27 september 2011
Och den ljusnade framtid är vår…
Huruvida dagens unga människor kan låta sig fröjdas i ungdomens vår och låter hoppet vara deras vän råder det väl tvekan om. Första versen i studentsången måste kännas alltmer märklig för unga människor när de funderar över hur deras framtid ska gestalta sig.
Alla, utan undantag, säger att unga människor är framtiden och det vore väl osedvanligt korkat att inte satsa på just framtiden.
Just nu möts unga människor av framtidssatsningar såsom krav på lägre ingångslöner, en tilltagande bostadsbrist, en tillvaro som arbetssökande, krav på höjda hyror och erbjudande om andrahandsboenden av olika fason och snitt.
Så en arbetslös eller en timvikarierande ung människa med en låg och osäker ingångslön ska alltså klara av en allt högre hyra är det tänkt.
Arbetsgivarorganisationerna satsar på låga löneökningar. Fastighetsägarna satsar på kraftiga hyreshöjningar.
En snabbtitt på bostadsförmedlingen igår ger vid handen att den som kommer ifråga för en lägenhet ska tjäna minst 3, 3,5 eller 4 gånger årshyran, inte ha några betalningsanmärkningar, fast jobb eller någon som kan ställa upp och borga.
Om nu en låg lön ska innebära en ingång till arbetsmarknaden så innebär det definitivt en stängd dörr till bostadsmarknaden.
Varför betalar vi hyresgäster din lön när det egetnligen borde vara socialdemokraterna eller vänsterpartiet?
SvaraRaderaDu använder hyresgästernas resurser och pengar till att driva politik, ingenting annat.
Det är skamligt. Du borde verkligen skämmas.
Robin Hood, om du läser mina bloggar ordentligt så kommer du att se att jag både berömt alliansen och varit kritisk, Samma sak gäller oppositionen, jag har kritiserat deras brist på bostadspolitik och även berömt de i något fall.
SvaraRaderaJag skriver inte ett enda ord om vilket parti som föreslagit vad i dagens blogg. Om jag är kritisk mot en del förslag från alliansen betyder inte det att jag gillar oppositionens förslag eller snarare brist på förslag. Eller hur?
Eftersom lön är en förutsättning för att kunna skriva kontrakt med en hyresvärd, och där hyresvärdar har krav på att man ska ha inkomster motsvarande tre eller t o m fyra gånger kostnaden för hyresrätten. Så spelar det roll stor om lägstalöner skulle sänkas, särskilt när äldre billigare lägenheter i storstäder säljs ut till bostadsrätter och där allmännyttan består nybyggda och lyxrenoverade lägenheter.
SvaraRaderaBra Barbro att du påtalar att att förslag för att sänka lägstalöner kommer påverka flera människors möjlighet till eget boende.
Robin Hood, ditt inlägg försvann. Du får gärna skicka det igen. Robin Hood menade dock att jag är fånig och att alla vet att förslaget om lägre ingångslöner kom från en del allianspartier. Han vidhåller dessutom att min lön borde betalas av ngn annan samt att Hyresgästföreningen är en förtäckt politisk instution.
SvaraRaderaRobin, min udd var riktad mot fastighetsägarna som tycker att det är läge att begära stora hyreshöjningar i ett läge där arbetsgivarna inte vill höja lönen och en del allianspartier vill sänka ingångslönerna. Jag får inte den ekvationen att gå ihop. Får du det? Hyresgästerna är politik beoende. Det måste väl ändå vara rimligt att jag precis som jag kristiserar fastighetsägarna också får kritisera de som driver en politik som inte kommer att gynna hyresgästerna? Hur ska vi annars påverka politiken och driva hyresgästernas intressen?
I Metro idag framgick att det tydligen finns stor ledig kapacitet bland de kommunala värdarna. Outnyttjade lägenheter hyrdes t. ex ut olovandes i andra hand. Det visar bl a att de kommunala bolagen i Stockholm är för stora för att kunna förvalta sina egendomar effektivt. Dessutom visar ju förekomsten av denna lediga kapacitet hur misslyckad dagens modell är. På en fungerande marknad sitter man inte på lägenheter –ut ifall att. Även om vissa kommentatorer här inte tror att problemet existerar, verkar det ändå finnas ett par tusen lediga lägenheter som någon sitter på. På en fungerande marknad omsätt lediga lägenheter. I Stockholm sker det uppenbarligen inte. Då kan man ju lite tillspetsat påstå att, eftersom lediga lägenheter inte omsätts i någon märkbar omfattning, bidrar inte ombildningarna till att det blir färre lediga lägenheter att hyra. Liberaliserades reglerna för uthyrning, blir sannolikt flera av de ombildade lägenheterna tillgängliga att hyra.
SvaraRaderaHarmset kan man ju tycka att alla skall ha en bra lön och rimlig hyra. Emellertid är ju verkligheten en stor hämsko för att uppnå detta. Mindre låga ingångslöner innebär ju färre jobb. Sambandet är företagsekonomisk enkelt. Även om mången LO-ekonom förnekar det. Så när en person som får låg ingångslön, ändå har ett jobb är det sannolikt mer att betala hyran för än a-kassa – om det har kvalificerats för den. Finns något att hyra – om än med hög hyra – är i alla fall bättre än inget att hyra, men där hyresläget allmänt är lågt. Man kan ju dela på hyran och ha en inneboende, vilket är vanligt första boende i England, USA mfl. Sedan är det alltid bättre att få ett bättre betalt jobb, om man redan har ett arbete, än att få jobbet som arbetsklös. Den första bostaden är nog också högst tillfällig. Lågt betalt jobb är alltid bättre än inget jobb. Vill man bo centralt får man tränga ihop sig för att klara hyran. Däremot kan man nog bo tämligen billigt någon mil från Stureplan. En annan fin sida av marknadsprissättning. Det blir billigare i periferin än i centrum. Allt blir inte dyrare.
//Jesper
Ja, hoppsan Barbro. Mitt inlägg "försvann" visst.
SvaraRaderaDu återger selektivt det som passar, vad du bland annat missar är:
På senare år har Hyresgästföreningen gått mot att bli en alltmer politiskt orienterad organisation på vänsterkanten.
Den förändringen signeras i första hand dig och Terje Gunnarsson.
Det är en djupt olycklig utveckling som medfört att medlemmar lämnar föreningen för att de kort och gott inte känner igen sig - eller för att de inte längre har nytta av medlemsskapet.
Robin Hood uppriktigt sagt så förstår jag inte riktigt vad du grundar detta på. Jag vet inte vad du gör för undersökningar bland våra ca 500 000 medlemmar men jag vet vad vi får för svar i våra. Det finns inget alls som stöder din teori i de medlemsundersökningar vi gör, tvärtom. Jag fick en hel del kritik fast från ett annat håll i samband med att det utmärkta samarbete vi hade med alliansregeringen kring den nya lagen. Så HGF måste agera oavsett vilken regeringen vi har för hyresgästernas bästa. Just nu sitter alliansen vid makten och de har ett mycket stort inflytande över hur livet som hyresgäst gestaltar sig. En del som händer är bra annat mindre bra, det måste vi väl få argumentera emot?
SvaraRaderaRobin Hood, ja det var inte utan att jag också kände lite hoppsan när jag skulle lägga ut din kommentar. De nya touch telefonerna har många poänger men kommer man åt fel rad då är det oåterkalleligt kört.
SvaraRaderaAtt medlemmar lämnar för att de inte längre känner nytta över medlemsskapet står att läsa hos Hem & Hyra, Barbro.
SvaraRaderaSvårare än så är det inte att skaffa sig den kunskapen.
Robin Hood, du skrev att vi blivit "en alltmer politiskt orienterad organisation på vänsterkanten."
SvaraRaderaInget i våra medlemsundersökningar visar att medlemmarna uppfattar det så, tvärtom.
Att sedan medlemmar går ur föreningen av andra orsaker är en annan sak. Visst finns det medlemmar som inte ser nyttan av ett medlemskap. Det är därför vi gör medlemsundersökningar, vi vill veta både vad vi kan bli bättre på och vad vi är bra på.
Lapplisan, jag håller med dig. Jagvillhabostadnu är väldigt duktiga. Jag är glad över att vi tog initiativ till att de kunde bildas för ca 10 år sedan. Vi bjöd in bostadslösa ungdomar till oss och hjälpte de sedan på olika sätt så att de kunde komma igång.
SvaraRaderaDe jobbar på ett annat sätt än oss vilket är alldeles utmärkt. Vi har inte jobbat med att få igång konkreta byggprojekt som de gör.
Barbro Engman sa...
SvaraRaderaRobin Hood, du skrev att vi blivit "en alltmer politiskt orienterad organisation på vänsterkanten."
Inget i våra medlemsundersökningar visar att medlemmarna uppfattar det så, tvärtom.
Att sedan medlemmar går ur föreningen av andra orsaker är en annan sak. Visst finns det medlemmar som inte ser nyttan av ett medlemskap. Det är därför vi gör medlemsundersökningar, vi vill veta både vad vi kan bli bättre på och vad vi är bra på.
28 september 2011 05:55
-------
Validitet och Realibitet Barbro.... - Ställde ni ens frågan?
När man läser kommentarerna på din sida verkar det vara mörkaste vänster... kommunister - mot marknadskrafterna.
Jesper: "Så när en person som får låg ingångslön, ändå har ett jobb är det sannolikt mer att betala hyran för än a-kassa [...] Finns något att hyra – om än med hög hyra – är i alla fall bättre än inget att hyra, men där hyresläget allmänt är lågt."
SvaraRaderaHyran för minsta nybyggnadslägenheten ligger runt 6000-7000+ kr. Du vill helst att hyrorna i äldre kåkar ska kunna närma sig/tangera hyrorna i nybyggen. Hur ska en ung människa med, i bästa fall, osäkert bemanningsjobb ha råd - och hur ska han/hon bli accepterad/aktuell för kontraktskrivning? Ska föräldrar rutinmässigt tvingas borga juridiskt för avkommans hyresinbetalningar de första åren?
Jesper: "Man kan ju dela på hyran och ha en inneboende, vilket är vanligt första boende i England, USA mfl."
Där kom det - det ante mig. Det var egentligen aldrig egenboende förstahandskontrakt för unga du hade i åtanke, eller hur? Nej, ekonomiskt tvingande andrahands-kollektiva lösningar är tydligen melodin.
Det var ungdomarna det. Hur gör vi med resterande ålderskategorier med för låga inkomster? Visst finns det exempelvis pensionärer med goda marginaler - men det finns även många med lövtunna diton. Alla äldre bor dessutom inte i villor/lägenheter med överblivna rum att hyra ut. Ska dom också försöka hitta några okända att kollektivbo med? Som i sekelskiftets fattig-Sverige. Eller som i Stalins hyresbarracker med flera familjer i varje lägenhet. Trodde du ogillade det sistnämnda.
ja, visst måste det vara Hyresgästföreningens förtjänst barbro. Som alltid.
SvaraRaderaDu fattade visst inte grejen - där händer det saker med små resurser. HGF med sina monsterresurser visar knapphändiga resultat.
De VISAR att det går att bygga billigt. Hyresgästföreningen PRATAR om att bygga billigt.
Det är viss skillnad.
Men de har väl inte lika stort fikakonto som ni har. ;)
Billig retorik, farbror Frej! Nu är det inte enhetslösningar som är melodin. Jag kan förstå att det är metod som du gärna försvarar – allt eller inget. Poängen med marknadsprissättning är att det är dyrare där efterfrågan är stor och billigare där den inte är så stor. Den som vill hyra får helt enkelt prioritera - såsom i livets alla andra skeden – billigt i periferin eller dyrt i centrum. Det är bara att välja det som passar en bäst själv. Funkar ju alldeles utmärkt för andra boendeformer. Mycket lite talar för att motsatsen skulle vara tillämplig på just hyresboendet. Däremot förstår jag att många med dig kan känna ett visst obehag av att hyran går upp i attraktiva lägen, men det är ju en beståndsdel som ingår i alltings föränderlighet som du så väl vet att vi i ägt boende måste ställa in oss på. Kan ju knappast vara orimligt att det också påverkar hyrt boende. Å andra sidan lär nog en hel del lägenheter i mindre attraktiva lägen få sänkt hyra, då hyresvärdarna inte gärna vill står med outnyttjade resurser. Så det funkar i båda riktningarna. Marknadsprissättning fungerar, din omhuldade modell fungerar inte. Borde räcka med att konstatera detta. Och några idéer om hur man skall öka antalet lägenheter har du fortfarande inte.
SvaraRadera//Jesper
Jesper: "Poängen med marknadsprissättning är att det är dyrare där efterfrågan är stor och billigare där den inte är så stor."
SvaraRaderaNja, nu slirar du. En marknadshyra billigare än bruksvärdeshyran skulle möjligen endast kunna inträffa på avfolkningsorter med besvärande hyresrättsöverskott. En sådan situation ser jag inte röken av här i Stockholms i vart fall. Och jag kan försäkra dig: ifall en marknadshyra i förorten riskerat att bli lägre jämfört med den nuvarande bruksvärdeshyran, så hade förortens hyresvärdar generellt sett varit ytterst tveksamma till marknadshyra. Det är man nu inte.
Jesper: "Det är bara att välja det som passar en bäst själv."
I så fall väljer jag en bruksvärdesreglerad hyresrätt där hyran + övriga villkor förhandlas kollektivt. Går det bra?
Jesper: "Å andra sidan lär nog en hel del lägenheter i mindre attraktiva lägen få sänkt hyra, då hyresvärdarna inte gärna vill står med outnyttjade resurser. Så det funkar i båda riktningarna".
Ja, jag har ju redan delvis kommenterat ovanstående "blå dunster". Tänker du särskilt på nedslitna miljonprogram i vissa förorter? Men de står väl på tur för kostsamma upprustningar? Att bekosta merparten av detta via skattemedel är marknadsideologiskt uteslutet har jag förstått. Återstår - tja vadå? "Sänkt hyra, då hyresvärdarna inte gärna vill står med outnyttjade resurser"? Alternativt; fortsatt förslumning? Jmfr med begreppet "slumlords".
A Smith, jodå vi ställer frågan. Frågan om vi är politiskt kopplade till socialdemokraterna alt vänstern dyker ju upp med jämna mellanrum. Eftersom vi är partipolitiskt obundna och jobbar gentemot alla politiska partier så är det intressant att få veta hur medlemmarna uppfattar det.
SvaraRaderaEtt tredje alternativ vad renoveringsövermogna hyresfastigheter beträffar, är ju att försöka få till stånd fler ombildningar - även i förorten och i miljonprogrammen. Om detta lyckas i denna sena tid (en recession värre än någon tillfällig svaka, ser ut att torna upp sig i Europa och världen), så köper knappa 70% hyresfastigheten i fråga, inklusive lånefinansierad upprustning.
SvaraRaderaHälften eller fler planerar att sälja/sticka inom tre år, så fördyrande (men riskreducerande) amorteringar av det gemensamma fastighetslånet är inte intressant. Den ekonomiska krisen tilltar dock och mången sent ombildad bostadsrättsförening tvingas till konkurs. Privata fastighetsaktörer köper nu tillbaks de fint upprustade konkursobjekten till vrakpris - utan BR-föreningarnas vidhäftande skulder såklart. Den överskjutande skulddelen som ej täcktes av försäljningspriset, får de nu bostadslösa f.d. br-innehavarna själva ta ansvar för. Vem kunde tro?
Paradoxalt nog kanske särskilt unga 20-25 åringar utan en massa skulder i bagaget, nu få större chans att hyra lägenhet - som nu efterhand ökat i antal till föld av alla hyresrätts-tillbakabildade bostadsrätter. Vem kunde ana?
Nåja, farbror Frej, mycket spådom där. Får väl se om du har rätt. Inte ens under 90-talskrisen hade kk i brf den omfattning du antyder. Och visst blir det billigare där efterfrågan understiger utbudet, precis som i mäklarannonserna för ägt boende. Jag har en stark känsla av de som bebor miljonprogrammets underhållsmogna bestånd föredrar en lägre hyra i nuvarande situation. Inom rådande modell betalar de säkerligen högre än annars, men utan renoveringar. Ännu ett bevis på hur illa modellen fungerar.
SvaraRaderaOm du kan få någon hyresvärd att gå med villkor om bruksvärdereglerad hyra, är du hemma. Är hyressättningen fri, lär din framgång i att nå ett avtal liten. Precis som att du säkert inte får köpa en bil under rådande marknadspris. Men du kanske föredrar en DDR-kö för väntan på bil – Trabantkön och bostadskön har mycket gemensamt. Inte bara tiden, utan mer och mer kvaliteten.
En sak lyckas du emellertid med, att påvisa hur man inom rådande system skall få fram fler lediga lägenheter. Å andra sidan tycker kanske inte jag att konsekvensen talar för din modell. Däremot är det väl den enda möjliga vägen att få fram lediga resurser till de bostadssökande. Återigen, modellen fungerar inte bra. Den fungerar ju bara för de som är inne och därför är det väl logiskt att du värnar om ditt privilegium; att bo billigt centralt medan andra få bereda sig på att vänta länge. Finns ju en viss egoism i det också.
//Jesper
Peggy, i Kärrtorp sa...
SvaraRaderaEftersom lön är en förutsättning för att kunna skriva kontrakt med en hyresvärd, och där hyresvärdar har krav på att man ska ha inkomster motsvarande tre eller t o m fyra gånger kostnaden för hyresrätten. Så spelar det roll stor om lägstalöner skulle sänkas, särskilt när äldre billigare lägenheter i storstäder säljs ut till bostadsrätter och där allmännyttan består nybyggda och lyxrenoverade lägenheter.
Bra Barbro att du påtalar att att förslag för att sänka lägstalöner kommer påverka flera människors möjlighet till eget boende.
-------
Visst ska alla kunna bo - men skall man verkligen kunna bo på bästa läge och subventionerat när man uppenbarligen inte har råd?
Och hur skall det kunna byggas mer när den som skall betala för kalaset (fastighetsägarna mfl) inte får ta betalt för sina tjänster?
Skulle du till exempel ge bort halva din lön "för att någon annan anser sig ha rätt till den"? Skulle inte tro det. Ingen vill jobba gratis.
Tänk innan du talar ok?