Det är alldeles utmärkt att skatt på hyresrätter slopas.
Men kan man verkligen slopa samma skatt två gånger?
Fastighetsavgiften på nyproducerade hus är nämligen redan slopad de första 15 åren.
Så frågan är om en utebliven kostnadsökning med några hundralappar om 15 år gör att byggandet tar fart nu när bostadsbristen bara blir värre och värre.
Det är det väl ingen som tror.
Därav denna rubrik i DN idag:
Men fastighetsavgift betalar man också på det befintliga beståndet. Den avgiften är ca 1200 kr per lägenhet och år, ca 17 kr/kvm och år eller ca 1,8 % av snitthyran.
Om den försvinner 2015 så tar man i alla fall bort något som finns. Det är bra.
Men man måste också kolla vad som stod i de andra punkterna i gårdagens DN. Borg kommer med mera står det. Och en annan förklaring till det låga byggandet är byggjättarnas höga avkastningskrav.
Det tar sig.
Fast en som aldrig tar sig är Fastighetsägarna. De har ett recept som de använder i alla lägen - höjda hyror. Det är inget konstigt med det. De företräder ett tydligt fastighetsägarintresse. Så även denna dag i DN.
Men om man ska dra till med Assar Lindbeck som kämpat för marknadshyror i mer än 40 år så är han ändå beredd att stå för de konsekvenser marknadshyror innebär.
Han skriver bland annat att en tänkbar metod vore att " dra in en del av fastighetsägarnas kapitalvinster till staten genom en extra fastighetsskatt".
Men Fastighetsägarna vill kanske bara ha del 1 av Assar Lindbeck, marknadshyror. Medan del 2, höjd fastighetsskatt eller någon av de andra modeller Lindbeck lanserar för att minska förmögenhetsöverföringen till fastighetsägarna inte någonsin nämns av alla fan av marknadshyror.
Nu kommer Fastighetsägarna att säga att de inte alls vill ha marknadshyror. De vill bara fasa ut, avreglera, omreglera och modernisera hyressättningen.
De vet att det betyder att hyrorna ska höjas med stora belopp så de vill ta det lugnt säger de. Ingen ska tvingas packa ihop och flytta med en gång utan det ska ske en sakta omvandling av våra städer. Likt årsringar på ett träd ska vi zonindeles efter betalningsvilja. Längst ut bor de med låg betalningsvilja och längst in bor de med hög betalningsvilja.
Blir det bara så kommer byggandet att ta sig. Hus kommer att byggas inte bara i A-lägen där det byggs nu utan överallt kommer det att poppa upp hyreshus med rimliga hyror.
Blir det hyressänkningar på 1,8% då också Barbro eller ska vi förvänta oss att Hgf blir bortkollrade i hyresförhandlingarna och att skattesänkningen landar i fastighetsägarnas fickor?
SvaraRaderaSven-Göran
Hej Barbro!
SvaraRaderaPå tal om att "aldrig ta sig". Eftersom du redan fått svar tidigare är det lite oklart varför du undrar - om det inte är för att bara lufta en anklagelse som saknar stöd. Vi har varit tydliga med att eventuell förmögenhetsöverföring måste beaktas när man tittar på hur hyresregleringen kan reformeras. Därför står det också i direktivet till Bokriskommittén (som du läst):
"De sociala,fördelningsmässiga
och statsfinansiella konsekvenserna
av reformer ska belysas och beaktas"
Här ingår förstås den förmögenhetsöverföring Assar Lindbeck avser.
Martin
Martin, vi har redan en vinstdelningsmodell. Hyresförhandlingar.
SvaraRaderaMan behöver inte krångla med vare sig reversmdeller, höjd fastighetskatt eller andra sätt att mildra, för att citera PJ Anders Linder i SvD.det öronbedövande klirret i kassan det skulle innebära för fastighetsägarna.
Sven-Göran. Klart att alla kostnadsminskningar ska komma hyresgästerna till del. Det är ju därför regeringen avser att göra detta. Förra gången fastighetsskatten sänktes så kom det också hyresgästernas till del
SvaraRaderaDitt flitiga citerande av Anders får mig nästan att tro att du delar analysen bakom citatet, att en stor andel lägenheter i centrala Stockholm är underprissatta i dag och att dagens hyressättningssystem har betydande brister. Vill minnas att det fanns många användbara citat i den artikeln :)
SvaraRaderaMartin
Det finns en anonym person som frågar mig hela tiden om en specifik fråga som jag inte har en aning om, den har dessutom inget med det jag skriver om på bloggen. Det handlar om någon händelse i samband med en ombildning.Jag vet absolut ingenting om detta så det bästa vore om den anonyme skribenten kunde mejla mig så att jag kan skicka hans fråga till den region hos oss som berörs.
SvaraRadera