19 mars 2009

Gräddhyllor och fattigfickor

I AIP och AP, och i andra förkortade försäkringsbolag, ska utbetalningar bli återbetalningar samtidigt som Anki Eriksson i Borlänge jobbar på med att få det vanliga livets in- och utbetalningar att gå ihop. Det gör de inte. Hyran ska in, läkarbesöken får stå tillbaka och barnen får lära sig att ligga lågt med sina önskemål (om det kan man läsa i en stor artikel i Dalademokraten här).

Sveriges kommuner och landsting vill ha mera pengar och jobben kvar. Ensamstående mammor vill ha mera pengar och jobbet kvar. De jobbar ofta i kommuner och landsting.

Allt som hänger ihop faller isär. På a-kassan klarar man hyran, barnen och läkarbesöken ännu sämre. Samtidigt, i en annan del av Sverige, sitter regeringen och grubblar på om de ska ändra hyreslagen så att hyran ska ta ännu större del av Anki Erikssons hyra.

Jag tycker att regeringen borde tänka på något annat.

6 kommentarer:

  1. Snälla Barbro, när du ändå sitter där och funderar så borde du fundera över den slentrian som Hyresgästföreningen hamnat i. Att sätta sig i förhandlingar om hyreshöjningar varje år! Du tror inte att det vore dags för en hyressänkning för en gångs skull?
    Räntorna har gått ner som aldrig förr. Energipriserna har rasat.....Arbetskraftskostnaderna står praktiskt taget still.....så vad väntar du på?

    SvaraRadera
  2. På många nätplatser brukar man kräva att den som vill ställa en fråga först söker på Google efter svaret. Testa hyressänkningar + hyresgästföreningen på Google så ska du se att du hittar svaret. Det verkar nämligen inte stämma att det alltid blir hyreshöjningar år från år.

    /Micke

    SvaraRadera
  3. Ser ingen anledning att vända mig till Google om jag vill säga något till Barbro Engman.
    Å andra sidan om jag söker på hyresänkningar på Google så får jag mycket riktigt en massa träffar. Vilket inte innebär automatiskt att några hyressänkningar har förekommit. Och i alla fall inte några generella, som jag kryptiskt nog menade.
    De flesta träffarna handlade om önskemål om hyressänkningar. Ett fåtal berättade om återtagande av för höga hyreshöjningar.Och ett litet antal handlade om hyressänkningar som skett i lokala förhandlingar med allmännyttan.
    Jag som bott i hyreslägenhet hela mitt 66- åriga liv har aldrig sett en generell hyressänkning.....

    SvaraRadera
  4. "Att sätta sig i förhandlingar om hyreshöjningar varje år! Du tror inte att det vore dags för en hyressänkning för en gångs skull?"

    Ja, det är ju bara att hålla med. Dessvärre är det så att hyrorna förhandlas mellan två (2) motstridiga parter - med två diametralt motsatta uppfattningar om en och samma verklighet.

    Hyran kan alltså omöjligen sättas självsvåldligt utifrån ett "ukas-direktiv från högsta ledningen". Baksidan av myntet att ingendera part egentligen är nöjd med resultatet.

    "Kompromiss" kallas det på svenska.

    SvaraRadera
  5. Det finns ett mycket enkelt sätt att öka jobben i kommunerna utan statens inblandning: höj kommunalskatten! Kommunerna måste våga visa att de tar på sig ledarskap för den välfärd som trots allt ligger på deras ansvar att utföra, medlet är skatt som kan ökas genom högre uttag. Rättvist och bra!

    SvaraRadera
  6. Till Farbror Frej....
    Nä det menar du inte!?! Jag som trodde att Hyresgästföreningen hade fritt fram att bestämma hyrorna själva.....

    SvaraRadera