24 november 2008

Kommunen borde ta ansvar

Det blåser kalla vindar över kollektivtrafiken och landet. X2000 går dock som tåget denna morgon. Endast ett oväntat tågmöte utanför Snickarbo får tåget att stanna. På sträckan Borlänge-Stockholm kommer det alltid oväntade tågmöten utanför Snickarbo. Det är bara SJ som verkar vara oförberedd på det väntade.

Ett vanligt fenomen, det tar ibland lång tid innan man förmår ta med i beräkningen att något har hakat upp sig och att det dessutom kommer att hålla i sig. Som i dessa dagar när varslen duggar tätt och både tillväxtprognoserna och arbetsmarknaden faller samman likt dominobrickor och folk sitter hemma med oron över ekonomin hängande över sig. I sådana lägen borde insikten om att något hakat upp sig och att det förmodligen kommer att hålla i sig vara allmänt spridd. Behovet av ett samlat agerande för att inte få ännu fler dominobrickor på fall borde vara uppenbar för alla. Men icke då, alla fortsätter att agera styckevis som om de inte var en del i ett större sammanhang. Det är inte bara bankerna som ser till sitt och vägrar ansluta sig till Borg och hans bankgaranti.

De kommunala bolagen agerar som om de inte hade ett dugg med kommunen och dess invånare att göra. Mitt i eländet klämmer de till med hyreshöjningskrav som man inte sett maken till på årtionden. Inte nog med att folk blir av med jobbet och får svårt att betala hyran den ska bli ännu högre och ännu svårare att betala. Kommunen borde se till att det egna bolaget tar ansvar för att hålla igen på kraven, utnyttja sina reserver för att klara av den ekonomiska påfrestning som ligger framför oss. Det är inte bara hyresgästerna som drabbas av höjda hyror. Det drabbar kommunen och statsfinanserna också. Jag vet att inte alla har några reserver att ta till men de ligger inte nödvändigtvis i topp när det gäller hyreshöjningskrav och höjda krav på avkastning. Hyresmarknaden borde visa att den pallar med lite påfrestningar.

Carin Jämtin (s) vill införa ångerrätt för dem som varit med om att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt och nu inser att det var en dålig affär. Man kan möjligen köpa tillbaka en bostadsrätt, men man kan sannolikt inte köpa tillbaka en bostadspolitik som man låtit gå i krasch när man inser att det var en dålig affär.

2 kommentarer:

  1. Vad jag förstår, är det luddigt i landets kommuner vad de allmännyttiga bostadsföretagen har för särskilda ansvar. De tycks se sig mer eller mindre som vanliga hyresvärdar. Det oroar mig att man inte har en politisk vision, att man inte ser möjligheterna! Och att inte vi väljare får mer insyn och kan ställa politiker till svars. Detta också med tanke på ditt inlägg 25/11 om miljonprogrammens problem. Många antar nog att det är Allmännyttan som står för de värsta husen, men så är ju inte alls fallet! Allmännyttan borde fila lite på sitt varumärke..

    SvaraRadera
  2. Hultman - ett vidrigt exempel på illojalitet mot medlemmar i Hyresgästföreningen

    DET FINNS BARA ETT ORD FÖR SÅDANA SOM ORDFÖRANDE KERSTIN HULTMAN, OCH DET ÄR ONDSKAN!

    SvaraRadera