20 februari 2014

Krisprogram för en politik i kris

Så har den då kommit.

Den första kommissionesrapporten om hur det ska gå till att erbjuda befolkningen tak över huvudet.
En uppgift som hittills visat sig vara för svår för det högteknologiska och ekonomiskt starka Sverige.

Vilket väl får betraktas som en politisk kris av stora mått. Alternativt är det en kris för den marknad som enligt många är dem som fått uppdraget att se till att det produceras bostäder som människor har råd att bo i.

Nu har det i vart fall blivit den växande konsultbranchen, som i stor utsträckning består av fd politiker, som tar på sig att ta fram förslag på politiska åtgärder. Sådant som de politiska partierna förr i tiden sysslade med.

Idag presenterade Nybyggarkommissionen, Göran Persson, Olle Wästberg, Agneta Dreber, ett 63 punkts program.

Ingen av de 63 punkterna är nya. Det ska man nu inte förvåna sig över. Det hade närmast varit en sensation om de hittat något som ingen annan tänkt på under alla år som alla skyllt på alla för att det inte byggs.

Den avgörande frågan nu är förstås vad riksdagspartierna tycker är möjligt eller omöjligt att genomföra.
Att ge sig på stora befolkningsgrupper ett valår har aldrig varit någon populär sysselsättning ett valår.

Kommissionen vill öka rörligheten på bostadesmarknaden. Det förutsätter att människor lämnar sina hem, hittar ett nytt hem så att de som saknar hem kan flytta in. Problemet är förstås inte lika bekymmersamt om det fanns några bostäder att flytta in i för de som ska flytta ut. Hade det funnits det så hade de som står utan bostad kunnat flytta in i dem utan att andra behövde flytta ut.

På hyresmarknaden är det populärt att föreslå att hyrorna ska höjas så att de som bor där drar iväg, kallas med ett finare uttryck för att rörligheten ökar. Marknadshyror skulle ju få precis avsedd effekt.

Hyrorna skulle höjas med 68%, enligt Boverket, och då behövs det inte mycket till ekonomiska kunnande för att räkna utt att många blir tvungen att flytta.
Så första delen är det väl inga problem med. Utom för de som måste flytta.

Men den endra delen av det hela är ju mer problematisk. Vart ska de flytta?

Så kommissionen säger att det inte är möjligt att införa marknadshyror på kort eller medellång sikt. Hur många år dessa sikten är vet inte jag. Men en sak vet jag marknadshyresförespråkarna slår sig aldrig till ro.

I minst 50 år har debatten om marknadshyror pågått. De politiska partierna spjärnar emot av goda skäl.
Det fungerar inte i något annat land varför skulle det då fungera här?

Man kan ju då undra över varför Göran Persson blivit en anhängare av marknadshyror.
Igår skrev jag en debattartikel med Socialdemokraternas talesperson Veronica Palm där Socialdemokraterna säger nej till marknadshyror.

Man får vara glad över att Göran Persson är konsult numera.

Kommissionen tycker att man ska införa en Stockholmsmodell för att få någon stil på hyressättningen i Stockholm. Det finns en sådan men de gick i stöpet när fastighetsägarna vill öka det totala hyresuttaget när en sådan modell skulle införas.
Alla tre VD:ar i allmännyttan i Stockholm hade visserligen undertecknat ett papper där det stod

"Stockholmsmodellen skall i sig inte leda till något ökat hyresuttag utan skall utgöra grunden för kommande fördelning av hyror vid tillämpning av modellen."

Arbetet med Stockholmsmodellen avstannade därför att man inte ville stå för vad man skrev under den 14 februari 2011

Vem vet det kanske tar sig igen nu när Nybyggarkommissionen skriver att
"Principen bör vara att det totala hyresuttaget inte ska öka till följd av modellens införande"




13 februari 2014

Vem är vem och vad är vad


 
Denna lite suddiga bild föreställer Ulrika Franke och Olle Westberg. Jag lyssnade på dem på en konferens häromdagen.

Den ene företräder Bokriskommissionen och den andre företräder Nybyggarkommissionen.
En av de är med och finansierar en av kommissionerna men sitter själv i den andra. 
Bägge tillhör samma parti. 

En kommission jobbar på uppdrag av Handelskammrarna och Fastighetsägarna. I den kommissionen ingår Ulrika Franke. Ulrika Franke är också VD för Tyrens som hyr och häpna är med och finanansierar den andra kommissionen där Olle Westberg ingår.

Det är förmodligen inget konstigt med det. 

Men Olle Westberg sa att hans kommission, som Tyrens är med och finansierar,  inte kommer att lägga några förslag som de politiska partierna kommer att rata. Oavsett vilken regering det är som sitter i oktober så ska de gilla Nybyggarkommissionens förslag.

Eftersom alla politiska partierna utom (C) har beslut på sina stämmor, landsmöten eller kongresser om att säga nej till marknadshyror, eller vad de nu är omdöpta till, så kommer det inga sådana förslag.
20 februari får vi som är på Medelhavsmuseet veta för då presenterar de sina förslag. 

Bokriskommissionen där Ulrika Franke ingår har däremot sitt fokus på hyressättningen. Den ska göras om, omregleras kallar Fastighetsägarna det. Man vill ha marknadshyror fast det ska ta väldigt lång tid och tas i omgångar.

Klas Eklund som är ordförande i denna kommission har ägnat mängder av mediautrymme åt att tala om hur uschlig vår hyressättning är. Fastighetsägarna lär få ut det de vill av hans kommission.
 
Fast det kan bli ett förslag som de politiska partierna kan komma att rata av samma skäl som gör att Nybyggarna avstår från den typen av förslag.

Olle Westberg är folkpartist. På folkpartiets landsmöte satt Ulrika Franke ordförande när de klubbade sitt nej till marknadshyror och ställde sig bakom den hyressättningsmodell vi har.

Det behöver inte vara något fel på detta, bara lite förvirrande kanske.

Eller som Gunther Grass sa. Att sitta på flera stolar håller en i form.

09 februari 2014

Fishbowl på Hasseludden


 
Nu är det ute med paneldebatter. Nu ska man ha fishbowl. Jag var på Hasseludden i tisdags för att fishbowla med Fastighetsägarnas VD Reinhold Lennebo. Eftersom jag bara bowlat med klot och fiskat med spö tidigare så fick jag gå till urkunderna, Wikipedia.
För att få ett säkert besked om vad fishbowl var så tryckte jag på svensk översättning (gör aldrig det); "En fördel med ett vatten konversation är att den är lämplig för stora grupper. En annan fördel är att de minskar skillnaderna mellan högtalarna och publiken. Dessa två skäl har gjort fishbowls populär i deltagandegruppmöten och konferenser", stod det.
Fast det visade sig tyvärr vara precis som vanligt. Jag och Reinhold Lennebo stod på scenen i jämnhöjd med högtalarna, vattnet stod på borden och den kostymklädda publiken satt uppradade.
Lite besviken blev jag allt.
Reinhold inledde med att säga att han hade drömt om mig. Och han såg onekligen lite hängig ut. Han kanske hade sett sig själv simmandes runt runt med mig i en vattenfylld glasburk utan luft. Och lite så var det. För det var meningen att publiken skulle vara aktiv och det var de inte.
Utom Svante Hagman, NCC, som mest verkade vilja göra sin plikt och bidra med några frågor. Jag tycker att NCC i långa stycken resonerar på ett bra sätt. De är aktiva och söker efter bra lösningar. Fast NCC ligger förstås på plus också för att de inte tycker att hyreshöjningar är det som kan befria byggandet.
Det tycker däremot Reinhold Lennebo. Han är såå noga med att poängtera att dessa höjningar som måste till inte får kallas marknadshyra. Fast de vill ta bort den nuvarande hyressättningen, den nya hyran ska spegla vad kunderna efterfrågar, det ska kallas omreglering och det ska ta jättelång tid så att hyresgästerna inte drabbas för hårt.
Man förstår därmed vilka höjningar det är fråga om.
Sedan frågade en man i allmännyttan om det inte vore bra med mångfald. Hans variant av mångfald var att man skulle renovera en del av miljonprogrammet och låta en del vara orenoverat. Varför ska man kalla det mångfald? En del hus renoveras och andra förfaller. Det ska kallas sorgligt.
Ytterligare en man som är VD i ett allmännyttigt bolag sa att jag "återfaller i ett gammalt beteende". Detta gamla beteende består i att jag säger att alla inte ha råd att bo i hus med höga hyror. Sådant ska man inte hålla på att säga. Det finns de som kan betala sa han, de gör tillval till och med och är beredda att betala.
Det tror jag säkert. Men nu är det ju inte de som har problem att få en bostad när de har fått jobb eller när pensionen vägrar röra på sig uppåt.
Jobbar gör också sjuksköterskor, busschaufförer, ICA kassörskor mfl och de tjänar helt enkelt inte tillräckligt. En sjuksköterska har samma bruttolön som en nybyggd lägenhet på Kungsholmen. Inte heller finns det bostäder till alla de som skulle ha fått jobb hos de företagare, som jag träffade på Nalen i torsdags, om de bara hade haft en bostad.
Jag delade ut pris till årets företagare och talade bostadspolitik. Företagarna kan vara hur bra som helst men svårt att rekrytera har de pga bostadsbristen.
Tillväxten kommer i många skepnader och lönelägen. Fast innan det var fiskbowl så talade Johan Skoglund, VD hos JM, om vad  "den moderna barnfamiljen" ville ha för hall och vad gruppen "mitt i livet" önskade för kök. 
Det kan vara roligare att prata om det, det tror jag säkert, men så kostar också deras nybygge 100 000 kr/kvm.
För nu är det läge att agna med rätt bete om man vill ha lite fiskelycka. Det är inte bara de stora gäddorna som ska nappa utan också fjärsing, bleka och berggylta.
 

04 februari 2014

Den som söker skola finna eller ?



Idag har jag grävt ner mig lite i det som skrivs. Man blir ju lite nyfiken på om allt stämmer.

Den som söker skola finna sägs det. Fast ibland måste man ligga i lite extra om man ska hitta det man vill. Det vet Handelskammaren och Fastighetstidningen. De gav sig nämligen ut på sök efter dem som delar deras uppfattning om att hyrorna måste spegla efterfrågan, en omskrivning av marknadsanpassade hyror. 

Handelskammaren använder det numera så populära uttrycket, omreglering av hyresmarknaden. Fast det är samma sak det med.

Fastighetstidningen ville ta reda på hur bostadsbristen skulle lösas. De gjorde därför en enkät bland några utvalda. En av de utvalda, om än något motvillig, var jag. 

Var och en av oss fick ett antal poäng som vi skulle fördela på sådant som tidningen hade bestämt att vi fick sätta poäng på. Inga egna förslag fick förekomma.

Så kom resultatet. 

Och vinnare blev    
"En hyressättning som bättre speglar efterfrågan" med 24 poäng.

4 personer hade lagt sina högsta poäng, 5p, på denna åtgärd och en hade lagt sin 4:a.

Att Fastighetsägarnas VD Reinhold Lennebo skulle vara en av femmorna  kom ju inte precis som någon överraskning.  Inte heller Sonny Modig, tidigare VD vid MKB, överraskade. Han är ett säkert kort, en given femma på efterfrågestyrda  hyror.

Visserligen representerar Sonny Modig numera bara sig själv men han har gjort sig känd för att ha en avvikande mening jmf med andra VD:ar i allmännyttan så varför ta någon annan när det fanns en klar 5:a att casha in. Tänkte kanske chefredaktören eller så var det bara en ren slump att det blev just Sonny Modig.

Även Per Anders Bergendahl, utredare åt regeringen, var en säker femma. Han hade  redan föreslagit precis det i sin utredning. Så han fick också vara med.

När Hyresgästföreningen frågade 14 av de största fastighetsbolagen vad som hindrade byggandet så var det 2 som tyckte att man skulle ha friare hyror.

I Fastighetstidningen enkät deltar Stefan Ränk, VD Einar Mattsson, en på förhand  given anhängare av efterfrågestyrda hyror. Givetvis är det också en slump att han är med.

Och simsalabim så gick 24 poäng till Fastighetsägarnas absoluta topp prioritering, hyror som speglar efterfrågan.     

Så det kan gå.

Handelskammaren har givit ut en rapport med namnet "Bostadsbrist- farlig flaskhals för jobben". Allra sist så står det att " En omreglering av hyresmarknaden" är viktigt för att stimulera hyresmarknaden.

Det är en bra rapport. Flera företagare intervjuas så jag blev lite nyfiken på vad de kunde mena med omreglering. Men inte en enda av de sa ett endaste ord om omreglering. På frågan om vad de ville att politikerna skulle göra så svarade de;

Jag vill att det ska byggas mer, problemet är markanvisningar, planprocessen, mera kreativt byggande, riktiga hyreskontrakt är drömmen, för mycket treor och fyror, de måste inse allvaret med bostadsbristen, jobba över blockgränsen, det måste byggas lägenheter som folk har råd att bo i, ändra på handikappreglerna mm.

En hittade jag som sa att han trodde på " ett visst mått av marknadsanpassningar".

Fastighetsägarna och Handelskammaren har tillsatt en gemensam Bokriskommission. 
Gissa vad de kommer att föreslå? Omreglering av hyresmarknaden där hyressättningen bättre speglar efterfrågan? Det är nog ett säkert kort det med.

Under tiden letar de stödbevisning.