22 mars 2010

Det behövs en skattereform för hyresrätten


DN debatt i lördags hade rubriken ”Vi vill sänka skatten för dem som bor i studentkorridor”.

Jag har absolut inget emot att man sänker skatten för studenter som bor i korridor. Ja tycker att skatten ska sänkas även för de som bor i studentdubblett, i pyttesmå hyresettor och i lite större hyreslägenheter. För det är hyresrätten, med eller utan korridor, som har hamnat snett i skattetabellerna.

De som inte bara läste rubriken fick också reda på att de rödgröna lovar en helt ny bostadspolitik med starka ambitioner. De vill bygga bort bostadsbristen, 40 000 nya bostäder ska ha sett dagens ljus 2016 och en majoritet ska vara hyresrätter.

På hyresgästföreningens kampanjsida byggframtiden.se kan man fråga sina politiker om vad de tänker göra för att få igång byggandet.
Nu behöver man inte fråga de rödgröna längre om vad de vill utan nu kan man gå direkt på frågan om hur det ska gå till i de enskilda kommunerna.

Hur tänker exempelvis de rödgröna kommunpolitikerna i varje kommun göra för att för sin del leva upp till de rödgrönas bygglöften. Sedan är det bara att invänta svar eller påminna om att man bör svara på frågor. En del gör inte det nämligen.

Alliansen har inte utställt några löften om 40 000 nya bostäder så där är det lämpligt att börja med att fråga deras kommunpolitiker om vad de vill innan man börjar fråga om hur det ska gå till.

En annan passus i DN artikeln som är högintressant för hyresgästerna är, ”Vi är också överens om att neutraliteten mellan olika boendeformer ska utredas och åtgärder vidtas”.
Det är jättebra. Men det är bråttom med åtgärderna, för utredningar finns det gott om. Den senaste i raden står vi, SABO och fastighetsägarna för. Kolla gärna på den.

Slutsatserna i den backas upp av Stellan Lundström, professor KTH, i dagens Svenska Dagbladet. ”Allt annat lika är det dyrare att bygga och bo i hyresrätt”, säger han. Han anser i likhet med oss att det behövs en skattereform för hyresrätten.

Men Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier, tycker att man kan strunta i sådant och istället göra det ännu dyrare att bo i hyresrätt genom en ännu friare hyressättning. Det skulle skapa bättre incitament för ett ökat byggande säger han. Men hallå, är inte tanken att det ska bo folk i husen också?

I Svenska Dagbladet står att läsa. ”Visst. Det går att hitta någon som betalar runt 10 000 kronor i månadshyra för en nybyggd trerumslägenhet på 65 kvm. Men då måste bostaden ligga centralt, på en ort med tillväxt och där det finns köpstarka hushålla”. (SvD har inte lagt ut den på webben)

I

8 kommentarer:

  1. Stellan, proffesorn som har haft fel i tio år........
    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  2. I Reinfeldt regeringens allra första budget, som offentliggjordes den 15e oktober 2006, bara några dagar efter regeringsbildningen färdigställdes, blev det stora skattesänkningar för bostadsrättsföreningar. Sedan kom kraftiga fastighetsskattesänkningar för både brf och villaägare.

    Dessa två radikala skattesänkningar tillsammans utgjör grundorsaken till slutet på svensk skatteneutralitetet mellan besittningsformer, och orsaken till missgynnandet av hyresgästerna.

    Se SvD den 20e oktober 2006, sidan 7:
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_362972.svd

    SvaraRadera
  3. Jag vet inte om du har svarat på detta tidigare (hittar ingenting om det) men hur kunde hyrorna landa på >3% i år?

    Deflation, noll-ränta, obefintliga löneökningar. Att då inte lyckas förhindra en sådan markant hyreshöjning måste ju vara ett kapitalt misslyckande. Eller missar jag något?

    SvaraRadera
  4. Re: Harry

    Ja vi är många som ställt den frågan - men vi får inte svar.

    Barbro hur kan hyran öka 3% i tider som denna? Alla andra får ju stå tillbaka på löner, deflation, och noll-ränta.

    Dåliga förhandlingar från er sida i år igen?

    Det kanske är just hos er de "sega gubbarna" finns?

    SvaraRadera
  5. Harry: "Deflation, noll-ränta, obefintliga löneökningar."

    Om man intresserar sig för fakta och gör lite eftersökningar i ämnet, istället för att utgå ifrån förutfattade meningar, så kan man hitta en hel del intressant.

    T.ex. artikeln "Bostadsköp bästa placeringen på 13 år" (E24). Enligt den artikeln så har inflationen varit 17% (1996-2009). Ökningen av den disponibla inkomsten har varit 27% (1996-2007). Värdeutvecklingen för bostäder har undertiden varit spekulationsuppdrivna 260% över 13 år.

    SvaraRadera
  6. Hej Harry och Sven
    Vi förhandlar lokalt med 302 kommunala bolag.
    Snitthöjningen i årets förhandlingsomgång är 1,4 %. Det varierar från – 1,09 till + 3,5. Hyrorna blev oförändrade i 40 företag.
    Förhandlingarna sker utifrån de villkor som gäller lokalt. Inte minst spelar de kommunala taxorna för el, vatten, sophämtning stor roll liksom bolagen förvaltningskostnader och hur behovet av renoveringar och underhållsåtgärder ser ut.Även räntekostnaderna är företagsspecifika. Avvecklingen av rätebidragen har också betydelse liksom kommunens krav på avkastning från bolagen.
    Vårt mål är att boendet både ska ha både bra kvalitet och rimliga hyror därför måste vi också, utöver hyresförhandlingarna, påverka kommuner och riksdag så att hyresrätten ges bra villkor.

    SvaraRadera
  7. Farbrij Frej herregud om det är så ni förhandlar förstår jag varför det går så dåligt. Ni serverar alltså motståndarna med information för att förklara varför ni är så dåliga.......

    Sitter ni i förhandligar med fastighetsägarna och säger

    -jo ni har rätt inflationen är egentligen 17%.....höj ni bara


    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  8. "-jo ni har rätt inflationen är egentligen 17%.....höj ni bara"

    Jag förhandlar inte. Jag är bara en anonym medlem bland andra. Jag tycker dock att det är viktigt att referera till sakuppgifter - inte bara till emotienella föreställningar.

    Sedan kan man ju fundera hur hållbar en utveckling är som ska bekosta 260% värdefördyring med 10% reallöneökning. Eller så kan man låta bli att göra det.

    Till sist handlar inte allt om att den enskilda indeviden ska sälja och göra vinst vid en ombildning. Det är ju även ett långsiktigt kollektivt åtagande för dem som stannar kvar. Vinst förresten - de flesta realiserar aldrig vinsten. De bor antingen kvar eller plöjer ner eventuell vinst i ett ännu större låneåtagande. Eller lånar upp sig ytterligare på värdeökningen. Här i Stockholm så handlar det givetvis om amorteringsfritt, var avigsida är en permanent sårbarhet för räntehöjningar.

    För en nyktrare syn på detta att långsiktigt tjäna pengar på boendet rekomenderas ett besök på www.tv3play.se/program/lyxfallan. Scrolla ner till 'Klipplistan' och 'husköp', och lyssna på vad Charlie har att säga i den andra halvan av det inslaget.

    SvaraRadera