19 januari 2012

Känner inte partiledarna någon av de hundratusentals bostadssökande?

I gårdagens blogg gjorde jag en Mats Knutson. Jag ägnade mig åt politisk siarkonst och påstod mig veta vad partiledarna skulle säga och vad vi skulle tycka om det.

Det gick så där. Jag hade full pott på mina bedömningar av Alliansens partiledare. Inte en enda av dem sa ett enda ord i partiledardebatten om bostadsbristen och de konsekvenser det får för hundratusentals människor.

Jag hade lagt in en brasklapp om att Hägglund kunde tänkas nämna KD:s favoritland Finland där de bygger bostäder åt sina medborgare. Men varken Finland eller Norge drog han till med. Inte Sverige heller. Det parti som ansvarar för bostadspolitiken valde att helt och hållet bortse från det som sysselsätter och bekymrar hundratusentals människor.

Juholt sa nada. Han nämnde visserligen ordet bostadsbyggande men utan mening och sammanhang.

Men jag gjorde en rejäl felbedömning när jag trodde att partiledaren för hyresgästerna parti Jonas Sjöstedt skulle prata bostadspolitik.

Det där med hyresgästernas parti är inget jag hittat på. Det har de utropat sig till själva. Fast just det dokumentet måste de ha glömt kvar i kongressalen i Uppsala när de åkte hem. För Jonas Sjöstedt sa inget han heller.

Var Gustav Fridolin hade glömt sina ambitioner vet jag inte men såsom bortblåsta var de.

Så här skrev han på Newsmill i alla fall.

"Bostadspolitiken kommer att vara ett väldigt viktigt och omdebatterat område den här mandatperioden. Det är på tiden. Bostadsbristen är akut på många håll, och utan en politik för bostadsbyggande kommer det att bli än värre framöver. Unga människor som står och småhoppar av iver att få komma igång med sina livsprojekt hindras mitt i steget. Processen att utbilda sig, arbeta, växa och utvecklas, att skapa företag, konstverk eller vad det nu är folk vill göra försvåras när folk inte har någonstans att ta vägen."

Varför sa du inget åt det hållet igår, Gustav Fridolin?

Fredrik Reinfeldt sa bara halva meningar. Tänk så mycket bättre det hade blivit om han sagt.

”Fler har kommit närmare arbetsmarknaden. Fler vill nu arbeta” OCH DÅ BEHÖVER VI BYGGA BOSTÄDER I EN MYCKET STÖRRE OMFATTNING ÄN VAD SOM HITTILLS VARIT FALLET.

”Ett sådant samhälle skapar möjlighet för människor att röra sig från sämre förhållanden till bättre. Vägen dit går via arbete” OCH BOSTAD – ”eget arbete” OCH EGEN BOSTAD. ”Arbete lönar sig. Arbetslinjen” OCH EN OFFENSIV BOSTADSPOLITIK ”är det bästa sättet att säkerställa en långsiktig sammanhållning. Vi ska se till att folk får jobb” OCH BOSTAD.

Varför sa du inget åt det hållet, Fredrik Reinfeldt?

4 kommentarer:

  1. Ta bort bruksvärdet så minskar köerna.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Finland o Norge har marknadshyror - därför kan man få tag på en lägenhet bakom slottet i Oslo på fem minuter.

    SvaraRadera
  3. Jonas, jag gillar din stil. Man måste vara ihärdig för att råda bot på bostadsbristen. Jag tycker verkligen synd om alla unga som inte har någonstans att ta vägen. Om inte hyresregleringen hade funnits så hade inte alla unga stockholmare varit tvungna att belåna sig upp över öronen eller köpa ett svart hyreskontrakt så som de gjorde i forna Sovjetunionen när varor pris reglerades.

    Snälla Barbro, hjälp framtidens unga stockholmare!!

    SvaraRadera
  4. Anders, jag var i Norge nyligen. Jag tror inte att det är många som känner igen sig i din beskrivning. Det är bara att fråga alla de svenska ungdomar som jobbar i Norge. Läs min blogg om Norge http://barbroengman.blogspot.com/2011/11/ar-det-verkligen-i-norge-de-varit.html

    SvaraRadera