16 mars 2010

Ät Sverige ur krisen


Igår gick jag förbi den anrika krogen Prinsen som har kommit på den luriga idén att omvandla den ekonomiska krisen till både sin egen och Sveriges fördel.
Genom att äta på Prinsens tar vi Sverige ur krisen är det enkla budskapet i fönsterannonsen.

Det är klart att ju mer vi äter desto mer folk behövs för att köpa in maten, tillaga den, servera den, städa av, diska och ta betalt. Staten får in mera moms och inkomstskatt, arbetslösheten minskar och bönderna får avsättning för sina produkter. Bingo.

Utan tvekan är Prinsen på rätt spår, ett aber är väl att Prinsen inte direkt är ett lågprisalternativ. Den hungrige som har en snålt tilltagen matbudget får ta Sverige ur krisen på något billigare näringsställe eller laga sin egen mat.

Om vi ska tillfredsställa våra basala behov av mat och vila och samtidigt ta Sverige ur krisen så finns en uppsjö av alternativ för den kreative näringsidkaren.

Sov Sverige ur krisen är ett tänkbart alternativ för den sängtillverkare som vill hjälpa till att lyfta Sverige. Sängeffekten blir inte sämre den. Tillverkning av sängar generar en lång kedja av jobb och inkomster för staten.

Bygg Sverige ur krisen borde ju vara ett givet vinnarkoncept. Efterfrågan är rekordhög och det är ingen tillfällig fluga det där med att vi måste bo.
Vi måste också ha någonstans att ställa sängen om Sov Sverige ur krisen ska hålla hela vägen för att ta ett exempel. Tänk bara på vilka häftiga effekter varje ny byggkran har på samhällsekonomin samtidigt som en massa människor slipper köa, bo i andrahand, hos kompisar eller stanna kvar hemma hos mamma.

Bingo kan man tycka.

Men icke, folk söker med ljus och lykta efter någonstans att bo samtidigt som byggandet minskar. Minskar gör däremot inte de skuldsattas skara. Folk lånar pengar som aldrig förr och Göran Perssons varningsrop om att den som är satt i skuld inte är fri har sedan länge klingat av och bort.

Låna dig ur krisen verkar vara en modell som fått fäste fast alla vet det var just lånandet som förde oss in i den globala finanskrisen.

I gårdagens morgonsoffa sa den allestädes närvarande professorn på KTH, Stellan Lundström att det finns kommuner som inte alls vill bygga för det blir så besvärligt med en massa människor att ta hand om, ungefär så sa han.

Dessutom så förhindrar de skuldsatta de icke skuldsatta från att få bostad. Inte direkt kanske men värdet på den för bankens pengar inköpta bostaden hålls uppe av att det inte byggs och att räntorna hålls nere och så vill alla skuldsatta förstås att det ska vara i fortsättningen också.

Statens bidrag, jag menar avdrag, är att subventionera RUT och ROT som ju i och för sig kan vara bra för de som har en bostad (ROT gäller inte hyresrätter) som behöver städas eller byggas till eller om. Det ger jobb och därför är det motiverat säger man.

Det skulle ge ännu mera jobb om vi inte nöjde oss med att städa det som redan är byggt utan också såg till att vi fick lite fler städobjekt.

15 kommentarer:

  1. Ordförande Persson16 mars 2010 kl. 10:40

    Ojdå barbro!?

    Biter Stockholmsmodellen er i rumpan redan? +40% på hyrorna bara på några år?

    Kanske var det så att ert förslag (som det är) inte var så bra?

    Men varför klagar ni och gör stor sak av det nu? Hade det inte varit bättre att göra ett bra jobb från början?

    http://www.e24.se/pengar24/bostad/hyrorna-kan-hojas-rejalt_1926701.e24

    SvaraRadera
  2. Anledningen till att det inte byggs hyresrätter är att hyrorna är för låga och det går inte att få täckning för kostnaderna. Det vet alla som kan räkna. Ni i Hyresgästföreningen badar i pengar så varför tar inte ni och bygger några hyreshus i innerstan och visar oss andra hur det ska göras för att kalkylen ska gå ihop?

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet herr ordförande!
    Barbro skriver alltid på sin blogg om när hon gör uttalanden i pressen.

    Plötsligt gör hon inte det......undrar varför......

    Henric, vad säger du? Hur känns stockholmsmodellen nu? ska vi omformulera din Nja till ett rungande JAAAAAAAA?

    Jag borde väl vara glad att det börjar närma sig marknadshyror (en marknad som jag tror kommer att funka)...men nej jag känner bara stor sorg över alla lurade HGF medlemmar.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  4. Ät Sverige ur krisen.
    Hyr Sverige ur krisen.

    Är det bara jag som hör hur knäppt det låter?

    SvaraRadera
  5. Jonas (och övriga): Om ni läser artikeln "Ordförande Persson" länkar till, och lite mer ingående om det förslag som HGF arbetat fram och jämför detta med lagrådsremissen, så märker ni att HGF försöker undvika enorma hyreshöjningar på bara några år. Det som varnas för i artikeln är en skrivelse HGF vill förändra innan propositionen klubbas.

    Men det är ju alldeles för lätt att klandra HGF när andra parter på hyresmarknaden gör det svårt för hyresgästerna. HGF bär tydligen allt ansvar, trots hårt kämpande för att hyresgästerna och främst medlemmarna ska ha det så bra som möjligt!

    SvaraRadera
  6. Ordförande Persson16 mars 2010 kl. 14:28

    Re: Jonas,

    Tack!
    Det slående är att de (HGF) kommer att fortsätta att hävda att det INTE är marknadshyror vi pratar om.

    Det är "bruksvärdeshyror". Semantik förstår ju alla.

    Man har bytt byggår och "skick" mot läge, närhet till nöje och transporter och om man har balkong och öppen spis.

    Som sagt semantik. Man bytte hela innehållet, men höll fast vid namnet "bruksvärdeshyra".

    Nu står alla HGF medlemmar med lång näsa. Alla "rädda hulliganer" har plötsligt slagits för fel sak och mot ombildningar.

    Snart går flyttlassen och det är HGF medlemmar som sannolikt får flytta först. Lurade av HGF.

    Alla som kan: Ombilda illa kvickt -det är den överlägset billigaste boendeformen i HGF's nya hyrestillvaro.

    SvaraRadera
  7. Ordförande Persson16 mars 2010 kl. 14:42

    Re: Henrik

    Det är ju ert eget förslag som läggs fram. Hade det inte varit bättre att arbeta igenom det först och även känslighetsanalysera det innan ni lade fram det?

    Detta är ju den största förändringen i hyressystemet i modern tid - och det är ERA medlemmar som det kommer att slå värst emot.

    Att ni sedan inte får som ni vill har ju att göra med den "där politiken" som ni så ofta pratar om.

    Nu sitter inte era sossekompisar i regeringsmajoritet och det finns en galopperande bostadsbrist där ute.

    Nu löser den sig, men som sagt - det är era medlemmar som förlorar mest på det förslag ni lagt fram.

    Semantik och semantik. Nu kommer marknadshyrorna - det är ju det Barbro kommer fram till i sin kritik.

    SvaraRadera
  8. Persson: Du verkar ha svårt att hålla isär begreppen när du talar till "oss". Vilka är "vi" som du syftar på? Jag är anställd på HGF, men har inget politiskt eller strategiskt uppdrag. Har därmed inte arbetat med Stockholmsmodellen eller förhandlingar av hyror. Sen säger du "våra" medlemmar. Jag är medlem och ser mig därmed som en del av HGF. Men där håller du helt plötsligt isär "oss" och "dem". En organisation är sina medlemmar.

    Marknadshyror i min värld handlar om fri hyressättning där i princip högstbjudande får bo. Stockholmsmodellen innebär en fortsatt förhandling av hyran utefter några på förhand uppsatta premisser. Hur du sen får det till att bli samma sak, det får stå för dig.

    Till sist är det intressant att du slänger ur dig "era sossekompisar". Då du inte känner till min politiska tillhörighet, är det ett märkligt uttalande. För vem vet? Hur jag röstar skulle kanske förvåna dig?

    SvaraRadera
  9. Ordförande Persson17 mars 2010 kl. 08:46

    Henrik Henrik... Henrik.

    "fri hyressättning där i princip högstbjudande får bo"

    Precis - en förhandling mellan två parter på en fri marknad. Det som uppstår är ett marknadspris. Vill någon bjuda över eller högre så blir det nytt marknadspris.

    I en marknad där det finns underskott på en vara eller tjänst så stiger priset. Och omvänt, priset sjunker på de varor som det är lägre efterfrågan på.

    Exempelvis bostäder. Det finns en stor brist på boende i Stockholm, därför stiger priserna. Och det ska de göra, eftersom det är en knapp resurs.

    Det fina med det hela är att när priset stiger så är det fler som vill vara med och leverera, och utbudet kommer att öka.

    Är du med?

    SvaraRadera
  10. Barbro, Barbro BAAARBBBROOOOOO

    Det märkligaste med denna blogg är att Barbro skriver långa meddelanden och lägger ut på bloggen men hon svarar aldrig på kritik.

    Jag tycker det känns igen från 30 och 40-talet då många ledare trummade ut sin propaganda....

    Kör hårt herr ordförande du har rätt! Och Henric fråga dina arbetsgivare varför de inte svarar på kritik.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  11. Anonym: "Anledningen till att det inte byggs hyresrätter är att hyrorna är för låga och det går inte att få täckning för kostnaderna."

    OK, en nybyggd etta runt 35 kvadrat i Sthlm går väl lös på runt 5500kr i månaden. Hur mycket dyrare bör det bli, enligt dig? 6500kr, 7500kr? Eller dyrare? Vad krävs för att unga mambos med måttliga ingångsinkomster ska få hyra tak över huvudet - i utbyte mot rejält förkortade kötider?

    PS: Snälla, fega ur nu med att "det bestämmer marknaden". Jag frågar bara efter din personliga marknadsbedömning. Enkel fråga - rakt svar, typ.

    PPS: Det där med att inte få täckning för kostnaderna; det hade jag kunnat köpa om det inte hade byggts HR i Sthlm över huvudtaget. Men det byggs ju HR - om än för lite. Har inte de fastighetsbolag som faktiskt bygger HR fattat ditt budskap? Eller bygger de in sig i medvetna förlustaffärer?

    Google-tips:

    "Målet 10–15 procent i avkastning per år" (en artickel om Svenska Bostadsfonden i tidskriften Aktiespararna). Läs och begrunda.

    SvaraRadera
  12. Ordförande Pärsson: "Precis - en förhandling mellan två parter på en fri marknad."

    Det är den naiva skolboksvarianten. I verkligheten förhåller det sig annorlunda. Om "marknaden" verkligen vore 100% fri mellan exakt jämnstarka parter, så skulle det inte gå att tjäna pengar genom att köpa/sälja och kapa åt sig mellanskillnader. Att byta en bättre deal mot än sämre förutsätter nämnligen att den ena parten är i en svagare/okunnigare position än den andre. Vem skulle annars frivilligt välja den sämre dealen?

    SvaraRadera
  13. Persson: För det första så använder du en oerhört märklig retorik. Att börja ett inlägg med att skriva mitt namn (felstavat dessutom) flera gånger är nedlåtande. Dock har jag handskats med sådan retorik förr, och väljer att kommentera det istället för att förargas.

    Sen svarade du inte på en enda av alla frågor jag skrev i mitt inlägg. Hur kommer det sig? Istället förklarar du marknadshyror för mig, när du stunden innan beklagar dig över att Stockholmsmodellen i princip är marknadshyror.

    Det går inte riktigt att diskutera med någon som inte kan hålla sig till de frågor som ställs eller argumentera med en vettig retorik. Därför väljer jag att släppa det här nu.

    Jonas: Barbro är ordförande för HGF, men inte min direkta arbetsgivare. Min chef skriver inga blogginlägg, och behöver därför inte heller svara på kritik. Varför Barbro väljer att svara på några inlägg, men i stort sett aldrig några från dig eller "Persson", ja det tänker inte jag börja spåna i. Det ligger inte inom mina arbetsuppgifter eller intresse för den delen.

    SvaraRadera
  14. Re Farbror Frej
    Jag ska försöka göra dig till viljes och ta till en vild gissning om vad markanden skulle tycka.

    Jag tror att en nybyggd etta i den mest attraktiva staden i sverige dvs stockholm skulle med markandshyra kosta runt 10 000 i månaden (innerstan)

    Jag tort att unga mambos helt enkelt kommer att bli tvungna att flytta lite längre ut till tex hässelby där en etta skulle kosta med en vild gissning 3500/månad eller så får dessa mambos helt enkelt bo i kollektiv.
    Är det så hemskt?

    Jag har själv bott långt från statskärnanan och i kollektiv när jag var yngre.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  15. Hallå farbro frej
    När man svarar på dina frågor blir det tyst........konstigt, precis som Barbro

    SvaraRadera