Hyresrättens ställning ska stärkas stod det i regeringsförklaringen. Härligt tyckte jag och såg fram emot besked om hur detta stärkande skulle gå till. Idag kom så statsbudgeten.
Nu står det att "möjligheterna att stärka hyresrättens ställning på den svenska bostadsmarknaden kommer att övervägas". Vadå övervägas?
”I det sammanhanget kan de förslag som bostadsmarknadens parter har framfört till regeringen prövas”. Vadå kan?
Vart tog alla ska vägen?
Så här står det också. Enligt kommunerna råder det framförallt brist på hyresbostäder och receptet för att åtgärda denna brist är.
1. En lagstiftning som tillåter ägarlägenheter att även befintliga bostadsfastigheter kan omvandlas till ägarlägenheter ska utredas.
2. Uthyrning i andrahand ska underlättas genom höjning av schablonavdraget.
3. Ändra byggreglerna så att det medger flexibilitet i bostädernas utformning. Obs, flexibilitet betyder lägre standard inte högre.
Regeringen fortsätter utan tvekan sin ägarpolitik. De anser det vara viktigt att ”hushåll i mer utsatta områden, som för närvarande bor i hyresrätt, ska kunna förvärva sin bostad.”
Regeringen har kommit på att ROT-avdragen för egnahemsägare och bostadsrättsinnehavare påverkar boendeutgifterna positivt.
Det skulle påverka boendeutgifterna positivt även för hyresgästerna om det fanns motsvarande avdrag förstås. Men det gör de inte och hur man än läser budgeten så hittar man inget som tyder på att man avser att ändra på det eller medverka till en förnyelse i miljonprogrammets bostadsområden.
Vad regeringen menar med att stärka hyresrätten blir allt mer oklart.
Barbro, du brukar ju klaga på att personer inte håller sig till ämnet i din blogg.
SvaraRaderaJag måste nog klaga på och undra över hur du inte kan hålla dig till ämnet i media och strunta i att idag ta upp fastighetsägarnas krav på en 5,5% ig hyrehöjning i Sthlms innerstad.
Den typen av höjningar om den går igenom ligger farligt nära så stora höjningar att du skulle avgå som du lovade mig här på bloggen.
Mvh
Jonas
Hej Jonas!
SvaraRaderaTT skriver idag om hur Ica Kvantum i Boden har använt fläsksvålar som glidmedel när dom flyttat tunga hyllor i butiken. Tycker du verkligen att det är hygieniskt att gå till väga på det sättet?
Källa: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article7941118.ab
Jonas: Vad fastighetsägarna kräver är en sak, vad resultatet efter förhandling verkligen blir är en helt annan. Så är det redan med det hittills gällande hyressättningssystemet. Att tidningarna sedan använder fastighetsägarnas siffror som om de redan var beslutade är väl en del av medielogiken.
SvaraRaderaI den kommun där jag bor "krävde" allmännyttan förra året en höjning på 6 procent. Efter förhandling med Hyresgästföreningen blev hyreshöjningen till slut 2,15 procent. Det kan man också tycka är för mycket, men det är åtminstone lägre än bostadsföretagets ursprungsbud. Det är så det går till när hyran fastställs genom förhandling. Den som vill kan tacka Hyresgästföreningens förhandlare för att hyreshöjningen inte blev 6 procent.
Mitt exempel kommer från en mindre kommun i södra Sverige, långt från storstadsområdena. Ett krav på 5,5 procent i Stockholms innerstad låter med andra ord synnerligen måttfullt med våra mått mätt.
Tyvärr när det gäller "de nya" moderaterna och tillhörande allians så gäller det att komma ihåg att när de lånar ord från den socialistiska idévärlden så följer konsekvent inte innehållet med.
SvaraRaderaAtt säga att man stärker hyresrättens ställning skulle lika gärna betyda att man på sikt vill omvandla alla hyresrätter till ägarlägenheter men man benämner dem Nya Hyresrätter, och enligt de alliansistiska idéerna så har ju ägandet en särställning vilket gör att De Nya Hyresrätterna får en ny stärkt ställning! Hurra för retoriken och semantiken.
Det är bara ombildningsivrare som hotar med hyreshöjningar. Det blir sällan mer en någon hundralapp extra, om ens det. Inget att hetsa upp sig för.
SvaraRaderaOkej här finns det folk med skygglappar och medlemsvärvare.....
SvaraRaderaEn vanlig hyresgäst kan väl inte tycka att detta är bra eller?
Och om det nu är en sak man inte behöver hetsa upp sig över VARFÖR bemöter Barbro inte dessa media angrepp på bloggen?
Mvh
Jonas
Men Jonas, tror du på allvar att de kommer bli några hyreshöjningar? Allt är som det alltid har varit. Så kommer det alltid att vara.
SvaraRaderaAnonym sa...
SvaraRaderaMen Jonas, tror du på allvar att de kommer bli några hyreshöjningar? Allt är som det alltid har varit. Så kommer det alltid att vara.
---------
Skygglappar eller ironi? :)
Om man nu gör sig besväret att skriva och lägga fram "stockholmsmodellen" och sedan ägna sig åt månader av kräftgång och undanflykter...
SvaraRaderaoch DÄRTILL släppa igenom Allmännyttans nya regler...
Och sedan låtsas att allt är som vanligt är att vara världsfrånvänd.
Tror ni på HGF på allvar att allt är som vanligt med ny lagstiftning och omtolkning av bruksvärdessystemet?
eller för ni bara medlemmarna bakom ljuset?
"Drabbad av HGF"
SvaraRaderaExakt hur du har "drabbats av HGF" är oklart. Har svårt för att tro att du skulle mena att hyrorna skulle bli lägre ifall hyresvärdarna fick lov att köra sitt eget race under alla år, utan HGF som förhandlingspart. Någon tvångsanslutning att betala för medlemskap existerar ju inte heller.
Är du möjligen bitter över att ha missat/övertalats att avstå/tvingats avstå en chans att ombilda?
Ett tredje alternativ är att du frivilligt valt att bo i en hyrslägenhet i innerstaden som du egentligen bara nätt och jämt har haft råd att bo i - även enligt den gamla hyresförhandlings-modellen.
Nu har HGF tvingats rucka något lite på den gamla modellen, under hotet av att annars eventuellt bli utflankerade via lagstiftning från den borgeliga kommun- och riksdagsmajoriteten.
Du har eventuellt målat in dig själv i ett hörn när det gäller marginaler att ta något större hyreshöjningar (som jag, ärligt talat, inte tror kommer bli långt när så stora som ombildningsivrarna fantiserar om).
Allt är dock nu HGF:s fel enligt dig - absolut inte bristande ekonomisk planering och förutseende från din sida. Eller har jag fel?
Jonas, Hyresgästföreningen förhandlar lokalt med 302 kommunala bostadsbolag och vi har 35 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsägare. Nu börjar det att komma förhandlingsframställningar i olika delar av landet. Det kom en från Gotlandshem häromdagen som jag inte kommenterade. Dvs. jag kommer inte att kommentera alla de förhandlingsframställningar som kommer att komma. Vi är inte organiserade så. Vi är lokalt organiserade, tusentalt medlemmar hos oss sitter i förhandlingsdelegationer och det är de som företräder hyresgästerna i förhandlingar.Jag får intrycket att du och andra tror att jag har mer med Stockholm att göra än med Malmö, Göteborg, Nässjö eller andra delar av landet. Så är det inte. Förbundsstyrelsen fastställer förhandlingsriktlinjer men det är ute i våra regioner man sköter förhandlingarna.
SvaraRaderaDessutom Jonas så var väl det stora ämnet i media Stasbudgeten?
Farbror frej
SvaraRaderaVi är många många som är drabbade av HGF's agerande.
Stämningar i tingsrätten.. maktspel.. slappa förhandlingar och bortförhandlande av underhåll.
Sedan sticker det i ögonen att ordföranden med flera har 100.000 kr i månadslön. Nåt som inte jämförbara förbund har.. - du måste hålla med.
I skottet (ja - samma fastighet) brann det för ca 1 år sedan. Den största branden på söder på många många år... - tror du att HGF engagerade sig eller ens visste om det?
Nej - precis. De hade ingen koll. I den fastigheten var det bostadsrättsföreningen (som ej äger huset) som engagerade sig och hjälpte de boende.
Men när det gäller ombildninge DÅ är hgf kansli på fötterna. De stämmer, organiserar ska "informationsmöten" med rädda linjalen etc... - där såklart den sedavanliga smörjan serveras. (lögner och fabricerade fakta).
Så du måste förstå att ute i verkligheten är inte HGF en "skänk från ovan" för de boende. Snarare tvärt om.
Pampfasoner, cynism och maktspel är vad hgf står nu för tiden
Nej men hej Barbro! Kul att du är här och skriver svar.
SvaraRaderaJag vet att det är jobbigt men du kanske kunde bemöda dig att ge en kommentar till fastighetägarnas krav på 5.5% höjning i sthm innerstad.
Om du nu är ärligt intresserad av att svara på mina inlägg.
Mvh
Jonas
Jonas, jag skriver svar nästan varje dag. Terje Gúnnarsson är ordförande i Stockholms regionen som ansvarar för hyresförhandlingarna i Stockholm. Han kommenterade fastighetsägarnas krav igår på TV. De är för höga. Jag håller med honom
SvaraRaderaTack Barbro
SvaraRaderaLycka till i förhandlingarna det kan behövas!
Mvh
Jonas
Ja verkligen "lycka till" kommer att behövas... för, som man ser i tv inslaget, så har hgf tänk annorlunda än lagstiftaren... "oj.. det tänkte vi inte på".
SvaraRaderaOch nu får hyresgästerna betala. Igen.
Tack HGF för inget... och lycka till...
http://playrapport.se/video/2189445
Barbro
SvaraRaderaDet kanske är JUST 5-10% höjningar som gör att byggandet av hyresrätter ökar... och att bostadsbristen löses?
I alla fall om man lyssnar på folk ute i verkligheten.
Hyresgäster är villiga att betala mer för bra lägen. Det har ni själva konstaterat.
Byggherrarna säger såhär:
"- Byggbolagen tycker att det är svårt att få ekonomi på hyresrätter, kalkylerna går ofta inte i ihop. För bolagen är det mer attraktivt att bygga bostadsrätter"
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/boverket-skriver-upp-byggprognos_5500149.svd
För det är väl boende och inte "boendeform" som är det viktigaste... även för er?
Eller ska man folk gå utan bostad för att det är en boendeform ni inte har makt över eller inkomster ifrån?
OMG på vilket sätt har Hgf tänkt annorlunda än riksdagen?
SvaraRaderaAnonym,jag uppfattar till skillnad från dig att alla är överens om att hyrorna inte ska upp utan att det är byggkostanderna som måste ner. Så står det också i budgetpropostionen och till det syftar också det arbete som pågår på finansdepartementet. Sverige ligger väldigt högt jämfört med andra EU länder.
SvaraRaderaUr valfrihetssynpunkt är det givetvis också viktigt vilka boendeformer som människor kan välja på. Men det allra viktigaste är att staten inte avgör vad som är möjligt att bygga och vad som är svårare. Därför måste riksdagen besluta om en skattereform för hyresrätten så att villkoren blir någorlunda lika mellan de olika boendeformerna.
Det är villkoren för de som ska bo som är viktigt för vad som går att producera. Så länge staten exempelvis bidrar med 30% i ränteavdrag till det ägda boendet så underlättar det givetvis för de enskilda människorna att få ihop sin egen boendekalkyl.
Hyresgäster betalar redan mer för läget, närheten till centrum mm är en faktor i bruksvärdessytemet. men det finns en rad andra faktorer också som har betydelse för den hyra man betalar ex den kvalitet och standard lägenheten har. det finns också faktorer som drar ner hyran exempelvis avsaknanden av väsentliga kvaliteter, buller mm.
Dessutom, vilket är viktigt anonym, det finns en särskild lag som reglerar hyrorna i nyproduktion. Där sätts ofta sk. presumtionshyror som baseras på kostnaden för produktionen. Orsaken till att nyproduktionen kan ligga utanför bruksvärdessytemet är att staten försvann med alla subventioner varför det blev oändligt mycket dyrare att producera nya hyresrätter. Så de som bor i nyproduktion betalar ofta betydligt mer än 5-10% jämfört med de som bor i det som byggdes med olika former av subventioner. Och inte har det hjälpt till att öka byggandet! Risken är att hyresrätten prisar ut sig ur marknaden om inget sker eller att det antal människor som är beredda att betala allt högre hyror tar slut. Och var har vi hamnat då?
Barbro Engman sa...
SvaraRaderaOMG på vilket sätt har Hgf tänkt annorlunda än riksdagen?
..........
Barbro - jag tror att det är ert krig mot ombildningarna och de nya marknadshyrorna som avses.
Marknadshyrorna är ju bra för det gör att det blir bättre för många, men kriget mot ombildningarna har nog mest skadat er och de boende mest..
"men kriget mot ombildningarna har nog mest skadat er och de boende mest.."
SvaraRaderaPå dig låter det som om att det skulle processas om varenda jäkla ombildning i riket. I själva verket rör det sig om en rätt blygsam procentandel av ombildningarna i främst storstadsregionerna.
Har inga exakta siffror, men låt utgå från lite sunt förnuft. Säg att 50000+ hyreslägenheter i Stockholm har ombildats till 1500 BR-föreningar. Har vi sett motsvarande 1500 ombildningsrelaterade domstolsärenden avhandlats? Har vi sett 500? Eller åtminstonde 100 ärenden under samma tidsperiod?
Jag vet inte - men jag skulle tro att det rör sig om ett 10-tal. Max. Kanske färre ändå. Oftast handlar det om att få fram prejurikat i frågan. Får en ombildning och röstsammanräkning går till hur som helst, typ.
Det eviga klagandet om rut-avdrag från HGF.
SvaraRaderaVad i herrans namn ska en HYRESgäst behöva nyttja ett rot-avdrag för? Hyran ska täcka löpande renovering - det är ju det som är poäng med hyresrätt.
Istället för att gnälla borde Hyresgästföreningen sluta förhandla bort löpande renovering. Det är ett hån mot hyresgästerna att gå med på sådana villkor. Skäms!
"Vad i herrans namn ska en HYRESgäst behöva nyttja ett rot-avdrag för?"
SvaraRaderaDet är hyresVÄRDEN som borde ges möjlighet till rot-avdrag. Något annat har saken inte handlat om.
Rot-avdrag gäller bara privatpersoner, inte företag. Läs på herr kommunist.
SvaraRadera"Rot-avdrag gäller bara privatpersoner, inte företag."
SvaraRaderaJovisst är det så i nuläget. Annars hade ju denna debatt aldrig uppstått. Men vill man få igång en ändring och komplettering av denna avdragsförmån, så kan man väl inte hänvisa till den nuvarande utformingen som argument för att en sådan ändring aldrig genomföras - eller hur? Rot-avdragets utforming är inte hugget i sten. Det är en fråga om politisk vilja.
En fråga om politisk vilja?? Snälla farbror Frej det är väl också en fråga om pengar. Menar du att vi skattebatalare och staten har råd att ge ROT-avdrag till Hyresvärdar, bostadsrättsförenigar, företag mm
SvaraRaderaSedan missar du ju fullständigt poängen med ROT-avdraget som är att lyfta landet ur en kris genom att stimulera konsumenters vilja att konsumera och renovera.
Mvh
Jonas