29 september 2012

Debattutspel i Dagens industri och Fastighetsägarna i Stockholm slår till



Fastighetsägarna profilerar sig i Almedalen
Fastighetsägarna i Stockholm har precis nu när hyresförhandlingarna ska dra igång kastat in ett nytt kort.

De kommer inte längre att förmedla den hyressättningsavgift hyresgästerna betalar till hyresgästföreningen.

Efter att ha strypt överföringen av medel från hyresgästerna till oss hoppas de att förhandlingarna ska löpa på smidigt och bra.

Åtminstone verkar det vara kontentan av det de skriver i sitt pressmeddelande.
Deras uppdragsgivare betalar de för att förhandla och ingen kan strypa den penningtillförseln. Men jag antar att de fastighetsägare som uppdragit till Fastighetsägarna att förhandla hoppas att de också ska ro en och annan förhandling i hamn.

Om man då meddelar sin motpart att vi vet att ni har rätt att ta ut en avgift för det har Carl Bildt och riksdagen bestämt men vi kan hålla inne den om vi vill.

Och just nu vill vi det för då får ni inga pengar att betala era förhandlare med, ni kan inte skicka förhandlingsinformation och allt annat ni måste göra för att kunna sköta förhandlingarna. Bra spelöppning.

Hyresgästföreningen i Stockholms pressmeddelande hittar du här.

Jag antar att Fastighetsägarna inte tänker konfiskera de 12 kr i månaden hyresgästerna betalar utan antingen sänka hyran med 12 kr/månaden eller betala tillbaka 144 kr när året är slut.

Idag har vi en debattartikel i Dagens industri, inte om hur vi ska strypa förhandlingsmöjligheterna för fastighetsägarna, utan vad vi tycker ska prägla årets hyresförhandlingar. Stopp och belägg är det som gäller nästa år. Här nedan kan du läsa hela den artikel vi skickade till Dagens industri.

Förhandlingsdebatt – ”Stopp och belägg”

Nu ska hyran för tre miljoner hyresgäster förhandlas. Stora belopp ligger på förhandlingsbordet. Hyresgästerna betalar 100 miljarder kronor i hyra varje år. För varje procent hyreshöjning urholkas hyresgästernas konsumtionsutrymme med en miljard.

Bostadsföretagen måste givetvis kunna kräva hyresnivåer som gör att de har en stabil och långsiktigt ekonomisk utveckling, så att de kan hålla sina hus i gott skick. Och det har de, det garanterar hyresförhandlingarna. Hyresmarknaden lockar många privata investerare genom den långsiktigt säkra avkastningen.

Fastighetsägarna har det generellt sett gott ställt. Det visar en rad rapporter. Hyresgästföreningen har gjort en ny genomgång av 20 stora kommunala bostadsbolags och tio stora privata bostadsföretags bokslut i tillväxtregioner. Den visar att det genomsnittliga driftnettot för kommunala bostadsbolag är 312 kronor per kvm. De privata bostadsföretagens driftnetto ligger nära dubbelt så högt: 558 kronor per kvm.

Även tidigare undersökningar visar att de privata fastighetsägarnas vinster är betydligt större än de allmännyttiga bostadsbolagens. En undersökning från Hyresgästföreningen i Göteborg förra året visade att de privata bostadsföretagen tjänade tre gånger så mycket som de allmännyttiga. De privata fastighetsägarna i Skåne har en direktavkastning på i genomsnitt 7,6 procent, enligt en undersökning från analysföretaget Stella Borealis. IPD Svenskt bostadsindex visade på en totalavkastning för hyresbostäder på 7,7 procent under 2011. Räntor som bankunder bara kan drömma om.

Värdeökningen på hyresfastigheter har dessutom varit ovanligt hög de senaste åren. Det har alltså inte gått någon nöd på fastighetsägarna.

I förra veckan sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procent. Den är nu återigen nere på den historiskt sett mycket låga nivån 1,25 procent. Det är glädjande nyheter för Sveriges fastighetsägare. Deras lån är visserligen bundna i varierande längd, men sammantaget är låga räntor naturligtvis ekonomiskt gynnsamt för fastighetsägare. Nu måste det även märkas i hyresgästernas plånböcker.

Förra året krävde fastighetsägarna hyreshöjningar på i genomsnitt fyra procent. Vi landade på 2,47 procent, trots att flera orealistiska krav från fastighetsägare på alltifrån sex procent till 20 procent damp ner i våra brevlådor. Men KPI i år ligger på omkring 1,4 procent. Det finns alltså ytterligare utrymme för fastighetsägarna att använda pengar till underhåll. Rapporter från Boverket visar att 45 procent av bostadsbeståndet behöver renoveras. Bara i allmännyttan väntar 300 000 bostäder på omfattande ombyggnader.

Fastighetsägarnas ekonomi är god, räntan är låg och inflationen väntas ligga på omkring en procent nästa år. I ett sådant läge uppmanar vi fastighetsägarna att belägga sina behov innan de kommer med nya krav på hyreshöjningar. Och att beskriva vad hyresgästerna har fått för förra årets hyreshöjning. Innan dess säger vi stopp och belägg. Nu är det upp till bevis för fastighetsägarna.

Barbro Engman
Förbundsordförande Hyresgästföreningen

26 september 2012

Och titta titta här och titta titta här så får ni se




I Gränby har Hyresgästföreningen efter många sorger och bedrövelser kommit överens med Rikshem om hyrorna efter ombyggnad.

Det tog ett år.

Vid sidan om förhandlingsbordet har hyresgästerna i Gränby protesterat, demonstrerat, uppvaktat, skrivit insändare, facebookat, twittrat, satt upp plakat i fönstren och en hel massa annat för att nå sitt mål: att kunna bo kvar.

Jag är fortfarande förundrad över Stefan Attefalls selektiva upprördhet. När villaägarna riskerade att få dra från hus och hem ryckte KD ut med pukor och trumpeter. När hyresgäster runt om i landet riskerar samma sak hörs inte det minsta pip ur något enda musikinstrument.

Ändå har Attefall lovat att "titta" på frågan. Han borde ha tittat klart nu.

I Pennygången i Göteborg vill hyresgästerna också bo kvar. 80 procent säger att det förmodligen inte kommer att bli möjligt om Stena Fastigheter får som de vill.
Kolla här Attefall, ett nytt grepp. Väl värt att titta på.



I Botkyrka har 16-åriga Nura Ribac dragit igång en namninsamling mot kommunens planer att sälja ut hennes hem.

Idag ska jag ha ett seminarium på en konferens som anordnas av Sveriges Socialchefer. Då ska jag ta med mig ett gäng Hem&Hyra för att visa hur hårda krav hyresvärdarna har för att få ett förstahandskontrakt.

Fast det vet de redan. Det är de som får ta hand om konsekvenserna av hårda krav, dyra nyproduktionshyror, höga ombyggnadshyror och bristande bostadsbyggande.

Det borde intressera Attefall. I Sverige ska vi inte ha något system med 'social housing' ändå är det det vi är på väg mot.

22 september 2012

Tur att vi har politiker och inte bara ekonomer och fastighetsägare

En hyresrätt som kostar exempelvis vårdläraren Lillemor Persson 8 231 att  hyra bör Lillemor betala 16 271 för.
För först när man dubblerat Lillemors hyra så får vi en "väl fungerande hyresmarknad". Detta hävdade Assar Lindbäck i Rapport i fredags.

Det hävdade också Reinhold Lennebo, VD Fastighetsägarna, på Buisness Arena i torsdags.
Det är genom att förändra Lillemors hyra som hyresmarknaden ska fås att bli välfungerande, sa han. Han blandade förstås inte in Lillemor i resonemanget utan höll sig på ett mera teoretiskt plan.

Men han menade att höjningen av Lillemors och alla andras, enligt Lennebo allt för låga hyror, är själva mening med hyressättningen.

Fastighetsägarna skrev i sitt pressmeddelande apropå regeringens budget att varje år som regeringen inte gör en översyn av hyressättningen är ett förlorat år.

Själva förloraren är antar jag fastighetsägarna. För en hyresgäst som får fördubblad hyra är väl knappast någon vinnare, kan man tycka. Men där har jag fel. Enligt Assar Lindbäck och förmodar jag Reinhold Lennebo är de stora vinnarna på fördubblad hyra ungdomar utan bostad. Det var i alla fall vad Ekonomiprofessorn Lindbäck sa i Rapport.

Stefan Attefall sa att de skulle få stora sociala konsekvenser om man införde marknadshyror. Bra, för det är klart att de skulle få.

Det vet ju också Reinhold Lennebo och Assar Lindbäck så man ska inte göra processen kort med de nuvarande hyresgästerna. Den ekonomiska sorteringen  av människor ska få ta sin tid innan den når sin fullbordan.

Vad är det då som kännetecknar en väl fungerande hyresmarknad? Några större krav har man inte.  Den som vill ha en hyresrätt snabbt ska kunna få en sådan. Den logiska konsekvensen av detta blir att de som bor i lägenheterna nu måste flytta.    
Det effektivaste sättet att få bort dessa hindrande hyresgäster är att höja hyran så att de drar.

Enligt den förhärskande teorin bland ekonomer och en del fastighetsägare kommer Lillemors flytt och den högre hyra som fam Eriksson får betala när de flyttar in i  Lillemors fd lägenhet att få fart på  bostadsbyggandet, hyrorna kommer då att sänkas och ungdomar med låga inkomster kommer att få någonstans att bo.

Inte vet jag men det kanske går att få ihop den ekvationen på något grupparbete på Handelshögskolan.

I den svenska debatten är det alltid bättre någon annanstans. Titta på Finland vad de bygger. Ja med statliga subventioner vill säga men det säger  man inte.Regeringen vill ha det finländska byggandet men Gud förbjude att det blir några subventioner till byggandet.

Sådant är förbehållet krogbranschen, villaägarna och andra branscher som bör stimuleras.

I Finland infördes marknadshyror och mängder av lägenheter blev tomma. Hurra hurra utropar Maria Rankka på Handelskammaren. Men någon större lust att prata om vart de som tvingades flytta tog vägen finns inte. Det är ingen faktor som finns med i Handelshögskolans teorimodeller.

Tyskland har seglat upp som en bubblare och är nu ett populärt land att hänvisa till. Relativt låga hyror, en snabb planprocess och en stor hyressektor har de. Det har inte vi. Den hyressektor som ska vara väl fungerande här blir bara mindre. Här satsar vi på att öka hushållens låneskulder och ombildar de få hyresrätter som finns till bostadsätter.

Som politisk förebild kommer nog Berlin att falla från en topposition till ett bottenläge när det står klart för alla att de vill stoppa den pågående sorteringsprocessen genom att införa tak för hyrorna. Sådant oskick blir nåt för EU att bita i det. Jag hoppas ff att Sverige kan hålla fanan högt och har kvar ambitionen att människor ska kunna bo i bostäder med rimliga hyror utan att vi tvingas införa ett system med social housing.

Men läs framförallt vad generelsekreteraren i IUT, den internationella hyresgästorganisationen, Magnus Hammar skriver i Hem & Hyra
Hans avslutande fråga väntar på ett svar.

"Visa mig på ett enda land eller stad i världen där fria marknadshyror skulle ha bidragit till en väl fungerande bostadsmarknad, där bostäder byggts för alla, inkl. medel- och låginkomsthushåll. I vart fall är det inte Norge, och Oslo!"

20 september 2012

Get to know the Swedish property market


Waterfront

Idag ska jag delta i en debatt på Buisness Arena på Stockholm Waterfront. Nästa vecka ska jag delta på ett seminarium som arrangeras av Sveriges Socialchefer.

Det är på de arenorna bostadspolitiken huserar.

Socialtjänsten sliter med bostadsbristens alla konsekvenser. Buisnessmännen funderar på hur höga avkastningskraven kan bli. Bland buissnessmännen återfinns tyvärr en hel del allmännyttor.

I Socialtjänstens väntrum sitter de som åkt ur andrahanskarusellen, de som inte ens kommer in i och får fara runt mellan olika tillfällighetsboende, de som inte kan ta sig över trösklarna för att få ett förstahandskontrakt och de som blir bortrenoverade.

Det är den sorgliga baksidan av bostadsbrist, höga nyproduktionshyror, höga krav för att få en bostad och hyreshöjningar på uppåt 50 procent när husen måste byta stammar.

Fastighetsägarna sitter inte och grubblar på hur segmentet ICA-kassörskor ska få någonstans att bo. De spanar på helt andra segment.

Fast inte ens segmentet ICA-direktörer har någon chans på hyresmarknaden. Även om de drömmer om friheten i en hyresrätt så tvingas de köpa en bostad och spä på den låneskuld som nu inte bara oroar Bostadskreditnämnden utan också Stefan Ingves.

Politiken håller sig avvaktande. Skulle det vara någon triangulering på gång så måste väl Reinfeldt komma med ett bidrag, förlåt, avdrag för att få igång byggandet.

I budgetproppen som Anders Borg lägger idag så finns ett bostadspaket, som någon uttryckte det. Paketet består i huvudsak av Attefalls förslag till andrahandsuthyrning och de förslag partiledarna presenterade tidigare i vår.

Där finns exempelvis ett förslag om att sänka avgiften på en avgift som ingen betalar

Så här skriver Socialdepartementet:

För att öka incitamenten för att bygga och förvalta bostadsfastigheter föreslår regeringen bland annat att

- fastighetsavgiften för flerfamiljshus sänks från 0,4 procent till 0,3 procent

- undantaget för fastighetsavgift för nyproduktion förlängs från 5 till 15 år

Kul vinkel. Som incitament betraktat får det väl anses tillhöra den mera svaga varianten.

17 september 2012

Poänglös Attefall



Mats Odell och Stefan Attefall Kristdemokraternas två bostadsministrar  

(KD) har innehaft bostadsministerposten i sex år.


De var snabba som blixten i början. Innan man hann blinka hade de avskaffat investeringsstödet och räntebidragen till hyresrätter.

ROT-avdrag till alla utom hyresgästerna gick också tämligen snabbt.

Men bostadsköerna växer och växer, byggandet har stannat på mycket låga nivåer och skatteorättvisorna ökar.

Stefan Attefall vill nämligen inte ”jaga kortsiktiga poänger”, säger han i Rapport. Så någon poängseger är inte i sikte snarare kan det väl bli en fråga om walkover. Igår var det exakt halvvägs till nästa val.

Hade Attefall varit det minsta poängintresserad hade han annars kunnat hösta in mängder av sådana för politiker viktiga poäng från de 248 000 ungdomarna som saknar bostad och från de hundratusentals bostadssökande runt om i landet.

Poäng hade det säkert blivit från Svenska näringsliv också nu när bostadsbristen hotar tillväxten.

De åtgärder Mats Odell och Stefan Attefall vidtagit har ju inte precis varit några framgångar, visade de i Rapport.

Hyresgarantierna skulle ges till 20 000, det blev 700.

Det skulle byggas 3 000- 5 000 ägarlägenheter, det blev 200.

Andrahandsuthyrning ska ge 40 000 nya bostadstillfällen, sa de i Rapport.Fast om jag inte missminner mig så halverade regeringen resultatet av den telefonundersökning som Handelskammaren gjorde 9-22 december 2010 och som regeringen baserar sitt förslag på.

Eftersom ingen människa vet hur många som bor i andrahand idag så kommer Rapport aldrig någonsin att kunna redovisa hur det gick, om nu regeringen får igenom förslaget i riksdagen om tillfällighetsboende i andrahand.

Ett förhandstips om hur det kommer att gå för de bostadssökande om Attefall får som han vill får man om man läser går Nerikes Allehanda i söndags med rubriken: "Bostadslösa studenter- örebroares guldgruva".

”De är många, unga, oerfarna och ofta desperata efter någonstans att bo. Det är fortfarande svårt för nya studenter att få egen lägenhet i Örebro – ett faktum som flera vanliga örebroare inte drar sig för att tjäna en hacka på.

Vad sägs om en villakällare för 5 200 kronor i månaden, ett centralt rum på 12 kvadratmeter för 4 700 kronor eller kanske ett tillhåll på 8,5 kvadratmeter i ett radhus strax utanför Örebro för 1 000 kronor i veckan”, skriver tidningen.

Kan vara bra läsning för de partier i Civilutskottet som Attefall ska försöka kompromissa med.

16 september 2012

Fastighetsägarna svarar på mina blogginlägg i Byggindustrin

"DET FINNS UPPENBARLIGEN ingen gräns för Engmans vilja att avsiktligt missförstå; samtliga artiklar har jag undertecknat med "vd, Fastighetsägarna Stockholm" - och ändå fortsätter hon att fråga "i vems namn talar Christer Jansson?"

Ja, i vems namn tror den normalbegåvade läsaren? Kalle Anka, Sabo eller Fastighetsägarna Stockholm?" undrar Christer Jansson i Byggindustrin. (Det går tyvärr inte att länka)

Varför han svarar på mina blogginlägg i Byggindustrin vet jag inte. Byggindustrin läsare kanske inte är intresserade av vad det är han svarar på?

I likhet med de i Christer Janssons ögon normalbegåvade läsarna så har jag inte för en sekund trott att han är språkrör för vare sig Kalle Anka eller SABO.

Jansson klargör nu att han är språkrör för 80 procent av hyresmarknaden i Stockholm.

Då vet vi det alldeles säkert. Alla som är medlemmar i Fastighetsägarna Stockholm vill att regeringen tar ansvar för:

* att avveckla Hyresgästföreningens i det närmaste absoluta makt över hyresmarknaden.

Detta var en del av den åtgärdslista som språkröret Jansson lanserade på DN sthlmsdebatt.

Stockholm stad som ägare av de tre kommunala bolagen, som numera är medlemmar i den privat fastighetsägarorganisation som Janson är språkrör för, kräver alltså att Fredrik Reinfeldt och hans ministrar ska ingripa för att avveckla hyresgästernas makt.

Vad vill Sten Nordin och styrelserna i Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder i så fall att att Jansson ska kräva av Fredrik Reinfeldt?

Riksdagen har ju på förslag från alliansen precis fattat beslut om de lagar som ligger till grund för hyresförhandlingarna. Så det är onekligen en nyhet att Fastighetsägarna i Stockholm nu kräver lagändringar.

Omfattar dessa krav på ett regeringsingripande bara Stockholm eller står också Fastighetsägarna Sverige bakom dessa krav?

Kanske ett svar jag kan få av Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna, på torsdag när vi ska debattera på Buisness Arena.

Vill i så fall det socialdemokratiskt styrda kommunala bolaget i Örebro, som också är medlemmar i Fastighetsägarna att Reinfeldt ska ingripa mot Hyresgästföreningen?

Jansson talar ju inte för Kalle Anka eller SABO utan för alla medlemmar alternativt bara fastighetsägarna i Stockholm.

Vilken ny lag ska stiftas eller vilken lag ska ändras så att hyresgästernas makt avvecklas, förlåt minskas? Jansson har underhand meddelat att avveckla betyder minska.

Inte kan det väl vara svårt för en normalbegåvad person att svara på det?

Jansson menar att jag tror mig veta vad fastighetsägarna tycker och jag tror givetvis i likhet med Jansson att många fastighetsägare vill sätta högre hyror än de vi förhandlar fram.

Det finns säkert någon grupp kvar som kan betala ännu högre hyror.

Men redan idag har de allra flesta människor inte en chans att efterfråga en nyproducerad lägenhet. De kostar skjortan. Hur mycket mer än 14-15-16 000 kronor i månaden ska en hyresrätt kosta för att Jansson och de han företräder ska vara nöjda?

Är det verkligen för låga hyror i nyproduktionen som är problemet?

Jag vågar hävda att de allra flesta både politiker och byggare vet att de avgörande bekymren är markkostnaderna, exploateringsavtalen, skatterna, byggmaterialpriserna, planprocesserna och en och annan byggregel.

12 september 2012

Heja Åsa Romson











”Vi kommer att rösta ned regeringens förslag på förändrade regler för andrahandsuthyrning”, skriver Åsa Romson på SvD.

”Miljöpartiet vill se förslag som leder till fler nya bostäder, inte förslag som leder till att bostäder riskerar att försvinna från den ordinarie bostadsmarknaden genom att de istället används till ständig och dyr andrahandsuthyrning.

Förslag som leder till kraftigt ökad andrahandshyra och minskat självbestämmandet för bostadsrättsföreningar kan Miljöpartiet därför inte ställa upp på.”

Klarare än så kan det väl knappast bli. Ett klart och entydigt politiskt ställningstagande.

Heja Åsa Romson.

Åsa Romson beskriver exakt och precist vad de som berörs anser. Fastighetsägarna undantaget.

En enkät som HSB:s tidning Hemma gjort ser det ut som om Stefan Attefall inte får igenom sitt förslag.

Om det inte vore för Socialdemokraterna förstås.

”Socialdemokraterna tycks nu beredda att diskutera förslag med regeringen - om man får ett bättre faktaunderlag om vilka effekter förslagen skulle få.”

Om det är underlag (S) behöver så lyssna på hyresgästerna, andrahandsboende, bostadsrättsföreningarna, studenterna med flera där finns mängder av kunskap och erfarenhet.

Sedan kan man ju räkna ut ett och annat själv också.

11 september 2012

Jag var med och avskaffade hyresregleringen


Hyresreglering, hur låter det egentligen? Skorrar det ändå inte lite i öronen? Skaver det inte i själen på många? Leder det inte tanken till ryska brödköer? Jo men visst.

Och det är precis det som är meningen.

Det är därför de som är övertygade om marknadens välsignelsebringande krafter så gärna vill använda begreppet hyresreglering. Det ska få oss att känna en doft av en förgången tid. Men någon hyresregleringen har vi inte i Sverige.

Jag vet, för jag var med och avskaffade den. Jag var riksdagsledamot när riksdagen antog lagen om avveckling av hyresregleringen.

Jag har: "förordat att hyresregleringslagen inte förlängs efter utgången av september 1975. Som har anförts där behövs emellertid en särskild övergångsreglering för att överbrygga övergången från hyresregleringslagens hyressättningssystem till hyreslagens bruksvärdessystem. " skrev dåvarande justitieministern Lennart Geijer.

Nu kommer ju inte detta enkla faktum att spela någon som helst roll Fastighetsägarna eller andra förespråkare för marknadshyror eller andra begrepp som är omskrivningar av att marknaden måste få slå igenom på hyran.

De säger att det bara är jolligt (dalmål för fjantigt) att hålla på och haka upp sig på vilka ord de använder. Men det är inte oviktigt.

Bruksvärdessystemet är ett modernt och kundvänligt sätt att sätta hyror. Hyresgästerna ska betala för den standard och kvalitet de får och vi ska förhandla om saken. Inga fyrkantiga indexregleringar eller regeringsbeslut styr hyran som i andra länder som har hyresreglering.

Fast det är klart att det är lite knepigt att sitta vid förhandlingsbordet och ha en motpart som drömmer sig därifrån.

08 september 2012

Christer Jansson vs fastighetsägarna

SvD:s ledarsida hävdar att Hyresgästföreningen är Sveriges mäktigaste organisation. Visserligen menar ledarskribenten att ingen tycker som vi och att vi har fått vår makt genom att jobba emot hyresgästernas intressen.

Lite mystiskt resonemang som väl inte riktigt går ihop.

Ledarskribenten  bygger sitt resonemamg på uppgifter från en anonym fastighetsägare som ringt till tidningen.
Ännu en insiktsfull ledare i SvD skriver fastighetsägarnas vd, Reinhold Lennebo, på twitter.
Eftersom ett telefonsamal från en anonym fastighetsägare utgör en stabil grund för slutsatser och insikter så vore det kul att höra vilka slutsatser Reinhold Lennebo, Christer Jansson och SvD drar av den här rapporten från Fastighetsägarnas eget seminarium.

Läs också min lilla debatt med Christer Jansson på kommentarssidan av förra bloggen.




05 september 2012

Fastighetsägarna kräver att regeringen avvecklar Hyresgästföreningens makt

I vems namn talar Fastighetsägarna i Stockholms vd Christer Jansson, undrade jag häromdagen.


Något svar på den frågan har inte inkommit.

Istället för att svara skriver Christer Jansson på fastighetsägarbloggen att jag borde ha varit nyfiken på vad han skrev och visat en vilja att se nya perspektiv. Av rubriken att döma verkar även Christer Jansson fundera på vem han talar för.

Jo men absolut att man ska vara nyfiken men det förutsätter väl att det finns några nya perspektiv som det går att vara nyfiken på?

Christer Jansson menar att jag missförstår det han skriver. Okej för att undvika missförstånd kan du väl förklara den exakta innebörden av denna mening i din DN-artikel?

Regeringen behöver ta ett ansvar för

* att avveckla Hyresgästföreningens i det närmaste absoluta makt över hyresmarknaden.

Christer Jansson kräver alltså att Fredrik Reinfeldt och hans ministrar ska ingripa för att avveckla hyresgästernas makt.

Vad ska Reinfeldt göra? Vilken ny lag ska stiftas eller vilken lag ska ändras så att hyresgästernas makt avvecklas? Vilken lag och vilka paragrafer är det du menar att Reinfeldt ska ändra så att hyresgästernas makt raderas ut? För den ska ju inte minska eller ändras den ska avvecklas.

Christer Jansson gillar att dela ut ansvar, till andra. Regeringen ska ta ansvar för att avveckla hyresgästernas makt och Hyresgästföreningen ska ta ansvar för Fastighetsägarnas krav på hyreshöjningar.

”Med makt borde följa ansvar. Men Hyresgästföreningens politik är en politik för dem som redan har, för bostadsmarknadens insiders” skriver Christer Jansson.

Med makt borde följa ansvar. Men Fastighetsägarnas politik är en politik för dem som har pengar, för bostadsmarkandens penningstarka.

Jag vet inte om denna mening väcker någon nyfikenhet hos Christer Jansson och om han tycker att det är intressant att se det hela ur ett nytt perspektiv.

En del av de som Christer Jansson betecknar som bostadsmarknadens insiders är väl de som nu bor i en hyresrätt. Förväntar sig Christer Jansson att vi ska ta ansvar för att de ska få ytterligare svårigheter att bo kvar?

Idag tvingas många människor packa ihop och flytta pga hyreshöjningskrav på 40-70 procent i samband med renoveringar.

De allra flesta har inte en chans att efterfråga en nyproducerad lägenhet. Hur mycket mer än 14-15-16 000  kronor i månaden ska en hyresrätt kosta?

Många kommer inte i fråga för ett förstahandskontrakt på grund av krav på fast jobb, inga betalningsanmärkningar och en lön på 3-4 gånger årshyran.

Christer Jansson och Fastighetsägarna kräver varenda år stora hyreshöjningar.

Vadå insiders? De flesta som står och trampar i de allt längre köerna är lika chanslösa och har likadana ekonomiska förutsättningar som de som jagas ut ur sina hem på grund av hyreshöjningar, höga ombyggnadshyror, höga trösklar och ingen av de har en chans att flytta till något nybyggt.

Det är de vi jobbar för. Alla outsiders som vill in och alla insiders som inte vill ut i kylan.

Allt högre hyror är inte svaret på deras böner.