02 februari 2012

Fastighetsägarna är alltså en helt igenom kraftlös organisation som inte förmått företräda sina medlemmar och skapa goda politiska kontakter

Vi vill rädda hyresrätten – till glädje för alla stockholmare och de som vill bli stockholmare utropar Christer Jansson, vd Fastighetsägarna i Stockholm, efter att de strandat hyresförhandlingarna med oss.

Hyresrättens enda räddning är allt högre hyror. Tanken är att ju högre hyra Elsa Gustafsson i Vasastan får vid varje hyresförhandling ju mer kommer Elsa att kunna glädja sig åt att ha bidragit till att rädda hyresrätten i Stockholm.

Men Elsa har förmodligen fullt upp med att rädda sig själv.

Någon räddningsplan för Elsa har de säkerligen inte tagit fram. Elsa bör väl packa väskan och flytta till något annat område med bostadsbrist.

För det är ju varken hyresrätten eller Elsa Fastighetsägarna vill rädda. De vill rädda sig själva och öka på sina vinster. Det är inget konstigt med det. Det är deras uppgift.

Vår uppgift är att företräda hyresgästerna. Jag hoppas att Fastighetsägarna inte tycker att det är konstigt. För det är det den svenska modellen går ut på.

Det är uppdraget att förhandla vi fått av riksdagen. Vår uppgift är inte att ta ansvar för fastighetsägarnas intressen. De intressena får de företräda själva.

”Hyresgästföreningen har därför haft makten att fastställa nästan alla hyror för enskilda lägenheter i Stockholmsregionen. Och man har via goda politiska kontakter haft ett avgörande inflytande över regelverket i övrigt.”, skriver Christer Jansson.

Fastighetsägarna är alltså en helt igenom kraftlös organisation som inte förmått företräda sina medlemmar och skapa goda politiska kontakter. Åtminstone om man ska tro på vad de skriver.

5 kommentarer:

  1. Hyresrätten har blivit dyresrätten.

    Den är inte längre prisvärd och i takt med Hyresgästföreningens ständiga förhandlingsförluster blir det bara dyrare.

    Ombildning är grejen! Ett perfekt sätt att sänka boendekostnaderna.

    Nu hejar vi på Fastighetsägaren i hyresförhandlingarna. Högre hyror ökar betalningsviljan för våra ombildade lägenheter. Tjoho!

    SvaraRadera
  2. Hyrorna ska inte sättas efter vad Elsa Gustavsson vill betala utan vad "hyresgäster i allmänhet" vill betala. Det vore lämpligt att snarast höja hyrorna rejält i innerstaden. En sån som Elsa ska inte få sänka hela hyresmarknaden!

    SvaraRadera
  3. Du har helt fel. Hyrorna ska inte alls sättas utifrån vad hyresgäster i allmänhet vill betala. Vad de vill betala har inget med bruksvärdesystemet att göra. Hyrorna ska sättas utifrån hur hyresgäster i allmänhet värderar de faktorer som bruksvärdesystemet bygger på.
    Hyrorna ska så klart inte sättas efter vad Elsa kan betala heller. Vad menar du med "en sån som Elsa"?
    Hon bor där och därför är det väl intressant att fundera över vad Fastighetsägarnas hyresspolitik skulle få för konsekvenser för de som redan bor.
    På vilket sätt sänker Elsa hyresmarknaden?

    SvaraRadera
  4. Anonym: "En sån som Elsa ska inte få sänka hela hyresmarknaden!"

    Nu är det ju kanske helt andra faktorer än "sånna som Elsa" som sänker, alternativt sätter fart på hyres-/bostadsmarknaden.

    I onsdagens Metro den 1 januari kunde man t.ex. läsa om kommunstyrelseordföranden i Nacka (M) som villkorade framtida storsatsningar på HR/BR med krav på utbyggd spårväg/tunnelbana. Snabbt som ögat skyndade sig även kommunstyrelsereordföranden från Järfälla (M), Sollentuna (M), Botkyrka (S), Solna (M), Täby (M) och Huddinge (M) med liknande önskelistor; bostäder i utbyte mot utbyggd spårväg/T-bana.

    Googla "Kommunens ultimatum: T-bana mot bostäder" (Metro)

    Slutsats: När starkare krafter som kommunal prestige och expansionslust kan kopplas/villkoras till utbyggd infrastruktur - ja, då finns det plötsligt möjlighet och intresse att bygga bostäder för glatta livet. Inte ett ord om marknadshyror på det redan existerande äldre hyresbeståndet som ultimativt krav där inte.

    Allt medan den lille private fastighetssägaren med någon enstaka mindre hyresfastighet som sidoverksamhet, alternativt den överbelånade BR-/villaägaren som vill hyra ut i andra hand, kanske kan intala sig sitta "med trumf på hand" i bostadskrisens Stockholm. Typ fria hyror - annars inga bostäder. Trots att dessa "småhandlare" sällan har vare sig intresse eller kapacitet att bygga några nya flerfamiljsfastigheter för egen del - marknadshyror eller inte.

    SvaraRadera
  5. Anonym 1: "Hyresrätten har blivit dyresrätten."
    Anonym 2: "Hyrorna ska inte sättas efter vad Elsa Gustavsson vill betala utan vad "hyresgäster i allmänhet" vill betala."

    Anonym nr.1 menar att bruksvärdeshyrorna har stuckit iväg för högt - ett skäl för att ombilda. Anonym nr.2 menar att "hyresgäster i allmänhet" tvärtom är villiga att betala långt mera än den låga bruksvärdeshyran. Motstridiga besked. Eller var "hyresgäster i allmänhet" en felskrivning?

    För inte vill väl redan etablerade förstahandsboende hyresgäster frivilligt avsäga sig köpkraft i butik och på semesterresa till förmån för mera vinst åt hyresvärden? Anonym nr.1:s aversion mot högre hyra (åtminstonde före ombildningen) tyder ju på att så inte skulle vara fallet.

    Anonym nr.2 menade kanske den till antalet blygsamma kategori höginkomstagare som bara önskar ha möjligheten att marknadshyra in sig en en snabbkö till innerstaden? Kanske ett tillfälligt hyresboende mellan två bostadsköp? För hur många kramare av ägarkonseptet vill betala en högre marknadshyra hyra på sikt - när man hellre kan äga?

    Kanske åsyftas den bostadslösa lilla delkategori som med god marginal har råd att punga ut 8000-15000+ i månaden för den lilla andrahandslägenheten? Och visst; på en direkt fråga kan de nog hellre tänka sig att betala dessa belopp månadsvis för ett förstahandskontrakt istället? Men betyder detta att de VILL och ÖNSKAR det, även efter att kontraktet är påskrivet den egna bostadslösheten är ett minne blott? Hur många är de för övrigt? De flesta med dessa inkomster köper väl sig ut bostadslösheten via en bostadsrätt eller villa?

    Ja, inte vet jag - men nog känns det som de omedvetna bakomliggande motiven rör sig väldigt, väldigt långt ifrån den stora massan inneboende eller andrahandsboende, och deras livsituation, med osäker låg/medelbetald anställning, och deres bevisliga intresse och behov av ett anständigt förstahandkontrakt på seriösa villkor.

    SvaraRadera