28 augusti 2008

Hyran som vapen

I morse citerade jag Fria tidningen. Men nu visar det sig att den Fria tidningen varit lite väl fri från vad som egentligen ska ske. Fria tidningen har en artikel om det välkända faktumet att det byggs för lite hyresrätter. Där kan man läsa: ”I regeringen tror man varken på minskad fastighetsavgift eller subventioner för nybyggnationer”. Den fråga som omedelbart inställer sig är, vad tror man på då?

– Men vi anser att fler hyresrätter bör byggas, säger den politiske sakkunnige Daniel Liljeberg till tidningen. En utredning av frågan kommer att presenteras i december.
Det är inte korrekt det kommer ingen utredning i december därför att det inte pågår någon. Det kommer en utredning i september som handlar om tillval och frånval och det var den som avsågs uppger vanligtvis välunderrättade källor.

Fast jag tycker ff att det låter bra med en utredning om varför det inte byggs, för nu har man provat med att ta bort räntebidrag och investeringsbidrag och då störtdök byggandet av hyresrätter. Eftersom ränteavdrag till skillnad från räntebidrag inte betraktas som stöd, trots att det är skattebetalarna som står för notan, får den vara kvar för bostadsrättsinnehavare och villaägare. Så varför inte tillämpa samma framgångsrecept för hyresgästerna. Inför avdragsrätt även för hyresgäster. Det kan vara värt att prova om inte byggandet tar sig om alla boendeformer får samma villkor. Det går ju inget vidare nu när det har olika.Detta får nu ses som tips till regeringen istället nu när det inte blir någon utredning..

Jag noterar att hyran har blivit ett vapen även i storpolitiken. Den brittiske utrikesministern David Miliband har varit i Kiev. Tillsammans med Jusjtjenko varnar Miliband Ryssland för att starta ett nytt kallt krig. Han uppmanar Ukraina att inte ge Ryssland minsta chans att agera gentemot Ukraina. Men nu hotar den ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenko med att höja hyran för den ryska flottbasen i Sevastopol.

Ja, vad ska man säga. Hyran tar sig upp på vapenlistan i alla möjliga intressekonflikter.

2 kommentarer:

  1. Ja, kanske är det den gamla staten och kapitalet som Liljeberg vill komma ifrån...

    ...kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen...

    Fast det klickar ju förstås nånstans. Kapitalet ska få höja hyrorna och staten slopar "bostadsbidragen". Vad återstår? Svaret finns i sången:

    "Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt staten och kapitalet, dom sitter i samma båt fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar".

    Så, det är bara att fatta tag i årorna och ro hårdare och snabbare. Det är bara att hoppas att båten inte sjunker.

    SvaraRadera
  2. Ju mer insatt man blir kring den svenska bostadspolitiken desto mer skrämmande är det.

    Är egentligen helt sjukt att alla skattebetalare gemensamt ska bekosta det 30%:iga ränteavdraget som överbelånade miljoneärer till bostadsrätts- och villaägare får göra. Som hyresgäst får man ta allting negativt med förändringen av statens bostadspolitik men får inga fördelar.

    Med den här politiken kommer det i framtidens Sverige bara att vara hyreslägenheter i rena ghetton medan alla som har möjlighet bor i bostadsrätter och villor.

    SvaraRadera