28 november 2010

Never ending story

Hyran gräver stora hål i många människors plånböcker. Politiker brukar försöka vinna val genom att locka med bättre villkor. Fastighetsskatten har varit en populär följetong i många år. Men med hyran är det av någon outgrundlig anledning tvärtom. Där sitter det fast.

Jag fick ett mejl häromdagen, ett av väldigt många på samma tema. De kommer från hyresgäster som inte begriper hur de ska kunna betala hyran när huset byggs om.

Denna gång från en dotter till en dam från 79 år. Mamman lever på ålderspension och nu har hon fått information om att hyran ska höjas med 3 700 kr plus att hon ska betala vattnet på sidan om. Hyresvärden har enligt dottern inte gjort ett skvatt på 40 år men nu ska de totalrenovera och mamman som tänkt bo där tills hon dog vet varken ut eller in.

”Ska bara de äldre som nu sluppit fastighetsskatten på sitt boende i de dyra villorna i Djursholm få dö i sina hem, var skall min mor ta vägen”, undrar dottern.

2001försökte Hyresgästföreningen att få dåvarande ministern Lars-Erik Lövdén att fatta att det var så här det var för många hyresgäster.

18 oktober 2001 lämnade han ett förslag till riksdagen prop. 2001/02:41 Hyresgästinflytande vid ombyggnad och andra hyresrättsliga frågor.

Där står att läsa: ”Enligt förslaget skall hyresgästernas inflytande över förbättrings- och ändringsåtgärder stärkas genom en bestämmelse om att hyresnämnden,
vid prövningen av om det är oskäligt mot hyresgästen att en åtgärd
genomförs, skall väga hyresvärdens intresse av att åtgärden genomförs
mot de skilda intressen som hyresgäster i allmänhet kan antas ha av att
åtgärden inte vidtas”.

Det ändrade inte på ett endaste dugg, det var alldeles för tandlöst. Hyresvärdarna vann alla tvister och hyresgästerna förlorade alla tvister.

En tisdag i maj 2006 träffade jag Mona Sahlin tillsammans med några damer som råkat precis lika illa ut som damen i mejlet häromdagen. Mona Sahlin förstod att det var ohållbart och tillsatte en utredning.

Vid regeringssammanträdet den 20 juli 2006 beslöts att ”En särskild utredare skall se över reglerna i 12 kap. jordabalken (hyreslagen)
I utredarens uppdrag ingår att se över bestämmelserna om hyresgästernas inflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten”.

Hur det gick med den utredningen fick vi aldrig veta. För vi fick en ny minister igen. Mats Odell. Han hann inte mer än börja så la han ner utredningen och hyresgästerna fortsätter att förlorar varenda tvist om ombyggnader i hyresnämnderna. Hyresgästerna har ingen makt och det kunde Mats Odell ändra på. Men det gjorde han inte. Han gjorde precis tvärtom.

Nu har vi återigen en ny minister Stefan Attefall som har chansen att göra något. Det finns ingen annan än ministrar som kan ändra på att gamla damer ska behöva ligga sömnlösa.

24 november 2010

Dyra nybyggen hotar tillväxten


Hallå alla tillväxtintresserade. Ni måste kasta er över bostadsbyggandet. Det duger inte att fundera på att utveckla turismen, servicesektorn, upplevelseindustrin, infrastrukturer, kulturen, handeln eller något annat som brukar ingå i kommunernas projekt för tillväxt och utveckling.

Guiderna, hemtjänstpersonalen, busschaufförerna, kassapersonalen och poeterna måste ha någonstans att bo.

När hyrorna börjar överstiga människors bruttolöner så blir det problematiskt. Inte bara för den som inte kan betala utan också för samhället.

Medelklassen är ju den politiskt allra hetaste gruppen just nu. De förmodas exempelvis gilla både ROT och RUT. Men var RUT ska bo ingår inte i den medelklassanalys som föregår förslagen på hur medelklassen ska curlas. Tyvärr kan man säga, inte minst med tanke på RUT själv.

Men även den som tänkt sig anlita RUT får bekymmer. Även RUT:s kamrater i hem-tjänsten, på dagis och i byggsvängen får bekymmer med att slå sig ner i landets till-växtområden. Hälften av landets kommuner har bostadsbrist.

I Dagens Industri (som tyvärr inte lagt ut artikeln på nätet) hävdar Industrifaktas VD Rolf Persson att ”Genom att effektivisera byggprocessen kan man sänka kostnader-na med 15-20 procent. Det är nödvändigt att vi lyckas med det”.

Heja Rolf Persson.

22 november 2010

Luktar tjugoåringar illa?


Centerpartiet har fått en ny partisekreterare han heter Michael Arthursson. Han är inte bara partisekreterare han är bloggare också.

216 000 unga vuxna mellan 20-27 år saknar bostad. Bara 57 procent av alla 914 000 unga vuxna (20–27 år) har en egen bostad. Det är en minskning med cirka 6 procent, eller 54 000, sedan 1997. Läs mer här.
Om detta har Arthursson bloggat.

”Man kan ju undra över vad som blir så hemskt med barnen när de fyllt tjugo år. Som inte hänt när barnen var, säg, sexton år. För då ville väl varken hyresgästföre-ningen eller sju av tio föräldrar bli av med ungarna?
Har tjugoåringarna börjat lukta lite sämre? Eller mycket sämre?
Äter barnen för mycket när de slutat vara tonåringar? Eller kanske fel mat?
Vägrar de gå ut ur sovrummet när föräldrarna ska ha sex?
Är de helt enkelt för så smarta och välartikulerade att diskussionerna blir för jobbiga?
Stackars, stackars föräldrar som får ha sina barn hemma några år extra. Det var ju inte detta de såg framför sig på BB”.

Vad ska det komma för bostadspolitik ur detta raljerande?

19 november 2010

Affärsmässighet i varierande tappning

Det var en gång fem kommunala bostadsbolag.

Ett heter HFAB och ligger i Halmstad, ett heter KFAB och ligger i Kungsör, ett heter ÖBO och ligger i Örebro, ett heter Byggebo och ligger i Oskarshamn och ett heter Svenska Bostäder och ligger i Stockholm.

De ägs alla av sin kommun, de bygger hus åt invånarna i kommunen och de ska förhandla med Hyresgästföreningen om hur mycket det ska kosta att bo hos dem. Det finns en lag som säger hur de ska göra och en lag som beskriver bolagens villkor. Den lagen är helt ny, den har inte ens trätt i kraft än.

Där står att bolagen ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer, erbjuda hyresgästerna inflytande, främja bostadsförsörjningen, inte dela ut vinsten hur som helst och framförallt ska de vara allmännyttiga. Inte ett enda ord går det att hitta om egennytta.

HFAB har studerat lagen och nu anställer de 100 unga hyresgäster under sommarlovet.

- Att ha ett jobb är ett sätt att bygga välfärd och tryggheten i våra bostadsområden, något som är väldigt viktigt för oss och ligger i helt linje i samtalet med våra hyresgäster, säger Terje Johansson, vd, Halmstads Fastighets AB.

- Den nya lagstiftningen ger hyresgästerna rätt till boendeinflytande och vi tycker att åtgärden är ett bra exempel där det kommunala bostadsbolaget i Halmstad lyssnat på våra önskemål, säger Rigmor Wilderoth, ordförande i Hyresgästföreningen region Norra Skåne.

KFAB i Kungsär funderar inte i de banorna. Kanske har de ännu inte hittat paragrafen om inflytande och samhällsansvar. De vill ha avkastning på pengarna och vill istället bygga välfärd och trygghet genom hyreshöjningar. Så nu har de krävt 5,4 procent i höjning och det skyller de den nya lagen för.

I Örebro gäller samma lag som i Karlstad. Där säger den moderate ordförande att vinstkravet ska ligga kvar på samma nivå som förra året. Det är inget konstigt med det i och med att ÖBO är allmännyttigt så har vi också ett samhällsansvar att beakta, säger Inger Högström-Westerling (M).

Staffan Werme, folkpartist i Örebro, fyller på med att hyresgästerna inte behöver oroa sig man behöver inte alls höja hyrorna för att det kommit en ny lag.

Och då har de hamnat på samma linje som regeringen.

För så här skriver de:

De kommunala bostadsföretagen har under lång tid varit tvungna att iaktta ett affärsmässigt förhållningssätt, eftersom dessa företag inte längre får några särskilda statliga subventioner eller fördelaktiga villkor"

I Oskarshamn är de redan klara med förhandlingarna. I Byggebo höjs hyrorna mellan 1-1,4 procent. Den nya lagen har inte spökat i kulisserna.

Men så kommer det stora starka bolaget Svenska Bostäder i Stockholm och säger att det kan hända att vi inte har några lån och är rika som troll men affärsmässiga har vi absolut inte varit. Regeringen får säga vad de vill om den saken.

De kanske har varit affärsmässiga i Örebro men i Stockholm har vi inte agerat affärsmässigt.

Nu måste hyrorna höjas med 4,3 procent, menar de, för ingen kan väl tro att vi tjänat alla miljarder för att vi varit affärsmässiga?

Kollar man på Svenska Bostäders hemsida så står följande att läsa.

Vår affärsidé
Svenska Bostäder ska ha ett varierat och attraktivt fastighetsbestånd för uthyrning till boende och verksamheter i Stockholm. På ett engagerat och affärsmässigt sätt skapar vi individuella och trygga lösningar för långsiktiga kundrelationer.

Inte skapar man väl långsiktiga kundrelationer genom att hota med hyreshöjningar hela tiden. Det kommer bland annat att finnas kunder som man inte kan ha någon kundrelation till för de har varit tvungna att flytta.

17 november 2010

Money, money, money, must be funny in the rich man's world


Lång blogg i tre delar:

1. Fest i karusellerna
2. Wallenstam på festhumör?
3. Från vilken planet kommer Svenska Bostäder?


1. FEST I KARUSELLERNA
Bolånerallyt håller i sig. Skuldbördan växer men bostadsmarknadens krasch låter vänta på sig kan man läsa i Fastighetsnytt idag. Hushållen ökade under tredje kvartalet 2010 sina lån i bank och bostadsinstitut med 53 miljarder kronor. Det är det högsta värdet som noterats under ett tredje kvartal.

Detta kallas av någon obegriplig anledning lånefest. Någon måste uppenbarligen vara på festhumör. I dagens DN kallas det lånekarusell vilket ändå antyder att det är en något turbulent fest.

Ett något nedtonat festhumör kan man förmodligen hitta hos både de ekonomer som bekymrar sig för vådorna av detta festande och de som inte är inbjuden att delta i något firande eller karusellåkande. För det som håller uppe bostadspriserna och håller liv i bolånerallyt är förutom de låga räntorna den tilltagande bostadsbristen och det låga byggandet. Så den dagen byggandet tar sig och folk börjar få tak över huvudet så går festande mot sitt slut. Fast å andra sidan kommer då nya grupper att ha anledning att fixa fest.

Jag tycker att det är oerhört märkligt att detta tillstånd av ökande bostadsbrist och ökade bostadspriser beskrivs i så positiva ordalag. ”Hushållen positiva - tror på ökade bostadspriser”, brukar vara en återkommande rubrik i tidningarna.

Inga svarta rubriker om alla som inte har en tillstymmelse till chans att vare sig köpa eller hyra. Så länge bostadspriserna hålls uppe av bostadsbristen måste några stå utanför bostadsmarknaden. Det är det som håller igång festen.

2. WALLENSTAM PÅ FESTHUMÖR
I gårdagens DN framstod Wallenstam som den nye härföraren för byggandet av hyresrätter (artikel ej på nätet). Dyra som sjutton visserligen men de menade att hyresrätten går mot en ny vår. Idag kan man läsa att samma Wallenstam sålt ett hyreshus för ombildning till bostadsrätt för det facila priset av 68 000 kr/kvm. Nytt rekord.

3. FRÅN VILKEN PLANET KOMMER SVENSKA BOSTÄDER

Svenska Bostäder i Stockholm är ett bolag med ekonomiska muskler. Ett av allmännyttans flaggskepp när det kommer till finansiell styrka. Rika som troll efter att ha sålt mängder av hyresrätter. Svenska Bostäder ensamt har säkert bidragit stort till bolånefesten och karusellåkandet men också kastat ut några av sina hyresgäster mitt i åkandet. Nu vill de att hyresgästerna ska hosta upp ännu mera pengar och kräver 4,3 procent i höjning. Nytt rekord i Stockholm.

Som grund för sitt yrkande, hänvisar Svenska bostäder till den nya lagstiftningen som kräver att de allmännyttiga bostadsbolagen ska drivas affärsmässigt. Man tror inte sina öron! Från vilken planet har Svenska Bostäder kommit infarande?

Här får Svenska Bostäder lite gratis läsanvisningar om hur regeringen resonerade inför den nya lagen.

På sid 44 i propositionen konstaterar regeringen ”de kommunala bostadsföretagen har under lång tid varit tvungna att iaktta ett affärsmässigt förhållningssätt, eftersom dessa företag inte längre får några särskilda statliga subventioner eller fördelaktiga villkor”.

Bolagen får en alldeles särskild lag för att deras affärsmässighet ska vara en annan. De är nämligen allmännyttiga och har ett samhällsuppdrag.

I propositionen motiveras denna särskilda affärsmässighet med att dessa företag annars kan
• ”reduceras till att enbart ha vinstmaximering som mål. Något motiv för en kommun att vare sig bilda eller äga ett sådant företag finns inte…”.
• ”inte tillkommit för att skapa vinster, utan för att tillgodose ett allmännyttigt ändamål. I den meningen är det allmännyttiga syftet överordnat andra aspekter…”.

Bakgrunden till detta är (prop 2009/10:185, sid 48):

1. Att prissättning är särskilt reglerad genom hyreslag och hyresförhandlingslag
2. Att investeringar sker på mycket lång sikt vilket kräver ett långsiktigt förhåll-ningssätt
3. Att företagen har ett lagstadgat krav på konsumentinflytande
4. Att företagen lyder under särskilda regler om värdeöverföring
5. Samt att företagen har ett samhällsuppdrag

Jag tycker att Svenska Bostäder uppvisar ett stort mått av fräckhet.

De hade lika gärna kunnat säga att ”vi är redan affärsmässiga precis som regeringen skriver. Vi har ett samhällsuppdrag, vi ska erbjuda hyresgästerna inflytande och det allmännyttiga uppdrag vi har är för oss alltid överordnat. Vi har en stark ekonomi och vi kommer därför inte att begära några hyreshöjningar i år.

Men det sa de inte. Så nu stundar långa och besvärliga förhandlingar med ett av landets rikaste bostadsbolag!

15 november 2010

De overkliga hyresgästerna

Hyresgästföreningen är anhängare av hyresrätter, bostadsrätter och villaboende. Fast i ärlighetens namn så är vi tveksamma till den omvandling av hyresrätter till bostadsrätter som förekommer på en del håll i landet.

Däremot tycker vi att det ska byggas bostäder av alla de slag som människor kan välja på efter tycke och smak.

Bostadsrättsföreningarnas organisation SBC är anhängare av bostadsrätter. Punkt.

Ingen annan boendeform göre sig besvär i SBC:s ögon. SBC tycker till och med att den nye bostadsministern sprider ”missuppfattningar om bostadsmarknaden i Sverige” när han slår ett slag för hyresrätten.

Det är hyresrätten som är självaste missuppfattningen. Göran Olsson, SBC, påstår att ingen vill bo i hyresrätt, vilket ju kan kännas lite märkligt för de nästan 3 miljoner som bor i hyresrätt. Så vida de inte är overkliga. För enligt Olsson så är det ”verklighetens folk” som vill bo i bostadsrätt och inte i hyresrätt.

Han gör här ett litet men ändå tappert försök att inte helt tappa kontakten med den nye bostadsministern genom att hänvisa till det av Kristdemokraterna patentskyddade folkslaget ”verklighetens folk”.

– När bostadsbyggandet ska öka – och det måste det – borde utgångspunkten vara att bygga det som är mest populärt, inte pressa fram konstlade lösningar till högre kostnader, säger Göran Olsson som väl förmodligen menar att avdragsrätt, ROT avdrag mm till bostadsrätter är naturliga medan motsvarande insatser för hyresätten är konstlade och onaturliga.

Man får förmoda att Stefan Attefall träffat tillräckligt många hyresgäster för att veta att de finns i verkligheten.

I somras hade SBC ett seminarium i Almedalen på samma tema. Alla hyresrätter borde omvandlas till bostadsrätter. Det gick inte så bra det heller. Ingen av de paneldeltagare de fått tag i höll med dem.

08 november 2010

Omoderna fastighetsägare

I åratal har det pågått en omfattande process för att göra oss alla till kostnadsmedvetna konsumenter.

Vi måste ständigt vara på alerten och göra smarta val. Annars är vi hopplöst förlorade. Ingen vårdcentral ska väljas utan prövning. Dagis, förskolor och skolor måste väljas med omsorg. Vi måste hålla koll på vattenförbrukning och elkostnader, telefonikostnaderna måste ner och pensionerna måste upp. Annars blir det dyrt. Det ska vara miljövänligt, ekologiskt och närproducerat. Allt mer hänger på hur vi väljer.

Vi är inte beredda att betala för vad som helst numera, i varje fall inte utan en rejäl granskning.

Fast det är förstås lite ljug. I Borlänge fick jag hålla tillgodo med den vårdcentral som fanns till skillnad från nu när jag bor i Stockholm där doktorerna står som spön i backen. Elmarknaden är ju inte heller någon konsumentdröm precis.

Men tänk om det inte varit bostadsbrist på så många ställen. Då hade hyreshusen stått på rad, vilket de ofta ändå gör, och vi hade kunnat gå runt och granska vad hyresvärdarna hade att erbjuda. De hade kanske tryckt upp fina broschyrer och talat om vilken standard, kvalitet och service de kan erbjuda.

Fastighetsägarna hade kunnat hyra in sig i stora mässlokaler, som gymnasieskolor och högskolor gör för att locka studenter, och visat upp hur de jobbar med utvecklingsfrågor och för att förbättra sin förvaltningskvalitet.

Vi hade kunnat gå runt med ett särtryck från Hyresnämnderna om vad som ingår i bruksvärdet och använt som checklista. I lugn och ro hade vi kunnat pricka av den ena bruksvärdesfaktorn efter den andra för att sedan gå hem och fundera på vilken lägenhet vi skulle välja.

Bruksvärdessystemet har möjligen många år på nacken, men det är supermodernt. Där finns alla de kvaliteter listade som vi vill ha i vår hyresrätt. Och man ska betala för det man får inget annat är själva grundtanken.

Men nu har vi en omfattande bostadsbrist. Och då är allt sådant som vilken standard och kvalitet man har att erbjuda sina hyresgäster totalt bortblåst. De privata fastighetsägarna, som gillar konkurrens säger de, visar upp ett väldigt ointresse för sina hyresgäster och vill bara ha betalt för en sak läget, läget och läget.

Åtminstone gäller det tillräckligt många av dem för att det ska toppa deras kravlista inför årets hyresförhandlingar. Vad de privata fastighetsägarna i städernas ytterområden tycker om denna prioritering förtäljer inte historien.

De privata fastighetsägarna är sedan årtionden tillbaka totalt upphakade och fixerade vid att ”läget måste spela en större roll” vid hyressättningen. Det är en omskrivning för att marknaden måste tillåtas styra hyran. Därför tycker de att man inte behöver bry sig särskilt mycket om de andra faktorerna som ska spela roll för hyran.

Så som en löpeld över hela landet från Eksjö till Stockholm sprids därför i dessa dagar deras höjningskrav. Vi vill ha betalt för läget, läget och läget.

Hög efterfrågan ska ge en hög hyra, punkt.

Är det ett modernt förhållningssätt till sina kunder? Nix. Kommer det att hålla på sikt? Nix.

03 november 2010

På andra sidan sundet - och i Jönköping


Det kom en hel massa folk till Köpenhamn igår. Byggare från både Danmark och Sverige bänkade sig i Exportrådets lokaler. Lite fascinerande är det att en tävling om att få bygga 150 hyresrätter i Halmstad lockar storpublik från både Sverige och Danmark till andra sidan sundet. Lyssna på inslag i Hallandsekot här.

En förklaring är givetvis att byggandet i Köpenhamn störtdök efter finanskrisen och det har inte skett någon återhämtning varför jobb i Halmstad är eftertraktansvärt. Ett annat skäl, och ett mycket viktigt skäl, är att lägenheterna i Halmstad faktiskt ska byggas och att det kommer att finnas en på förhand given produktionskostnad.
Hyrorna riskerar därför inte att sticka iväg på det sätt som är vanligt i nyproduktion.

Så till något helt annat, nästan i alla fall.

I Jönköpingsposten kunde man häromdagen läsa att kommunstyrelsens ordförande ACKO Ankarberg Johansson (KD) anser att hyresgästerna ska betala förlusterna som biogasverksamheten och flygplatsverksamheten gör (tyvärr ej på nätet). Fast i början av artikeln tycker hon att det är principiellt fel att använda hyrorna till annan verksamhet. Där säger hon att det vore fel om hyresgästerna i Vätterhem betalar för vård, skola och omsorg, man vill inte driva upp hyrorna i Jönköping genom att tvinga fram stora vinster som kan användas till allehanda kommunal verksamhet.

En bra om korrekt ståndpunkt på alla sätt och vis.

Men i slutet av artikeln tycker hon att om det nu blir en vinst så kan gott kunderna i Jönköpings Energi och Vätterhem vara med och täcka underskott i andra kommunala bolag såsom exempelvis flygplatsen.

Tyvärr är samma åsikt förhärskande även i Halmstad kommun som också har en olönsam flygplats.

Men den kommunala lyckan över att ha hittat hyrespengar till olönsam verksamhet kan bli kortvarig. Den 2011-01-01 får vi en ny lag som reglerar villkoren för de kommunala bolagen. Där finns en regel som begränsar värdeöverföringarna. Det finns flera skäl till det. Ett kan man läsa om på sid 53 i Prop. 2009/10:185:

"Förslaget omfattar all värdeöverföring och är föranledd av behovet att klargöra skillnaderna mellan kommunens egen verksamhet och skapa konkurrensneutrala villkor mellan det kommunala bostadsbolaget och andra aktörer".

Det är mening att pengarna ska stanna i bolagen och göra nytta för hyresgästerna och husen. Och inte vara en finansieringskälla för annan kommunal verksamhet. Det finns dessutom andra regelsystem som ska förhindra kommunerna att subventionera verksamheter på en konkurrensutsatt marknad.

01 november 2010

Prisvärda hyresrätter med hög kvalitet

Hyresgästföreningen fyller år hela tiden.
En del föreningar fyller 1 år, andra 10,20,3040 år eller rent utav 90 år.
Föreningen i Salem/Botkyrka fyllde 60 år i lördags.
På plats i Segersjö Folkets Hus fanns både nya medlemmar och Vera som varit med alla 60 åren. Precis som de ska vara.

Hyresgästföreningen har sin bas i trappuppgångarna och vi jobbar hårt för att de ska komma till alltfler trappuppgångar där människor äntligen kan få en bostad och där lokala hyresgästföreningar kan jobba för att göra livet trevligare i och mellan husen och så småningom fira olika jubileer .

Idag far jag till Köpenhamn för att förhoppningsvis bidra till att det kommer till lite trevliga trappuppgångar i Halmstad.

Så här står det i pressinbjudan:

”Nästa år planerar Halmstads Fastighets AB 150 lägenheter i kvarteret Jordmånen på Nissastrand i centrala Halmstad. För att skapa prisvärda hyresrätter med hög kva-litet tas ett nytt initiativ med en i förväg fastställd produktionskostnad.

Byggföretag, i såväl Sverige som Danmark, inbjuds nu tillsammans med media för information om det planerade projektet och förutsättningarna för deltagande i gestaltningen och uppförandet av de nya bostäderna – den största nyproduktionen i Halmstad på tio år.
Efter urval kommer anbud och förslag att begäras in och en bedömningsgrupp ledd av välmeriterade arkitekten Gert Wingårdh kommer att granska och utvärdera försla-gen.

- Genom detta tillvägagångssätt definieras kostnaderna i förväg samtidigt som vi maximerar kvalitet för att få ut mesta möjliga av boendet, säger vd Terje Johansson.

Välkommen till en presentation av kvarteret Jordmånen och möt bland andra Gert Wingårdh och Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, som ingår i jurygruppen tillsammans med Kurt Eliasson, VD, SABO och Åsa Gessle, inredningsdesigner.

När: Tisdagen den 2 november kl 9.30-11.00

Plats: Exportrådet i Danmark, Sveriges Handelskontor. Toldbodgade
18, 5 vån, Köpenhamn.

Jag tycker att det är ett utomordentligt bra initiativ av bostadsbolaget i Halmstad. Det är dessutom så härligt att möta lite framtidstro och slippa den uppgivenhet som annars präglar diskussionen om byggande.

Prisvärda hyresrätter med hög kvalitet, härlig mening eller hur? Detta borde ha förutsättningar att få efterföljare i hela landet.