18 januari 2010

Det är med Alvedon som med hyror de skulle gå upp om marknaden tog över


”Gavlegårdarna är inte nöjda med årets hyresöverenskommelse.– Det är bra att vi har fått en överenskommelse. Men vi tycker att det är en alldeles för låg nivå på hyreshöjningarna.”

Gavlegårdarna är i likhet med de allra flesta bostadsbolag ständigt missnöjda. Deras grundläggande åsikt är genomgående att deras kunder bör betala mer än de gör..

Obegripligt nog tycker huvuddelen av bolagen att de ska använda sina presskommentarer till att vara missnöjda.
Vore de noga med sitt varumärke och konkurrensförmåga borde de säga att ”vi är glada över att vi nått en överenskommelse som inte innebär alltför stora hyreshöjningar. Vi är måna om våra hyresgäster och vi är stolta över att vi mitt i ett besvärligt ekonomiskt läge är ett så effektivt och bra bolag så att vi kan erbjuda våra hyresgäster god kvalitet till en rimlig kostnad”.

I de fall de gillar konkurrens, vilket alla säger sig göra, så ska väl det också handla om att konkurrera om priset. I varje fall är det vad som påstås när allmännyttan säljer ut delar av sitt bestånd. Det blir en bättre marknad för att de blir större konkurrens menar de, fast det är aldrig något som de boende märker.

Inte de som köper Alvedon heller. Priset på Alvedon höjdes med 40 % när marknadens avreglerades.
Fast de chockhöjda priserna har givetvis inte alls med det att göra , i alla fall inte om man får tro Alvedontillverkaren Glaxo Smithkline. De tror inte heller att priserna kommer att sjunka till följd av avregleringen. Det tror inte jag heller.
Det är med Alvedon som med hyror, de skulle gå upp om marknaden tog över.

4 kommentarer:

  1. I verkligheten skulle HGF inte finnas - eftersom de nu lever på gamla sosseprivilegier och ett förhandlingsmonopol som nu tas bort..

    I verkligheten så kommer hyrorna att gå upp, HGF tappa medlemmar och bostadsbristen lösas nu när förhandlingsmonopolet är brutet.

    Alla förstår att bostadsbristen i Stockholm beror på många års idogt arbete från HGF.

    SvaraRadera
  2. Hej Barbro,

    Plockar du inte lite fritt ur äppel- och päronkorgarna här? GSK har väl på bostadsmarknaden mer gemensamt med byggbolag och leverantörer av tjänster för driften (t ex el, vatten och värme - ja, bankerna som tillhandahåller lån t o m) än med hyresvärdarna. Hyresvärdarna är snarast apoteken, vars utpris till konsument delvis styrs av leverantörer.

    Ditt inlägg ska väl inte tolkas som att du är emot flera aktörer på hyresmarknaden, också de lokala marknaderna?

    /Martin

    SvaraRadera
  3. Jag tror du mycket väl kan ha rätt i kopplingen mellan hyrespriser och medicinpriser vid införandet av marknadspriser. Två bra exempel på områden som definitivt borde prisregleras.

    Jag följer iaf apoteksavregleringen och priser på www.output.nu. Ännu är det för tidigt att säga något men vi får väl se.

    /Medlem i hyresgästföreningen

    SvaraRadera
  4. Man brukar få höra att marknadspriser i stockholm skulle leda till minskade hyror i fjärrförorten, men ökade ju närmare citykärnan man kom. Fan trott - man undrar då varför fastighetsägare med kåkar i fjärrförorten i så fall är så positiva. Ser de fram emot minskade hyresintäkter?

    Vidare ses det som en given sanning att bostadsbristen skulle förvinna med marknadshyror. Men en god balans mellan utbud och efterfrågan skulle ju lägga en våtkall trasa över den spekulativa bostadsrättmarknaden. Priserna skulle sjunka rejält och permanent - och det vill man kanske inte heller.

    Till sist är det inte självklart vad som ska anses vara en bostads egentliga värde - ens under 100% marknadsmässiga förhållanden:

    Inflationsjusterat: www.borjelindstrom.se/bo_4.jpg

    "Herengracht har varit den holländska huvudstadens högstatusadress sedan 1600-talets början. Professor Piet Eichholtz har tack vare Amsterdams stadsarkiv kunnat följa vad som hände med huset sockerhandlaren Cornelis Sasbout byggde år 1637 på Herengrach nr. 150."

    För mer info, googla "Megabubblan Röda stugan".

    SvaraRadera