16 oktober 2009

Privata fastighetsägare i pressen

Jag kollar pressklipp varje dag. Då får man veta vad som händer runt om i landet. De finns att beskåda allra längst ner på vår hemsida.

Tyvärr handlar det ofta om misskötta hus, dyra byggen, bostadsbubblor, bråk i samband med ombildningar, hyreshöjningskrav, vräkningar, möglande fasader och allt annat elände som drabbar de boende. Men det handlar också om välskötta hus, trygghetsvandringar, nybyggen och hyreshöjningar som inte blir av och allt annat som gör tillvaron trevlig.

De privata fastighetsägarna skriver en hel del debattartiklar. Alla med samma tema. Det är för dyrt att bygga, hyrorna måste höjas, vi måste få efterfrågestyrda hyror, varje hyresgäst borde förhandla direkt med fastighetsägarna, de kommunala bolagen är ett elände och själva tjänar de för lite pengar.

Jag har aldrig läst en enda artikel från de privata fastighetsägarna om hur man ska utveckla hyresrätten, få ner byggkostnaderna, förbättra tryggheten, höja kvaliteten, få bort de oseriösa fastighetsägarna och få ner hyrorna så att hyresgästerna trivs och vill bo kvar hos dem.

Om det nu är och har varit så otroligt svårt att vara fastighetsägare, hur kommer det då sig att det finns fler hyreshus som är privatägda än det finns hyreshus som är kommunägda?

2 kommentarer:

  1. en ny, kritisk bok presenteras om Hyresgästföreningens Region Stockholm verksamhet under de senaste åren. Bokens titel är Folkrörelse i fritt fall.

    Enligt bokens huvudförfattare, Björn Alfredsson, visar granskningen av Hyresgästföreningen i Stockholm på ”centralstyrning och flagranta, systematiska överträdelser av föreningsdemokratiska principer”.

    Enligt Björn Alfredsson har Hyresgästföreningen blivit en organisation som ”allt mer kommit att verka för sitt eget fortbestånd med goda löner och exceptionella pensioner. Numera är det arbetet viktigare än att ta tillvara hyresgästernas intressen”.

    Han betecknar tillståndet som allvarligt ”då Hyresgästföreningen har monopol på att företräda alla hyresgäster i länet i frågor som kan vara avgörande för deras ekonomi och boende”.

    Slutsatsen i boken är att det är hög tid för hyresgästerna att organisera sig på nytt. Björn Alfredsson – som presenterar sig som utredare, debattör och skribent – har genomfört bokprojektet med stöd av Hyresgästföreningen Södermalm och Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet.

    http://www.fastighetstidningen.se/web/Hyresgastforeningen_granskas_i_ny_bok.aspx

    SvaraRadera
  2. Hej du anonyme, jag har rest härsan och tvärsan över detta land i minst 10 år och besökt enskilda medlemmar, hyresgästföreningar på lokal nivår, kommunal nivå och regional nivå. Jag har setat i mängder av källarlokaler, fritidslokaler mm och träffat otaliga hyresgäster som är aktiva i hyresgästföreningen.Det finns tusentals föreningar och arbetsgrupper som jobbar för att förbättra villkoren för de som bor i hyresrätt. En del är glada, en del är mindre glada, en del har förbättringsförslag, en del är kristiska osv. Precis som det ska vara en en stor organiosation där man aldrig kan slå sig till ro utan alltid måste ompröva sina slutsatser och beslut. Men aldrig någonsin under alla dessa år, med undantag för en del besök hos en del föreningar i Stockholms innerstad, har jag träffat på den här typen av
    kritik som du och Björn Aldredsson levererar. Jag har absolut inget emot kritik men jag kan ju ändå inte låta bli att fundera över hur det kommer sig att den alltid kommer från samma håll och personer år efter år. Jag har en otrolig tilltro till att vi som väljs av medlemmarna att göra ett bra jobb för hyresgästerna inte skulle få för oss att sätta igång och göra tvärtom.

    SvaraRadera