I Metro häromdagen fanns en alldeles strålande krönika av Nabila Abdul Fattah.
Den måste ni läsa, hon har mängder av poänger och hon har helt rätt.
Alla ”göra om program” typ Timell eller Room service handlar om bostadsrätter eller villor.
Alla ”göra om program” typ Timell eller Room service handlar om bostadsrätter eller villor.
Nabila tycker att ”man borde starta ett inredningsprogram för resten av Sveriges befolkning. Vi i hyresrätter, exempelvis. Bara för att vi inte kan riva ner en vägg, betyder inte det att vi måste bo fult. Varför ser man inte hyresgäster som en målgrupp? Det är ju vi som behöver inspireras mest egentligen”.
Det är lika bra jag lägger ut resten av hennes text, så här kommer den:
”Man borde åka ut till förorterna och hjälpa en fembarnsfamilj att inreda med snygga och smarta lösningar. Och med hjälp av exempelvis Hyresgästföreningen kan programmet stötta hyresgäster i att kräva sina rättigheter av slumlords, som tyvärr finns på väldigt många ställen i Sverige idag.
Jag har själv haft min sköna dos av kackerlackor och mögel tack vare hyresvärdar som tjänar tillräckligt mycket pengar så man inte behöver bo i det området man själv förvaltar, och därför inte bryr sig något nämnvärt.
Man borde också visa hur man kan utnyttja ytan när man bor i en liten etta med kokvrå som alltför många gör.
Hyresgäster är i dagens inredningsprogram inte prioriterade och jag tolkar det delvis som att den allmänna uppfattningen är att man inte lyckas förrän man köpt sig ett hem. En hyresrätt ska bara vara ett transitboende som man inte ska lägga så mycket energi på.
Men jag tycker det är dags att acceptera att det finns människor som trivs i sina hyresrätter och inte vill "byta upp sig".
Och bara för att man bor i en förort så betyder inte det att man måste välja bort att ha ett snyggt och framförallt rättvist boende.
Vi hyresgäster vill också ha det fint hemma!”
Just precis
Trevlig helg
Trevlig helg
JAJAJA! Ja - Hyresgäster som stylar sitt hem, betalar för upprustning igen och som sedan får betala EN GÅNG TILL för att återställa till orginalskick!!
SvaraRaderaJa DET programmet har vi alla väntat på. En slags "Court TV" vs "Skuldfällan" meets "Room Service"
påhíttigt värre!
... men allvarligt Barbro? Varför skall folk satsa massa pengar på att rusta när man inte får något för det. Och riskerar att tvingas återställa om man vill flytta?
Think. Then talk.
Är den här skrivelsen också ett resultat av en knippe "missförstånd", Barbro?
SvaraRaderahttp://www.boendetrygghet.se/Om_hyresboende_nr2-2010.pdf
Svara gärna! ;)
HGF är en bisarr företeelse. En organisation som förhandlar i mitt ställe om min hyra, utan mitt mandat, ett slags tvångsanslutning för min del. Dessutom har de rätt att få betalt av mig, utan mitt medgivande, en skatteliknande avgift. Inte ens fackföreningar kan förhandla om oorganiserade i normalfallen. Med ett system med hyrestak som följer av lagstiftning, kan jag svårligen se nyttan med HGF i det sammanhanget. Det finns inget att förhandla om. Hyran följer i lag fastlagda normer. Utrymmet för förhandlingar är noll. HGF bör få sin roll reducerad till att företräda sina medlemmar i tvister mot hyresvärdar och inte ha en lagstadgad rätt att förhandla där de inte gör särskilt mycket för de pengar vi betalar till dem.
SvaraRaderaRent principiellt är det bisarrt att en förening tecknar avtal i mitt och andras namn. Skall vi ha en bilägarförening som förhandlar med bilhandlarna om bilpriser? Skall Villaägarna låta den föreningen förhandla fram priser på villor? I konsekvensens namn borde så vara fallet om HGF är en produkt av högsta visdom.
Till anonym, du behöver inte alls låta oss förhandla för dig eller på något annat sätt bidra.
SvaraRaderaNär du skrev på ditt hyreskontrakt så godkände du att det fanns en förhandlingsklausul. Det godkännandet kan du ta bort och då omfattas du inte av hyresförhandlingarna.
Dessutom finns det ingenting i någon enda lag som talar om vad hyran ska vara. Den förhandlas helt och hållet och ser olika ut i olika delar av landet och i olika bestånd. Sverige skiljer sig från många länder som jusdt har en lagstadgad hyresreglering.
Till den anonyme som undrar över om även Om hyresboende nr 2 också bygger på misstolkningar. Svaret är ja. Det är precis samma resonemang som förs där av samma personer som skrev i SvD.
SvaraRaderaJag tycker Nätverket Hyresgästernas Boendetrygghet har ett bisarrt beteende. De säger sig värna om hyresrätternas bevarande. Hur i allsin dar kan dom göra det när dom slänger ur sig massor med felinformation, fullt med antaganden som kanske inte alls kommer att bli en sanning... Skräckpropaganda är vad dom kör med!
SvaraRaderaNHB är verkligen farliga med sin "skräckpropaganda". Tur att vi har Barbro med oss så vi bara behöver betala självkostnaden och inte en massa vinstkrav och höga löner.
SvaraRaderaHur ser din pension ut Barbro? Klarar du dig på gamla dar?
Terje kanske har en lägenhet att hyra ut åt dig. Du får säga till om du behöver låna ur Biokassan.
PG
I villa och bostadsrätt har man ROT avdraget.
SvaraRaderaHar man hushållsnära tjänster har man RUT avdraget.
Hyresgästföreningen har numera även infört SUP avdraget.
....Eller i alla fall försökt i sina föreningar i Uppsala och Västerås :)
Barbro!
SvaraRaderaOm du nu avfärdar hela denna sak som ovan
http://www.boendetrygghet.se/Om_hyresboende_nr2-2010.pdf
Hur ligger det till enligt dig då? Förklara för oss som du tycker har missförstått hela grejen! ;)
Till anonym, så här svarade jag häromdagen:
SvaraRadera"Så till en av alla dessa anonyma som undrar över vad det är för missförstånd och felaktigheter som framförs av bl a nätverket för boendetrygghet.
1. De utgår ifrån att de kommunala bolagen ska drivas av en vinstmaximeringsprincip. Det ska de inte. De kommunala bolagens villkor regleras i en särskild lag Det viktiga för oss har varit att bolagen nu ges ett allmännyttigt syfte, att affärsmässigheten har en annan innebörd än den som gäller för annan konkurrensutsatt kommunal verksamhet och att möjligheten att ta ut vinster från bolagen begränsas. Så uttrycks det också i propositio-nen.
”Ett kommunalt bostadsföretag ska utgå från vad som är långsiktigt bäst för företaget som sådant, givet de begränsningar och förutsättningar som ligger i att de ska vara långsiktiga, seriösa fastighetsägare på hyresmarknaden inom ramen för de regler som gäller för denna sektor”.
De begränsingar och de regler som som avses är bland annat de begränsningar som följer av hyresförhandlingslagen och hyreslagen.
Regeringen klargör också att ”de kommunala bostadsaktiebolagen inte tillkommit för att skapa vinster, utan för att tillgodose ett allmännyttigt ändamål. I den meningen är det allmännyttiga syftet överordnat andra aspekter”.
2. Skyddsregeln beskriver de som något som kommer att användas för att årligen höja hyrorna pga av att de förutsätter att bolagen skulle tvingas till att öka sina vinster till sådan nivåer att man skulle behöva begaränsa de. (se p 1)
Skyddsreglen ska användas av Hyresnämnden, inte alls i samband med de årliga förhandlingarna, i tvister om hyran i enskilda lägenheter.Om ex. Hyresnämnden vid en prövning finner att en enskild lägenhets hyra är lägre än bruksvärdehyran kan de tillämpa skyddsregeln.
Det är de två allvarligaste misstolkningarna som de gör och som leder in de i felaktiga slutsatser.
För den som vill läsa mer går det bra att gå in på hyresgästföreningen.se på det särskilda debattforum som öppnats för de som har synpunkter eller frågor"
Så här svarade PG Nyström, jurist på förbundet, på en fråga på debbattsajten:
"Troligen har man missförstått ”skyddsregeln”. Jag tror att man likställt denna skyddsregel, med den s.k. ”skyddsregel” som föreslogs av Koch. Dessa skyddsregler har inget släktskap. Den ”skyddsregel” som föreslogs av Koch, innebar att hyreshöjningar årligen skulle ske så länge det fanns ”ett efterfrågeöverskott”. Detta skulle leda till att t ex Södermalm, skulle få årliga hyreshöjningar tills efterfrågan avstannar pga att människor inte hade råd att efterfråga lägenheter. Men den regeln är inte aktuell. I detta förslag ska inte efterfrågan påverka hyressättningen, utan en vanlig bruksvärdehyra ska bestämmas i förhandlingar. Denna skyddsregel innebär istället att i en enskild tvist om hyran för en lägenhet där hyresnämnden bestämmer den skäliga hyran för lägenheten till ett “väsentligt högre” belopp än tidigare hyran, ska hyresnämnden besluta att hyran under en skälig tid ska anpassas till bruksvärdehyran. Hyresgäster ska inte drabbas av hela hyreshöjningen direkt som idag utan nämnden bestämmer alltså en trappa för hyreshöjningen i som längst 10 år. Föreningens menar att denna regel ska gälla även efter ombyggnad för att inte hyresgäster ska drabbas av hyreshöjningar på 30-40 procent över natt
Jag läste också Nabilas skrivelse i Metro. Den var riktigt bra det håller jag med dig om Barbro.
SvaraRaderaVarför stylas bara rikas hem?
Kanske ett hykleri för mig att sätta tänderna i?
Mvh
Jonas