18 februari 2013

Fastighetsägarna lämnar förhandlingsbordet, drar kunderna inför rätta eller överrumplar de med egenhändigt komponerade fakturor.


Reinhold Lennbo och jag i SVT Debatt om tvångsförvaltning
Oj, nu blev det en lång blogg igen. Ni får väl dela upp den i omgångar eller så kan ni hänga på.

När jag var på hyresgästmöte i Västerås i lördags frågade de vad som behövs för att kunna bo i en hyresrätt. Det gäller väl att var rik och frisk sa jag som i så många andra sammanhang. Man ska tillhöra de obekymrades skara som har lite politiskt flyt då klarar man sig nuförtiden.

På hyresgästmöten träffar man många som kämpar med sitt boende på olika sätt. De har knepigt att få det att gå ihop, barnen kan inte flytta hemifrån, fastighetsägarna vill ha högre och högre hyror mm

I fredags träffade jag Reinhold Lennebo, VD Fastighetsägarna, i Aktuellt studion för att diskutera tvångsförvaltning.

Han går inte på samma möten som jag.

Han verkar övertygad om att hyresgästerna sitter lugnt i båten. Människor tycker som vi sa han.

Nu är det ju lönsamt att äga och förvalta hyresbostäder. Det visas återigen genom den analys Hyresgästföreningen i Södra Skåne gjort för 6:e året i rad och som redovisas i Skånska Dagbladet.
7 300 i ren vinst på varje lägenhet är årets resultat.

Fast det är inget Fastighetsägarna gillar. De 7 300/ lägenhet gillar de förstås men inte att det kommer ut. Det förstör den bild av armod och elände de försöker etablera och det kastar grus i deras idoga arbete med att klaga på de alltför låga hyresnivåerna.

Inte heller gynnsamma ekonomiska förutsättningarna med låga räntor och låg inflation tycker Fastighetsägarna att man behöver fästa något avseende vid.

I år blir hyreshöjningarna lite lägre än förra året. ”Det har att göra med att inflationen är lägre i år än den var förra året", säger vår förhandlinsansvarige Erik Elmgren mycket riktigt till Nyhetsbyrån Direkt.

De privata fastighetsägarna får i genomsnitt 1,93 procent.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker vid Nordea, säger i samma artikel att hyrorna som står för 13 procent av KPI, är något av "ankaret för den inhemska inflationen" och de nedväxlade hyreshöjningarna stärker synen att det blir ett dämpat inflationstryck framöver.

Vi tar det igen hyrorna är ankaret i inflationen. De står för 13 % av inflationen. De nedväxlade hyreshöjningarna stärker synen på att det blir ett dämpat inflationstryck.

Bra va.

Men sådana resonemang biter inte på Fastighetsägarna. De lever ett eget liv. Någon del i samhällsekonomin tycker de sig inte ha.

Så i Varberg drar Fastighetsägarna ut på hyresjakt. 5 % ska de ha. Jag undrar vad chefsekonomen på Nordea hade sagt om inflationen om hyrorna hade höjts med 5%?

Den 14 februari strandade Fastighetsägarna förhandlingarna. Den 15 februari skickade de ut avier till 2 200 hyresgäster med hyreshöjningar de hittat på själva.

Förra året strandade de förhandlingarna i Kalmar och vände sig då till Hyresnämn-den i hopp om att få upp hyrorna.

Det gick inget vidare.

Så den här gången hoppar de över Hyresnämnden och skickar ut nya hyresavier direkt till hyresgästerna.

”Det här bedömer vi i dag som en lämpligare väg, säger Lars Stjernfelt på Fastig-hetsägarna”

Lämpligare väg?

För vem är det en lämpligare väg att först stranda förhandlingarna hoppa över Hy-resnämnden för att sedan utgå från att hyresgästerna kommer att betala en hyra som varken är prövad eller förhandlad?

Svar: Fastighetsägarna.

De ska ha 5 %. Om de inte kan få det genom att förhandla eller genom att dra sina kunder inför rätta så ska de ta hyresgästerna med överraskning.

Jag frågade Reinhold Lennebo hur han trodde att hyresgästerna reagerar på den här typen av överraskningsaktioner. Han trodde, om jag uppfattade honom rätt, inte att det var något problem med det.

Om jag missuppfattade dig Reinhold så får du gärna invända. För då kunde du ju tipsa dina företrädare i Varberg om att det en genomdålig idé att jobba på att skapa dåliga relationer med sina kunder. Vilka moderna företagsledare håller på med såd-ana här bondförsök?

För som hyresgäst är man inte skyldig att godkänna höjningen. Så det enda Fastighetsägarna lyckats med är att göra människor oroliga.

Reinhold, jag önskar att du hade varit med de gånger jag träffat oroliga hyresgäster som aldrig har missat en enda räkning och aldrig vill missa en enda räkning. De kommer kanske också att betala era avier. Då kan ni kanske eventuellt skratta lite och säga så bra då har du godkänt hyreshöjningen. Tji fick du.

– Vår uppmaning är att betala den gamla hyran. Då måste fastighetsägaren gå till hyresnämnden om man vill fullfölja hyreshöjningen, säger Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Göran Moberg.

Han är också överraskad och besviken.

Fastighetsägarna ville bli en fullvärdig förhandlingspart. Det var därför de anmälde Sverige till EU.

Nu har de blivit det. Då lämnar de förhandlingsbordet, drar kunderna inför rätta eller överrumplar de med egenhändigt komponerade fakturor.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar