02 september 2009

Värderingarna som styr bostadspolitiken


Den, enligt vissa, socialt lågtstående Torson i Malmö.

Det ska bli intressant att höra om finansdepartementets sakkunniga Daniel Liljeberg har kommit på någon annan lösning på bostadsbristen än att underlätta andrahandsuthyrning och satsa på ägarlägenheter” skrev jag i gårdagens blogg. Nu nödgas jag meddela att det hade han inte gjort. Idag känns det som om det hade varit ett fall framåt om han bara nöjt sig med att hålla fast vi denna ståndpunkt och låtit bli att utveckla sin syn på hyresgäster. Om jag inte hade varit så stor och stark hade jag fallit i gråt under paneldebatten.

Det är en otrolig skillnad på vad man säger och vad man gör, det är jag liksom van vid. Politiker av alla de slag säger att hyresrätten är jätteviktig, det ska givetvis byggas hyresrätter, människor vill ju bo i hyresrätt. Sedan satsar man allt vad man har av politiska verktyg på att införa ägarlägenheter, underlätta andrahandsuthyrning och ta bort investeringsstöd. Daniel Liljeberg trodde att om 30 år, när vi ser tillbaka, skulle vi minnas och glädjas åt införandet av ägarlägenheter.

Igår hymlades det inte om vad som ligger till grund för denna ägarpolitik, allra minst från Daniel Liljebergs sida. Man måste spränga in ägarlägenheter så att den sociala statusen höjs i hyresrättsområdena klämde han plötsligt i med under sitt anförande.

Hyr och häpna, kan man säga. Kan omöjligen tolkas på annat sätt än att hyresgäster har en låg social status. Inga förslag finns om att spränga in hyresrätter i den ensidiga villabebyggelsen i syfte att höja den sociala statusen hos villaägarna. Den förmodas nämligen redan besitta en sådan.

En herre i publiken sa till mig vid kaffet att man måste äga sin bostad för hyresgäster är misskötsamma typer som inte vårdar sina lägenheter till skillnad från de mera socialt högstående ägarna av bostadsrätter och villa som minsann inte vandaliserar sina hem. Då slog mitt hyresgästhjärta trippelslag. Bedrövelsen spred sig i kroppen likt en akut virusinfektion. Jag tänkte på pappa som bodde i samma hyreslägenhet i 50 år, min grannfru Gerd i Borlänge som bott i sin i 54 år och på mig själv. Vilken förolämpning mot landets tre miljoner hyresgäster.

Jag hade knappt hämtat mig innan det var dags för paneldebatt. Då säger Daniel Liljeberg samma sak som kaffemannen, fast i något inlindad form. Men herregud, nu förstår man plötsligt vilka värderingar det är som styr bostadspolitiken.

7 kommentarer:

  1. Jag var själv åhörare på detta seminarium/debatt och har väntat på att få läsa din kommentar som jag förstod skulle komma idag. Det var en minst sagt häpnadsväckande syn Denne Daniel Liljeberg visade sig ha på hyresgäster – Socialt ostalt ostabila varelser som inte har förstånd eller ansvar nog att vara rädda om sitt eget hem. Ja, då kan man ju kanske förstå resonemanget kring att det behövs en och annan som äger sin lägenhet insprängd bland dessa så de förhoppningsvis kan lära sina ansvarslösa hyresgrannar lite hyfs och ansvar.
    Men ännu mer bekymrad blev jag faktiskt över hans syn på integration. Jag vet inte hur man kommer fram till att om en invandrare i ett segregerat bostadsområde köper sin lägenhet så -vips-skulle han vara integrerad. Kan tänka mig att han tittar på andra sidan staden och ser att hör är ingen segregationsproblematik och alla äger sitt boende och utifrån det konstaterar att man kommer ifrån segregationsproblematiken om människorna äger sitt boende. Själv är jag av den från detta något avvikande uppfattningen att det i första hand är människorna som ska integreras, inte upplåtelseformen på boendet. Men är de av en sämre sort så låter det sig ju inte göras, då är det ju bättre att låta hyresrätten dö ut så vi får ett samhälle med stabila, integrerade människor som är rädda om sina saker.

    SvaraRadera
  2. Skön dubbelmoral på di.se idag BRA JOBBAT BARBRO!!!! Är dettta ditt/ert rätta ansikte?

    "Hyresgästföreningen krånglade sig undan 10 miljoner kronor i skatt när den sålde sin konferensanläggning till Skype-miljardären Niklas Zennström, skriver Dagens Industri. Problemet? 2007 kallade samma organisation upplägget för "moralisk härdsmälta"

    SvaraRadera
  3. Ett ordförslag!

    Hej Barbro,
    jag lyssnar nu på dig på radion om "gated communitys". Jag vill sprida ordet "borggård" som ett svenskt bättre alternativ. Jag kom inte på vart jag skulle vända mig så jag försöker nå dig och organisationen genom din blogg.

    ordet är gammalt, för muromgärdade boenden, med vakter, samt speglar den sociala och ekonomiska klyftan innanför och utanför murarna.

    Sprid ordet Barbro. Man kan även se komplingen mellan borggård och borgare, eller en borgargård. Använd ordet själv, eller ge det till nån annan.

    Tack
    Adam

    SvaraRadera
  4. Till anynom nr 1. Jag tycker också att det är bra jobbat av oss. Det finns inte någon som helst anledning för hyresgästföreningens medlemmar att förlora pengar. Den svenska lagstiftningen gäller lika för för alla. Lagen utgör både den lagliga och moraliska grunden som alla ska utgå från. Vi har inte gjort något som helst avsteg från vad den som gäller vid fastighetsförsäljningar. Om man vill ändra på något då ska man ändra skattelagstiftningen. Vi kan och bör inte ha olika lagböcker för olika grupper eller individer i samhället.

    SvaraRadera
  5. Jag råkade på din blogg av en händelse och har läst lite i den. Intressant det du skriver.
    Jag förstår att du bor i Hammarby Sjöstad, en ytterst segregerad del av Stockholm där du befinner dig i minoritetsgruppen, en exotisk individ som har ett eget reservat i din stadsdel. Dit kan alla småbarnsföräldrr gå med sina telningar och visa hur personer över 45 ser ut.
    Sjöstaden torde vara det misslyckade byggprojektet i Stokholm! Segregerade områden funkar dåligt, det vet man.
    Där du bor har du alla möjigheter att studer Generation Y som du skrivit om tidigre. De förpestar stadsdelen med sin inställning om sian egna rättigheter-utan skyldigheter.
    De har rätt att blocker tottoarrna fenom att gå 2-3 i bredd med sina obligatoriska barnvagnr (gärna tvillingmodell),de har rätt att cykla på trottoarer, de har rätt att cykla i naturreservat, de har rätt att spela hög musik för alla grannar, de har rätt att slippa städa i tvätttugan, de hr rätt att göra intrång i andr människors privata sfär, de har rätt att utsätta andra för sin egen brist på integritet.

    Välkommen till Sjöstaden! Till en början ett trevlig stadsdel som blivit mer och mer omänsklig i takt med utbyggnaden och invasionen av Generation Y, även kallad Generation Me. Kanske du inte hunnit bli påkörd av barnvagnarna ännu? Kanske inte hunnit uppleva at du eller någon gammal person inte kunnat få sittplats i bussen trots att de finns, pga av att det står 3-5 barnvagnar med sina gratisåkande förare och blockerar i mitten av bussen. Du kanske inte heller har hunnit bli totalt ignorerad när du framför synpunkter som inte överensstämmer med Generation Me:s egocentriska inställnigar?

    Vi är många som förändrats på ett sätt vi inte vill, men som kommer som en automatisk följd när man inträngd i ett hörn av Generation Me.
    Jodå. Visst är de verbala, som du skrev. Men vad är de säger? Att prata är inte ändamål i sig.

    SvaraRadera
  6. Tryckte på publiceraknappen lite tidigt. Många stavningar som blivit fel i hastigheten...

    SvaraRadera
  7. Kära Barbro!

    Det skär i hjärtat när man läser detta inlägg, för det visar tydligt hur hopplöst det är att kämpa för hyresrätten idag! De värderingar som Liljeberg m.fl. har är tyvärr de som styr landet, och det ser inte ut att bli ändring på detta på länge..
    Så hur ska vi göra för att vända det hela, vad kan t.ex vi ungdomar göra?

    Kram

    SvaraRadera