10 augusti 2009

När marknaden sätter hyran


Jobbe? Jamen visst, man får se sig som lyckligt lottad. När semestern är slut får jag börja jobba. Det är kontrasten mellan arbete och ledighet det hänger på. Att vara ledig är fantastiskt när det inte pågår för evigt och är ett frivilligt tillstånd. De ofrivilligt lediga däremot anses befinna sig i utanförskap och bör hållas på halster genom att leva i små ekonomiska omständigheter så att de förstår att då måste ta sig in, in i innanförskapet. Då kan även de betala hyran och eventuellt fara på en smärre semestertripp utan att få sömnsvårigheter och ångest.

Oräkneliga blogginlägg från min sida kommer utan tvekan att handla om hyran. Det är den enda hushållsekonomiska utgift av rang som det finns ett politiskt intresse av att höja. Snart kommer vi alla att få veta vad regeringen tänker göra med hyran. Det funderas på justitiedepartementet. I vilken riktning är ännu ytterligt oklart. Det är det viktigaste just nu att få reda på så nu får man börja nöta gatubeläggningen på Drottninggatan igen det första man gör.

I DN kunde man i lördags läsa vad som händer när det är marknaden som sätter hyran. Marknadshyra har vi nämligen redan, på lokalhyresmarknaden. Nu gapar allt fler lokaler tomma och hyresvärdarna som varit väldigt styvnackade och ovilliga att föra någon form av diskussion kring de ohemula hyrorna har nu blivit betydligt trevligare, säger Mikael Sandström på Svensk Handel.

Jo just ja, när det finns ett överskott av bostäder så är de nog resonabla men det finns det inte. Det är brist på bostäder och då är det inte resonlighet som skulle prägla hyreskraven. Det är väl onödigt att tvista om det när vi har svaret mitt framför ögonen.

5 kommentarer:

  1. Jag håller med om att det ska bli intressant att se vad som händer med hyrorna på lokalhyresmarknaden framöver. Det har alltid varit sån´t hysch-hysch med hyror på lokaler. Trots olika försök från vår sida för att få lokaluthyrarna att ange en hyresnivå i sina lokalannonser på www.objektvision.se, så är det fortfarande bara 20 % som gör det.

    SvaraRadera
  2. Välkommen tillbaka Barbro. Nu ska hästarna i Täby exporteras till annan kommun och det ska bli bostäder på galoppen. Men inte kan det väl tillåtas hyresrätter där?

    SvaraRadera
  3. Gissa vad bostadbristen beror på?? Det finns massor av företag som bara väntar att få bygga nytt!! Marknaden är enorm!! Men... med dagens hyresreglering och bruksvärdesystem så är det inget företag som kan eller vågar... Därför byggs det mest bostadsrätter. Om man istället skrotade hyresregleringen( som ju ändå ej funkar i praktiken) och låter marknaden styra priserna så kommer det att byggas bostäder så länge det finns köer. Tro nu inte på sagan om hyrorna kommer att bli svindlande... Om så sker så kommer det alltid att finnas en hyresvärd som lockar med lägre hyra. Precis som biltillverkare, restauranger, ja i princip allt annat... utom hyreslägenheter i lilla Sverige. Vi skrattar åt Östtyskarna som fick köa 10år på att få en trabant... Nu är det dom som skrattar åt oss...

    SvaraRadera
  4. Det är just frånvaron av marknad som är orsaken till bostadsbrist. Om ingen marknad, inget byggande... Säger sig väl självt.

    SvaraRadera
  5. Vad spelar det för roll om det finns bostäder om jag inte har råd att bo där. Varför skulle bolagen bygga bostäder med rimliga hyror när de tjänar mer pengar på höga hyror. Om du inte bor ute i skogen kommer marknadshyror alltid leda till högre hyror i alla områden som är det minsta attraktiva. Det är ju bara att titta på valfri storstad i världen utan hyresregleringen.

    SvaraRadera