03 januari 2011

Fastighetsägarna hotar med EU - igen

Tyvärr måste jag bryta sviten med nyårslöften från de politiska partierna till hyresgästerna. Jag återkommer i morgon.

För idag drog Fastighetsägarna Sverige till med en DN debattartikel om att ”Hyresgästföreningen måste acceptera nya hyreslagen”.

Reinhold Lennebo försöker ge intryck av att Fastighetsägarna var delaktiga i det jobb som föregick den nya lagen om allmännyttans villkor. Så var det inte och det vet Reinhold Lennebo mycket väl.

Det förslag som sedermera blev lag togs fram av SABO och Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna som hade ställt allt sitt hopp till att man i Bryssel skulle ingripa mot det svenska systemet tvingades till slut inse att det inte skulle bli så. De hoppade på tåget precis när det lämnade perrongen och tog tillbaka sin EU-anmälan efter riksdagsbeslutet. Fastighetsägarna gillar att ha lite EU-hot i bakfickan.

De privata fastighetsägarna är helt och hållet fokuserade på att allmännyttan ska bete sig som Fastighetsägarna anser att de ska bete sig.

Men det finns ju ett skäl till att vi har en alldeles särskild lag om allmännyttiga kommunala bolag.

Och skälet är att de kommunala bolagen inte ska vara lika de privata fastighetsägarna.

De ska vara just allmännyttiga bolag med ett samhällsuppdrag. De har regler om begränsningar av värdeöverföringar, krav på inflytande för hyresgästerna mm. Om de skulle bete sig som Fastighetsägarna vill och önskar så hade det inte behövts någon särskild lag.

Det är dags för Fastighetsägarna att acceptera den nya lagen.

De allmännyttiga bolagen ska bete sig affärsmässigt, det är helt korrekt. Regeringen skriver i sitt förslag till riksdagen att de redan idag agerar affärsmässigt. Det är dessutom en åsikt som SABO hela tiden har förfäktat. Så vi har ingen tvist med fastighetsägarparterna på hyresmarknaden, vi har möjligen en tvist med de privata fastighetsägarna. Med SABO är vi överens.

Vi har aldrig ifrågasatt att kommunerna ska ta ut en borgensavgift eller att de inte får förekomma subventioner.

Det finns ingen som helst anledning att lägga ner några som helst diskussioner om vad en långsiktig affärsmässighet innebär. Det är varken matematik eller vetenskap.
Framförallt inte för kommunala bolag där "det allmännyttiga syftet alltid är överordnat"

Det som retar mig i Reinhold Lennebos artikel är när han skriver att Hyresgästföreningen riskerar ”att återgå till de skyttegravar där organisationen befunnit sig de senaste decennierna”.

Det är så otroligt fräckt. När vi och SABO slet som värst ihop med regeringen för att få till stånd en svensk lösning satt Fastighetsägarna Sverige på läktaren och blåhöll i sin EU-anmälan.

Närmare skyttegravarna än så är det svårt att komma.

Och nu hotar man med att gå till EU igen.

Det vore väl bättre att ni funderade på hur ni ska öka kvaliteten och förbättra era relationer till hyresgästerna nu när ni fått en egen plats vid förhandlingsbordet.

28 kommentarer:

  1. Och samtidigt på Hyresgästföreningen fortsätter verklighetsflykten och dimridåerna...

    SvaraRadera
  2. Medlem Kungsholmen3 januari 2011 kl. 09:17

    Citat:

    Så vad är då ”affärsmässighet”? Tolkningen av detta ord har kommit att leda till nya debatter mellan oss som är parter på hyresmarknaden. Regeringens tolkning är alldeles tydlig: de kommunala bolagen ska verka på samma villkor som de privata bostadsföretagen. Detta innebär att alla kommunala bostadsbolag ska åläggas normala avkastningskrav, att relationerna mellan kommunerna och deras bolag måste vara ”konsekvent affärsmässiga” och ekonomierna ska hållas åtskilda så att ingen subventionering sker. Om kommunerna ger borgensåtaganden till sina bostadsbolag måste dessa avgiftsbeläggas och förmånliga räntor ska kompenseras.

    Hyresgästföreningen spelar dock konsekvent ner kravet på ”affärsmässighet”. Man hävdar, mot bättre vetande, att det i praktiken inte är några större skillnader mot den gamla självkostnadsprincipen. Och genom att driva denna linje riskerar Hyresgästföreningen att återgå till de skyttegravar där organisationen befunnit sig de senaste decennierna.


    Pinsamt Barbro.

    SvaraRadera
  3. Alltså - den här medlemmen i Stockholm som kommenterar att Hyresgästföreningens syn på affärsmässighet är pinsam. Vilken värld lever han i? Märker han inte att fastighetsägarna är förbannade och det borde väl i rimlighetens namn innebära att nått är bra med den nya lagen? Du är så fast i din egen lilla värld att det är tragikomiskt.

    SvaraRadera
  4. barbro det kommer att ta mer än tio år men det blir marknadshyra till sist, allt annat är galet! självklart skall vi kunna ha allmännytta för de som behöver men de ska inte vara normerande. jag tycker att det var storsint av fastighetsägarna att dra tillbaks sin anmälan när ni visade vilja att komma överens, fult att ni nu konstrar er igen. hoppas att de inte tar tillbaks anmälan nästa gång...

    SvaraRadera
  5. Fastighetsägarna är så klart besvikna för att de aldrig får som de vill. De ville avskaffa allmännyttan och de ville få sätta hyrorna själva.Istället blev allmännyttan kvar och de måste förhandla med hyresgästföreningen. Klart de klagar.
    Varför skulle det vara pinsamt för Barbro?
    Pelle

    SvaraRadera
  6. Ingen fastighetsägare i Stockholms innerstad får miljardvinster. En gammal/sekelskiftesfastighet måste underhållas byte av stammar, underhåll av hiss, tak, fasad. Ommålning av trapphus, lägenheter.
    Hyrorna är precis som DN skriver för låga, det är därför det varit så många bostadsrättsombildningar och därför ingen hyr ut rum till studenter - och sitter kvar i för stor lägenhet istället för att flytta och ge plats åt de som behöver större. Varför tror du det är 17 års väntetid till en hyreslägenhet på Östermalm?

    SvaraRadera
  7. Det tar 17 år därför att det inte finns en uppsjö av lägenheter på Östermalm. Alla får inte plats. Det finns inte tillräckligt med hus.Om det ska gå fortare så måste de som bor där rökas ut.
    Om man inför marknadshyror så kommer den som kan betala mest att kunna flytta dit och de andra får packa sig därifrån. För några fler hus får inte plats på Östermalm.
    Det finns inga fastighetsägare som det går såligt för. De vill bara ha mer och utnyttja bostadsbristen för att höja hyrorna.
    Pelle

    SvaraRadera
  8. Lämna skyttegraven och kom upp i verkligheten Babsan!

    SvaraRadera
  9. Kungsholmsmedlem: nej, den nya lagen innebär inte att de allmännyttiga bostadsföretagen ska bete sig precis som de privata aktörerna. De allmännyttiga företagen ska verka "enligt affärsmässiga principer", men som allmännyttiga företag. Dvs de ska producera ett mervärde utöver eventuell vinst. Den skillnaden anses så viktig att det inte längre är möjligt för privata företag att kallas "allmännyttiga".

    Utan skillnaderna i uppdrag och ambitioner allmännytta och vinststyrda bolag emellan finns inget skäl till varför kommuner ska äga bostäder.

    Anonym: du kanske skulle ägnat lite tid åt att läsa den nya lagen som HGF och SABO varit remissinstanser till. Hellre än att rapa ur dig slumpvis valda skällsord.

    SvaraRadera
  10. "Lämna skyttegraven och kom upp i verkligheten Babsan!"Det här är en sådan där kommentar där man verkligen undrar över vad som fick vederbörande att skriva? För det betyder ingenting och det bidrar inte ett enda dugg till debatten. Det är bara tröttsamt.Varför håller du dig själv inte högre än så här?

    SvaraRadera
  11. Förlåt Babsan. Blev du arg på mig?

    SvaraRadera
  12. Du borde begära lite mer av dig själv.

    SvaraRadera
  13. Idel bakåtsträveri på HGF. På 40 år har bostadskrisen inte lösts.. och nu när den är på gång att lösas då drar HGF i bromsen.

    wow... kreativt.

    SvaraRadera
  14. Bara att lägga till ett stort V på HGF namn. V som vänsterpartiet kommunisterna.

    Organisationen som vet allt om att skaffa sig höga löner själva och hur man delar en kaka någon annan bakat.

    HGF-V

    SvaraRadera
  15. och på siten http://www.hyror.se som handlar om stockholmsmodellen och hyresförhandlingarna... händer (heller) inget till fördel för hyresgästerna.

    Gäsp.

    SvaraRadera
  16. Vad gäspar du för? Vad gör du själv förutom att gäspa för att hyresgästerna ska undkomma allt tryck från fastighetsäagre och politiker om ständigt höjda hyror? Det finns väl inga andra krafter än Hyresgästföreningen som håller emot.
    Det är väl tur att det tar tid innan Stockholmsmodellen är klar, det tyder väl på att Hyresgästföreningen fortfarande håller emot.

    SvaraRadera
  17. Fastighetsägarna vill alltid ha mer. De har ju dessutom goda förhandlingsresultat efter sitt påstådda samarbete och sina hot om EU-anmälan. Deras redovisade resultat talar ju för att systemet fungerar väl för deras del. Det tror jag nog att även en fransman eller tysk förstår.

    Förstår inte vilka fördelar för hyresgästerna som Hyresgästföreningen tror att partsamarbete med Fastighetsägarna kan ge hyresgäster?
    När samarbetet inleddes bröts följsamheten med KPI för hyresutvecklingen.
    Därefter anmälde Fastighetsägarna det svenska systemet till EU.
    Vad är det som gör dem till jämbördiga part för hyresgästernas representant Hyresgästföreningen?
    Söderhöna

    SvaraRadera
  18. Söderhöna, partsamarbetet med fastighetsägarna har gjort mycket nytta för hyresgästerna. Vi har jobbat med trygghet, it frågor, skattefrågor, regler för kameraövervakning mm. Men vi har inget partsamarbete när det gäller hyresförhandlingar.Där har vi en konflikt. De vill ha så mycket som möjligt och vi vill ha valuta för pengarna och så låg hyra som möjligt. De får nu förhandla själv men istället för att öka sin kvalitet och förbättra sina relationer med hyresgästerna så gnölar de om att allmännyttan inte är affärsmässig.
    De vill vara en "fullvärdig part" vid förhandlingsbordet. Nu väntar vi på att de ska vara det. Varken SABO företagen eller fastighetsägarna är något annat än motparter när det handlar om förhandlingar

    SvaraRadera
  19. Jag ser det som att det är några frågor som sammanfaller. Nu råder det ingen konkurrens att tala om alls för fastighetsägare, med den stor bostadsbrist som råder. Fanns den skulle trygghet och utveckling stå även på deras agenda!

    Då återstår att politiker vässar sina ambitioner för hyresrätten. Och lovar mer än att utveckla från-tillvalsystemen......
    Söderhöna

    SvaraRadera
  20. Är Söderhöna singel i Hyresrätt eller Bostadsrätt?!

    SvaraRadera
  21. Anonym, varför håller du på att larva dig. om du inte kan klämma ut dig något lite mer intelligent kan du väl avstå från att kommentera?

    SvaraRadera
  22. Singel i hyresrätt skulle jag tro.

    SvaraRadera
  23. Bra Söderhöna, denna gång håller jag helt och hållet med dig.
    Fastighetsägarna behöver inte anstränga sig ett dugg för att få sina lägenheter uthyrda.Det enda de verkar vara intresserade av är att få högre och högre hyra.Åtminstone om man ska döma av deras debattartiklar.

    SvaraRadera
  24. Anonym sa...
    Singel i hyresrätt skulle jag tro.
    ------
    Ah - hon har bra ekonomi alltså som kan välja en sån DYR boendeform.

    SvaraRadera
  25. Tycker att Lena Sommestad skrev det bra på sin blogg.

    Det handlar om att medborgarna tar sin rätt att anordna sina egna lösningar på lokal nivå genom demokratiska medel. Varför ska företagarnas intressen om prishöjningar och makt överordnas medborgarens rättighet till en bostad? Bostäder är en del av välfärden.

    Som medborgare mår jag inte bättre av högre hyra där höjningen oavkortat går till ett börsnoterat bolag någonstans i världen.

    SvaraRadera
  26. Vad är det som är rimligt med att vissa kan bo i innerstan med 'subventionerade' hyror bara för att deras föräldrar var förutseende nog att placera dem i kö medan de fortfarande hoppade runt i blöja? Det finns inget som är rättvist med allmännyttan; att behöva stå i kö i 17 år för att få en lägenhet luktar unken gammal öststat. Minskar man kanske på segregationen? Knappast. De som kan och behöver pengar säljer sina billiga hyreslägenheter för några tusenlappar och så har man inte löst det problemet heller. Slopa allmännyttan och öppna ögonen, det är 2011 och det är marknadsekonomi som gäller, också i Sverige.

    SvaraRadera
  27. Jag tycker om att läsa Hem & Hyra och gå skogspromenader - vill du göra mig sällskap på lördag söderhöna?

    SvaraRadera
  28. Oskar sa...
    Tycker att Lena Sommestad skrev det bra på sin blogg.

    Det handlar om att medborgarna tar sin rätt att anordna sina egna lösningar på lokal nivå genom demokratiska medel. Varför ska företagarnas intressen om prishöjningar och makt överordnas medborgarens rättighet till en bostad? Bostäder är en del av välfärden.

    Som medborgare mår jag inte bättre av högre hyra där höjningen oavkortat går till ett börsnoterat bolag någonstans i världen.
    -------------

    nej - det är ingen mänsklig rättighet att bo billigt i innerstaden.

    Det är bara att börja bygga Oscar! :)

    SvaraRadera