04 juni 2010


Igår fick jag övertyga en poliskvinna om att jag inte skulle demonstrera mot Israel utan delta i juryarbetet för Hemuppgiften. Israels ambassad ligger nämligen granne med Sveriges Arkitekter där mötet avhölls.
Över 80 förslag hade kommit in så nu blir det att tillbringa helgen med en usb pinne för att ytterligare studera alla förslag för på måndag ska vinnarna koras. Prisutdelningen blir i Almedalen den 6 juli.

Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna har envetet drivit på för att minska obalansen i skattehänseende mellan de olika boendeformerna. Vi har tagit fram ett gemensamt förslag där vi föreslår en skattereform med slopad fastighetsskatt på hyresrätter, ändrade skatteregler för att underlätta underhåll och införandet av en låg moms på bostadshyror.

Nu kan man glädjas åt att både de rödgröna och alliansen har förstått och accepterat att hyresrätten är skattemässigt missgynnad.

Nu återstår själva förslagen för att rätta till detta. I dagens DN kan man läsa att det rödgröna förslaget kan ge 4 av 10 lägre hyra. De rödgröna vill sänka fastighetsskatten från 0,4 % till 0,22 %. Det blir ca 40 kr/månad och det slår olika i olika delar av landet men alla steg i rätt riktning är bra.

Men det återstår en hel del för att det ska bli balans det handlar om mycket mer än 40 kronor..

Vid förhandlingsbordet, när sänkningen ska räknas hem, så får man hoppas att den politiska välviljan håller i sig så att man inte drar på med taxe- och avgiftshöjningar som äter upp de 40 kronorna.

Därför vore det alldeles utmärkt om de rödgröna kungör att alla deras företrädare i kommunerna och i styrelserna i bostadsbolagen ska göra allt de kan för att denna skattesänkning ska komma hyresgästerna till del.

Dessutom kan de skicka med, i ett eventuellt regeringsförslag, att de förutsätter att sänkningen kommer hyresgästerna till del. Det gjorde Bosse Ringholm på sin tid och det var inte helt fel att ha med sig denna viljeyttring till förhandlingsbordet.

Nu väntar vi med spänning på hur alliansens balansförslag ser ut. Mats Odell kommer till vår förbundsstämma så chanser saknas inte.

24 kommentarer:

  1. Barbro, Kan vi säga så här? om politikerna rätter till dessa fruktansvärda obalanser i skattetryck så att hyresrätten blir bättre gynnad. Vilket jag tycker vore bra.

    Men om de offantligt långa köerna, svarta pengarna och inga nybyggen av hyresrätter ändå kvarstår. (vilket jag tror de kommer göra)

    Kan vi då enas om att det är något annat som måste göras? Kan vi det Barbro?

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Hej Jonas, det är mycket som måste göras för att hyresrätten ska få hyggliga villkor.Att få ner byggkostnaderna är en nödvändighet liksom att förbättra konkurensen och förändra byggbranschen ålerdomliga strukturer. Obeserva att det inte är något jag har hittat på det, branschens förändringsbehov framgår av både den statliga utredningen Skärpning gubbar och uppföljaren Sega gubbar plus att branschen sitter tillsammans med finansdepartementet för att hitta lösningar. För inte menar du väl att konsumenterna ska betala notan för branschens ålderdomliga strukturer, bristande kvalitet, dåliga logostik och bristande konkurrens?

    SvaraRadera
  3. Intressanta artiklar i senaste numret av Hem & Hyra om Hyresgästföreningens stämningar av ombildningarna.

    SvaraRadera
  4. Re Barbro
    Tusen tack för ditt svar!
    Jag håller med helt med dig om byggbranschen där har vi inga frågetecken.

    Jag trodde vi talade om skattetrycket? eller?

    Eller är det du säger att det finns så många att skylla på att ni aldrig kan tänka i andra banor?

    Barbro, Kan vi säga så här? om politikerna rätter till dessa fruktansvärda obalanser i skattetryck så att hyresrätten blir bättre gynnad. Vilket jag tycker vore bra. Om dessutom byggbranschen skärper sig (det tycker jag också är bra)

    Men om de offantligt långa köerna, svarta pengarna och inga nybyggen av hyresrätter ÄNDÅ kvarstår. (vilket jag tror de kommer göra)

    Kan vi DÅ enas om att det är något annat som måste göras? Kan vi det Barbro?

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  5. Jonas har en monumental övertro på sin retoriska förmåga. Men det blir mest paj.

    SvaraRadera
  6. Undrande medlem4 juni 2010 kl. 15:40

    En av de som HGF stödjer i sin stämning mot skottet på södermalm har krävt föreningen på 50 miljoner i skadestånd.

    50 miljoner kronor för en ombildning som inte ens är genomförd.

    Replik Barbro?

    SvaraRadera
  7. Det låter spännande? Vilket målnummer?

    SvaraRadera
  8. http://www.brfanghasten.se/hemochhyra.pdf

    SvaraRadera
  9. Apropå länken ovan (och nedan)

    www.brfanghasten.se/Aktuellt.html

    Intressant är att P-O Brogren menar på att man borde driva fler processer eftersom det är valår.

    Alltså är det politik i Tingsrätten som HGF sysslar med.

    Enough said.

    SvaraRadera
  10. Kan ju inte vara sant? 50 miljoner...Tillåt mig skratta...Hmmm....blir fundersam då, hur myckert kan vi begära i skadestånd när VI VINNER I TINGSRÄTTEN!

    SvaraRadera
  11. 50 miljoner? Skadestånd för vad? Att han förlorade...Eller?

    SvaraRadera
  12. Jag tycker Jonas har bra lösningar på problemen. Inför marknadshyra så stiger hyrorna så mycket att de flesta inte har råd att efterfråga bra hyreslägenheter, och då slutar folk att köa för lägenheter och bostadsbristen försvinner. Med samma logik tycker säkert Jonas att man ska införa marknadsprissättning på läkarbesök, höj priset och folk har inte råd att gå till doktorn, köerna försvinner och svenska folket kan noteras ha blivit friskare. Jonas tycker säkert att det kan gälla utbildningen också, låt barnen betala vad det kostar, då får de som har råd utbilda sig ordentligt och de som inte har råd kan väl få ta Rut-jobb åt de som har råd att betala, men naturligtvis med skattesubvention från staten.
    Jag börjar tycka att Jonas har sunda uppfattningar.
    Maggan

    SvaraRadera
  13. Maggan

    ja det finns logik i vad Jonas säger. Du drar det till sin spets när du pratar om läkarbesök - en HELT annan fråga.

    Men visst - jag är aldrig sjuk. Däremot betalat jag åt h-vette för mycket skatt och jag tycker att många går och känner efter. Och jag betalar notan.

    Samma sak med boende. Varför skall vissa personer få bo i bästa läge mitt i stan i med subventionerad hyra? vem gav dem den rätten?

    Och varför ska de få den rätten föra någon annan... student? Gammal eller ung?

    Samtidigt så skapar de, av HGF skapade, planhyrorna... - briksvärdeshyrorna i sin nuvarande form bostadsbrist. Något som vi ALLA drabbas av.

    Även alla som går och "känner efter" och som bor subventinerat. För stan växer inte som den ska... och skattepengarna kommer inte in som de ska.

    Försök att se förbi era egna privilegier och se till den stora massans bästa.

    Alla måste bidra - och alla måste bo. 50år av marknadshyra har skapat enorma problem . något som de nua hyressystemen kommer att lösa. På de nu priviligierades bekostnad, men flest vinner på det.

    SvaraRadera
  14. "Varför skall vissa personer få bo i bästa läge mitt i stan i med subventionerad hyra? vem gav dem den rätten?

    Och varför ska de få den rätten föra någon annan... student? Gammal eller ung?"

    Ja, med marknadshyror kommer säkert massvis med studenter, pensionärer och unga ha råd att bo mitt i stan...

    Vem har för övrigt kritiserat det nya hyressättningssystemet? Det pratades om marknadshyror eller inte.

    SvaraRadera
  15. Det nya systemet är marknadshyror light. Oavsett vilken propaganda ni på HGF tutar ut.

    Alla har fattat - men ni är i förnekelse

    SvaraRadera
  16. Undrande Södermalm6 juni 2010 kl. 19:56

    Barbro - är du Terjes chef?

    SvaraRadera
  17. Anonym: Marknadshyror innebär att fastighetsägarna får sätta vilka hyror de vill, så att det till slut blir "marknaden" som avgör vad som är rimligt. Så länge människor står i kö, ska det ses som ett tecken att någon kan tänka sig att betala mer. Eftersom boende är något centralt för alla människor, och då vi idag har en bostadsbrist, kommer priserna kunna pressas upp rejält innan "marknaden" säger stopp.

    Det nya systemet som föreslås, innebär att fastighetsägarna måste förhandla hyran med motparten, det vill säga hyresgästerna. I de absolut flesta fall representeras hyresgästerna av hyresgästföreningen. Det här innebär att fastighetsägarna måste visa på vad hyran går till, och varför, för att en överenskommelse ska kunna genomföras. Det är bruksvärdeshyra, nämligen att brukaren (och inte "marknaden") avgör. Det är vad vi har idag, och vad vi kommer fortsätta ha.

    Förklara gärna för mig varför de här två olika sätt skulle vara samma enligt dig?

    SvaraRadera
  18. Anonom 6 juni 21.22!

    Har du inte fattat? Brukaren ÄR marknaden! Och många är villiga att betala mer för att bo i innerstan. När ett liknande system infördes i Norrköping blev hyreshöjningen över en natt 1 500 kr mer för centralt belägna lägenheter.

    Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kunde inte komma överens. Saken prövades först i Hyresnämnden, sedan i Svea hovrätt. Där lyckades fastighetsägaren bevisa att bruksvärdet för ett central läge i Norrköping enligt bruksvärdet var 1 500 kr högre än vad Hyresgästföreningen tyckte var rimligt.

    Svea hovrätt kommer även avgöra hyresnivåerna i Stockholm. Om man inte kan kommma överens med fastighetsägarna om rimliga nivåer är det inte hyresgästerna eller Hyresgästföreningen som bestämmer vad som är bruksvärdet, utan domstolen.

    SvaraRadera
  19. Re Maggan
    Problemet är såklart bostadbristen och att det byggs för lite hyresrätter. Vid marknadshyra kommer det att börja byggas ordentligt igen.

    Det är rätt väg för sveriges unga!!!

    Maggan, Bor du i en attraktiv hyresrätt till låg kostnad?



    Tack anonym under maggan vi har samma syn!

    Du andra anonym som tycker att jag har en övertro på min retoriska förmåga STORT TACK. Sanningen är ju att min retoriska förmåga är sådär och min gramatik och stavning är under all kritik som ni alla kan se här ; )

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  20. Det råder marknadshyror för nybyggnationer. Så argumentet för fler nya bostäder håller inte.

    SvaraRadera
  21. Jo Anonym men problemet är att det inte råder marknadshyror på existerande bestånd vilket leder till att ingen vill ha nybyggda hyreslägenheter. man vill mycket hellre ha en gammal läghenhet men MYCKET lägre hyra och försöker hela tiden byta eller ombilda.

    Det är väl ganska självklart att man helst vill ha en mycket billigare hyra och i möjligast mån ratar den högre hyran eller?

    Detta gör att efterfrågan på nybyggda hyresrätter är låg.....medans efterfrågan på gammla hyrerätter och bostadsrätter är mycket högre. Då har byggherrarna bara ett val att bygga det som efterfrågas BOSTADSRÄTTER.

    Nå har jag fel?

    mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  22. Svar till Anonym 7 juni 2010 09.23:
    Jag skrev en klar och tydlig skillnad på bruksvärdeshyra och marknadshyra. Sen om du vill bortse från det, får stå för dig.

    Redan idag värderas centrala lägenheter högre. Alltså INNAN Stockholmsmodellen tagits i bruk. Det är bara en utveckling av det system som redan finns.

    SvaraRadera
  23. Henric låt oss bara vänta och se vad stockholmsmodellen kommer att innebära......ingen vet ju säkert.

    Barbro har ju sagt att hon ska utvärdera om 5 år. Om om stockholmsmodellen går fel ska hon utlösta sin fallskärmm...

    Hoppas du skaffat en tills dess.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  24. Jonas: Ingen vet säkert hur hyrorna hade förändrats om vi hade behållit det gamla systemet heller.

    SvaraRadera