När väl regeringstaburetterna är fördelade förväntas regeringen oavsett kulör genomföra sina vallöften. Därför måste deras utfästelser hårdgranskas så att det går att kolla av vad som händer sedan vallokalerna stängt.
Det är inte så lätt alla gånger Jag har kollat i respektive valplattform. Så här skriver exempelvis alliansen.
”En politik för jobb och tillväxt är beroende av väl fungerande bostads- och hyres-marknader.”
Det är det ju inte särskilt svårt att hålla med om men vad betyder det?
I nästa steg, när de konkreta förslagen ska komma, luddar det till sig i alliansskrivningarna.
”Möjligheten att också på andra sätt stärka hyresrättens ställning på den svenska bostadsmarknaden kommer att prövas”.
Något kommer att prövas. Osäkert vad.
Eftersom min lilla minienkät i Motala gav vi handen att alla partier ansåg att det fanns en skattemässig obalans till hyresrättens nackdel så får man förmoda att det är just det som kommer att prövas. Eller?
De rödgröna skriver att de ” vill utforma ett statligt stöd för att stimulera ökat bostads-byggande med inriktning mot hyresrätter till rimliga hyror och kostnader samt miljövänligt teknik.”.
Det är ett förslag som berör nyproduktionen och där jag hoppas att man i så fall villkorar investeringsstödet så att det sätter en gräns för hyrorna.
Men förslaget betyder inget för de som redan bor i en hyresrätt.
Även de rödgröna erkänner att det finns en skattemässig obalans till hyresrättens nackdel. Man vill sänka fastighetsavgiften men det räcker på långa vägar inte för att skapa balans. Den socialdemokratiska partikongressen ville utreda obalansen men något om detta har jag inte hittat i de rödgrönas valplattform.
I deras valplattform kan man också läsa om ett nytt avdrag:
”klimatavdrag för alla hushåll som vill göras större klimatinvesteringar. Klimatavdraget gäller för den som gör en betydande investering i sin bostad, till exempel installerar nya fönster, och på så sätt får ned energiförbrukningen med minst cirka 30 procent. Dessa hushåll får då fastighetsavgiften nedsatt till 0 kronor per år i tre års tid”.
Det lät ju bra, äntligen lite stimulanser för att få energieffektiva bostäder. Det behövs lika mycket som miljöbilspremier behövs för att vi ska nå klimatmålen.
Men säg den glädje som varar. Detta avdrag gäller inte hyresrätter!
Så istället för att minska glappet mellan hyresrätter och ägda bostäder så ökar man det!
Förstå det den som kan
Jobbigt att varken Sossar eller hyresrätten är normen längre va?
SvaraRaderaIntressant att läsa respektives sidors "informationsfilmer" om ombildningarna.
SvaraRaderaSveriges Bostadsrättsbildare (SBB)
http://www.youtube.com/watch?v=ID6yDXrvK1c
Hyresgästföreningen (HGF)
http://hgf.sochl.net
Intressant att se hur P-O Brogren och Terje Gunnarsson beskriver de möjligheter som "risker" vid en ombildning (som alla talar för en ombildning)
Sedan kan man bara le åt Terjes räknefel. Medvetet för att skrämma eller undermåliga räknekunskaper - det får ni bedöma.
BRA site SBB!
SvaraRaderaOch litet statistik och förklaringar :)
http://www.bostadsrattsbildare.se/sites/default/files/Statistik_brf-kop_2009__2010_06_16_2.pdf
Ständigt synd om Hyresgästföreningen...
SvaraRaderaJag säger som ombildningsmotståndarna:
köp en bostadsrätt om det inte passar att bo i hyresrätt!
:)
"Sedan kan man bara le åt Terjes räknefel."
SvaraRaderaKan du precisera dig? Var hittar du räknefelet, och på vilket sätt är det felräknat?
Jaså - bu börjar Barbro cencurera sin blogg också! Rena rama DDR stilen på HGF
SvaraRaderaRäddad från hyresrätten har rätt - Terje räknar fel på sina räknexempel i filmen! Ganska mycket på 1% och en miljon exemplet. Över 600 kr fel uppåt på Terjes exempel.
SvaraRaderaVarför blev det så knasigt?
farbror Frej sa...
SvaraRadera"Sedan kan man bara le åt Terjes räknefel."
Kan du precisera dig? Var hittar du räknefelet, och på vilket sätt är det felräknat?
-------
Terje säger att +1% i ränta på 1 miljon blir 1200kr extra i månaden netto.
Räknar man efter så är det i själva verket 10.000 kr/år eller
833 kr/mån (exklusive ränteavdrag)
583 kr/mån (med ränteavdrag)
Varför ger man medlemmarna felaktiga uppgifter på kampanjmötena?
Man påstår ju för fanken i filmen att allmännyttan är bättre och billigare på att förvalta. Menläser man materialet (sid 9) med material från SCB så visar det sig ju att det är lögn också!
SvaraRaderahttp://www.bostadsrattsbildare.se/sites/default/files/Statistik_brf-kop_2009__2010_06_16_2.pdf
Har man inte kollat fakta eller ljuger man bar?
Och Terje fortsätter att cencurera och hålla bort för honom obekväma frågor.
SvaraRaderaJag tycker att det är kul att blogga. Jag tycker att en del kommentarer är kul att läsa. Men det jag absolut inte gillar ett endaste dugg är att ni ska använda min blogg till att kommentarera vad en helt annan person skriver på sin blogg.
SvaraRaderaJag förstår inte varför min blogg ska bli debattforum för vad ni tycker om Terje och hans blogg.
Och borttagna kommentarer även från Barbro nu alltså.
SvaraRaderaHGF står för censur och desinformation numera.
Anonym det är så otroligt trökigt med den här typen av kommentarer. Vore det ändå inte lite bättre om ni tog och intresserade er för bostadsbristen eller något annat som har betydelse.
SvaraRaderaUrsäkta att jag refererar till Terjes blogg nu, men där skriver han att alla partier är ense om att ombildningar gjorde att antalet lägenheter ökade (genom att köpeskillingarna investeras i nya byggen).
SvaraRaderaÄndå står Hyresgästföreningen på barrikaderna och motsätter sig ombildningar för att sedan klaga över bostadsbrist.
Något här stämmer inte Barbro.
Kan du förklara för mig?
Én av de anonyma skriver att han inte får ihop det. Vi har i huvudsak tre boendeformer. I den bästa av världar kan man välja hyresrätt om man vill bo i en sådan, villa om man vill bo i en sådan osv. Denna valfrihet förutsätter att staten inte styr vårt val genom att missgynna någon boendeform.
SvaraRaderaMen så finns det en del politiska krafter som anser att ägandet är överordnat. Då lägger man sin politiska energi på att införa ägarlägenheter, sälja ut hyresrätterna till bostadsrätter mm. Det stökar till valfriheten. De som trodde att det gick för sig att välja att bo hos en i deras ögon bra hyresvärd upptäcker att det valet kan röstas bort. De som vill bo i en hyresrätt till någorlunda acceptabel hyra upptäcker att den säljs och istället erbjuds de att bo för betydligt högre hyra i en nyproducerad lägenhet. Om man ombildar 22 000 hyresrätter och bygger 6 500 nya så som skett i Stockholm så har man fått 15 500 färre hyresrätter än om man byggt nya bostadsrätter till de som vill bo i sådana.
Tryggve, enligt min egen erfarenhet är det väldigt, väldigt lätt att få reda på vad som händer i en bostadrättsförening. Det är ju bara att gå med i styrelsen. Nya styresemedlemmar välkommnas alltid (jag har bott i tre föreningar) med öppna armar.
SvaraRaderaMen det är klart man förväntas jobba också. Så soffliggare som förväntar sig att matas med information kan få problem.
I annat fall följer styrelsens arbete de lagar och regler som finns uppsatta i lagen.
Vidare måste man rösta igenom alla större beslut på en stämma så vad menar du att det inte finns inflytande???
Inflytande och insyn får man genom att arbeta som delägare i föreningen.
Mvh
Jonas
Barbro Engman sa...
SvaraRaderaÉn av de anonyma skriver att han inte får ihop det. Vi har i huvudsak tre boendeformer. I den bästa av världar kan man välja hyresrätt om man vill bo i en sådan, villa om man vill bo i en sådan osv. Denna valfrihet förutsätter att staten inte styr vårt val genom att missgynna någon boendeform.
Men så finns det en del politiska krafter som anser att ägandet är överordnat. Då lägger man sin politiska energi på att införa ägarlägenheter, sälja ut hyresrätterna till bostadsrätter mm. Det stökar till valfriheten. De som trodde att det gick för sig att välja att bo hos en i deras ögon bra hyresvärd upptäcker att det valet kan röstas bort. De som vill bo i en hyresrätt till någorlunda acceptabel hyra upptäcker att den säljs och istället erbjuds de att bo för betydligt högre hyra i en nyproducerad lägenhet. Om man ombildar 22 000 hyresrätter och bygger 6 500 nya så som skett i Stockholm så har man fått 15 500 färre hyresrätter än om man byggt nya bostadsrätter till de som vill bo i sådana.
----------
AH - se där! Pudelns kärna!
"Om man ombildar 22 000 hyresrätter och bygger 6 500 nya så som skett i Stockholm så har man fått 15 500 färre hyresrätter än om man byggt nya bostadsrätter till de som vill bo i sådana."
Det är alltså boendeformen som är viktig endast för er - inte att det finns boende för unga, gamla, män, kvinnor och studenter och allt därimellan.
Stockholmarna vill ha boende, och de är inte så fastlåsta vid att det skall vara just hyresrätt - med tillhörande månatliga inbetalningar till HGF i form av förhandlingspeng etc..
Det är alltså konkurrens mellan boendeformerna och HGF inflytande som vi ser.
Inget konstigt med det - ni är ju en intresseorganisation, men sluta hymla med det.
Därav att ni tagit en massa bostadsrättsföreningar till tingsrätten. De utgör ett hot mot er makt och era pengar.
Så - skönt att det blev klartgjort.
Varken hyresrätt eller sosse är längre normen. Lev med det och anpassa retoriken efter det.
SvaraRaderaTack Barbro för förtydligandet.
SvaraRadera10 hyresrätter är alltså bättre än 7 hyresrätter och 8 bostadsrätter tillsammans...
Hyresgästföreningen räknar inte antal bostäder, det enda som är viktigt är att det är hyresrätter som byggs för de är inkomstbringande för HGF.
Ni tänker inte på människor, ni tänker bara pengar till föreningen för att fortsätta kunna ta ut höga löner från landets hyresgäster.