Ett heter HFAB och ligger i Halmstad, ett heter KFAB och ligger i Kungsör, ett heter ÖBO och ligger i Örebro, ett heter Byggebo och ligger i Oskarshamn och ett heter Svenska Bostäder och ligger i Stockholm.
De ägs alla av sin kommun, de bygger hus åt invånarna i kommunen och de ska förhandla med Hyresgästföreningen om hur mycket det ska kosta att bo hos dem. Det finns en lag som säger hur de ska göra och en lag som beskriver bolagens villkor. Den lagen är helt ny, den har inte ens trätt i kraft än.
Där står att bolagen ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer, erbjuda hyresgästerna inflytande, främja bostadsförsörjningen, inte dela ut vinsten hur som helst och framförallt ska de vara allmännyttiga. Inte ett enda ord går det att hitta om egennytta.
HFAB har studerat lagen och nu anställer de 100 unga hyresgäster under sommarlovet.
- Att ha ett jobb är ett sätt att bygga välfärd och tryggheten i våra bostadsområden, något som är väldigt viktigt för oss och ligger i helt linje i samtalet med våra hyresgäster, säger Terje Johansson, vd, Halmstads Fastighets AB.
- Den nya lagstiftningen ger hyresgästerna rätt till boendeinflytande och vi tycker att åtgärden är ett bra exempel där det kommunala bostadsbolaget i Halmstad lyssnat på våra önskemål, säger Rigmor Wilderoth, ordförande i Hyresgästföreningen region Norra Skåne.
KFAB i Kungsär funderar inte i de banorna. Kanske har de ännu inte hittat paragrafen om inflytande och samhällsansvar. De vill ha avkastning på pengarna och vill istället bygga välfärd och trygghet genom hyreshöjningar. Så nu har de krävt 5,4 procent i höjning och det skyller de den nya lagen för.
I Örebro gäller samma lag som i Karlstad. Där säger den moderate ordförande att vinstkravet ska ligga kvar på samma nivå som förra året. Det är inget konstigt med det i och med att ÖBO är allmännyttigt så har vi också ett samhällsansvar att beakta, säger Inger Högström-Westerling (M).
Staffan Werme, folkpartist i Örebro, fyller på med att hyresgästerna inte behöver oroa sig man behöver inte alls höja hyrorna för att det kommit en ny lag.
Och då har de hamnat på samma linje som regeringen.
För så här skriver de:
”De kommunala bostadsföretagen har under lång tid varit tvungna att iaktta ett affärsmässigt förhållningssätt, eftersom dessa företag inte längre får några särskilda statliga subventioner eller fördelaktiga villkor"
I Oskarshamn är de redan klara med förhandlingarna. I Byggebo höjs hyrorna mellan 1-1,4 procent. Den nya lagen har inte spökat i kulisserna.
Men så kommer det stora starka bolaget Svenska Bostäder i Stockholm och säger att det kan hända att vi inte har några lån och är rika som troll men affärsmässiga har vi absolut inte varit. Regeringen får säga vad de vill om den saken.
De kanske har varit affärsmässiga i Örebro men i Stockholm har vi inte agerat affärsmässigt.
Nu måste hyrorna höjas med 4,3 procent, menar de, för ingen kan väl tro att vi tjänat alla miljarder för att vi varit affärsmässiga?
Kollar man på Svenska Bostäders hemsida så står följande att läsa.
Vår affärsidé
Svenska Bostäder ska ha ett varierat och attraktivt fastighetsbestånd för uthyrning till boende och verksamheter i Stockholm. På ett engagerat och affärsmässigt sätt skapar vi individuella och trygga lösningar för långsiktiga kundrelationer.
Inte skapar man väl långsiktiga kundrelationer genom att hota med hyreshöjningar hela tiden. Det kommer bland annat att finnas kunder som man inte kan ha någon kundrelation till för de har varit tvungna att flytta.
Eftersom du är så upprörd Barbro:
SvaraRaderahar du Svenska bostäder som hyresvärd själv?
Nej, jag bor hos en privat fastighetsägare som inte höjde hyran en enda krona förra året och vars hyror är lägre än de Svenska Bostäder tar ut.
SvaraRaderaHur länge behövde du stå i bostadskön innan du fick en lägenhet i sjöstan?
SvaraRaderaJag har pendlat mellan Borlänge och Stockholm i 12 år.
SvaraRaderaJag har stått i 4 olika bostadsköer under lite olika tider och till slut fick jag ett erbjudande. Jag fick lägenheten sedan killen som var före mig tackat nej.
Babsaaaan!
SvaraRaderaHyrorna ska ju förhandlas av er i hyresrättsföreningen. Blir det stora höjningar är det ju ni som gjort ett dåligt jobb.
Kasta inte sten i glashus, Babsaaaaaaan!
"Kasta inte sten i glashus, Babsaaaaaaan!"
SvaraRaderaStundtals får man intrycket att man "debatterar" med någon omogen högstadieelev. Det är liksom på DEN nivån. Ställ lite krav på dig själv!!
Anonym 10:15
SvaraRaderaSå som man bemöter andra blir man bemött själv. Det betyder att du inte kommer att få svar på din kommentar. Men om du ställer en adekvat fråga tror jag du får svar. Kan det vara nåt att fundera på?
Jag tycker Babsan låter fint och vackert. Lite kärleksfullt faktiskt.
SvaraRaderaSynd att vissa här inte ser saker från den ljusa sidan, men alla är vi olika.
Kram på er allihopa.
Detta känns intressant Barbro. Vem är din värd och hur ställer man sig i kön?
SvaraRaderaMvh
Jonas
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJnoas, tänker du bli hyresgäst va kul? Jag har stått i Stockholms stads bostadsförmedling, Einar Mattsson, Bygg Vesta och Bo Trygg AB. Man kan också stå hos Wallenstam och andra som bekant lämnar de inte alla lägenheter till bostadsförmedlingen utan de har också egna köer. Det är bara att gå in på resp. hemsida och kicka sig fram och sedan är det bara att registrera sig. Lycka till!
SvaraRadera"hur ställer man sig i kön?"
SvaraRaderaLeta upp respektive bostadsbolags hemsidor. Registrera dig som sökande + automatiskt utskick till din e-post adress.
För att väsentligt förbättra oddsen till ett gäller följande, som jag ser det:
1: Sök alltid främst i kommunen där du är skriven och betalar skatt. Då hamnar du i Prio 2 - före icke-kommuninvånare, direkt efter de internköande.
2: För den andrahandsboende; välj kommun att andrahands-bo i med lite eftertanke. Hellre en mindre kranskommun än Stockholms kommun. Oddsen ökar ifall du endast har bostadslösa bland 70000+ invånare (typ Solna kommun) att (inom prio 2) konkurrera med - jämfört med bostadslösa bland 830000+ invånare (typ Stockholms kommun) - allt övrigt lika.
3: För utflyttande mambos: Köa med fördel hos hyresvärdar som som prioriterar unga människor 18-25 år till små ettor.
4: Välj med fördel en hyresvärd som tillämpar utlottning av lägenheter, snarare än bara strikt kötidsordning. Då har du åtminstonde en liten tur-chans att komma över ett förstahandskontrakt lite snabbare. Särskilt om du skickar in en oavbruten ström med intresseanmälningar. Sikta på minst 2-3 stycken anmälningar per månad.
5: För den bostadslöse generellt: Var inte kräsen. Sök i "oattraktiva" kommuner längre ut där köerna är väsentligen kortare. Har en arbetskollega som trivs jättebra i Fittja - hon bara skakar på huvudet när vi pratar om ghetto. En annan kollega flyttade till Botkyrka från Karlskoga, till en hyresrätt som hon fått efter 12-18 månaders köande. För den som har råd; sök på nybyggnation av samma orsak: kortare köer.
"Svenska Bostäder ska ha ett varierat och attraktivt fastighetsbestånd för uthyrning till boende och verksamheter i Stockholm."
SvaraRaderaDetta stämmer ju inte längre! Dom har ju sålt ut sina attraktiva fastigheter och behållit dom slitna och fula i socialt belastade områden.
Terje gnäller på hyresvärden Boultbee.
SvaraRaderaKanske läge att lägga resurserna på att jaga dåliga hyresvärdar istället för små bostadsrättsföreningar??
HGF Stockholm gör verkligen konstiga prioriteringar. Men ekonomiskt pressade verksamheter, som HGF Stockholm, fattar ofta panikartade beslut.
"Dom har ju sålt ut sina attraktiva fastigheter och behållit dom slitna och fula i socialt belastade områden."
SvaraRaderaJag tycker inte det stämmer ifall man tittar på deras hemsida. Det stämmer heller inte med sunt förnuft. Varför skulle något bostadsbolag aktivt sträva efter att behålla just de mest slitna och renoveringspockande fastigheterna, och samtidigt sälja ut just de mest attraktiva och väl bibehållna? Är det inte just de sistnämnda som man har störst möjlighet att få igenom lite högre hyrespåslag?
Den tämligen obegripliga och stundtals närmast knäreflexmässiga aversion mot hyresrätten som boendeform, leder återkommande till de mest befängda kommentarer och slutsatser.
Tvärtom skulle fastighetsägarna nog helst vilja "göra en Volvo" av hyresrätten. Kort sagt; få upp statusen lite. Från "sossecontainer" till "premiummärke". Tyvärr dock, genom att förvandla speciellt nybyggda hyresrätter till något som mest är till för välbeställt folk. Vilket är både synd och rätt kortsiktigt.
Farbror Frej, Svenska Bostäders lägenheter i bäst läge är ombildade. Folket där insåg att det är bäst ekonomiskt att göra det när HGF viker sig i hyresförhandlingarna.
SvaraRaderaBara så du vet.
Hoppsan Barbro nu undvek du min fråga igen. Var det medvetet? Jag frågade vilken som är din värd.
SvaraRaderaMvh
Jonas
Jonas, du anar alltid ugglor i mossen är inte det jobbigt?
SvaraRaderaJag bor hos Bo Trygg AB.
Nej det är inte alls jobbigt för mig.........är det det för dig?
SvaraRaderamvh
Jonas
Det måste vara trevligt att känna VDn för sin hyresvärd......
SvaraRaderahttp://www.linkopingstidning.se/article/articleview/1937/1/1
Obs det är självklart inte så att jag anar några ugglor i mossen för det. Jag tror du har rent mjöl i påsen, Barbro.
Mvh
Jonas
Hårda hyresförhandlingar väntar
SvaraRaderaPublicerat 2010-11-19 15:13
Förhandlingarna om nya hyror är nu i gång på allvar. I till exempel Stockholm och Kungsör krävs höga hyreshöjningar, bland annat med hänvisning till den nya lagen om kommunala bostadsbolag.
Nu kommer det bli åka av - och HGF har inte ens fattat det. Eller ljuger man för medlemmarna?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/harda-hyresforhandlingar-vantar-1.1212132
Medlem Södermalm skriver, "Nu kommer det bli åka av - och HGF har inte ens fattat det". Vad har du befunnit dig under senare tid? Om det är någonting som Hyresgästföreningens alla förhandlare vet in på bara skinnet så är det att hyresförhandlingar inte är någon söndagspromenad.Det har det aldrig varit och det hårdnar för varje år.
SvaraRadera