18 februari 2009

Skit i rubriken

På DN debatt idag kan man läsa en artikel om hyror och hyressättning i Stockholm som jag och Terje Gunnarson skrivit. Trodde vi ja. Men tji fick vi. DN har skrivit en halv inledning och en rubrik som man uppfunnit på egen hand.

Rubriken lyder: ”Låt geografiska läget avgöra nivån på hyran”. När man använder citattecken kan ju en och annan få för sig att de är fråga om – just det - ett citat. Det är inget citat. Det är en tillspetsad tolkning från DN av den artikel som Terje och jag har skrivit. Likaså med den inledande ingressen: Det är DN:s ord och inget som vi skrivit. Skiter man i rubriken och ingressen får artikeln en annan innebörd.

Suck. Här tror man att det säkraste sättet att få ha sina åsikter i fred är att skriva själv och så smyger det in andra och stökar till texten. Suck igen.

UPPDATERING: Här kan ni läsa pressmeddelandet i frågan.

19 kommentarer:

  1. Ni skriver "Hyresgästföreningen i Stockholm är, tillsammans med allmännyttan och Fastighetsägarna, i full gång med att utveckla en modell för hyressättningen."

    Vem är Hyresgästföreningen i Stockholm, vilken enhet, vilka namn är det som figurerar i denna utveckling ???

    SvaraRadera
  2. Det är regionledningen i Stockholm som jobbar med detta i första hand ordf Terje Gunnarson och regionchef Göran Hellberg

    SvaraRadera
  3. Okej, men oavsett rubrik och ingress är jag som medlem starkt kritisk till ert förslag. Jag tycker att ni backar. Dessutom förstår jag inte snacket om hyresgästernas "värderingar" och anser att denna luddiga "värderingsbaserade" hyra de facto är ett tydligt närmande till maknadshyran (om än naturligtsvis klart att föredra framför en ren marknadshyra). Jag är helt enkelt rätt för att hyresgästföreningen är inne på en "slippery slope", en anpassning i små steg och jag överväger i dagsläget att avsluta mitt medlemskap.

    Cecilia V, Göteborg

    SvaraRadera
  4. På vilket sätt är ingressen missvisande? Jag ser inte riktigt det stora glappet mellan ingress och text. Texten innehåller för övrigt en del märkliga påståenden, framförallt hur fastighetsägarna kan spela ut hyresgästerna mot varandra för att sätta "orimliga" hyror. Läs mer om detta på http://ekonomistas.se/2009/02/18/om-barbro-engman-vore-nationalekonom/.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med Östling. Jag tycker att ingressen speglar innehållet rätt hyfsat, och när du, Engman, klagar på ingressen känns det mer som att du försöker att mildra själva budskapet.

    /Cecilia V.

    SvaraRadera
  6. Barbro: då är det upp till Terje och Göran att försöka kommunicera sina utvecklingsmodeller... Kravet, sedan flera år, från medlemmerna att ta ett krafttag om förhandlingsorganisationen i Stockholm, den skjuter man åt sidan med alla medel ... "Hyresgästföreningsdemokrati", är någon förvånad ???

    SvaraRadera
  7. Faktum är ju ändå att när ni säger att läget skall påverka hyrorna, så erkänner ni också att bruksvärdessystemet har misslyckats. Hela poängen med det systemet är att läget INTE skall påverka hyrorna för att inte få ekonomisk segregation i boendet. Detta har naturligtvis bruksvärdessystemet totalt misslyckats med, och det är bra att ni på detta viset erkänner det, och erkänner att läget bör få påverka hyrorna.

    Men det innebär ju att bruksvärdessystemet inte längre har någon funktion. Det har misslyckats. Det bör tas bort. Men det föreslår ni inte. Ni erkänner också att hyrorna skall spegla hyresgästernas värderingar. Det finns ett bra system för det, och det heter "marknad". Men istället för att erkänna detta, och föreslå att ni ersätter bruksvärdessystemet med marknadshyror, som är den oundvikliga och logiska slutsatsen av artikeln, så föreslår ni att ni på nåt vis skall sitta i mitten och tolka vad marknaden tycker.

    Detta är givetvis av ren självbevarelsedrift. Den oundvikliga slutsatsen av det ni själva skriver i artikeln är att ni när ni bestämmer hyror, utför ett jobb som inte bör utföras. Mycket av det arbete hyresgästförening gör idag är komplett onödigt, och det tror jag ni vet. Ni föreslår därför ett system där era jobb är säkra, och ni fortsätter göra era onödiga jobb.


    Varför koncentrerar ni er inte på att faktiskt hjälpa hyresgäster istället? När en vän till mig aldrig fick ett kontrakt, då fick han ingen jävla hjälp. Till slut blev han utslängd. DÄR hade ni haft ett jobb att göra. Det gjorde ni inte.

    SvaraRadera
  8. Nu har du och Gunnarson återigen tagit över det som förhandlingsdelegationen har arbetat med. Snacka om centralstyrning och obefintlig demokrati.

    Och vad menas med att hyresgästernas värderingar ska styra? Er egen undersökning visar ju att innerstadshyrorna är mycket högre än vad ytterstadsborna är beredda att betala!

    Nu får det vara nog med centralstyrning. Avgå Barbro!

    Rune Bergman

    SvaraRadera
  9. Att sossar, som t ex Barbro i hyresgästföreningen, alltid skall behöva släpas baklänges in i framtiden, tragiskt. Jag håller med Lennart R.

    SvaraRadera
  10. Varför inte passa på och avskaffa all välfärd också?

    SvaraRadera
  11. Varför inte dra in fler irrelevant saker i frågan, när du ändå håller på?

    Införa marknadshyror -> Avskaffa välfärd -> Invadera norge -> Våldta kvinnor -> ge knark till barn.

    Det är väl samma sak, alltihopa? Eller?

    SvaraRadera
  12. Vilket svek av hyresgästföreningen. Nu har man ingen nytta av denna förening heller. Lobbyhögern vinner ännu en seger.

    SvaraRadera
  13. Jag har kommenterat en del på dagens blogg men till Cecilia vill jag säga att i Göteborg har man för länge sedan genomfört det Stockholm nu ska göra. I Göteborg jobbar man med kvalitetshyror sedan många år. Så till Torsten Tapet och anonym kan man väl säga att välfärden i Göteborg inte är avskaffad och barnen där har heller inte fått knark.

    SvaraRadera
  14. Till Anonym 3: Jag vidhåller att hyresgästföreningen har en roll att uppfylla, men att man (precis av samma anledningar och på samma sätt som svenska fack) har missat den och misslyckats, genom att benhårt fokusera sig på den ekonomiska frågan.

    Delvis beror detta på att man under SAPs styra har fått igenom alla krav på regelverk man har lagt fram. Tyvärr har man sedan koncentrerat sig på att utöva makt, istället för att faktiskt hjälpa folk. En omfokusering gör att vi skulle få mer nytta än av hyresgästföreningen än nånsin.

    Marknadshyror skulle sannolikt vara det bästa som har hänt Hyresgästföreningen nånsin.

    SvaraRadera
  15. Lennart, du skriver att hela poängen med bruksvärdessystemet var att läget inte skulle spela någon roll, vad har du fått det ifrån? Läget har alltid varit en av faktorerna i hyressättningen,ända sedan 1968, det kan du läsa om i förarbetena till 55§ kap 12 i Jordabalken. Det är däremot så att hyrestaket, allmännyttans hyresnormernade roll har inneburit att inkomstspridningen är stor i Stockholm dvs även många låginkomsttagare bor i Stockholms innerstad. I bostadsrätterna finns däremot en mycket tydlig ekonomisk segregation. Nu vill den politiska majoriteten ta bort hyrestaket vilket kommer att få väldiga konsekvenser för hyresnivåerna.Hyresgästföreningen är för övrigt dubbelt så stor som 1970, vi ökar i medlemsantal. Förutom att tusentals hyresgäster förhandlar hyror med 302 kommunala bolag har vi 45000 förhandlingsordningar med privata fastighetsäagre. Vi handlägger ca 70 000 enskilda ärenden varje år. 107 000 av våra 537 5000 medlemmar är under 40 år så du kan räkna med oss många år framöver.

    SvaraRadera
  16. Med "läget" menade jag hur attraktivt det var, det var jag som var otydlig. Marknaden alltså. Argumenten för bruksvärdessystemet har alltid varit att man inte vill att lägenheter i innerstan är dyra, för att man inte vill ha en segregation. Detta har misslyckats. Det står klart i din artikel är att du vill att marknadens bedömningar skall kunna styra, och det tar bort det som har varit dom senaste 20 årens huvudargment för bruksvärdessystemet och hyresregleringen.

    Du erkänner implicit att det jobb ni har gjort inte är bra, och i det system ni vill ha nu som kommer det vara meningslöst (fast det erkänner du ju inte). Ert förslag är i princip att marknaden skall bestämma, men du vill göra dig själv och hyresgästföreningen till någon slags uttolkare av vad marknaden vill. Det är naturligtvis helt meningslöst, det klarar marknaden av bäst själv.

    SvaraRadera
  17. Resultat av hyressättning enligt "Göteborgsmodellen".
    Hos kommunala Familjebostäder i Göteborg blir det hyreshöjningar i år, 2009, som innebär att hyran höjs med i snitt 2,75 procent räknat på helårsbasis.
    Fastighetsägarna som är ombud för ett stort antal privata hyresvärdar i Göteborg kräver upp till 4,2 procent i hyreshöjning från 1 april i år.
    Va´då likvärdig hyressättning med Allmännyttan? Källa: Hem&Hyra lokalt Göteborg.

    SvaraRadera
  18. Anonym: Det hör väl till vanligheterna att fastighetsägarna YRKAR på en högre hyreshöjning. Vad förhandlingarna sedan resulterar i är en annan sak. Då brukar höjningarna vara i linje med allmännyttans.

    SvaraRadera
  19. Det här med hyresförhandlingar är inte helt enkelt. Den anonyma kommentaren om hyrorna i Göteborg påstår att hyrorna hos det privata beståndet får höjningar över 4 procent. Det har vi inte sett ännu. Förhandlingrna pågår och vi kämpar för att få ner kravet så långt det någonsin är möjligt. Flertalet av överneskommelserna ska ska hamna på mellan 0 och 3,5 procent, vilket var resultatet i allmännyttan

    SvaraRadera