29 maj 2011
Hyresrätten är Sveriges mest hemlighållna vara
”Vår affärsidé har alltid varit en garanti för låga priser.
För oss har det alltid varit viktigt att kunna erbjuda ett brett sortiment av hyresrätter till marknadens bästa priser. Dessutom är såväl våra hyresrätter alltid av god kvalité. Om du mot förmodan inte är nöjd med kvalitén får du dubbla pengarna tillbaka.”
Så står det förstås inte. Det är ljug, jag har lagt in ordet hyresrätter i en befintlig annons för en helt annan vara.
För sådana saker skriver man i annonser om andra typer av varor där man har en annan relation till sina kunder och där det inte handlar om Sveriges mest hemlighållna vara.
För vill man hitta tillgängliga hyresrätter får man ligga i. Det finns 45 000 privata fastighetsägare som äger 80 000 hyreshus. De flesta av de har ingen hemsida, ingen kö för intresserade och de skulle aldrig komma på tanken att annonsera.
En del av de stora har hemsidor där man kan lägga in sin intresseanmälan. Allmännyttan gör oftast likadant.
De flesta kommuner har ingen bostadsförmedling alls.
Inte många kommuner, om någon, verkar ha kommit på idén att hitta någon smart IT-lösning där hugade kommunmedborgare eller potentiella sådana på ett enkelt sätt kan kolla om det är någon idé att flytta på sig. I bästa fall har de lagt in länkar till allmännyttan och några få privata fastighetsägare.
Ingen har heller hittills kommit på idén att konkurrera om både priset och kvalitén. Det är ju som bekant inte förbjudet. Istället är det en förhärskande åsikt hos många fastighetsägare att man kan begära att hyresgästerna ska betala för det de inte får, god kvalitet och väl underhållna bostäder. Först ska de, anses det, betala hyra för det de inte får och sedan ska de betala lite till för att på sikt kunna få det de redan betalar för.
När vi begär hyressänkningar för hyresgästerna får hyresvärden rätt, de lovar att förbättra sig och det räcker för att våra rättsinstanser ska anse att det är OK att hyresgästerna fortsätter betala för det de inte får.
Jag tror inte att det finns ett enda bilföretag som skulle komma undan om de begärde fullt pris för en undermålig bil för att sedan hävda att bilägaren dessutom skulle betala ett ännu lite mer för att hjulen så småningom skulle hålla sig på vägen.
Konsumenternas intressen väger lätt i många sammanhang. Det är därför vi har lagar till skydd för konsumenterna. Det tycker Expressens ledarskribent att man kan skita i.
September, Petra Marklund, tyckte sig kunna ta ut lite vad hon tyckte av sin andrahandshyresgäst. Men det gick inte. Andrahandshyresgäster har ett lagskydd. Meningen är inte att man ska blåsa de.
Men det tycker Expressen.
27 maj 2011
Skulle Danderyd klara sig i Norrlands inland?
Lomma toppar tidningen Fokus lista över toppkommuner. På andra plats kommer Danderyd. De anses vara de bästa kommunerna att bo i.
Nu är det inte bara att flytta dit för de som är intresserade av toppkommuner. Den första förutsättningen är att hitta något ställe att bo på. Lomma och Danderyd ligger exempelvis i topp när det gäller taxeringsvärdena i landet, de är ont om hyresrätter och de bygger inga hyresrätter.
Så situationen för de unga vuxna som vi rapporterade om i flera dagar skulle inte ljusan ett dugg om de drog sig åt Lomma- eller Danderydshållet.
Det vore kul om Fokus kunde utse bästa framtidskommun. De som satsar på att fjäska lite för en hel ungdomsgeneration skulle vara värd en massa priser.
Man kan fundera över vad som skulle hända om man placerade Danderyd och Lomma i Norrlands inland. Skulle de klara sig på egen hand då? Knappast. De är helt beroende av att någon annan kommun ser till att hemtjänsten, ungdomarna, sjuksköterskorna m fl får någonstans att bo.
Kommuner som bara bygger för de vassa skattebetalarna har bekymmer med att få samhället att gå runt.
24 maj 2011
Mambo, Kombo, Iblandbo, Smygbo och Dumbo
Märkliga boendeformer uppstår när bostadsbristen slår till med full kraft. Unga vuxna, inte tonåringar, utan vuxna som tänker sig att jobba, skaffa familj och leva ett eget självständigt liv tvingas istället bo kvar hemma.
Om de inte blir Dumbo förstås, dvs låter sig luras att betala på tok för hög hyra, eller blir Smygbo eller Kombo.
Kombon bor med en kompis och lever ett något drägligare liv än Smygbon, som får smyga in och ut för att att inte upptäckas eller störa lägenhetsinnehavaren.
Hyresgästföreningen har undersökt hur de unga vuxna har det på bostadsmarknaden sedan 1997. För varje år blir det värre.
Av någon för mig okänd anledning så får den här typen av kunskap inte fäste. Det verkar som statistik över antalet födda barn inte når beslutsrummen. Men rätt var det är så står de där, vuxna och utbildade med drömmar om ett härligt liv.
Ett eget boende är grundelementet i en vuxen människas liv. När det saknas återstår det att bo lite si och så, flytta runt mellan andrahandsboende och vänta på bättre tider.
Under tiden regeringen klurar på tillfällighetslösningar av olika slag och innehåll fortsätter ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Ett effektivt sätt att minska antalet tillgängliga bostäder för just unga vuxna.
Här följer istället fyra konkreta förslag som skulle förbättra situationen för unga vuxna (särskilt för den majoritet som vill bo i hyresrätt).
- Åtgärda det stora skattetryck som hyresrätten lever under jämfört med villor och bostadsrätter. I dag skiljer det 2 000 kronor i månaden i skatt mellan en hyresrätt på 100 kvadratmeter och en villa som är lika stor, enligt en rapport Hyresgästföreningen tagit fram tillsammans med SABO och Fastighetsägarna.
- Sluta misskreditera hyresrätten – både i ord och i handling. Politikers uppgift är inte att rangordna boendeformer. Politiker måste i stället börja se hyresrätten, villan och bostadsrätten som goda boendeformer som kompletterar varandra.
- Inför låg moms på hyran. Det gör att fastighetsföretagen kan dra av ingående moms i sina bolag. Slutsumman blir en lägre hyra för hyresgästen.
- Stimulera byggandet av nya hyresrätter. Ett sådant stimulanspaket måste innehålla åtgärder för att förbättra konkurrensen inom byggbranschen, nödvändiga justeringar i plan- och bygglagen och ett förändrat skattetryck på hyresrätten.
22 maj 2011
Politisk hjärtklappning
Gustav Fridolin har en hjärtefråga, upprustning av miljonprogrammet. Det är utmärkt bra. Om politiker har hjärtefrågor så inte brukar det vara upprustning av miljonprogrammet.
Ska man vara ärlig så har det väl inte funnits någon där hjärtat klappat för just miljonprogrammet.
Miljonprogrammet byggdes däremot med klappande hjärtan och under stor politisk entusiasm. Nu har politikerna övergivit dessa sina stolta framtidssatsningar. Nu är det de som bor där som ska ta hela betalningsansvaret för upprustningar och för de energieffektiviseringar som politikerna beslutat om.
Till skillnad från de som bor i landets villaområden är det väl bäst att jag tillägger. För i alla boendeformer utom hyresrätt tycker sig politikerna ha ett ansvar för att upprustningarna kommer igång.
ROT-avdragen är en dyr affär för skattebetalarna, inklusive för alla de hyresgäster som är med och betalar upprustningarna i grannområdena.
Ett nyvalt språkrör som är beredd att ge sig i kast med att göra miljonprogrammet till en framtidssatsning igen är förstås på rätt spår. För vad är alternativet?
Hans språkrörskollega, Åsa Romson, bor i hyresrätt. Det är lika exklusivt som Fridolins hjärtefråga. Politiker bor inte i hyresrätt. Med några få undantag bor de i villor och bostadsrätter.
Där hämtar ministrar, riksdagsledamöter, kommunfullmäktigeledamöter sina boendeerfarenheter och där har de sina referensramar.
En liten bättre blandning hade inte varit i vägen.
Miljöpartiet har i vart fall fått två ovanliga språkrör. Det ska bli kul att se vad som kan komma ut av en sådan blandning.
20 maj 2011
Bloggar i repris del 5: Fifteen minutes of fame
Då var vi framme vid den femte och sista delen i gamla bostadsbloggar som skulle kunna vara skriva idag.
Läs den här. Den handlar om mina fifteen minutes of fame.
I nästa vecka är det åter nya bostadsbloggar som gäller.
Läs den här. Den handlar om mina fifteen minutes of fame.
I nästa vecka är det åter nya bostadsbloggar som gäller.
18 maj 2011
Bloggar i repris del 4: Du är var du bor
Nu till den näst sista delen i gamla bostadsbloggar som skulle kunna vara skriva idag.
Läs den här. Eftersom del två i Hyresgästföreningens rapport om unga vuxnas boende släpps idag (läs här) handlar den om att du är var du bor. Och att unga som jagar bostad redan tycker att det är en livsstil. Men att det inte riktigt är inte den typen av livsstil man vill åt.
Läs den här. Eftersom del två i Hyresgästföreningens rapport om unga vuxnas boende släpps idag (läs här) handlar den om att du är var du bor. Och att unga som jagar bostad redan tycker att det är en livsstil. Men att det inte riktigt är inte den typen av livsstil man vill åt.
17 maj 2011
Bloggar i repris del 3: Vad i h-e har de för sig på banken efter tre
Här följer den tredje delen av fem i serien om så kallade gamla bostadsbloggar som kunde vara skrivna idag.
Läs den här. Den handlar om vad de har för sig på banken efter klockan tre.
Läs den här. Den handlar om vad de har för sig på banken efter klockan tre.
Bloggar i repris del 2: I andra hand
Här kommer den andra delen av fem i serien: Gamla bostadsbloggar som kunde vara skrivna idag.
Läs den här. Den handlar om att andrahandsförslag på förstahandsproblem.
Läs den här. Den handlar om att andrahandsförslag på förstahandsproblem.
16 maj 2011
Bloggar i repris del 1: Dyrt med oskärpta gubbar
Jag är bortrest den här veckan. Jag ska på semester och kommer därför inte att kunna blogga som vanligt. Men precis som SVT under semestertider erbjuder jag repriseringar. Det här är den första delen av fem i serien: Gamla bostadsbloggar som kunde vara skrivna idag.
Läs den här. Den handlar om att det är dyrt med oskärpta gubbar.
Läs den här. Den handlar om att det är dyrt med oskärpta gubbar.
12 maj 2011
Hur har unga vuxna det på bostadsmarknaden?
Igår var det kombinationsträff på Veritas, det vill säga man minglar, äter, lyssnar, talar och antecknar. Ibland höjer man lite på ögonbrynen.
Veritas, som dessutom betyder sanningen, hade denna gång den nya lagen om allmännyttan som ämne. Det finns ingen sanning om denna lag, det är en tolkningsbar lag som ska tillfredsställa många intressen. Precis som så många andra lagar.
En outtömlig källa för framtida konferensanordnare dock.
Precis innan jag drog iväg för att äta sallad på Veritas så gick jag igenom vår undersökning om hur unga vuxna har det på bostadsmarknaden. De har det inte, kan man säga. Läs rapporterna för Stockholm, Göteborg och Malmö-Lund här.
Allt fler bor i sådana bostadsformer som inte kallas eget boende och för det betalar de mer och mer för för varje år. På Veritas seminarium var de så kallade aktörerna på bostadsmarknaden inte ett dugg intresserade av unga människor.
Lite orättvis är jag för både Botkyrka och Solna kommun som var på plats bygger hyresrätter och vill bygga hyresrätter och det är precis det som unga människor vill ha.
Det visar vår undersökning tydligt även om intresset svalnar något i takt med att det framstår som en mer och mer hopplös dröm.
Men även om de vill bygga så kan de inte få till det. Hyrorna blir för höga och Anders Borg har sett till att det är mera gynnsamt att bygga bostadsrätter.
Stena Fastigheters VD var väldigt upprörd över att hon inte kunde ta ut höga hyror. Hon hotade med att det skulle bli slut på byggandet för deras del om inte hyrorna tog sig uppåt. Hyresgästföreningen hade tagit sig före att ifrågasätta deras hyror.
Hon menade att det fanns ett väldigt intresse av att hyra dyrt. Det tror jag visst det, det finns ett väldigt intresse av att bo i andrahand med kompisar i en trea för 15 000 också. Men inte bygger vi den framtida bostadspolitiken på det, eller är det vad vi gör?
Den högsta hyran i Stockholm, håll i er nu, är 2 200 kronor per kvm.
Men om alla är fokuserade på att bygga för den del av mänskligheten som kan betala riktigt höga hyror så kommer det inte att bli kul för någon av oss.
Nästa lunchseminarium kan ju exempelvis handla om vad företagen ska göra när de får alltmer rekryteringsproblem på grund av bostadsbristen.
10 maj 2011
Holkteorin
Ju fler holkar, desto fler fåglar.
Denna holkteori är självklar för ornitologer och för Bo Malmberg som forskat i frågan.
Men teorin om hur viktigt det är att ha många holkar är precis lika giltigt för människor som för fåglar.
Det behövs ju inte mycket fantasi, eller forskning för den delen, för att räkna ut att familjebildningen inte tar sig när man bor i en andrahandsholk eller tvingas häcka i mammas kök.
Bristen på holkar hotar också Sverige som kunskapsnation säger Beatrice Högå, ordförande i Sveriges förenade studentkåren i Metro. Förra året byggdes 125 nya studentbostäder. Och då har jag inte glömt en enda nolla om nu någon tvivlar och tycker att det vore mera sannolikt att det hade byggts åtminstone 12 500 nya studentlägenheter.
Lånetaket drabbar ungdomar med fel föräldrar och fel löner, rapporterade Svt Rapport igår. Se nyhetsinslaget här:
Det är klart det är så. Bostadsmarknaden, med betoning på marknad, fungerar givetvis utmärkt för de som kan betala.
Det är slagsmål om varenda bostad, villa liksom bostadsrätt och hyresrätt.
Hyran för en nyproducerad hyresrätt kan omöjligen betalas av så särskilt många. De miljoner som krävs för ett villaköp utesluter de flesta. Kön till visningar av bostadsrätter ringlar sig genom kvarteren på helgerna.
Ingen uttalar sig dock föraktfullt om just de köerna. Annat är det med kön till en hyresrätt. Den förmodas vara resultatet av "hyresreglering" och ska bort genom höjning av priset så att marknaden kan slå igenom.
Höga villapriser, ständigt dyrare bostadsrätter och höga hyror får förstås många att lägga ner drömmen om en egen bostad. Så givetvis blir kön till visningarna av både villor, hyresrätter och bostadsrätter kortare.
Men behov av bostad är det ju lika många som har.
09 maj 2011
Mitt hem är min Borg, Anders
I fredags skrev jag att moderaterna säkerligen skulle prata jobbpolitik i Karlstad. Och så blev det. De kommer lika säkert att avstå från att prata bostadspolitik skrev jag också. Och så blev det.
Det kan förefalla märkligt la jag till. Och det är det fortfarande.
Alla politiska kommentator beskriver moderaterna som ena riktiga snattare. De påstås systematiskt stjäla socialdemokraternas politik.
Denna gång handlade det om bekämpandet av barnfattigdomen. Den har enligt medierna nu övertagits av Borg och Reinfeldt.
Så snälla Håkan Juholt kan du inte formulera en bostadspolitik som de regerande kan stjäla. Det skulle vara en välgärning för alla som med tomma och hopplösa blickar spanar efter en egen härd.
Det borde väl finnas någon i djurriket som fixat bostadsfrågan och som Juholt kan slänga in i debatten. Pingvinerna gjorde ju lycka när det gäller värmen i välfärdspolitiken.
Man har ju aldrig hört talas om några bostadslösa fåglar exempelvis. Till och med gökungarna får plats.
06 maj 2011
Hallå där moderaterna, jobbpolitik och bostadspolitik hänger ihop
Igår beskrevs återigen hur ett företag inte kan rekrytera personal på grund av den tilltagande bostadsbristen (se klippet från ABC ovan).
Idag träffas 1500 moderater i Karlstad. De kommer säkerligen att prata jobbpolitik. Men de kommer lika säkert att avstå från att prata bostadspolitik.
Det kan förefalla märkligt och det är precis vad det är.
Hyresgästföreningen är som vanligt på alerten och idag har vi en debattartikel i Värmlands Folkblad.
Om nu moderaterna var på resande fot igår och missade tv-inslaget så får de en påminnelse om hur jobbpolitik och bostadspolitik hänger ihop.
02 maj 2011
Hallå där ministrarna, läge för medlemskap i Hyresgästföreningen?
Hallå där statsministern, finansministern, bostadsministern, socialministern och landsbygdsministern nu är det absolut läge för ett medlemskap i Hyresgästföreningen.
Statsministern har det kallt i lägenheten, taket läcker, hissen står stilla rätt som det är och brandlarmet går när brödrosten rostar.
Så ska man förstås inte behöva ha det. Vi har mängder av medlemmar som tyvärr har det lika illa som Fredrik Reinfeldt har det i Sagerska palatset. Vi har därför stor vana att företräda medlemmar i en liknande situationer. Det är också därför vi jobbar hårt för att ROT-avdragen även ska gälla hyresbostäder.
Så hade du bara varit medlem Fredrik hade du kunnat få hjälp tidigare. Dessutom hade du kunnat göra en insats i vårt lobbyarbetet för att ROT ska gälla alla hus.
Men än är det inte försent, ROT till hyresrätter är än så länge inte verklighet så det gäller att ligga på makthavarna. Här skulle dina erfarenheter komma väl till pass.
Finansministern bor i studentlägenhet. Anders Borg, du har väl kollat att du betalar rätt hyra? Om du blir medlem kan vi hjälpa dig att hålla kolla på att din hyra är OK och får du några bekymmer med hyresvärden står vi dig bi.
Du har ju medverkat till att den svenska modellen med förhandlade hyror är kvar så det vore väl härligt om du själv kunde bli en del i den svenska modellen.
Bostadsministern, socialministern och landsbygdsministern har alla drabbats hårt av bostadsbristen. Det är förstås tråkigt att de ska behöva hänga kvar i sina riksdagsettor. De är i samma sits som en hel generation ungdomar som inte heller kan flytta hemifrån och ta de jobb som finns.
I sådana lägen gäller det att aktivera sig. Om ni blir medlemmar i Hyresgästföreningen kan ni delta i vår kampanj, Bygg Framtiden.
Alla krafter behövs för att bostadsbristen inte ska drabba både den enskilde och tillväxt och utveckling ännu mer.
Det enklaste sättet att bli medlem är att gå in på vår hemsida.
Intet om bostadspolitik på 1 maj
1 maj, bostäder, bostadsbrist, bostadspolitik och behöver byggas bostäder. Googlar man på olika kombinationer av dessa ord så går man mot ett säkert nollresultat.
Det kan ju hända att det slunkit med någon bostadspolitisk ansats i något 1 maj-tal som ännu icke nått google, det kan inte uteslutas. Hör av er i så fall så ska jag omedelbart lägga in det.
Samma nollresultat blev det tyvärr när dagens pressklipp landade i inkorgen.
Om Håkan Juholt hade stannat kvar i Borlänge över natten och om han hade fått tag i Borlänge Tidning vid frukosten, så hade han exempelvis kunnat läsa att det råder brist på bostäder till unga i sex av Dalarnas 15 kommuner.
Det hade ju varit en bra lokal vinkel på ett växande samhällsproblem.
Jag är 100 procent övertygad om att bostadsbristen förr eller senare blir så påtagligt besvärlig inte bara för enskilda individer utan också för att den kommer att påverka tillväxt och utveckling negativt. Och då kommer den att ta sig in i 1 maj-talen med flera meningar.
I alla fall måste de politiker av alla kulörer som värnar om framtiden lägga på ett kol vare sig de pratar på 1 maj eller på andra ställen.
I politiken jobbar man med mantra.
Vård, skola och omsorg var ett sådant som höll i sig länge. Det beskrevs också som att politiken vilar på dessa tre ben. Det var många som jobbade för att få med ett fjärde ben, bostaden, så att det skulle bli mindre vingligt.
Begreppet utanförskap hörs inte lika mycket längre. Nu står jobbpolitiken i fokus som i sin tur bygger på arbetslinjen som spiller över på skattepolitiken och sjukförsäkringen.
Så nog har det betydelse vilket mantra som är dagsaktuell. Det leder både tanken och politiken.
Alla nu använda mantra kan med fördel förses med tillägget bostad.
För jobb och bostad är förutsättningar för varandra liksom utbildning och bostad.
Ingen tillväxt och regionalutveckling utan bostäder.
Så det så.
Det kan ju hända att det slunkit med någon bostadspolitisk ansats i något 1 maj-tal som ännu icke nått google, det kan inte uteslutas. Hör av er i så fall så ska jag omedelbart lägga in det.
Samma nollresultat blev det tyvärr när dagens pressklipp landade i inkorgen.
Om Håkan Juholt hade stannat kvar i Borlänge över natten och om han hade fått tag i Borlänge Tidning vid frukosten, så hade han exempelvis kunnat läsa att det råder brist på bostäder till unga i sex av Dalarnas 15 kommuner.
Det hade ju varit en bra lokal vinkel på ett växande samhällsproblem.
Jag är 100 procent övertygad om att bostadsbristen förr eller senare blir så påtagligt besvärlig inte bara för enskilda individer utan också för att den kommer att påverka tillväxt och utveckling negativt. Och då kommer den att ta sig in i 1 maj-talen med flera meningar.
I alla fall måste de politiker av alla kulörer som värnar om framtiden lägga på ett kol vare sig de pratar på 1 maj eller på andra ställen.
I politiken jobbar man med mantra.
Vård, skola och omsorg var ett sådant som höll i sig länge. Det beskrevs också som att politiken vilar på dessa tre ben. Det var många som jobbade för att få med ett fjärde ben, bostaden, så att det skulle bli mindre vingligt.
Begreppet utanförskap hörs inte lika mycket längre. Nu står jobbpolitiken i fokus som i sin tur bygger på arbetslinjen som spiller över på skattepolitiken och sjukförsäkringen.
Så nog har det betydelse vilket mantra som är dagsaktuell. Det leder både tanken och politiken.
Alla nu använda mantra kan med fördel förses med tillägget bostad.
För jobb och bostad är förutsättningar för varandra liksom utbildning och bostad.
Ingen tillväxt och regionalutveckling utan bostäder.
Så det så.