30 april 2009
Trevlig Valborg !
Jag och datorn är inte på samma plats. Därför kommer jag inte att kunna blogga förrän på måndag. Det passar i och för sig bra eftersom det är Valborg. Nu väntar vi bara på lite vårkänslor i bostadspolitiken.
Trevlig Valborg! Vi hörs på måndag.
29 april 2009
Hyresgästföreningens historia
Seminariet om Hyresgästföreningens historia på ungdomskonferensen i Kungälv lockade förvånansvärt många, tyckte jag först. Lite senare tyckte jag att det inte var konstigt alls. Frågan om organisering och samhällsengagemang hör inte till historien. Det hör till nutiden.
Samma då som nu skulle kunna vara rubriken på Hyresgästföreningens 100-åriga historia. Man föreställer sig att tillvaron stegvis går framåt och att framgång läggs till framgång. Inte då, framgång läggs till bakslag som kräver nya tag för att nå framgång igen.
Orsaken till att Hyresgästföreningarna bildades var bland annat:
• Kraftiga hyreshöjningar
• Dåliga och små bostäder med trångboddhet, drag, fukt och kyla
• Godtyckliga vräkningar
• Rättslöshet för hyresgästerna
• Ägarna reparerade inte husen
Detta skulle lika gärna kunna sägas vara orsaken till att Hyresgästföreningen finns idag. Det är naturligtvis så att vi fått bättre bostadsstandard, ökade rättigheter, förhandlingsrätt och ökad styrka. Men vi får alltid slåss för att behålla det. Inga segrar är för evigt. Dragkampen mellan olika intressen pågår lika mycket nu som då.
1936 krävde Hyresgästföreningen hyressänkning på grund av eftersatt underhåll i Olskroken i Göteborg. 2009 kräver Hyresgästföreningen hyressänkning på grund av eftersatt underhåll i Herrgården i Malmö. 1930 inrättade Hyresgästföreningen juridisk rådgivning idag handlägger vi mer än 70 000 enskilda ärenden. Och så vidare.
27 april 2009
Unga Hyresgästföreningen
Kolla här, ingen fara för Hyresgästföreningen. Massor av unga människor är superintresserade av bostadsfrågan och hur man organiserar sig. Undra på det, det är dem som riskerar arbetslöshet och bostadslöshet. Foto: Caroline Blomqvist
Hur kul som helst att 107 000 av våra medlemmar är unga. Foto: Caroline Blomqvist
Killen i orange tröja är bäst på denna konstgräsplan i Tynnered i Göteborg. Det fanns ingen tvekan om det. Fotbollsplanen var det bästa som hänt tyckte de samtidigt som de räknade ut att de skulle vara i 12-årsåldern när resten av Tynnered hade fått en uppryckning. Av de 28 000 som bor i Tynnered är 8 000 barn. Då behövs det många fotbollsplaner, skateboardramper och blommor tyckte en dam i tvättstugan. Foto: Peter Forsman
80-talistrapport
Härmed vill jag kraftigt protestera mot alla rykten om att 80-talisterna skulle vara urspårade. De är varken förlorade, kräsna eller krävande. De är engagerade, verbala, duktiga, smarta och roliga. I alla fall gäller det alla dem som jag träffade i Kungälv i helgen. Även en och annan 70-talist och 90-talist hade hittat vägen till Hyresgästföreningens kurs, Din Stad. Och de hade inte heller något förlorat över sig. Tvärtom.
Programmet var lika späckat som diskussionerna om:
• Sätt att se på staden – en introduktion till stadsplanering och hur kan
jag påverka min stadsdel.
• Bostadsbristen – Konsekvenser idag och lösningar för framtiden.
• Diskriminering på bostadsmarknaden – hur kan jag agera?
• Påverka och gör din röst hörd – skriv insändare, gör kampanjer, arrangera
debatter, påverka politiker med Hyresgästföreningen.
• Vad bestämmer hyran, vad är allmännyttan, marknadshyror?
• Rätt till bostad– från fattigbostäder till folkhem –
tillbaka? Hyresgästföreningen och bostadspolitiken under 1900-talet.
Antalet vänner på facebook tog sig en skjuts uppåt efter helgen och medelåldern sänktes därmed väsentligt. Man blir ju väldans glad när man ser att Klara skriver på facebook att hon ”är lite kär i Hyresgästföreningen”. Man blir också väldans glad över att Cheena kom in i regionstyrelsen i Stockholm i helgen, att Erik och Merima redan sitter i regionstyrelsen i Västra Sverige, att Jacob och Erik sitter i förbundsstyrelsen, att Sara sitter i föreningsstyrelsen i Malmö och att jag kan räkna upp ännu flera unga människor om jag vill.
Dessutom vill de jämna ut det djävligt ojämna racet, det vill säga se till att det blir neutralitet mellan upplåtelseformerna. Det är nog läge för ett tydligare budskap.
24 april 2009
Generation Y
Vad är de för typer egentligen, 80-talisterna?
De har figurerat i spalterna en längre tid. De sägs vara bortskämda och egotrippade. De är alltid uppkopplade och de vill ha mer lön för mindre arbete. Nu kommer dessa individualister på bred front när vi 40-talister har börjat vika av mot pension. Men de mår inget vidare värst. Men experter vet väldigt lite om varför de mår så dåligt och varför så många hamnar utanför. Om detta skrivs det artikelserie på artikelserie
Idag ska jag träffa ett hundratal av denna omskrivna Generation Y. Hyresgästföreningen har en ungdomskonferens i Kungälv, Din Nya Stad. Men först ska jag på Hyresgästföreningens fullmäktige i Skövde. Där kommer det att vimla av 40-talister, det vet man med säkerhet.
Det ska bli spännande att se vilken skillnad det är på 40-talisterna i Skövde och 80-talisterna i Kungälv.
Bloggrapport på måndag.
23 april 2009
Ibland kan man undra
Igår diskuterade jag ägarlägenheter igen.
Denna gång i programmet Plånboken i P1. Varför sitter jag i en studio och diskuterar ägarlägenheter när arbetslösheten, bostadslösheten och uppgivenheten, inte minst hos unga människors, är det dominerande problemet? Varför fylls inte debattpanelerna och studiosamtalen med politiker, byggare och fastighetsägare som diskuterar hur mycket vi behöver bygga, vad vi behöver göra och när vi ska börja?
Ibland kan man undra.
För inte är väl den politiska tanken att de arbetslösa, bostadslösa och penninglösa ungdomarna ska bli ägarlägenhetsinvesterare. Nix, paradoxen är att ägarlägenheter blir ett tillskott på hyresmarknaden som det stod på regeringens OH bilder när förslaget om ägarlägenheter lanserades. Ungdomar och andra bostadsbehövande förmodas förstås bli hyresgäster, inte förstahandshyresgäster med säkra villkor och starkt besittningskydd utan ägarlägenhetshyresgäster. En ny grupp som kan fogas till de redan befintliga grupperna resthyresgäster, bostadsrättshyresgäster och andrahandshyresgäster.
Idag på DN debatt föreslår s, v och mp att man inför klimatsmarta ROT-avdrag för flerbostadshus. Det måste väl vara ett klockrent förslag i en tid där jobb behövs, där hus behöver rustas upp och energieffektiviseras.
22 april 2009
Att bo ska bli en upplevelse
Igår fyllde hyresnämnden 40 år. Det firades med föredrag, paneldebatt och middag.
Kairos Future var där och presenterade en bild av hur framtiden kommer att te sig.
Vi kommer att vilja bo efter den livsstil vi har och att bo kommer att bli upplevelsebaserat. Elsa från jagvillhabostad.nu kunde meddela att det är en upplevelse för många redan nu att hyra i tredjehand, inte veta hur länge man får bo kvar, smyga i trappuppgången så att man inte märks, inte veta om det går att hitta något nytt och om man kommer att kunna betala den hyra man blir lurad på. Det är en livsstil som är förenad med många upplevelser.
Framtidsstrategen från Kairos Future tyckte att man kunde göra som på hans tid, hyra ut rivningslägenheter med dusch i källaren. Det är väldigt vanligt att medelålders människor tycker att de som är unga ska ha det besvärligt och bökigt, för det har de haft och det gick ju bra. Själva är de på väg mot att upplevelsebo med sina golfkamrater i det nya livssilskvarteret där man ideligen byter kök som en identitetsförstärkande åtgärd. Det är viktigt för det egna varumärket.
Men samhället har väl gått framåt sedan jag och andra med mig trängdes i rivningslägenheter och inackorderingsrum.
Hans Lind, professorn på KTH, pläderade för övrigt för marknadshyror och ansåg att det inte fanns någon bostadsbrist.
Så till något helt annat
Idag dök det helt oförhappandes upp ett pressklipp från 15 oktober 2008.
”De ökade räntekostnaderna har lett till att hyresförhandlingarna mellan Uppsalahem och Hyresgästföreningen har strandat. I det tidigare hyresavtalet skrevs in att förhandlingarna skulle återupptas om Riksbankens reporänta steg över 4,25 procent. Förhandlingarna återupptogs men parterna har inte kunnat enas och nu ligger frågan i hyresmarknadskommittén.
- Vi förväntar oss att hyresgästföreningen tar ansvar för den hyresöverenskommelse vi gjorde i våras och att resultatet blir en hyreshöjning inom kort. /.../, säger Åsa He-denberg, vd för Uppsalahem.”
Nu är räntan ner i 0,5 % så nu förväntar vi oss av Uppsalahem att det syns i den hyresöverenskommelse som man just nu förhandlar om.
21 april 2009
Hyresrätt
SABO startar en kampanj för hyresrätten: Tyck om hyresrätten.
Hyresrätten är värd en kampanj, ingen tvekan om det. Men hur har vi hamnat i ett läge där vi måste kampanja för hyresrätten? Jo, vi lever i en tid där ägande, smarta klipp, marknadslösningar och nya smarta klipp är ledstjärnor. Ägarlägenheter och bostadsrättsombildningar står därför högt på den politiska agendan.
Denna tidsanda begränsar också valfriheten. Det spelar ingen roll hur mycket du än försöker och hur mycket du än vill bo i en hyresrätt så är den kampen alltför ofta förgäves. Det finns för få och det byggs för lite hyresrätter. När du äntligen har fått den hyresrätt du vill ha riskerar du att grannarna knackar på dörren och vill ombilda till bostadsrätt.
Nu är babyboomens barn och deras syskon i antågande. Under de närmaste 10 åren kommer 1,1 miljoner ungdomar ut på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. De förväntar sig att samhället har fixat att klara ut hur man bygger hus åt medborgarna. För det måste till fler hyresrätter så att det finns något att tycka om även framöver.
20 april 2009
Frölunda Indians
Det absolut bästa med Hyresgästföreningen är alla människor man träffar. I helgen har jag träffat sisådär 150 förtroendevalda i Norrköping och utanför Göteborg. Att vara aktiv i Hyresgästföreningen är en enda lång och ständigt pågående samhällskunskapskurs. Hur vi bor, var vi bor och framförallt med vilka förutsättningar vi bor är resultatet av bostadspolitiken (även avsaknad av en sådan), den ekonomiska politiken, socialförsäkringspolitiken och alla annan politik inklusive försvarspolitiken. Det står i alla fall klart för de gotlänningar som berördes av nedläggningen av P 18. Nu blir det en helt ny stadsdel och hyran betalas i bästa fall av en annan arbetsgivare. I Norrköping tyckte de för övrigt att det skulle bli riktigt kul att få tampas med de privata fastighetsägarna vid förhandlingsbordet och inte bara se hur de vill åka snålskjuts på allmännyttan.
Av de lokala hyresgästföreningarna i Frölunda fick jag en Frölundatröja. Där åker Hyresgästföreningen runt i buss för att se var det går att bygga nya bostäder någonstans, de har EU kurser på biblioteket och datakurser för blivande internetanvändare. De som sliter i bostadsområdena för att göra skillnad för de som bor vet att det är ett måste att hålla koll på både Frölunda Indians och vad som tilldrager sig i Bryssel.
Vår överenskommelse med SABO har fallit i god jord i både Östergötland och i Frölunda. Där är de taggade och nytändning på förhandlingsfronten är att vänta. Det är fantastiskt kul att vara ordförande i Hyresgästföreningen. Det borde alla få bli.
17 april 2009
I väntan på Vadå?
Det byggs för lite. Det vet alla och det kommer att bli ett ännu värre elände när babyboomens barn ska ut och jobba och vill ha eget tak och egna väggar. Häromdagen medverkade jag i Radio Dalarna. Om ägarlägenheter. Nästa vecka ska jag medverka i ett annat radioprogram. Om ägarlägenheter. Varför görs det inga radioprogram om bristen på vanliga bostäder såsom hyresrätter, kan man undra.
I veckans nummer av Dagens Samhälle skriver Karin Lindeberg och jag om vad man lär sig om man kollar vad forskningen säger om bostadsbyggande och att bostadsminister Mats Odell (KD) borde gräva där han står istället för att blicka mot grannländerna.
I dessa dagar när man ska miniblogga på Twitter tänker jag maxiblogga på bloggen. André som brukar fixa mina länkar är nämligen hemma hos den alldeles nyfödda sonen och har viktigare saker för sig än att länka artiklar till min blogg. Jag har dock en svag aning om att ni nog kommer rätt om ni klickar här.
16 april 2009
Hyr dig fri
Jag ska flytta. På Allén i Borlänge kommer en ny hyresgäst att bli granne med Gerd. Själv ska jag slå mig ner i en hyresrätt i Hammarby Sjöstad. Fast i mitt fall är det mer Hammarby Skogsbryn.
Jag har pendlat i 10 år, SJ är väl inte direkt kul men man hinner läsa mycket. Nu ska jag njuta av hyresrättens alla fördelar. Hittills har jag njutit i begränsad omfattning.
På Allén skottar vi snö, krattar mängder av löv och klipper gräs själva. Snön har en tendens att komma när jag är på möte i Kalmar eller sitter på tåget. Gräsmattan växer oberoende av om det är hyresgästernas dag i Gävle eller inte. Lövkrattningen går dock att planera. Man ska vara hemma och på plats helt enkelt.
Det är idylliskt på Allén i de gamla allmännyttiga arbetsbostäderna bor alla möjliga folk i en salig blandning.
Men det är inte snöskottningen som driver iväg mig, bonus Eva verkar ännu pigg och alert när hon greppar snöskyffeln. Det är inte heller det faktum att jag bor i en konkurrerande hyresgästförening. Gerd och jag har grepp över förhandlingsordningen . Gunnar och Sippen hos konkurrenten är utmärkta grannar som inte tycker att det ska ”gå några pengar till Stockholm” och därför startat eget. Dessutom är de sura på en person som jobbade på hyresgästföreningen för 15 år sedan. De bedriver lokal verksamhet på Hushagen och konkurrerar varken med juridiska tjänster, lobbyarbete i Bryssel, hyresförhandlingar eller ger ut någon medlemstidning. Många är därför i med i bägge föreningarna.
Men jag vill ändå med detta slå ett slag för hyresrättens särskilda poänger. Du behöver inte klippa gräs, måla fasaden, skotta snö, köpa ny spis när den gamla ger upp, byta golv eller isolera fönstren när du bor i hyresätt. Du är fri som en fågel. Men då måste man se upp så att inte hyresrätten förlorar sin exklusiva identitet som en boendeform för oss som vill vara fria och obundna. Hyr dig fri.
15 april 2009
Vi har byggt oss åtskilda
Emellanåt tvingas jag rata SJ:s ombyggda loktåg mellan Borlänge och Stockholm och ta bilen. Jag passerar Avesta, Sala och Enköping utan att överhuvudtaget lägga märke till Avesta, Sala och Enköping. Ska man studera stadsbyggnadskonst ska man inte färdas med bil. Man ser bara skogar, ängar och vägbyggen. Det är först efter Rinkeby i svängen in mot Stockholm som stadsbyggnadskonsten slår emot en med full kraft. Där breder SEB ut sig som en mur mellan människorna i Tensta och Rinkeby och resten av världen. Motorvägen är en ytterligare effektiv avskiljare. Vi har byggt oss åtskilda inte bara i svängen in mot Stockholm på E18. Ola Andersson arkitekt och arkitekturskribent skriver om detta i Svenska Dagbladet här. Läs den, mycket tänkvärt.
Han menar att ministern Sabuni och partisekreterare Ullenhag var på fel spår när de föreslog tvångsförvaltning och möjligheter att riva vanskötta fastigheter i miljonprogrammets bostadsområden. Istället borde de ta itu med de statliga stadsbyggnadsnormer som innebär ett förbud mot integrerat stadsbyggande och tvingar landets kommuner att fortsätta bygga åtskilda enklaver.
13 april 2009
Tur att det finns några som är lite tvärs för sig
Jag har ätit mina ägg och den rökta laxen på Gotland. Det är inte helt enkelt att ta sig dit och inte kan man plötsligt få för sig att åka därifrån heller. Det är helt fullsmockat på alla avgångar.
Annars är det som på alla andra ställen. Attraktiva lägenheter innanför muren kostar skjortan och i miljonprogramsområdet Gråbo slåss man för ökad trygghet. Det är lika omöjligt att få tag på en hyresrätt som på andra ställen i landet. Gotlänningarna måste dessutom konkurrera med fastlänningarna och penningstarkast vinner här som överallt på klotet.
Men på Gotland finns också de som går på tvärs för att samhällsbygget ska fungera. En privat fastighetsägare som av princip bara bygger hyresrätter och gör det mitt inne i Visby och som dessutom slåss för att hålla någorlunda nivå på hyran. En handlare på fina badorten som köper fastigheter och fixar hyresrätter för att det överhuvudtaget ska bli möjligt för folk att bo kvar. Det är en himla tur att inte alla trampar i de upptrampade stigarna trots att de är enklare och i linje med vad regering och riksdag helst vill se: ägarlägenheter och bostadsrätter. För annars hade de väl gjort det möjligt att också bygga hyresrätter.
09 april 2009
KD-grupp vill höja bostadsbidrag
Det pågår en årlig kamp med landets hyresvärdar om hyresnivåerna. Men vid förhandlingsbordet saknas några viktiga kostnadshöjare. Privata monopolister på elmarknaden, kommunala och privata energibolag, kommunfullmäktigeledamöter som höjer taxor och avgifter, riksdagsledamöter som förändrar skattebelastningen men inte bostadsbidragen.
Konsumentmakt i är en bristvara i Sverige. Det måste vi ändra på. Opinionsbildning och upplysning räcker inte. Cirka 70 procent av de ökade hyrorna mellan 1989 och 1997 orsakade av politiska beslut.
Ta bara detta med bostadsbidragen. I artikeln ”Besparingar på bostadsbidragen” skriver Anders Lindbom: "Vi har alltså en situation där riksdagen å ena sidan har fattat beslut som har fått bostadskostnaderna att explodera får de flesta hushållen, samtidigt som man har sett till att förändra bostadsbidragets regelverk så att det inte kompenserar de hushåll som har lägst inkomster för förändringen.”
Nu vill en arbetsgrupp inom (kd) ändra på det. Det är inte en dag för tidigt. Nu måste denna arbetsgrupp vidgas till att omfatta hela (kd), hela alliansen och så småningom en majoritet i riksdagen.
Första då kan Helen Sidfridsson, generalsekreterare i Makalösa föräldrar, andas ut på riktigt. Och först då kan alla ensamstående föräldrar ta med sig pengarna till Konsumkassan. Man kan bara hoppas att denna politiska beslutsresa slutar med ett rejält beslut om höjning av bostadsbidragen.
08 april 2009
Turning Hans
Igår kunde alla som läste Sydsvenskan eller andra tidningar som tog in material från TT läsa att hyresexperten och professorn på KTH, Hans Lind, ansåg att vår uppgörelse med SABO: ”bäddar för marknadshyror”.
Igår kunde alla som läste Hem & Hyra på webben läsa att hyresexperten och professorn på KTH, Hans Lind, ansåg att vår uppgörelse med SABO: ”är ett steg tillbaka för den som vill ha mer marknadsanpassade hyror”.
Det är samma Hans Lind i bägge fallen.
Han kan ju ha hunnit läsa förslaget mellan de två intervjuerna. Nu misstänker Hans Lind att Fastighetsägarna inte heller har läst på för han är: ”förvånad över att organisationen ställt sig så förhållandevis positiv”.
Om alla läste först så skulle de förvånades skara minska väsentligt. Hans Lind skulle då snabbt ha upptäckt att vårt förslag skiljer sig väsentligt från det han medverkade till i utredningen om "EU, allmännyttan och hyrorna".
07 april 2009
Saltsjöbadsandan is still going strong
Vi har under otaliga dagar och sena kvällar gnetat med SABO. Vridit och vänt på vartenda subjekt och predikat för att kunna bli överens med dem om ett gemensamt förslag som fungerar som underlag för våra framtida förhandlingsuppgörelser om hyran.
Detta förslag uttolkas nu av media, de privata fastighetsägarna, alliansen och oppositionen. Mycket spännande, kommer man att känna igen sig eller verkar det vara något annat förslag de kommenterar?
Mats Odell visar sig vara positiv, samtliga oppositionspartier är positiva, till och med fastighetsägarna är positiva och SKL tycker vid ett första påseende att det verkar vara ett okej förslag. Bra, tycker jag. Förslaget verkar ha framtiden för sig. Den svenska modellen har bestått ännu ett prov och Saltsjöbadsandan is still going strong.
Tidningsrubrikerna blir:
1. Bruksvärdeshyror föreslås bli kvar
2. Uppgörelse kan stoppa marknadshyror
3. Inga marknadshyror än
Men så plötsligt inträder den allestädes närvarande hyresexpertern Hans Lind på scenen och då blir rubriken: "Förslag kan bädda för marknadshyror"
Hans Lind är professor på KTH. Han gillar allt som börjar på marknad. Hans Lind var expert i utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna. Den utredningen förorsakade ett dödläge. Nu finns det en chans att dödläget bryts genom vårt förslag, skriver bland annat Svd. Då dyker Hans Lind upp. Som en målsökande missil ger sig hyresexperten Lind ut på jakt efter någonting som gör att han kan säga att ”konsekvensen blir en anpassning till marknadshyror”. Man vet inte om och vad han i så fall hittade och hur mycket han sökte för sådant behöver inte akademiska uttolkare förklara. Nej du, Hans Lind, detta är ett helt annat förslag än det du medverkade till och förhoppningsvis bryts nu dödläget efter utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna.
06 april 2009
Historiskt handslag
SABOs vd, Kurt Elisasson, och jag tar i hand på presskonferensen.
Här kan man läsa om Hyresgästföreningens och SABOs överenskommelse i sin helhet.
Här kan ni se presskonferensen live!
Klicka här kl 10.30. Klicka sedan vidare på en översta videorutan (den kommer då att ha datumet 6-4-2009 inom parantes). Videorutan har en orange LIVE-ikon ovanför sig. Då kommer ni att se och höra presskonferensen live som Hyresgästföreningen och SABO har idag!
Presskonferens om EU, allmännyttan och hyrorna
Jag satt på tåget från Jönköping första gången jag läste utredningsmaterial från utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna. Sedan dess har jag haft ont i magen. Utredningen föreslog att hyran skulle bli efterfrågestyrd, att staten skulle reglera när, hur och varför hyrorna skulle höjas och att allmännyttan skulle bli helt och hållet marknadsstyrd. Men inte kan man gå och dra på magont. Så idag kl 10.30 blir det presskonferens hos oss. Då ska vi redovisa resultatet av den magontsbekämpning vi gjort tillsammans med SABO.
Jag återkommer med instruktioner om en liten stund hur ni gör för att se och höra presskonferensen live via nätet.
03 april 2009
And the winner is...
1. Linjalen
Johan Johansson, organisatör av Nätverket Rädda linjalen, i sin roll som musiker (före detta medlem i punkgruppen KSMB).
Det blev ingen ombildning i kvarteret Linjalen på Åsögatan i Stockholm. Med ett enormt engagemang och efter mycket möda och slit har Johan Johansson och nätverket Rädda Linjalen gått i mål med röstsiffrorna 60-40. Hyresrätten och hyresgästerna stod pall för trycket från ombildningsivrarna. Varför i herrans namn ska man utsätta människor för att behöva försvara sig och sitt boendeval i långt utdragna processer som skapar oro, konflikter, rädsla och som nästan knäcker människor. Jag är säker på att varenda villaägare i Sverige skulle resa sig som en man/kvinna om grannarna började knacka på för att meddela att det nu skulle bli hyresrätter eller bostadsrätter av deras villor. Det finns inte att de skulle acceptera att grannarna kunde rösta bort dem och deras val. Heja Linjalen och heja hyresrätten!
Men det blåser fortsatt kallt runt hyresrätten så nu gäller det att se till att vi aldrig någonsin får marknadshyror, att vi får fortsätta förhandla hyror och att vi får allmännyttor som har ett samhällsuppdrag.
2. Studentfilmen
På Guldäggsgalan igår tog Hyresgästföreningens reklamfilm, "Studenten", hem ett silverägg. Men det går inte att bo i ett silverägg. Det måste byggas hus. Finanskrisen är ju som gjord för husbyggandet. Husen behövs, bostadsbristen blir allt värre och byggjobbare får jobb istället för a-kassa.
Johan Johansson, organisatör av Nätverket Rädda linjalen, i sin roll som musiker (före detta medlem i punkgruppen KSMB).
Det blev ingen ombildning i kvarteret Linjalen på Åsögatan i Stockholm. Med ett enormt engagemang och efter mycket möda och slit har Johan Johansson och nätverket Rädda Linjalen gått i mål med röstsiffrorna 60-40. Hyresrätten och hyresgästerna stod pall för trycket från ombildningsivrarna. Varför i herrans namn ska man utsätta människor för att behöva försvara sig och sitt boendeval i långt utdragna processer som skapar oro, konflikter, rädsla och som nästan knäcker människor. Jag är säker på att varenda villaägare i Sverige skulle resa sig som en man/kvinna om grannarna började knacka på för att meddela att det nu skulle bli hyresrätter eller bostadsrätter av deras villor. Det finns inte att de skulle acceptera att grannarna kunde rösta bort dem och deras val. Heja Linjalen och heja hyresrätten!
Men det blåser fortsatt kallt runt hyresrätten så nu gäller det att se till att vi aldrig någonsin får marknadshyror, att vi får fortsätta förhandla hyror och att vi får allmännyttor som har ett samhällsuppdrag.
2. Studentfilmen
På Guldäggsgalan igår tog Hyresgästföreningens reklamfilm, "Studenten", hem ett silverägg. Men det går inte att bo i ett silverägg. Det måste byggas hus. Finanskrisen är ju som gjord för husbyggandet. Husen behövs, bostadsbristen blir allt värre och byggjobbare får jobb istället för a-kassa.
02 april 2009
Se upp för 90-talskrisen
Det stundar värre tider. Anders Borg förebådar massarbetslöshet. I början av 90-talet fanns det 3 500 tomma lägenheter. Bara några år senare fanns det 65 000 tomma lägenheter. Den gången hade vi en skatteomläggning som höjde hyrorna och tätt inpå slog lågkonjunkturen till.
Kombinationen av höjd hyra och minskade inkomster tvingar människor att tänka om. Man flyttar hem igen, till mindre, ihop, till sommarstugan och till annat boende. Det finns all anledning att se till att hyrorna inte drar iväg. Så måtte vi inte nu få lagändringar som tvingar upp hyrorna. Kombinationen av arbetslöshet, finanskris och höjda hyror kommer nämligen att få samma effekt i denna kris som den fick under 90-talskrisen.
Kombinationen av höjd hyra och minskade inkomster tvingar människor att tänka om. Man flyttar hem igen, till mindre, ihop, till sommarstugan och till annat boende. Det finns all anledning att se till att hyrorna inte drar iväg. Så måtte vi inte nu få lagändringar som tvingar upp hyrorna. Kombinationen av arbetslöshet, finanskris och höjda hyror kommer nämligen att få samma effekt i denna kris som den fick under 90-talskrisen.
01 april 2009
Svårt veta om skämt är allvar
Vad som är skämt och vad som är på riktigt blir allt knepigare att hålla isär. Denna lurardag får man skärpa sig så att man inte skrattar åt något som verkar helt otroligt men som visar sig vara alldeles sant. I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12.00, det borde vi ta efter så man slipper vara på helspänn hela dagen. Man vill ju inte framstå som en aprilfisk. Det kallas man i Frankrike när man låter sig ”luras vart man vill”,
Boende och byggande finns inte i tidningsspalterna längre vare sig som skämt eller allvar. Inga löp om den eländiga bristen på bostäder, den urusla byggnivån eller artiklar om hur initiativen ser ut som får igång husbyggeriet igen. Och det som ser ut som skämt är allvar. Ruffel och båg vid bostadsrättsombildningar, slagsmål på köpstämmor, bostäder som förfaller och fastighetsägare som tjänar grova pengar men ändå alltid klagar. I Holland säger de "April april, katten skiter var den vill". Jag tycker den har sina poänger.