15 januari 2012

Hyresgästerna sover inte lika bra som fastighetsägarna

När allting annat går åt pipsvängen så finns det en grupp som sover gott om natten. Fastighetsägarna.

Om fastighetsägarnas goda sömn rapporterade Rapport och Aktuellt idag. Det är en strålande affär att äga hyreshus.

När jag träffar fastighetsägare får man snarare känslan av att de precis vaknat upp från ännu en mardrömsnatt. De är konstant missnöjda över hyresnivåerna. För att inte tala om deras irritation över Hyresgästföreningens inställning att hyror ska vara rimliga också för de som ska betala.

De som är mest missnöjda äger hyreshus i städernas centrala delar alltså precis de som enligt Rapport och Aktuellt är de stora vinnarna.

Det kommer inte att spela någon roll hur vare sig vinst eller marknadsvärdet har ökat. Fastighetsägarna kommer att vara missnöjda så länge de inte får sätta hyran alldeles själva.

Det är därför utmärkt bra att Hyresgästföreningen ökar sitt medlemsantal. Bäst av allt är att 165 000 av våra 530 000 medlemmar är under 35 år!

Det behövs en stark Hyresgästförening för att hålla hyrorna på en acceptabel nivå även fortsättningsvis.

6 kommentarer:

  1. Om det är så många unga som är medlemmar - hur kommer det sig då att de i beslutande ställning och i lokala föreningar är tanter och farbröder där ytterst få är under 50 år?
    Vill ni inte släppa fram unga och tycker de mest är bra att ha som slagträn i debatten och när medlemsavgiften ska plockas in?

    Tacksam för svar.

    SvaraRadera
  2. Eftersom kommentarer om hyresrättens förlustmässiga lönsamhet och/eller hyresrätten som en kroniskt subventionsberoende boendeform ständigt tycks återkomma som ett marknadsideologiskt mantra, så har jag för säkerhets skull lagt upp detta och två andra Play Rapport-inslag på Youtube. Äldre nyhetsinslag är nämligen ej längre sökbara via Play Rapport efter en viss tid.

    Youtube-sök...
    "Lönsamt att investera i hyresfastigheter"
    "Bostadsbolag ger kommuner för mycket"
    "Hyran går till kommuners förlustverksamheter"

    SvaraRadera
  3. "Fastighetsägarna kommer att vara missnöjda så länge de inte får sätta hyran alldeles själva"

    Ja, självklart. Det är väl gansaka självklart att man vill kunna styra och ha kontroll över sina egna ägodelar.

    Tänk om staten skulle bestämma att du bara får en slev glass ur ditt glasspaket idag det är nämligen bruksvärdet på glass.

    Mvh
    Jonas
    Tillbaka efter att ha bott i andra hand i USA. Dyrt men enkelt ; )

    SvaraRadera
  4. Jonas: "Tänk om staten skulle bestämma att du bara får en slev glass ur ditt glasspaket idag det är nämligen bruksvärdet på glass."

    Men nu består ju "sleven med glass" inte av dina eller fastighetsägarnas pengar, utan av hyresgästernas pengar. Det är ju hyresgästerna som betalar hyran. Och då är det väl rimligt att hyresgästerna också ska kunna få "förhandla" och "köpslå" om hur mycket de egentligen ska behöva betala? Eller hur?

    Varför organiserar sig fastighetsägarna förresten? Och bostadrättsägarna och villaägarna? Är det inte för att de vill tillvarata sina gemensamma intressen? Skapa större tyngd och genomslag för sin sak? Varför ska då inte landets hyresgäster kunna få utnyttja organisationsfriheten för att uppnå större förhandlingsstyrka - de också?

    Varför blanda in staten för övrigt? HGF är väl inte ett statligt verk? HGF är en medlemsberoende organisation vars existens står och faller med att 530K+ hushåll (!) aktivt väljer att stötta dess fortsatta arbete.

    SvaraRadera
  5. Farbror Frej, Villaägarnas eller BRF:s intresseorganisation sätter inte priset på villor resp. BR. En tämligen avgörande skillnad. Frågan är snarare varför hyresgäster inte skall betala det pris som de skulle få göra för vilken annan vara/tjänst som helst? Bevisbördan för det förnämliga i dagens modell ligger på försvararna. Än så länge handlar försvaret mest om den egna situationen och ytterst lite om hur strukturella problem som bostadsbristen skall lösas inom modellen. Känns som DDR-Sveriges sits strid.

    //Jesper

    Trevlig att se att Jonas är åter.

    SvaraRadera
  6. Hyresgäster kan knappast förvänta sig att få ökad standard, då hyran är reglerad, men underhållskostnader följer inflationen. De som bor i storstäderna betalar långt under marknadshyra - de ska ej gnälla.

    Förvisso har priserna på hyresfastigheter stigit en del i storstäderna - men å andra sidan är direktavkastningen så låg att man går back på den om man lånar pengar till investeringen (2-3 % direktavkastning i Stockholm - lycka till att låna till den räntan) Avkastningen bygger alltså till största delen på inflation + lite för lägre räntor och + lite för att börsen åker berg o dalbana - vilket får en del att investera i hyresfastigheter istället. Någon fantastisk guldkalv är det inte totalt sett (5-6 % totalavkastning per år i Stockholm)

    Ökning i marknadsvärde ger ju inga pengar till fastighetsägaren förrens han säljer - eller så får man låna upp värdeökningen - men man får ju inget tillbaks i form av högre hyror, så varför skulle nån göra det?

    SvaraRadera