05 februari 2009

Att tänka gammalt är det nya


Det finns många duktiga privata fastighetsägare. Många av dem satsar långsiktigt på hyresrätten och har ambitionen att åstadkomma något bra. Jag träffade en igår. Fast efter halva PowerPoint-presentationen började jag tappa sugen och bli modfälld. Då hade begrepp som "att vara en del i samhällsutvecklingen", "hyresgästens första val", "produktiv del av samhället", "utveckla hyresrätten" ersatts av begrepp som "flexibla lösningar" och "minskad standard typ dusch i källaren" och "ingen hiss".

Vadan denna uppgivenhet. Varför skulle det vara nödvändigt att gå ner i källaren och duscha, ta egen spis med sig, sakna hiss när man brutit benet eller börjar bli gammal. Jo, man måste våga tänka nytt är standardsvaret på sådana frågor.

Men detta är inte att tänka nytt, det är att tänka gammalt. Vi har redan provat både hus utan dusch och dusch i källaren. Vi har ett fullskaligt pågående prov av hus utan hiss. Det finns nästan 100 000 trappuppgångar utan hiss. Det räcker till hur många avhandlingar som helst om man vill studera vad som händer när rollatorn måste in, ambulansen in och ut, barnvagnar upp och ner, besökare och boenden som inte kommer in eller ut. Eller så kan man räkna ut det på egen hand.

2 kommentarer:

  1. I rapport igår fick vi veta att allmännyttan gör miljardvinster. Varför får vi då hyrehöjningar Barbro?

    SvaraRadera
  2. Hej, enligt de regler som finns för allmännyttan ska de drivas utan vinstsyfte. Syftet får inte vara vinst men de får gå med vinst och det gör de, ibland väldigt mycket. Kommunerna ställer höga avkastningskrav på bolagen, man får också ta utdelning, de som ingår i koncerner ger koncernbidrag mm. Vi har kritiseart detta just utifrån att det öppnar möjligheter för kommuner att använda hyrespengar till annat än de borde.. Nu riskerar vi att få en ändring av lagen där de kommunala bolagen ska drivas ännu mera affärsmässigt och likt privata fastighetsägare. Kommunen sitter inte vid förhandlingsbordet vilket gör att bolagen bara meddelar våra förhandlare att kommunen har ställt krav på avkastning och att de inte kan göra något åt det. Ibland förstår kommunerna att de måste ha en annan syn på sitt bolag men tyvärr inte alltid. Ytterst är det en fråga för riksdagen som bestämmer hur villkoren för allmänyttan ska se ut. Vi känner väldig oro över detta.

    SvaraRadera