18 april 2011
Förenklingar som fördyrar
Alla är överens om en sak. Det är alldeles för dyrt att bygga hus. Sverige är i ett prekärt läge. Flera hus måste till.
Problemet med husbyggeriet är att alla kan skylla på alla. Antalet aktörer som är inblandade är många, det är som gjort för tvistigheter om vem som förorsakar fördyringar och kvalitetsbrister. Under tiden denna fördelning av skuld pågår blir det bara dyrare och dyrare.
Det är väldigt populärt i breda kretsar att skylla på knöliga, omfattande och onödiga regler. PBL (plan- och bygglagen) har varit måltavla för mången klagan.
Nu kommer det en sprillans ny PBL som ska underlätta och förenkla. Vad gör då kommunerna? De höjer taxorna för bygglov. Mycket dessutom.
Många klagar på Boverket och deras byggregler. Vad gör då kommunerna? De hittar på egna regler.
Jag lyssnade till Stefan Attefalls statssekreterare Ulf Perbo häromdagen. Han menade att detta med att kommunerna hittar på egna regler alltmer seglar upp som ett avgörande bekymmer. Det fördyrar byggandet och gör det ineffektivt.
Perbo, som kommer från bilbranschen, menade att det skulle bli oändligt dyrt att tillverka bilar också om alla kommuner hade olika regler för hur breda bildörrarna skulle vara.
Det känns onekligen absurt att kommunerna ägnar sig åt att lägga ut snubbeltråd för det byggande som de är så otroligt beroende av.
om ändå ALLA var hyresgäster... DÅ - DÅ skulle allt vara så bra så...
SvaraRaderaKonstigt bara att endast 10% säger sig vilja vara det...
är det de boende eller DU som har fel barbro?
Det bor ca 3 miljoner människor i hyresrätt. Jag tror inte att de har fel. Inte menar du väl att jag och andra är tvångsplacerade i hyresrätt? Tvärtom så har tusentals människor anmält sig till bostadsförmedlingen för att kunna få en hyresrätt? De har inte heller fel.
SvaraRaderaHyresgästföreningen vet alltid hur andra vill ha det.
SvaraRaderaTycker någon fel är det bara att stämma vederbörande.
Heja HGF!
"Hyresgästföreningen vet alltid hur andra vill ha det."
SvaraRaderaKan vi inte slippa den här typen av juvenila slagord-påståenden? Formulera en välgrundad uppfattning eller ett genomtänkt argument istället. Bloggkommentarena blir mer läsvärda då.
BE: "Problemet med husbyggeriet är att alla kan skylla på alla. Antalet aktörer som är inblandade är många,"
SvaraRaderaI ett nötskal. Har alltid misstänkt att bostads-och hyresrättsbristen i Stockholm är på ett sätt både högst verklig, men också fullständigt låtsad/fiktiv - i DEN bemärkelsen att hyresrättskön mer eller mindre skulle kunna utraderas inom en förvånansvärt kort tidsperiod, OM det verkligen fanns en kollektiv, solidarisk och oegennyttig vilja att faktiskt göra det.
Farbror Frej ingår du i "Rörelsen" eller är du bara vilseledd?
SvaraRaderaMvh
Jonas
Det är lite kul att läsa bostadsministern i Expressen. Han påpekar, vilket de flesta redan antagit, att dagens system i stor utsträckning är skyldigt till bostadsbristen. Hans ambition är att få till stånd en bostadsmarknad som kan stå på egna ben (sic!). Fortfarande finns det gott om systemkramare som fortfarande ser att det är statens (regeringens) uppgift att se till att det byggs bostäder åt alla. Uppfattningen är fullt jämförbar med den tidigare så starka uppfattningen om arbetsmarknaden, att det är statens uppgift att ordna fram arbeten. Det är relevant att dra vissa paralleller mellan arbetsmarknad och hyresmarknad. De har vissa sytematiska likheter, t ex. stora korporationer som styr prissättningen.
SvaraRaderaSåssarnas nya kvinna i stadshuset i sthlm tyckte t ex. att ungdomar inte skall ta ”skitjobb”. Hon tycker att det är bättre att ungdomarna går sysslolösa, lever på bidrag eller föräldrar och väntar på de där ”icke-skitjobb” som aldrig kommer. Det är lite samma sak med hyresmarknaden. Många systemkramare tycker att det är bättre att främst ungdomar förblir bostadslösa, än att det är tillfälligt inneboende med kompisar eller hos en hyrestant. Istället skall ungdomarna vänta i 20 år på de nya miljonprogramslösningarna då de kan få en egen lgh med väl tilltagen yta.
Vi skall inte ha låglönejobb - högavlönade, kvalificerade jobb åt alla - hellre arbetslösa med bidrag under tiden, om den någonsin kommer. Vi skall inte ha hyrestanter - egna standardiserade hyreslägenheter åt alla - hellre bostadslösa eller hemmavarande vuxna barn, medan vi väntar på nästa miljonprogram. Värnandet om systemen verkar viktigare än att göra något åt problemen nu. Skönt att systemkramarna verkar långt ifrån politisk makt och inflytande nu.
Men snälla marknadskramare! Det står faktiskt i LAGEN att vi alla har rätt till ett drägligt boende. Så detta med att låta byggföretagen stå för bostäder, det som egentligen _är_ statens göra, det är tokfel.
SvaraRadera"Hon tycker att det är bättre att ungdomarna går sysslolösa, lever på bidrag eller föräldrar och väntar på de där ”icke-skitjobb” som aldrig kommer."
SvaraRaderaDet tycker hon troligtvis inte. Mera troligt att du väljer att lägga orden i munnen på henne. Hon har väl bara reagerat på den verklighet som presenteras i TV-dokumentärer som "Generation utanför" samt "Säljsekten". Reagerar du? Eller rycker du på axlarna?
http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran
Säljsekten är det säljare på bara provission som hos HGF?
SvaraRaderamvh
Jonas
Står det i lagen? Vem är skyldig att tillhandahålla boendet? Vilka sanktionsmöjligheter finns mot den som inte fullgör sin eventuella skyldighet?
SvaraRaderaS k positiva rättigheter är bara luft. När pengar saknas, innehåller inga högstämda deklarationer. som rätt till bostad och arbete, någonting. Det alla systemkramare vill ha kommer aldrig att fungera, därför att det har redan misslyckats. Därför står vi där vi står.
@farbror frej
Inga ord i hennes mun. Hon sade ju det om skitjobben, men fick ta tillbaka. Avarter finns alltid, men det är inget försvar för att ungdomar inte skall ta skitjobb för att istället leva på bidrag. Såssesverige håller på att nedmonteras.