18 februari 2011

Stefan Attefall ska inte lägga sig i hyresförhandlingarna

I GP skriver Stefan Attefall att ”Hyresrätten har en framtid i innerstaden”. Det är ju bra men om Attefall får som han vill är det ytterligt tveksamt hur det går med den framtiden. Han vill föra en social bostadspolitik. hans receptet är höjda hyror.

Han skriver att ”parterna på bostadsmarknaden får förhandla om vad som är bruksvärdet i en lägenhet och utifrån det sätta hyran.”

Och precis så fungerar den svenska modellen, både på arbetsmarknaden och på hyresmarknaden, det är parterna som utan statlig inblandning förhandlar.

Så vad som får minister Attefall att uppmana Hyresgästföreningen att ta ansvar för att höja hyrorna till nivåer han gillar är obegripligt.

”Hyresgästföreningen och de privata och kommunala fastighetsägarna ta sitt ansvar och leverera förhandlingsresultat som gör att hyresrätten kan överleva”, skriver han.

Det ska han inte lägga sig i. Han är nöjd med att ha ”genomdrivit” en lag som ger parterna ansvaret för att förhandla. Låt oss göra det då!

Nu är bostadsfrågan på allas läppar. Inte riktigt alla kanske men det kommer att bli så. För det kommer att bli tydligt för alla att bostadsbrist är skadligt för samhället.

Moderaterna fortsätter att ligga i för att bedyra sin kärlek till hyresrätten. Först la de ut ljudfiler och en kärleksrubrik till hyresrätten på regeringens hemsida. Nu har de tagit fram flygblad med samma budskap.



Snart kanske de följer upp med lite skarpa förslag om att ge hyresrätten samma skattemässiga villkor som de andra boendeformerna.

Det är inte bara de som sover på soffan hos olika kompisar, de som måste tacka nej till jobb eller utbildning, de som aldrig kan flytta hemifrån, de som flyttar runt i andrahandsboende eller de som tvingas betala ockerhyror som kommer att fatta hur illa det är.

Även arbetsgivare, analytiker, politiker, framtidsforskare, ekonomer, de hängivna miljöaktivisterna och alla andra som deltar i samhällsdebatten kommer att slå larm om att bostadsbristen ger grus i tillväxtmaskineriet.

Idag skriver jag i SvD tillsammans med Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare, om behovet av att bygga och ställa upp för hyresrätten.

Nog är det väldigt konstigt att ett välfärdsland som Sverige som mottager internationellt beröm inte kan ordna bostäder åt befolkningen?

I Borlänge behöver de bygga 600 nya lägenheter och där förstår de inte heller hur det ska gå till. De har mark och den är till och med planlagd. Men ingen vill sätta spaden i marken. Produktionskostnaderna har slagit i taket och Anders Borg missgynnar hyresrätten skattemässigt.

Det finns många Borlänge i Sverige.

Anders Borg får därför inget inhemskt beröm. När han gett hyresrätten samma villkor som andra boendeformer kommer han däremot att få mottaga rikligt med beröm.

DN fortsätter idag sin reportageserie MITT HEM MIN BORG, vilket inte heller det har något med Anders Borg att göra. Tyvärr för han skulle kunna bidra.

Heja DN för att ni dragit igång en viktig debatt!

16 kommentarer:

  1. Nu kommer de moderata "pudlarna" slag i slag efter statsministerns flerfaldiga klavertramp. Dels visar statsministern att han saknar grundläggande kunskaper om de regler som gäller för hyresrätten. Det visar också att statsministern inte är särskilt intresserad av frågor rör hyresmarknaden. Statsministern visar dessutom dåligt omdöme genom att ifrågasätta sina egna uppgifter till DNs journalist som styrks av egen redovisad bandinspelning.

    Men det är inte Reinfeldt själv som personligen levererar "pudlarna". Istället tar man fram trycksaker å skickar fram en KD-politiker som säger att hyresrätten är bra.

    Nu har man dock lite att bevisa, man har som man brukar säga, lite uppförsbacke. Tyvärr tror jag inte att några moderata politiker på allvar kommer försöka stärka hyresgästernas trygghet eller omsorg i olika avseenden. Moderaternas receptet heter marknadsanpassning men det törs de inte riktigt säga rakt ut, ännu...

    Den hotbilden är något för Hyresgästföreningen att arbeta med. Go for it, Barbro!

    SvaraRadera
  2. Det är skitsvårt att genom skenbyte komma över en lägenhet. Sånt kollas extra noga av hyresvärdarna. Däremot kan jag när som helst köpa en hyreslägenhet direkt av hyresvärden. Det flesta lägenheter som säljs svart säljs av hyresvärden. Det vet jag.

    SvaraRadera
  3. Stackars Stackars Barbro - inget är som förr. HELA verkligheten är emot HGF. Snyft.

    Grattis alla bostadslösa - nu kommer det att lösa sig!

    SvaraRadera
  4. Vart det 2000 medlemsavgifter i måndaden som Barbros 105.000 KR månadslön kostade?

    SvaraRadera
  5. Det är inte synd om Hyresgästföreningen eller Barbro. Det är synd om hyresgästerna som blir så styvmoderligt behandlade av politikerna. Det handlar inte om att rädda hyresrätten, det måste handla om att rädda hyresgästen.

    Ett exempel på Alliansens syn på hur skattemedel ska fördelas är rot- och rut-avdraget. Varför ska skattebetalarna t ex berika privatpersoner genom rotavdraget. Villa- och bostadsrättsägare får halva jobbet betalt när hantverkare utför åtgärder hos dem. Snacka om att köpa röster! Varför inte använda de 20 miljarderna till att bygga bostäder istället?

    SvaraRadera
  6. "Grattis alla bostadslösa - nu kommer det att lösa sig!"

    Hurdå "lösa sig"?? Förklara dig gärna mer utförligt.

    En nybyggd hyresrätt kostar från 6000 till 12000+, och ifall marknadsfantasterna tillåts hålla lekstuga så ska väl även äldre hyresrätter kosta från 6000 till 12000+ kronor i månaden.

    På vilket sätt ska det lösa sig för "alla" bostadslösa?

    Och varför är kötiderna betydligt kortare för NYBYGGDA hyresrätter ifall nu 6000-12000 inte är något problem för "alla" bostadslösa?

    SvaraRadera
  7. Ena stunden ska inte politikerna lägga sig i - nästa stund gör inte politikerna som Hyresgästföreningen önskar (det vill säga försämrar villkoren för egnahemsägare).

    Hur ska ni ha det, babsan?

    SvaraRadera
  8. Vi vill inte försämra villkoren för egnahemsägare. Vi vill att hyresgästerna ska få samma villkor som egnahemsägare. Det måste vara politikernas sak att se till att skattesystemet inte gynnar en grupp och missgynnar en annan. Men ministrar ska inte lägga sig i förhandlingar vare sig på arbetsmarknaden eller hyresmarknaden.

    SvaraRadera
  9. Barbro Engman sa...
    Vi vill inte försämra villkoren för egnahemsägare. Vi vill att hyresgästerna ska få samma villkor som egnahemsägare. Det måste vara politikernas sak att se till att skattesystemet inte gynnar en grupp och missgynnar en annan. Men ministrar ska inte lägga sig i förhandlingar vare sig på arbetsmarknaden eller hyresmarknaden.

    19 februari 2011 17:22
    .---------

    Jag ser en Hyresgästförening som slåss för sin överlevnad efter alla svek och polittruckfasoner. Och nu går det snabbt utför.

    SvaraRadera
  10. "Jag ser en Hyresgästförening som slåss för sin överlevnad efter alla svek och polittruckfasoner."

    På vilket sätt har du blivit "sviken"? Tycker du att ett medlemskap motiver att en organisation ska uppmuntra snart nog före detta medlemmar att gå ur samma organisation? För det är ju det som händer när en eventuell HGF-medlem köper hyresrätten - han eller hon säger upp medlemskapet och slutar därmed betala in avgiften.

    Du känner dig "sviken" för att HGF inte har stöttat och hjälpt till med detta? Hur jäkla vrickat låter inte det?

    Nu tycker kanske du att de borde hålla sig neutrala i den enskilda ombildningsprocessen? Men det är ju just det som de gör i de allra flesta fallen. Min hyresfastighet om 25 lägenheter blev t.ex. ombildad efter att 23 röstat Ja. Jag röstade Nej + en åldring som ändå stod i begrepp att flytta till äldreboende. Majoriteten för ett Ja var förkrossande. Under hela ombildningen såg jag inte röken av HGF, och jag efterfrågade heller ingen hjälp - trots mitt medlemskap. Inte sjutton började jag älta "inbillat martyrskap" över att inte ombildningen stoppades - eller över att HGF inte var tillräckligt närvarande. Man försöker driva opinion i den enskilda fastigheten - lyckas inte det, så lämnar man det hela bakom sig och går vidare.

    "Och nu går det snabbt utför."

    Med HGF eller med hyresrätten också? Jag tycker att du ska vara försiktig med vad du önskar dig. Det är inte säkert att du för all framtid kommer att vara kreditvärdig nog att ta bostadslån. Eller hyresgäst-värdig nog att betala den marknadsanpassade hyran, som du så förhoppningsfullt önskar åt andra.

    Lyssnade på P1-programmet "Plånboken" om en småföretagare med flera anställda, som efter många års lyckat företagande, fick problem i samband med finanskrisen 2008. Han tog banklån med villan som säkerhet och gnodde vidare 7 dagar i veckan. Det hjälpte inte - konkursen gjorde att banken krävde tvångsförsäljning av bostaden.

    I dag står han där utan villa, med med långt över miljonen i fortsatt skuld. Inget fast jobb och absolut ingen möjlighet att låna till vare sig nytt företag eller till ny bostad.

    SvaraRadera
  11. Barbro: Du förutsätter att vi alla gått med på den socialistiska propagandan i ditt inlägg. Det är inte direkt någon hemlighet att jag inte håller med dig...

    För alla andra än Barbro: Parterna på bostadsmarknaden är uthyrare och hyresgäster. Parterna på arbetsmarknaden är arbetsgivare och arbetstagare.

    Att vissa hyresgäster organiserat sig i HGF och att vissa arbetstagare organiserat sig i fackföreningar´ändrar inte på detta basala faktum och gör inte, som du säger, att de som inte gjort det inte valt att organisera sig på detta sätt till en del av respektive marknad.

    SvaraRadera
  12. Anonym: Jag var visst lite trött när jag skrev sista meningen i mitt inlägg. Poängen var att även de hyresgäster som valt att INTE vara medlemmar i HGF, eller de arbetstagare som INTE valt att vara med i facket, är en del av respektive marknad. Sen kan Barbro påstå något annat bäst hon vill!

    SvaraRadera
  13. Magnus, vad är det som jag påstått som upprör dig så?

    SvaraRadera
  14. Barbro, förklara då för mig varför jag inte kan förhandla med fastighetsbolaget direkt angående min hyra. Precis som man gör när man köper bil, flygbiljett eller med sin arbetsgivare. Jag ser inte varför en organisation jag inte är med i ska ha rätt att förhandla åt mig. Kommunala hyresvärdar är en sak men jag och en privat hyresvärd borde rimligtvis få ingå avtal utan inblandning av tredje part.

    SvaraRadera
  15. Du har alla möjligheter i världen att förhandla med din egen hyresvärd, det finns ingen som har påstått något annat.
    Och då betalar du naturligtvis inte heller nån förhandlingsersättning. Det är ju ditt eget val.
    Men Hyresgästföreningen har ett av regering och riksdag lagstadgat uppdrag att de ska ERBJUDA alla landets hyresgäster - dvs även dem som inte är medlemmar - att Hyresgästföreningen förhandlar åt dem om de så vill.
    Och den möjligheten är det väldigt många som har valt att ha.
    Men du gör ju naturligtvis som du själv vill!

    SvaraRadera