02 februari 2009

Sollentuna behöver hyran själv



Igår startade Rapport en serie om allmännyttan. Jag ligger snäppet före. Jag startade upp med Botkyrka häromdagen där kommunalrådet behövde renoveringspengarna till barnomsorgen. I Växjö ville de ha en del av hyran till allaktivitetshus.

Rapport hade begett sig till Sollentuna där står husen på Svalgången och förfaller. Bolagets vd sa igår att det var kapitalförstöring att byta stammar för tidigt. När han fick frågan om det inte var dags nu när husen var 42 år bytte han snabbt fot och sa att givetvis var det så. Husen fanns därför med på deras renoveringsplan för 2013–2015. Om han också ansåg att det var kapitalförstöring att byta fönster och täta drag framgick inte.


Rapport intervjuar mig i ett snöigt Sollentuna.

Om det inte redan finns något som heter hyresgästförstöring så borde det omedelbart införas som begrepp i bolagets balansräkning. I verkligheten har man i Sollentuna tänkt sig att dumpa de ickerenoverade husen i knäet på hyresgästerna. bostadsrättsombildning ansågs vara svaret på deras böner. Då kan de behålla sina vinster själva. Nu ville inte hyresgästerna, så nu tvingas de göra det som är en fastighetsägarnas främsta plikt: ta hand om husen och hyresgästerna.

Ute i landet håller man ideligen på med att hitta nya sätt att använda hyrespengarna. Det syns på något sätt inte, de behöver inte be kommuninnevånarna om högre skatt. Sådant irriterar ju bara väljarna. Kommunledningen beordrar därför bostadsbolagen att meddela hyresgästerna att nu har man höjt avkastningskravet och lagt på lite mer på borgensavgiften.

När hyresförhandlarna bråkar och säger att hyresgästerna blir dubbel beskattade på det här viset så säger bolaget bara, sorry men vi kan ingenting göra, det är ägarna som bestämmer och de finns inte vid något förhandlingsbord. Nu ska regeringen snart bestämma om kommunerna ska få plocka ännu mera pengar ur bolagen. I utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna föreslås att utdelningsbegränsningen tas bort. Man vill inte ens tänka på vad hyresgästernas hyror då kommer att användas till. Det handlar om många miljarder. Hyresökningarna får väl Anders Borg kompensera för.

5 kommentarer:

  1. Men Barbro, du är ju nöjd med hyrespåslaget. Det blev ju bara 2,94% och i år kommer allmännyttan att slå nya vinstrekord. Vi kommer får nya bussar och simhalllar. Att folk får lämna sina hem tack vare standardhöjningar och rättvisare hyra är väl bara bra, eller hur Barbro...

    Tack för att du engagerar dig. tack så hemskt mycket.

    SvaraRadera
  2. Hej anonym.Jag kan förstå att du tycker att det känns kul att vara sarkastisk. Jag tycker kanske inte att det är lika kul som du,just nu finns det risk för att regeringen gör det etter värre för oss. Vi har det otroligt tufft med ägare som vill plocka ännu mer pengar ur bolagen.Kolla Rapportinslaget från Linköping i kväll. När argumenten inte biter har de tyvärr lagen på sin sida och den vill de dessutom ändra på ytterligare så det ska bli ännu lättare att ta hyrespengar till annat.Förhandlingarna i Sollentuna har för övrigt strandat. Hjälp till istället för att göra dig lustig över oss som försöker, det krävs att många engagerar sig.Skicka iväg ett mejl till finansdepartementet och tala om att de ska strunta i att göra det ännu svårare för hyresgästerna.

    SvaraRadera
  3. Men barbro du klarar själv av att göra det svårare för hyresgäster. Egennyttan är nu allmännyttan och med hjälp av dig ställs hyresgäst mot hyresgäst. Då du verkar vara en livstidsvald ordförande kommer knappast föreningen att hjälpa sina medlemmar med annat än oskäliga hyreshöjningar. Om du inte redan får provision från SABO och fastighetsägarna tycker jag du ska kräva det. Att få upp hyran är ju inte direkt ett gratisarbete. Väl arbetat!

    SvaraRadera
  4. Hur kan någon på allvar tro att hyresökningarna skulle vara lägre utan att hyresgästföreningen fanns. Det är ju ren idioti.

    I västra Sverige har lönerna för genomsnittshushållen ökat mer än hyrorna varje år i 10 år i följd. Denna förhandling ej inräknad. Hyrorna har även vid 2 tillfällen stått helt still.

    För 10 år sedan lade hushåll i genomsnitt 32-33% av sin disponibla inkomst på hyran. Den siffran är nu ner i ca 28%

    Så gnäll mindre. Och vill ni inte bo i hyresrätt så köp. Då kan någon som vill ha en hyresrätt få er.

    SvaraRadera
  5. Om företagen säger att de inget kan göra p ga ägarnas krav har de väl inget mandat att förhandla i frågan? Då får väl ägarna ta sig till förhandlingsborden, och möta hyresgästerna på möten.

    SvaraRadera