Det är otroligt lärorikt och till och med upplyftande att delta i en diskussion om kvaliteten i byggandet. För då handlar det om hur det egentligen står till med byggandet och dess kostnader.

När man är på konferenser om hyror låter det som byggkalkyler är av Gud givna och omöjliga att göra något åt. Höj hyran, bort med bruksvärdessystemet så vi kan räkna hem kalkylerna.
Jaha och hur ser de ut då, kan man undra. Fast det får man aldrig undra över på hyresrättskonferenser, det anses ofint på något sätt. Men det får man undra över på BQR konferenser. Det är det som är mening med den föreningen.

Alla byggfelsfakturor ska nämligen betalas av oss.

Alla kritiska prövningar som inte sker, alla analyser som inte görs, alla de förbättringar som inte kommer till stånd, alla de kunskaper som inte skaffas, allt det ramlar ner på de fakturor som skickas till kunderna.

Skicka inga flera fakturor till oss innan ni ändrat era ålderdomliga strukturer, förbättrat kvaliteten, sett över logistiken mm mm är väl det som ligger närmast till hands att säga. Så då säger jag det.

23 april 2008

Intet är som väntans tider

– Jag fick utredningen i fredags och vill vänta med att kommentera den tills remissinstanserna sagt sitt, sade Mats Odell häromdagen. Hans statssekreterare Dan Ericsson har inte heller läst utredningen, säger han. Lite märkligt är det. För det verkar som både två tycker att de två alternativ som utredningen jobbat med inte är mycket att hänga i julgran.

- Mats Odell (kd) lovordar kommunernas och landstingens förslag om en tredje väg för allmännyttan, ett förslag som inte återfinns i Michaël Kochs utredning. – Den modellen är intressant att titta på av flera anledningar, säger han enligt Hem&Hyra.

Enligt Mats Odell ska man nu gå från att ha väntat på utredningen in i ett nytt vänteläge. Nu ska man vänta på remissvaren.

– Efter sommaren, när remissinstanserna lämnat sina synpunkter, hoppas jag att bostadsmarknadens parter tillsammans ska hitta en bred lösning, en sådan kan vara SKL:s modell, sa Mats Odell på en konferens igår där vi hade ett visst meningsutbyte.

– Det är möjligt att den strider mot EG-rätten men det får vi ta då, fortsatte han.

Så nu ska 150 remissinstanser tycka om de två alternativ utredningen presenterar väl medvetna om att ministern tycker att den så kallade ”tredje modellen” är mest intressant. Lite märkligt är det onekligen. Han verkar till och med beredd att ta en match med EU. Utmärkt idé.

Per-Åke Eriksson, vd Fastighetsägarna, är en person man kan fundera över. Igår, på samma konferens som Mats Odell uttryckte sitt gillande över tredje vägen och Malmömodellen, gick han till ett veritabelt och oförskämt angrepp på Hyresgästföreningen.

Enligt Per-Åke Eriksson ljuger vi, vilseför vi allt och alla, är icke trovärdiga, ägnar oss åt propaganda osv.

Själv ägnar han sig åt att anmäla Sverige till EU för att få upp avkastningen hos de kommunala bolagen. När vi räknar ut vad det betyder för dem som ska betala de cirka 12 miljarder som enligt honom borde tas ut i högre avkastning då ljuger vi och hittar på. När utredningen beskriver hur hyran ska sättas efter efterfrågan och vi räknar ut vad det betyder för dem som ska betala då ljuger vi och hittar på.

Han kan väl låta bli att anmäla det ena och det andra om han vill behålla de hyresnivåer vi har. Annars är det väl lika bra att erkänna att det är hyrorna han vill åt.

22 april 2008

Folkpartiet räddade hyrestaket



Hyresgästerna har Folkpartiet att tacka för att allmännyttan är hyrestak.

På hösten 1967 skulle riksdagen behandla Prop. 1967:100 som innehöll förslag om att den då gällande hyresregleringen skulle försvinna. En majoritet i riksdagen var till en början överens med regeringen och bara ett slutsammanträde i utskottet återstod. På torsdagen före detta sista möte gick Cecilia Nettelbrandt (fp) ut med ett pressmeddelande och varnade för att stora hyreshöjningar skulle bli följden av att hyrorna släpptes fria. För släpper man hyror fria när det är bostadsbrist då blir det stora höjningar. Inte svårt alls att räkna ut.

Tage Erlander fick kalla fötter. De socialdemokratiska ledamöterna i utskottet beordrades att stanna kvar i Stockholm över helgen och han avbröt så småningom sitt besök i Finland. På tisdagsmorgonen hade utskottet sammanträde och där förhalades frågan hela förmiddagen och inget beslut togs. På eftermiddagen samma dag hölls en extra konselj och regeringen drog tillbaka förslaget.

Frågan om hyrorna förorsakade kris, åtminstone i det socialdemokratiska partiet, och det ledde så småningom till att statsrådet Rune Johansson avgick.

Efter att Folkpartiet larmat om risk för chockhöjda hyror fick vi bruksvärdessystemet och allmännyttan blev dessutom hyrestak. Nu skulle man ju gärna se att exempelvis Jan Björklund gick ut med ett pressmeddelande och varnade för stora hyreshöjningar om det senaste förslagen blir verklighet. Det gör ingenting om det leder till en kris. Det kan komma något gott ur det.

21 april 2008

Så går vi runt kring ett enebärsnår...

Idag måste jag åka bil till Stockholm. Jag ska ha med mig stolar och X2000 är inte gjord för några sådana stora åbäken till fraktgods. Den är mest anpassad efter lite mindre rullväskor.

Men jag har en miljöbil. I alla fall tyckte Peugeot det som vunnit pris för sin dieselbil. Även Vägverket är inne på samma linje och drar av en rejäl summa på vägtrafiksskatten. Stockholms stad däremot vill inte köpa Vägverkets resonemang. I deras ögon är jag som vilken miljöbov som helst och betalar därför trängselskatt. Sedan jag köpte bilen har dessutom dieseln rusat om vanlig bensin i pris per liter. Där fick man.

Denna morgon rapporteras att etanolbilar släpper ut mer av flera hälsofarliga ämnen än bensinbilar. Fast vägverket tycker att man ska gå över till etanol i alla fall. Det vore kanske idé för vägverket att anställa någon beteendevetare som kan ge goda råd om hur man ska få människor att bete sig miljötrevligt och inte samtidigt jobba på att få dem att tappa sugen. Sedan kan man dela med sig av sina erfarenheter av och tipsa andra om hur man undviker dubbla signaler.

För vi har ju blivit lite misstänksamma med tiden. Om jag spar på vattnet höjer de då den fasta delen av priset, om jag skruvar ner värmen höjer då de nätavgifter och den fasta delen och låter den rörliga delen bli allt mindre? Svaret är ja,

Man behöver inte vara beteendevetare för att förstå att det kommer att slå tillbaka på dem som klurat ut denna strategi och dessutom få återverkningar på miljön. Just det man ville undvika.

Idag slår DN till igen
. Ingen tycker så illa om hyresgäster som DN:s ledarsida. De kommer inte att få ro förrän folk slutat att bilda sådana föreningar som Hyresgästföreningen, samt insett att de som bor i städernas mera attraktiva områden flyttat och lämnat plats åt folk med mera pengar. Igår var det krönikören och fastighetsägaren Liza Marklund som avfyrade en bredsida mot denna i hennes ögon märkliga företeelse att pensionärer, sjuksköterskor, arbetslösa och arbetsföra tillåts bo i Stockholms mera attraktiva delar.
Idag skriver DN om den stundande folkomflyttningen som måste komma till:


”De som får räkna med något högre hyreshöjningar är människor som sitter på attraktiva kontrakt i Stockholms innerstad, och som i många fall varit gynnade under lång tid. Därmed öppnas marknaden långsamt - alltför långsamt - för alla som vill hyra en lägenhet i Stockholm.”

Nu öppnas den väl inte direkt för alla. Inte för de som redan bor där till exempel. När man sänkte fastighetsskatten var motivet att man inte kunde röka ut människor som bor attraktivt bara för att de inte hade råd att bo kvar. Man ingrep för att förhindra att ”änkan på skäret” skulle råka illa ut. Det verkar vara en betydande skillnad mellan villaägare och hyresgäster.

20 april 2008

Liza Marklunds ogrundade anklagelser i Expressen


Fastighetsägaren Liza Marklund
, tillika krönikör i Expressen, använder en hel sida idag till att hoppa på mig och Hyresgästföreningen. Vi, jag och mitt ”skyddade protektorat”, anklagas för att sitta på hyreskontrakt i Stockholms innerstad som vi blivit tilldelade av någon (det framgår inte vem) som sitter och delar ut lägenheter ”till politiker, fackliga förtroendemän eller ombudsmän inom Hyresgästföreningen.”

Förutom att det är felaktigt är det otroligt uppseendeväckande. Om Liza Marklund sitter inne med upplysningar om att ”jag och mitt skyddade protektorat” fått lägenheter tilldelade borde det väl rimligen ha återfunnits på Expressens löpsedel:

”Hyresgästbas fick guldkantat kontrakt på Östermalm!”

Det blir ju lite knepigare att skriva om man har anspråk på att uppgifterna ska vara korrekta. Hade Liza Marklund haft koll på fakta hade hon skrivit så här istället:

”Hyresgästföreningens ordförande bor i hyresrätt hos allmännyttan i Borlänge. När hon måste stanna över i Stockholm bor hon i ett övernattningsrum. Enligt uppgifter till Expressen står hon i Stockholms stads bostadsförmedling, men det verkar långt kvar innan hon kan komma i fråga. Hon betalar idag 5 700 kronor i månaden för sin hyresrätt i Borlänge. Om hon får för sig att hon vilja bo någorlunda centralt i Stockholm, som till exempel i Hammarby sjöstad eller Skärmarbrink, kommer utrednings förslag att innebära åtskilliga tusenlappar i högre hyra.

I Stockholms fanns nyligen en lägenhet ledig på Regeringsgatan för runt 11 000 kronor i hyra för 64 kvm som Barbro Engman hade kunnat visa intresse för. Där var det dock ett 30-tal personer före i kön”.

Hyresgästföreningen blir med jämna mellanrum granskad. Det är alldeles utmärkt. Ekot granskade oss härom året. På Timbro har man skrivit en hel bok om Hyresgästföreningen. Det hade kanske varit idé också för Liza Marklund att ta reda på hur saker och ting förhåller sig innan hon skriver.

Men ingen har under de år jag kan överblicka någonsin hittat någon företrädare för oss som fått en lägenhet på felaktiga grunder. Man undrar var Liza Marklund fått uppgifterna ifrån?

EDIT: Här kan man följa vad Expressens läsare tycker om det nya hyresförslaget.

Rätten att tänka själv

Efter att ha läst alla pressklipp som rasat in under de senaste dygnen blir man lite fundersam åt det mera filosofiska hållet.

Per-Åke Eriksson, VD i Fastighetsägarna, är till exempel en stor förespråkare för att människor måste befrias från Hyresgästföreningen och istället ges chansen att förhandla om sin egen hyra. Man kan börja med att befria hyresgästerna i samband med att de flyttar in i en lägenhet är hans idé, fria inflyttningshyror är bara början på den stora befrielsen som sedan ska omfatta alla hyresförhandlingar. Så han jobbar på med hjälp av sin förening för att övertyga regeringen om att lagstifta om detta.

Som ett led i detta arbete, för sin förenings sak, brukar han uppmana oss att myndigförklara våra medlemmar och låta bli att i tid och otid företräda deras intresse.

Om man utgår ifrån att människor kan tänka själva borde man väl låta de tänka ut om de vill gå med i en förening, gå ur en förening eller bilda andra föreningar. Men många av dem som hyllar individens rätt att fatta egna beslut, brukar istället ta sig före med att underkänna individens förmåga att fatta beslut. Framförallt om de fattar beslutet att gå med i Hyresgästföreningen.

Då har de fattat beslut om att gå med i en förening som bara verkar för deras intressen. Just det, det var väl därför de inte gick med i Villaägarföreningen, Fastighetsägarföreningen eller Segelklubben. De kan ju tänkas ha en hyresrätt men vare sig segelbåt, fastighet eller villa - och därför tyckte att det var onödigt att gå med där. För att stryka under hur illa det är att gå med i just Hyresgästföreningen brukar just intresset av att stå upp för hyresrätten kallas särintresse. Särintressen ska inte hålla på att styra och ställa är den enkla utgångspunkten. Det hörs ju på namnet.

På många av landets ledarsidor finns det folk som tillhör samma åsiktsklubb som Per-Åke Eriksson. Folkpartiet har till och med lämnat förslag i Riksdagen om att Hyresgästföreningen borde konkurrenssättas. Förmodligen är det ett tecken på att vi alldeles för många för deras tycke och smak.

19 april 2008

Mygel, ruffel och båg

”I storstädernas innerstäder bor det bara folk med pengar som fått tag i attraktiva förstahandskontrakt genom mygel, svarthandel eller kontakter.”

Detta verkar vara en ytterligt vanligt förekommande bild hos dem som förespråkar marknadshyror. Man undrar hur det kommer sig att ledarskribenter, journalister, fastighetsägare, politiker, Fredrik Federley med flera inte känner till att de som bor i våra städer, även dess innerstäder, är alla möjliga typer av folk: Pensionärer, lokförare, konferensvärdinnor, medlemmar i hyresgästföreningen, förtidspensionerade, generaldirektörer, bussförare, sjuka, friska, sådana som knappt får det att gå runt, icke-medlemmar i hyresgästföreningen, rika, hemlösa, medelålders.

Marknadshyresförespråkarna går förstås aldrig på några möten i lokala hyresgästföreningar. Annars är det ett enkelt sätt för den som vill få lite hum om vilka som bor var. Jag är säker på att Eva Larsson - ordförande i en lokal hyresgästförening på Södermalm, som var med i gårdagens Aktuelltsändning - gärna har guidade turer för de vetgiriga för att visa vilka som bor i trappuppgångarna på Söder.

Men i alla möjliga tidningar runt om i landet dök de dock upp i går och idag. De alldeles vanliga hyresgästerna som var ordentligt bekymrade över läget.

Om man inte bygger bostäder så att folk får tak över huvudet betyder väl inte det att Gerth Molander och hans fru ska behöva lämna sin tvåa på Södermalm för att någon med mera pengar ska kunna flytta in. Det ska inte behöva flytta någon från Gamla stan heller för att det förmodligen förekommer svarthandel där. Det kommer alltid att var stor efterfrågan på bostad i innerstäderna vilket skulle innebära ständiga hyreshöjningar för att all svarthandel skulle upphöra. Försök att förtäta Gamla stan den som kan.

När vi säger att folk får flytta när hyrorna höjs så kallas det skräckpropaganda.
Fastighetsägarna säger att allmännyttan borde få in 12,5 miljarder mer av hyresgästerna om de bara låg på en riktig avkastningsnivå och anmäler Sverige till EU-kommissionen. När vi får skrämselhicka och räknar ut vad det kommer att betyda säger fastighetsägarna att Hyresgästföreningen skräms. Men ge sjutton i att skrämmas då.

Klicka på länkarna nedan för att se några av TV-slagen om den statliga utredningen om hyrorna och allmännyttan
:

Debatt i SVT

Nyheterna på TV4

Rapport

Gomorron Sverige

Aktuellt

18 april 2008

17 april 2008

Äntligen Debatt!

13 mars gjordes ett försök att ta upp frågan om hyrorna i SVT Debatt. Försöket gick om intet, Odell lämnade walk over och då fick vi andra också stanna hemma. Så går det när man som SVT måste spegla alla sidor av saken. Om någon, i det här fallet regeringen, inte anser att man ska hålla på att spegla saker i tid och otid så blir det inget spegla av.

Idag är det dags för ett nytt försök. Visserligen kommer inte Odell denna gång heller, men hans statssekreterare, Dan Ericsson, ska enligt uppgift vara på plats kl 22.00 ikväll.

Nåväl, så här skrev Debatt på sin hemsida 13 mars:

”I april presenteras en regeringsutredning som väntas ge fritt fram för marknadshyror. Det innebär att hyrorna i storstädernas innerstadsområden beräknas öka med omkring 40 till 60 procent. När Finland avreglerade hyrorna på 90-talet hände just detta, hyrorna i centrala Helsingfors steg med upp till 60 procent.”

Idag presenterar vi en utredning på DN Debatt
som visar att SVT la sig på en alltför försiktig linje. Det rör sig i vissa fall om höjningar på över 100 procent.

Men SVT Debatt har hamnat mitt i prick när de formulerat sig inför kvällen:
”Har vi råd att bo? En ny utredning föreslår att allmännyttan skrotas och hyrorna släpps fria.”

Kolla på det.

16 april 2008

Myror och hyror



I helgen slog de till.

Myrorna är på ingång. Lika objudna som de möss som dök upp i höstas har de förmodligen tagit över mitt hem vid det här laget. Man blir fullständigt nojig av myror. Under ett ovanligt myrrikt år började min son kalla mig Myrsloken. Jag visade nämligen ett passionerat intresse för myrbekämpning och utvecklades till något av en expert på myrdosor. Till slut gick det att få dem att söka sig andra vägar och inte invadera mitt kök.

Det är inte bara myror man blir nojig av. Statliga utredningar kan också ha myreffekt. Man får det liksom inte ur huvudet. Igår väckte mig utredningen om allmännyttan och hyrorna redan 04.00 för att sedan hänga sig fast hela dagen.
05.30 satt jag därför med en mugg kaffe i foajén på Stadshotellet i Kalmar och funderade på om det fanns några myrdosor som kunde ha effekt på statliga utredningar som vill ställa allmännyttan och hyrorna på ända. Regeringen måste förmås att ta andra vägar än genom mitt och andras kök.

Igår fick jag mejl från Kerstin som slitit hårt för att få behålla sin hyresrätt. Hon har också haft anledning att fundera på bekämpning av sådant som hon uppfattar hotar hennes hem

Hej Barbro
Nu har vi fått reda på att hyresrätten hos Familjebostäder får vara kvar på Frimärksvägen .Det var bara knappt 50% som svarade ja på en ny intresseanmälan från Bostadsrättsföreningen, så det blir inte någon köpestämma. Det är så underbart efter allt arbete under snart 1,5 år.

Med tanke på vår träff uppe i Umeå som jag tror hade betydelse för folk här kanske det är roligt att veta för dej.

mvh
Kerstin

Det finns något gemensamt med myror och hyror. Man måste försvara sitt hem mot oönskade ingrepp.

15 april 2008

Odellmodell

Nu närmar vi oss sakta sanningens minut. På fredag ska regeringens utredare Mikael Koch lämna över sina tankar om allmännyttan och hyrorna till Mats Odell. Kl. 10.30 är det presskonferens.

Huruvida Mats Odell delar Mikael Kochs tankar om allmännyttan och hyrorna få vi kanske veta då. Hittills har Mats Odell sagt att han ingenting säger förrän utredningen är klar. På presskonferenser brukar man ju vanligtvis säga något. Så vår kunskapsnivå om regeringens åsikter bör ju rimligen öka markant på fredag.

Om man nu ska ägna sig åt signaltolkning verkar Odell onekligen ha något slags behov av att säga någonting. I pressmeddelanden, i pp-presentationer, under interpellationsdebatter och i Rapportintervjuer kan man ana att han inte riktigt är med på utredningsnoterna.

I alla fall ska hyresgästerna inte vara oroliga för vad han tänker göra med hyrorna, säger han. Det vore därför inte i vägen med ett klargörande, så att oron kan börja klinga av hos hyresgästerna.

En sak som Odell däremot verkar gilla fullt ut är Malmömodellen. Malmömodellen tillskrivs väldiga egenskaper. Även sådana den inte har. Därför kan ett klargörande vara på plats.

Malmömodellen finns i Malmö. Norrköpingsmodellen finns i Norrköping. Kvalitetshyror finns i Göteborg. Poängen finns i Umeå. Och så vidare. Alla bygger de på nuvarande lagstiftning, har sina egna namn och saknar likheter med utredningens hittillsvarande förslag.

Om detta har vi tagit fram en rapport som går att läsa här.

14 april 2008

Oberoende experter och konspirationsteorier

På fredag när Fastighetsägarna ska kommentera utredningen om allmännyttans villkor kommer de att säga: ”Nu har oberoende experter slagit fast…”

Att jag vet det beror på att jag redan hört att de säger just så.

En av de experter som utredningen använt sig av är professor Jan Piet Slot. Utredningen skrev ett underlag till Slot och bad honom yttra sig. Det gjorde han vilket är precis så som det ska gå till.

De privata fastighetsägarna tycker dock att det är anmärkningsvärt att en av regeringen tillsatt statlig utredning tar sig före med att skriva underlag till experter. Det borde väl rimligen vara de privata fastighetsägarnas sak att beskriva tillståndet i Sverige, verkar de anse. Så Fastighetsägarna ingrep resolut och skrev ett eget underlag till Professor Slot, med en delvis annan beskrivning av det svenska systemet.

Fastighetsägarna uttryckte det hela så här: ”Prof. Slot poängterar vid flera sammanhang att hans utlåtande baseras på den information om den svenska hyresmarknaden som han har fått från utredningen om allmännyttans villkor. Det finns därför anledning att kommentera de utgångspunkter som utredningen har gett Prof. Slot”

Bland annat framförde Fastighetsägarna denna lätt konspiratoriska idé:

”Det är allmänt känt att de (allmännyttan och hyresgästföreningen) tillsammans på vissa orter kommer överens om relativt höga hyror i områden som domineras av kommunala bostäder och om konstlat låga hyror för enstaka kommunala bostäder i områden som domineras av privata fastighetsägare. På det sättet kan man hålla nere hyrorna för privata fastighetsägare utan att det påverkar ekonomin för det kommunala bostadsföretaget. Även till denna del vore det av värde att få en komplettering av Prof. Slots utlåtande.”

Ja, vad ska man säga. Det är inte utan att man häpnar inte bara en gång utan oavbrutet över denna fantastiska konspirationsteori. Dessutom häpnar man över att Prof. Slot faktiskt yttrar sig utan att ifrågasätta om det verkar rimligt att Hyresgästföreningen har hemliga överenskommelser med allmännyttan om hur hyrorna ska sättas för privata fastighetsägare.

Så kan det bli när man anlitar oberoende experter.

13 april 2008

Bloggstress

I morse pajade min dator. Att så skulle ske har jag misstänkt en längre tid. Den drar allt djupare efter andan när jag sätter igång den. Jag ställde därför mitt hopp till den bärbara datorn som är av mera modernt snitt. I samma ögonblick bestämde sig även den för att sätta sig på tvären. Den trådlösa internetuppkopplingen visade sig vara väldigt lös. Värdelös.

Jag ringde till Telia support vilket visade sig vara samma absurda upplevelse som när man ringer SJ:s röststyrda biljettbokning. Jag vet inte om det är dalmålet, men SJ vill alltid ta mig till Bollnäs trots mina ivriga försök att klargöra att det är Borlänge som är slutstation. Eftersom jag inte ens kunde ange siffrorna efter B så tog jag mig inte ens in till Telia support.

Efter att ha gått till botten med alla sladdar och startat om ett antal gånger fungerar nu den stationära datorn. Kan dock bli svårt att ta med sig den på tåget i morgon bitti. Inga tågresor går så fort som dem som man kan skriva under.

Jag är nu beredd att betrakta detta som ett tecken: Låt bli att skriva så mycket på datorn och läs en bok istället.

I USA har två personer dött av hjärtattack de senaste två månaderna, enligt deras familjer till följd av intensivt bloggande. Även i Sverige höjer psykologer ett varnande finger för överdrivet bloggande. ”I framtiden kan man tänka sig fall av utbrändhet”, säger Georgio Grossi, psykolog vid stressmottagningen i Stockholm.

Jag har skrivit 54 bloggar på 53 dagar, man jag vill ju inte gå in i någon bloggvägg. Jag ställer visserligen inte in bloggen idag, jag minimerar innehållet som en förebyggande åtgärd. Måste få tid att skriva på namninsamlingen mot transfetter som Nynäshamns kommunalråd dragit igång.

Lyssna på hyresgästsången så länge.

12 april 2008

T-289/03 BUPA mot kommissionen

Idag följer den spännande fortsättningen på EU-frågan.

BUPA är som ni kanske räknat ut inte någon ny och spännande kompis till Fantomen precis som glidit upp vid sidan om Hero, Devil och Guran. BUPA, The British United Provident Association, är ett brittiskt företag som tecknar hälsorelaterade försäkringar och har varit föremål för EG-domstolens intresse. Men vi har BUPA att tacka för att domstolen gett oss en ny rättspraxis sedan februari 2008. Domstolen har satt ner foten och fattat ett viktigt beslut om tolkningen av begreppet tjänst av allmänt ekonomiskt intresse.

Domstolen bekräftade igen att medlemsstaterna har stor frihet när det gäller att fastställa omfattningen av en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse. Det är medlemsstaterna som bestämmer helt enkelt. Om nu den svenska bostadspolitiken överhuvudtaget behöver kvala in i någon begreppsapparat, så verkar det vara fritt fram att betrakta den som en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse.

Men allmännyttan och hyrorna behöver inte kvala in i något EU-begrepp överhuvudtaget. Det menar Professor Leigh Hencher, expert på EG:s statsstöds- och konkurrensregler. Hon underkänner den svenska utredningen.

Om en av mina studenter skulle komma med en sådan här analys skulle hon eller han få underkänt, sa hon. Och fortsatte:

– Varken EU-kommission eller EG-domstolen kommer att ha något att invända mot den svenska allmännyttan. Man skulle i så fall vara tvungen att granska varje enskilt allmännyttigt bostadsföretag för att se om det på något sätt bryter mot konkurrensreglerna.

– Men ärendet går inte så långt som till EG-domstolen, eftersom domstolen inte skulle acceptera underlaget, sa Leigh Hancher.

Läs mer i Hem&Hyra även på text-tv går det att läsa om detta idag.

Hur man nu än väljer att se på den svenska bostadspolitiken är det en fråga för Sverige. Nu gäller det att anlägga motstånd så att vi inte plötsligt sitter med högre hyror och marknadsdriva bostadsbolag för att någon tror att man komma undan med att skylla på EU. Ingen ska få skylla på EU för något som inte EU är skyldig till.

11 april 2008

Då Fantomen rör sig står blixten stilla



Igår umgicks jag med EU hela dagen.

Fast EU var inte där. Mötet mellan mig och EU var upplagt på samma sätt som när utredningen om allmännyttan försöker bedöma om den svenska bostadspolitiken strider mot EG-rätten. Man sitter i Sverige och försöker lista ut vad EU skulle tycka om EU fick tycka. Precis som jag gjorde igår. Jag träffade Leigh Hancher, professor i EG-rätt vid universitetet i Tilburg. Utredningen träffar också EG-rättsexperter. Utöver det läser vi papper i mängder där de utvecklar sin syn.

Experter har två saker gemensamt. De bedömer läget lite olika och de är mer eller mindre osäkra på sin sak. En del verkar dock mera tillförlitliga än andra. Till exempel de som har samma åsikt oberoende av vem som frågar. Självklart kan ingen med 100 procent säkerhet säga hur det skulle gå om EU verkligen fick bedöma detta.

Inga svenska hyror eller svensk allmännytta har någonsin varit föremål för en EU-prövning. Inte lär det bli så heller. EU kommer aldrig att avgöra den här frågan, det kommer bara att låta så. Fastighetsägarnas anmälan ligger fortfarande på skrivbordet, alternativt i skrivbordslådan, hos någon tjänsteman på kommissionen. Något ärende är det ännu inte.

Så man kan verkligen undra vad vi menar när vi säger att EU tycker det ena eller det andra. Vem är det då som tycker? Ja, inte är det kommissionen, EG-domstolen eller parlamentet. Det är olika typer av tjänstemän som uttalar sig.

EU har betydande likheter med den vandrande vålnaden Fantomen. Alla har hört talas om honom, men ingen har sett honom. Ett av de vanligaste djungelordspråken lyder: Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig. Så verkar det vara med EU också. Antingen sitter vi här och gör ingenting, och då blir vi säkert upphittade, eller så tar vi saken i egna nationella händer och ordnar upp vår egen bostadspolitik.

Fast det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man. Då kommer han att säga: Har ni inte hört talas om Bupa?

Mer om det i morgon.

10 april 2008

Smygfilmad och utlagd på YouTube



YouTube skapades i februari 2005. Det tog 3 år - men nu är man där.

Jag har nämligen blivit smygfilmad och utlagd på YouTube. Det känns absolut som om det kunde platsa på någon liten löpsedel. Visserligen handlar det inte om någon smygfilmad sexvideo precis, utan om en smyginspelning som gjordes på Bostadsmötet i Gävle. Så löpsedlar är väl kanske att ta i lite. Det lär väl inte bli en notis en gång.

Videon är inte bara smygfilmad den är smygrubriksatt också. Dessutom har det smugit sig in musik. Bildkvaliteten är helt i linje med det som finns på YouTube.

Så dagens blogg går inte att läsa, den måste ses.

09 april 2008

Partiklister

”Bostadspolitiken är alltför viktig för att debattera med hjälp av socialdemokratisk megafonpolitik.”

Så uttrycker sig allianspartierna i Jönköping om Hyresgästföreningen. Man kan fundera lite på vad de kan mena med det. Ska jag vara ärlig är det väl inte direkt svårt att förstå vad de menar.

Att bostadspolitik är viktig är vi helt överens om. Eftersom den så viktig bör den debatteras. Men inte med Hyresgästföreningen, tycks de mena. Hyresgästföreningen är en megafon. Vi förmodas låta som socialdemokraterna. Om man skulle skämta till det lite skulle man kunna säga att det definitivt hade underlättat megafonjobbet om vi hade vetat vad socialdemokraterna tycker.

Att klistra fast oss vid socialdemokraterna är en favoritgren hos flera partier och tankesmedjor. Man kan ju tycka att det vore enklare att tala med oss direkt om de åsikter vi själva har. Anledningen till detta partiklistrande är förstås att det är ett sätt att minimera oss. Man behöver inte bry sig om folk som inte kan tänka själva, är väl själva tanken bakom detta.

Jag råkar ofta ut för detta. När argumenten tryter drar man till med megafonargumentet. Jag har för länge sedan insett att det är en hopplös idé att tro att de som inte gillar oss frivilligt skulle ge upp detta i deras tycke kraftfulla vapen. Men i Hyresgästföreningen vet vi att vi är partipolitiskt obundna och därför står det så i våra stadgar. Det har vi fattat beslut om alldeles själva.

Däremot är vi politiskt beroende.

Vi slåss därför med näbbar och klor för hyresgästerna och hyresrätten, så att de förslag som den numera berömda statliga utredningen är inne på aldrig ska fastna i lagboken. Vi gillar alla partier som sluter upp vid vår sida så det är bara att boka plats. Det finns ledigt utrymme.

08 april 2008

Ingen skulle vara gladare än jag

"Hyresgästerna har inte skäl att vara oroliga."

Detta meddelade Mats Odell i ett pressmeddelande igår med anledning av att hyresgästerna varit på fötterna runt om i landet i helgen och uttryckt sin oro för vad som komma skall.

Ingen skulle vara gladare än jag om det inte fanns några skäl för hyresgästerna att oroa sig.

Han tycker att det är bra att det finns ett engagemang för bostadsfrågorna. Men just den här gången är engagemanget missriktat - av två skäl, menar han:

1. Regeringen har inte någon tanke på införa marknadshyror
2. Regeringen väntar sig inget förslag från utredningen som innebär marknadshyror.

Ingen skulle vara gladare än jag om Mats Odell fick ta emot en utredning där man strukit sådana meningar som:

”Bruksvärdesregeln bör få innebörden att hyrorna vid ett påtagligt efterfrågeöverskott som gäller ett bostadsområde generellt och kan antas komma att bestå, ska tillåtas stiga till dess att det inte längre kan anses finnas ett sådant, påtagligt efterfrågeöverskott.”

Närmare marknadshyror än så är det svårt att komma.

I Odells pressmeddelandet stod också att läsa:

”Beträffande frågan om hyreshöjningar kan jag generellt säga att det är otänkbart för mig som kristdemokrat att gå fram med något som hotar en enskild människas boende. Särskilt sedan vi precis gått i mål med en fastighetsskattereform vars viktigaste syfte var att säkerställa att ingen skulle behöva flytta p.g.a. fastighetsskatten. Hyresgästerna har inte skäl att vara oroliga på det sätt som hyresgästföreningen uttalar”.

Ingen skulle vara gladare än jag om vi är oroliga på fel sätt. Jag hoppas att det inte finns något rätt sätt att vara orolig på.

Det är inte bara det som står i utredningen som kan få blodet att isa sig utan också att Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson tycks ha utläst samma sak som vi av utredningen. Fast honom oroar det inte. I Fastighetstidningen skriver han: ”Det är med stor tillfredsställelse vi kan notera att utredningen bekräftar Fastighetsägarens uppfattning i dessa frågor”

Ingen skulle vara gladare än jag om Per-Åke Eriksson hade fel.

07 april 2008

Var håller marknaden hus?

Hyresrätten är het, ingen tvekan om det. Var helst man drar fram är hyresrätten på tapeten. I medierna, på konferenser, i manifestationer, i paneldebatter, i P1 programmet Stil, på vykort, i EU, i statliga utredningar för att inte tala om hur glödhet den är i bostadsköerna.

Tusentals människor ligger på för att få hyra. Idag skriver visserligen Svenska Dagbladet att vi helst vill bo i en villa på landet. Det har SIFO tagit reda på åt Sveriges Byggindustrier. Bara 15 procent vill bo i hyresrätt.

Det borde alltså vara mera snack om villor än hyresrätter. Det borde väl tillsättas någon utredning som gräver ner sig i varför det inte byggs villor så att folk blir nöjda. Sveriges Byggindustrier är ju en ivrig anhängare av marknaden och dess mekanismer. Marknaden förmodas ha den inbyggda förmågan att fixa till så att stor efterfrågan möts med motsvarande stor tillgång på bostäder. Sådana som folk vill ha och har råd att efterfåga.

I det här fallet kan man nämligen inte skylla på Hyresgästföreningen för att det inte byggs. I villaboendet finns det inte någon Hyresgästförening som envisas med att förhandla om bostadskostnaden. Så det är väl bara att slå till. Var håller marknaden hus?

Eller kan det vara så att under tiden folk drömmer om att bo i ett stort hus på landet söker de arbete och hyresrätt i stan.

06 april 2008

Lägesförvirring


Lägets påverkan i Malmö efter områdesindelning

Idag rasslade det till ordentligt i pressklippen. Det rapporterades flitigt om gårdagens manifestation för hyresrätten. Det är bra det. Själv var jag på hemmaplan i Borlänge och tog till orda i Liljekvistska Parken. För ta till orda är precis det vi måste göra. Fastighetsägarnas VD, Per-Åke Eriksson, gillar inte att vi ordar. Det är skrämselpropaganda, säger han.

Mitt i prick, Per-Åke, vi blir ordentligt skrämda när vi ser vad konsekvenserna kan bli av din EU-anmälan. Sådant måste man propagera emot.

I Jönköping var vi också på benen och radion rapporterar att det är strid mellan Hyresgästföreningen och alliansen. Acko Ankarberg ledande kristdemokrat, inte bara i Jönköping utan också på nationell nivå, säger till SR Jönköping att: ”vi är ju snarare delvis överens om allmännyttans värde, och då känns det märkligt, när vi kunde ha gått armkrok istället idag”.

Om detta skulle man vilja veta mera. Vad är det som vi delvis är så överens om att vi kan gå armkrok? Det hoppas jag att vi ska få veta den 18 april när Mats Odell tar emot utredningen. Vi går gärna armkrok med dem som hejar på hyresrätten och vill hålla hyrorna nere.

Det är ett fastighetsägarvänligt förslag. De har fått gehör för sina åsikter att läget ska få en större betydelse än tidigare, säger Johan Klintberger på Hyresgästföreningen i Södra Skåne.

Precis så. Läget har redan betydelse och nu ska det få ännu större betydelse. Det är ingenting att armkroka på. Den hyrestrea på Lugna Gatan i Malmö som idag kostar 7100 kronor i månaden skulle kunna få hyran höjd till 11600 kronor.

Malmömodellen plus 4 500 kronor till alltså.

Till Sundsvall tog sig en del med buss.
- Nu när hela Sverige reagerar så vore det väl attan om Odell inte bryr sig, tyckte Ingrid Vestin, medlem i Hyresgästföreningen som var en av de som åkte med bussen.

– Det är helt fruktansvärt och gynnar bara folk som har pengar. Jag skulle vilja sitta mitt emot Mats Odell och fråga var han tycker att jag ska ta vägen, säger Ingrid Svedin. Hon tror att ungdomar kommer drabbas allra hårdast av förslaget.
– Det är ju inte alla som har rika föräldrar. Jag vill inte att mina barn och barnbarn.
– Nu ska vi slå på stortrumman. Jag hoppas verkligen att vi gör skillnad med det här, säger Ingrid Vestin.

Jag tycker Ingrid är inne på helt rätt spår.

Julia, 8år, brukar vilja sova hemma hos mig när jag är hemma i Borlänge. Julia har varit på sin mamma i flera år om varför jag inte kan vara hemma mera utan envisas med att jobba i Stockholm. Julias mamma har försökt förklara vad jag gör. ”Hon jobbar på att hyrorna inte ska vara höga för dem som bor i hyresrätt.”

– Hon borde ju bli klar någon gång, tyckte Julia.

Ja du Julia, det ser inte ut att bli klart än på ett tag.

05 april 2008

Du är var du bor

Nu ska vi se på boendet som en livsstil.

Det är förstås en bit kvar för alla som ännu inte har någonstans att bo, bor trångt och vill flytta hemifrån. Men många som jagar bostad tycker redan att det är en livsstil. Men det är inte den typen av livsstil man vill åt. Bostaden ska vara en viktig del i berättelsen om våra liv; en trevlig berättelse om våra liv.

”Du ser några bekanta i baren, hejar på en granne i biblioteket. Brasan sprakar och i biografen börjar just kvällens föreställning. Själv tänker du avsluta dagen med massage och ångbastu i spa-anläggningen. Kanske ta med en god måltid hem till soffan”. Så beskrivs en alldeles vanliga tisdagskväll på Victoria Park.

Det är möjligt att det kunde vara kul om en vanlig tisdag kunde se ut så någon gång. Förutom att det verkar tråkigt och innehållslöst krävs det oftast lite vassare insatser än ångbastu för att livet ska flyta på.

På Victoria Park säger de att de verkligen försökt att sätta sig in i vad de boende vill ha: ”Därför finns exklusiva material och detaljer även som standard, men det går också bra att välja andra dyrare tillval. Alla kök är utrustade med maskiner och vitvaror från Poggenpohl och Siemens.”

Nog kan man väl föreställa sig att man vill ha en del annat också. Vårdcentral, dagis, skolor, affärer, bussar och sådana saker. Kanske till och med ett bibliotek.

Vill man istället bo med hästen så kan man flytta till Vansta Hästby. Där finns välplanerade bostäder med möjlighet till stallplats. Runt husen finns stora grönområden och ridvägarna ska skapa en naturlig kontakt mellan boendet och hästen.

Jag har surfat på nätet men tyvärr inte hittat någon som nischat in sig på hemtjänstpersonal. Deras livsstil borde väl vara viktig om vi vill att de ska komma när det är dags att byta ut ångbastun och bion mot omläggningar och ögondroppar. Men intresset för hemtjänsten är svalt. Åtminstone i jämförelse med intresset för att ha hästar eller golf som en del i boendet.

När alla som ingår i den trevliga berättelsen om det goda livet fått sitt kommer hemtjänstens livsstil att bestå av att sitta på bussen, pendeltåget, spåvagnen eller i bilen för att ta sig in genom grindarna till de behövande.

För i livsstilshusen bor inga lärare, sjuksköterskor, hemtjänstpersonal eller poliser. På Victoria Park tror man visserligen inte att priset behöver avskräcka någon som vill lägga pengar på ett bra boende. Det tror jag. För en tvåa på 66 kvadratmeter är köpeskillingen 3 400 000 kronor. Därtill kommer en månadsavgift på 980 kronor och en serviceavgift på 1 250 kronor. Betalningsmodellen gör det möjligt att ta ut en låg månadsavgift. Det går eftersom bostadsrättsföreningen inte har några lån. Nej, lånen har varje boende. De får i sin tur dra av 30 procent av räntekostnaden. Den betalar skattebetalarna.

Vi borde göra något åt detta avdragsberoende. Det leder ju bara till utanförskap.

Men serviceavgiften får man betala själv. Den är obligatorisk och ger ett antal fördelar för den boende. Till exempel en fri brunch i månaden, för- och eftermiddagskaffe i loungen och handdukar och juice i spa-anläggningen.

Punkthusbloggen skriver landskapsarkitekten Dan Hallemar.

”Varför kan inte livsstilsboende vara som en levande stad? Är inte det väldigt efterfrågat? Vågar bostadsbolagen hoppa på den oförutsägbara, lite bråkiga, levande, staden som koncept för nästa livsstilsboende? Jag tror att det skulle kunna bli en succé.”

Det tror jag med.


Kl 12.00 idag är det manifestation för hyresrätten. Då ska jag stå längst fram och heja.

04 april 2008

Dags att plocka lössen ur pälsen

Jag är pressklippsentusiast. Jag läser pressklipp på nätet från Ljusdals-Posten, Nerikes Allehanda, Värmlands Folkblad, Söderhamns-Kuriren m fl. Pressklipp är liksom direkt på. Man får snabbt en inblick i vad som rör sig i folkdjupet. En del insändarskribenter är till exempel verkligen på dåligt humör. De heter saker som: ”arg skattebetalare”, ”en som aldrig skrivit förut”, ”kommunmedborgare” och ”storlommen” .

I Arbetarbladet igår hittade jag en som kallade sig: ”Dags att plocka lössen ur pälsen”. Han syftade inte på sina egna löss, det förstod man direkt. Han hade ett oplockat löss med Hyresgästföreningen.

Man får förstås ha hur många oplockade löss som helst med Hyresgästföreningen, men det borde vara till fördel för skribenterna själva om de var lite mera noga med fakta. I detta fall anser han/hon att Hyresgästföreningen kasserar in stora pengar från fastighetsägarna som vi åker utomlands för, därutöver pungslår vi våra medlemmar på en oacceptabel hög medlemsavgift när vi borde jobba för marknadshyror.

De privata fastighetsägarna brukar ha liknande åsikter. Att vi befinner oss utomlands för medlemmarnas pengar ska man väl i sanningens namn säga att de inte brukar påstå. De tycker nog att det hade varit bättre om vi befunnit oss utanför riket någon gång ibland istället för vara här och irritera. Fast de gillar definitivt inte att vi åker till Bryssel för att spana på vad som händer med deras EU-anmälan förstås. Idag känner de sig nödgade att gå ut och korrigera oss när det gäller fastighetsägarnas vinster. De är inte alls så höga som alla påstår, påstår de.

Angående de pengar som vi inkasserar är det hyresgäster (inte fastighetsägare) som bor där det finns en förhandlingsordning som betalar 10 kr/månad i hyressättningsavgift. Om den kan man läsa här på Hyresgästförenings hemsida.

Till den i Gävletrakten som vill plocka löss ur pälsen vill jag slutligen säga: Om du tror att hyrorna i Ljusdal är lika höga som i Stockholm kan det vara en god idé att avlägga ett besök i Stockholm. För övrigt kommer vi att jobba med oförminskad kraft mot marknadshyror.

När ni ändå är inne på vår hemsida, passa på att kolla var i landet vi manifesterar vårt motstånd mot att marknaden ska sätta hyror. Den 5 april mellan 12.00-14.00 syns och hörs vi på 20 platser i landet.

Väl mött.

03 april 2008

Det suger i rören

Som jag rapporterat på bloggen går bostadspolitikens Hultsfred av stapeln i Gävle i dagarna två. Det är väl inget rockparty direkt. Det är tvärtom en mycket städad tillställning utan några som helst inslag av tung rock, känsloladdad country eller indiedisco. Men alla är där.

Inte alla kanske, men nästan alla svenska bostadsentusiaster är på plats. Politiker, forskare, intresseorganisatörer, förvaltare, myndigheter och byggare minglar runt kaffeborden och delar powerpoint-bilder och rapporter med varandra. Entusiaster är väl kanske att ta i, åtminstone när det gäller en del. De privata fastighetsägarna verkar aldrig ha några problem med att hålla tillbaka varje form av entusiasm. De måste vara en av de mest missgynnade och missförstådda grupperna någonsin.

Fastighetsägarna kan gå in på bostadsfonden eller kolla in denna artikel eller mitt tidigare inlägg här om de vill pigga upp sig med lite vinstsiffror. Det går ju bra för dem.

En del klagar på att det är för många stuprör och för lite hängrännor i bostadspolitiken. Men då har de inte träffat fastighetsägarna. De har varken hängrännor eller stuprör. De har sugrör. Fastighetsägarna har ett smalt, mycket smalt, perspektiv på allt: EU, regeringen, kommunerna, allmännyttan och hyresgästerna. Alla är vi till för att garantera högsta möjliga vinst till de privata fastighetsägarna, stora som små. Det suger i rören.

Maria Wetterstrand som begick sin debut på bostadsmötet visade sig vara en entusiastisk anhängare av allmännyttan. Väldigt bra, den behöver tveklöst anhängare. Det blåser upp till strid om allmännyttan och hyrorna och det är läge för de politiska partierna att börja positionera sig. Det finns gott om plats ledig bredvid hyresgästerna.

02 april 2008

Mera panel åt hönsen

Tyvärr måste jag leverera lite gnöl igen. Innan BoJonas skickar en kommentar och påpekar detta lägger jag mig platt. För att vara uppriktig känner jag själv att man riskerar att bli lite surmagad av att hålla på med bostadspolitisk. Det måste absolut bli en ändring. Fast inte just idag.

Det finns ett begränsat antal människor som åker omkring i landet och debatterar bostadspolitik, med eller mot varandra, i olika paneldebatter. Per-Åke Eriksson, vd för de privata fastighetsägarna, Kurt Eliasson, vd för SABO och jag brukar utgöra någon slags grundpanel. Ofta förstärks panelen med någon som anses vara mera betrodd och tillförlitlig. Någon som inte kommer från någon intresseorganisation och bara ”driver sina särintressen”.

Denna typ av förstärkningen utgörs ofta av Stellan Lundström, professor på KTH. Är det inte han är det hans kollega Hans Lind på KTH. De förmodas nämligen sitta inne med sanningen om hur det förhåller sig på bostadsmarknaden. De tillåts därför ofta segla i en egen liten panelfil. Ofta får de inleda eller avsluta med att recensera vad vi andra sagt.

Det är precis som när K-G Bergström eller Mats Knutsson talar om vad vi ska tycka om politiken. Ändå är de till förvillelse lik oss andra, debatterar, tycker, antar och har åsikter som alla andra samhällsdebattör.

Idag är det bostadsmöte i Gävle. Vi är alla där, i alla fall vi i grundpanelen. Men denna gång ordnas debatten av Ibf (institutet för bostads- och urbanforskning) och då får deras professorer vara med. Inte mer än rätt.
Mats Odell kommer inte. Dan Ericsson, som är hans statssekretarare, kommer istället. Så brukar det också vara.

Det som ska bli spännande är vad Maria Wetterstrands (mp) kommer att säga. Hon brukar absolut inte vara med.

Rapport från dagen kommer i morgon.

01 april 2008

Åka runt och prata skit

1973 eller om det var 1974 skulle jag tala på 1 maj i Långshyttan, där jag är född, och Tage Erlander skulle tala i Falun. Jag var den yngste talaren i landet och han den äldste.

Rapport gjorde en grej av detta och intervjuade därför min farmor om hur det var att ha ett barnbarn som var yngst i riksdagen. Min farmor, som för övrigt var en ganska kärv och uppriktig typ, svarade: ”att åka runt och prata skit ska det vara nåt det”.

Farmor blev tyvärr bortklippt och kom aldrig med i sändningen. Hennes fundering blev liksom kvar i Långshyttan.

Det är inte utan att farmor hörs i bakgrunden varje gång jag äntrar någon scen någonstans. ”Om du nu nödvändigtvis ska åka runt och snacka så bör du åtminstone undvika att snacka skit.” Inget fel på det rådet.

Jag antar att farmor skulle ha haft motsvarande åsikt när det gäller bloggeriet. Jag har givetvis mycket svaga aningar om vilka det är som tar sig hela vägen in till min blogg och vad de hoppas kunna läsa där. Ansi är dock en trogen läsare, det förstår man av recensionerna när hon går förbi utanför mitt kontor, men vem som sitter i Talca i Chile och läser är mera oklart.

Nu har jag bloggat varje dag i 42 dagar och haft över 4000 besökare i 18 länder. Jag tycker att det är coolt värre. Så mycket folk hade jag aldrig lyckats få ihop till ett möte i Folkets Hus A-sal.

Det börjar gå rykten på jobbet om att det säkert kommer en dag när jag inte skrivit någonting. Jag känner av pressen, sådana potentiella vadslagare som Pär ska aldrig få vinna i den här frågan.

På bloggen kan man breda ut sig hur som helst om lite vad som helst utan att behöva ta del av några omedelbara reaktioner. Det gäller att komma ihåg farmor även då.
Jag talar på möten flera gånger i veckan vilket har den absoluta fördelen att man kan se hur folk ser ut när man klämmer i med olika ståndpunkter. Alla som får ångest, blir svettig om händerna, skakig i benen och torr i munnen när de ska tala inför folk borde koppla av och börja blogga.

I annat fall är det väl att rekommendera användning av alla till buds stående kommunikationsmedel om man vill vara med och påverka. Bara man undviker att snacka skit. Eller hur, farmor?