07 april 2014

Likt skräddare lever debattörerna på den svaga ytspänningen




Bostadsdebatten lever på ytan. Förslagen svischar förbi men de har ytterligt sällan, om ens någon gång, föregåtts av några djupgående analyser och det görs aldrig några konsekvensanalyser.

Debattörerna tar sig aldrig under vattenytan.  Likt skräddarna opererar de i stillastående sötvatten och vilar på den tunna ytspänningen.Skräddare återfinns lite här och var. De förekommer flitigt i olika kommissioner och på en del ledarsidor inte sällan är de nationalekonomer

Men också någon enstaka statsvetare visar sig, förvånansvärt nog, vilja leva på ytspänningen. Jenny Madestam skrev i Expressen i lördags att:

" I utredning  efter utredning pekas ett antal grundläggande problem med svensk bostadsmarknad ut" 
Jaså minsann. Vilka utredningar då?

Enligt Wikidpedia är utredning är ett projekt som syftar till att analysera en fråga och sammanställa information dvs fakta kring den.

Och det är väl precis det som saknas i de rapporter som produceras och som nu upphöjs till utredningar. De är sprängfyllda med teorier och påståenden men inga fakta och inga analyser hår att spåra.

Till och med statliga utredningar låter bli att utreda.Hyresbostadsutredningen till exempel. Där förs inga djuplodande resonemang överhuvudtaget. Men så har den inte heller remitterats utan blivit kvar i någon låda på regeringskansliet. 
Man kan ju inte bara påstå vad som helst i en utredning. Då är det inte någon utredning. Ändå räknas den i debatten.

Nybyggarkommissionen med Göran Persson i spetsen har inte heller gjort någon utredning. 
De ägnar några rader åt att beskriva vad de kommit fram till efter att först ha försökt bli överens med sig själva. 
Agneta Dreber är uppenbarligen en ideologisk anhängare av marknadshyror.
Det är inte Göran Persson som säger i tidningen Bofast att han tycker att ekonomer kan vara rationella men deras teorier  spricker när de krockar med verkligheten.
Olle Westberg tycker inte att man ska komma med förslag som inte har någon politisk framtid.

Men vad spelar sådant för roll. Det är mumma för skräddarna på de borgerliga ledarsidorna när de kan få fatt i någon socialdemokrat som uttalat sig i riktning mot mera marknad i hyressättningen. Aldrig någonsin har väl Göran Persson och Mårten Palme framstått i ett sådan förklarat skimmer. 

Mårten Palmes sk forskningsrapport ägnade också några rader, inte till att redovisa forskning, utan till att påstå att det vore bra om hyrorna i attraktiva områden höjdes mm

En intressant fråga är om Mårten Palme vet hur hyrorna i attraktiva områden ser ut. Om man anser att de borde höjas så är det ju inte så dumt att tala om på vilka nivåer de ligger idag, vilka höjningar det skulle vara fråga om för att det hela ska fungera optimalt samt fundera på vilka konsekvenser för individ och samhälle det skulle få att gå mot marknadshyror. Fast något sådant gör han inte.

De flesta vet inte ett dugg om hur hyresnivåerna ser ut.  Jag träffade chefsekonomen på Swedbank för ett tag sedan. Hon hade ingen aning, hon trodde att hyrorna var betydligt lägre i centrum än i förorterna. 

Det är de inte. Oavsett om det handlar om icke renoverade och icke stambytta fastigheter, nyproduktion eller stambytta och renoverade fastigheter så skiljer sig hyran mellan centrala lägen och ytterstad minst 30%. Vi vet för vi förhandlar hyrorna. 
Här om veckan deltog jag i en debatt där en av deltagarna tyckte att hyrorna i attraktiva områden skulle höjas. När jag frågade på vilka nivåer hyrorna låg så visste han så klart inte.

Skräddarna googlar nämligen på varandra. Det är därför samma mantran återkommer i alla dokument enligt den välkända  modellen att om du upprepar en lögn tillräckligt ofta blir det så småningom en sanning.

Jenny Madestam vet inte heller hur hyrorna ser ut, det är jag nästan hundra på, men hon är säker på att det det bor människor i billiga hyresbostäder i attraktiva områden som inte flyttar på sig.

Men de måste fås att röra på sig. Rörligheten måste öka, åtminstone i hyresrätten. De andra kan väl vad jag förstår bo kvar om de trivs.  Ut med de i hyresrätt och in med andra som kan betala.  

Man måste ha kontakter och pengar för att få en lägenhet, skriver hon.

Just precis. Att det ska bygga på kontakter tycker  både fastighetsägare och politiker. 
Vad vore det för socialistiskt påhitt att tvinga fastighetsägarna att lämna lägenheterna till bostadsförmedlingen? Då är det bättre att vi kan välja hyresgäster själva, tycker de uppenbarligen och då blir det så.
Det är inte hyrornas fel det är så fastighetsägarna vill ha det.

Om inte Madesten vet det så kostar de nybyggda lägenheterna sådär 10 000 för en etta och 18 000 för en trea. 
Eftersom Madestam är statsvetare så vet hon så klart att vi avskaffat hyresregleringen och hon vet säkert också att hyrorna i nybyggda hus sätts efter en egen lag om presumerade hyror.

Det lönar sig inte att äga hyresfastigheter pga av hyresregleringen skriver hon. Gör det inte?  Madesten borde kanske i syfte att skaffa sig kunskap besöka nästa IPD seminarium. Där jublar de över vilken fantastisk avkastning bostadsfastigheter ger.

En sak som skräddare har gemensamt är att de tycker att politiker är dumma i huvudet. Väkdigt dumma, de förstår varken sitt eget bästa eller medborgarnas.

De är rädda för Hyresgästföreningen och avstår därför från att göra det som skulle vara bäst för hyresgästerna. 

Det kan hända att vi har politiker som kollar lite under vattenytan och upptäcker att ingenstans i något enda land har marknadshyror löst några problem. Däremot skapar det nya problem.

I Tyskland har de bostadsbrist trots att de har marknadshyror. De har tvingats införa en lag för att stoppa hyreshöjningarna, reglerade marknadshyror. Kul kombination. 

Det kostar de tyska skattebetalarna 17 miljarder euro i stöd till de som inte har råd att betala hyran eller till andra åtgärder.
Och så ser det ut i andra länder också. De som vill ha marknadshyror måste också säga att de vill ha ett system med "social housing". Det är den logiska konsekvensen av marknadshyror. Det finns inte något enda land som är bevis för motsatsen.











15 kommentarer:

  1. Ja, det är något alldeles fantastiskt hur många debattörer som "kommit ut" som anhängare av marknadshyror. Bara så där, helt plötsligt !

    Det börjar kännas lite som en "frimurar-hälsning", dvs ett signal-ord som ska indikera att man aspirerar på att vara med i ett lite finare sällskap. En ägande elit, som "vet" hur samhället ska organiseras så att det blir bäst. Särskilt för dem själva...

    För det är ju det anonyma hyresgäst-packet som ska tvingas hit och dit av ständigt stigande boendekostnader. (Detta fenomen kallas "rörlighet", och anses vara nödvändigt.) Inte eliten. (För då skulle det kallas "tvång", och anses vara djupt orättfärdigt.)

    Många av dessa debattörer står på en oerhört bräcklig grund, kunskapsmässigt och moraliskt. Det är ett tidens tecken att de ges så stort utrymme. /L

    SvaraRadera
  2. Här har vi förresten en "skräddare" till: Anna Dahlberg, som i Expressen den 5/4 bl a påstår:

    "Boverket har kommit fram till att 90 procent av bostadsbristen i Stockholm kan härledas till hyresregleringen."

    samt

    "Ändå är denna socialistiska kvarleva fridlyst i folkhemmet. Inget parti vågar säga det uppenbara av rädsla för att dra på sig hyresgästernas vrede."

    Snälla Hyresgästföreningen: Visa nu äntligen lite vrede, kom in i matchen!
    Inlägg på bloggen räcker inte mot en kanonad som denna, hur välgrundade de än är.
    Ni måste synas MYCKET mer i den offentliga debatten !

    /L

    SvaraRadera
  3. L, jag kan bara hålla med dig. Jag vill inte gnälla, sådant får man inte hålla på med, men jag vill att du ska veta att det inte finns en enda tidning eller ett enda debattillfälle som inte vi har varit på. Vem som ska få komma in i matchen ex på de stora tidningarnas debattsidor avgör de alldeles själva. Till vår nackdel. En av våra stora tidningar ägnade under loppet av några dagar ledarsidan, nyhetssidan och debattsidan till att propagera för marknadshyra. Fick vi in någon debattartikel, nej. Vi hade inget nytt att komma med sa de.
    Bara ett i raden av många exempel. Jag har skrivit till ledarskribenter och fått svaret att de skriver ledare och de är inte intresserade av någon dialog.
    Vi jobbar på med att leverera fakta. Vi har tagit fram ett material om hur hyrorna fördelar sig i Stockholm, Göteborg, Malmö som vi mejlar runt. Vi skickar material om hyresnivåer mm i nyproduktionen, om hur lagarna är formulerade osv.
    80% av svenskarna är emot marknadshyror och alla politiska partier utom centerpartiet är emot.
    Men marknadsteoretikerna räknar väl med att i lugn och ro få lansera sina teorier utan mothugg.
    Det blev lite gnälligt ändå märker jag men intresset för debatt borde ta sig på debattsidorna.

    SvaraRadera
  4. BE: "En av våra stora tidningar ägnade under loppet av några dagar ledarsidan, nyhetssidan och debattsidan till att propagera för marknadshyra. Fick vi in någon debattartikel, nej. Vi hade inget nytt att komma med sa de."

    I ett nötskal. Den engagerade men frustrerade hyresgästen måste förstå att HGF like lite som intresseorganisationer generellt sett sällan opererar i ett opinionsmässigt vindstilla-tillstånd; sällan utan likaså intresseorganiserade motkrafter, och nästan aldrig på någon slags rättvise-neutral spelplan.

    För ögonblicket har det trygga kollektivt förhandlade hyresboendet opinionsvinden och motkrafterna emot sig. Det är bara att konstatera faktum. Och det kommer den förmodligen fortsatt att ha tills det att bolånekarusellen definitivt har brakat ihop. Vilket spekulationskaruseller garanterat alltid gör, för eller senare:

    www.inkomsten.se/bo_4.jpg

    SvaraRadera
  5. Gräsroten Jeanette8 april 2014 kl. 12:26

    Håller med farbror Frej, hyresgästen har verkligen opinionsvinden emot sig och det kommer att hålla i sig tills bolåneräntorna höjs, vilket dom helt riktigt kommer att göra. Jag var med på 1990-talet då det krisade ordentligt i Sverige och vet. Idag ser jag med fasa på hur unga människor skuldsätter sig upp över öronen för att ha någonstans att bo. Idag lånar hushållen 4 ggr mer än medianlönen. Mycket farlig väg svenska hushåll alltså är ute på. Den som är satt i skuld är inte fri, har det sagts. Det tål att upprepas. Korthuset som byggts upp av allt mer ökande skuldsättning för att kunna bo, kommer att rasa. Inte ens Stefan Ingves kan i längden hålla räntespöket stången i det långa loppet. Framtiden vad gäller detta ser verkligen mörk ut. Mycket av denna dystra utveckling hade kunnat undvikas om våra politiker hade förstått vikten av att skapa ett samhälle där alla kan få plats, inte bara höginkomsttagare utan även de med små inkomster, pensionärer etc och att man sett till hela bostadsmarknaden och sett att hyresbostäder till rimliga priser fyller ett viktig behov. Inte minst för den unga människa som ska försöka hitta sitt första boende.

    SvaraRadera
  6. Hej "farbror Frej" !
    Med all respekt så tycker jag att din inställning är alldeles för...timid. Opinion är inte något som bara "är", det är något som SKAPAS !

    Om man inte GES plats i det offentliga samtalet, så får man TA plats.

    Vindriktningen kan vi människor förvisso inte påverka, men opinionen rår vi faktiskt över. Därför tycker jag att din liknelse leder fel.

    Dessutom: Tänk om du har fel, tänk om det inte går över den här gången. Tänk om det faktiskt sker ett genombrott för marknadshyrorna. Då lär vi inte kunna "klämma tillbaka tandkrämen in i tuben". Då har vi ett tillstånd där hyresgästers "rätt" är reducerad till betalningsförmåga, och där Hyresgästföreningen inte längre behövs.

    Med sitt stora medlemsantal, med fakta och moral på sin sida, med massivt stöd i "den tysta majoriteten", så borde HGF vara den dominerande aktören. Om man skötte sitt opinionsbildande arbete rätt.
    /L

    SvaraRadera
  7. Barbro, du som gnäller på andras ordval.

    "80% av svenskarna är emot marknadshyror"

    Med ditt eget ordval. Jaså minsann, har Hyresgästföreningen verkligen frågat alla svenskar. Själv minns jag inte att jag fått frågan, inte heller mina arbetskamrater när jag frågar dem.

    Jag tror, om ni ska vara med i debatten och i slutändan besluten, att ni måste förnya er och se andras argument, vrida och vända på frågorna och kanske ge efter litet. Annars drunknar ni och får stillasittande titta på när andra agerar

    /TG

    SvaraRadera
  8. "TG" :
    "Barbro, du som gnäller..." : Tendensiöst ordval, härskarteknik.

    Vidare:
    Rent allmänt så bygger ju opinionsundersökningar inte på att man intervjuar varenda svensk medborgare, utan på ett statistiskt urval av dessa. Ingen överraskning för de flesta.

    Men till ämnet: Jag skulle faktiskt också gärna se källa till påståendet om "80%".
    Inte för att jag betvivlar det, utan för att det är ett kraftfullt konstaterande, som förtjänar en mkt större spridning.

    För övrigt så håller jag inte alls med om att HGF "mer behöver se andras argument" och "ge efter litet". Det förhåller sig precis tvärtom: Det är dags att sluta ge efter. Det är dags att låta hyresgästerna synas och höras.
    /L

    SvaraRadera
  9. Apropå opinionsbildning är det på sikt enbart med sakliga argument som HGF kan få utrymme i debatten, d v s få acceptans för beskrivningen att hyresrätten är skattemässigt missgynnad, beskriva hyresnivåer i storstadsregionerna, vilka effekterna skulle bli i minskad konsumtion med kraftigt höjda hyror för stora befolkningsgrupper etc. Här tycker jag att HGF till viss del är på god väg. Däremot bör man hantera begrepp som "billigt" och "billiga hyresrätter" användas med stor försiktighet, då detta i sig indikerar att en hyresrätt inte kan ha hög kvalitet och är en boendeform i huvudsak för resurssvaga alternativt studenter, d v s social housing.
    HGF måste också börja lyssna, inte utgå från att alla hyresrättsinnehavare har samma värderingar och vill bo likadant.
    Varje år deltar jag i kundenkät från min privata värd vad jag tycker om mitt boende, boendemiljö, hyresnivå, vad jag vill prioritera etc. Efter 20 år som medlem i HGF har jag aldrig blivit tillfrågad om min uppfattning om mitt boende. För det kan väl inte vara så att HGF utgår från att alla hyresgäster i Sverige är gråsossar, "inte har råd", tycker att värdar som river ut linoleum och sätter in parkett lyxrenoverar etc. Hallå det är 2014 nu.

    SvaraRadera
  10. Nä anonym så kan det inte vara. Vi tycker att det ska finnas hyresrätter av alla de slag. Stora, små, lyxiga, mindre lyxiga osv
    Vi utgår inte ifrån någonting annat än att människor är olika.
    Jag vet inte var du bor men jag får varje år brev från HGF som undrar vad jag tycker om mitt boende.
    Vi pratar aldrig om billiga hr i mening lite sämre kvalitet. Men vi måste ha prisvärda hr och en mycket större mångfald än idag.
    Vi har över 500 000 hushåll som medlemmar och jag kan försäkra dug om att det var länge sedan vi upptäckte att alla medlemmar inte tänker likadant eller vill samma sak.;)
    Annars hade vi nog inte överlevt och ökat medlemsantal.
    Hallå där själv det är 2014 nu och då ska man inte underskatta andras förmåga att tänka. Det blir aldrig bra

    SvaraRadera
  11. Det är bara fastighetsägare och bostadsrättsinnehavare som blåser luft i både fastigheter och bostadsrätter. Därför snattrar de om marknadshyror och lägen etc.

    För bostadslösa är inget de kommer med någon lösning. Är man bostadlös så går man faktiskt inte på deras strunt eftersom det kvittar lika vad deras fastigheter är värda eller vad sjutton grannen har för hyra. Det enda man bryr sig om är att få en lägenhet, snabbt och med billigast möjliga hyra. Sen ger man fasen i vad sjutton andra har för hyror och bostadsrätter och fastigheters värde.

    Gör något drastiskt: Avskaffa LAS, se till att sluta skattefinansiera utbildning efetrsom folk bara missbrukar sin ställning. Sen är det byggga, bygga som gäller i kombination med tillstånd att göra så. Ingen orkar dock ta tag i saken och gå till handling varför mycket skylls på regler och kostnader.

    SvaraRadera
  12. L: "Opinion är inte något som bara "är", det är något som SKAPAS !"

    Det kan se ut som om det vore möjligt att "skapa opinion" ur tomma intet, men vad som i praktiken sker är bara att man lyckats nå ut till medborgare med en dessförinnan neutral hållning i frågan. Och det kan ju förvisso ibland vara gott nog när opinionsläget står och balanserar. Men det upplever jag inte som läget gör just nu hos det stora flertalet bosskuldsatta storstadsbor.

    Vad Barbro skrev om i sin artikelkommentar var ju dessutom problemen med att komma förbi "grindvakterna"; dvs redaktörer och journalister som personligen kan tycka att hyresgäströrelsen "inte har något nytt att komma med."

    Det betyder ju inte att vi som gillar den kollektivförhandlade hyresrätten ska vara passiva. En och annan debattartikel eller ledare kommer ju faktiskt med då och då. Kom gärna med förslag om du har alternativa eller kompletterande ideer kring hur vi ska kunna nå ut. Men var konkret.

    SvaraRadera
  13. Farbror Frej, som jag sa 21.05 igår apropå opinionsbildning så handlar det om att trumma fakta:, t ex att hyresrätten är skattemässigt missgynnad, hur hyresnivåerna ser ut, kalkyler på hur minskat konsumtionsutrymme skulle slå samhälls- ekonomiskt vid höjda hyror (jmfr resonemang räntehöjningar för bostadsrättsinnehavare). Undvik däremot att för mycket att prata "billigt", dels för att alla människor (avsett vilken produkt/tjänst det handlar om) vill betala så lite som möjligt, dels för att hyresrättens status undergrävs. Undvik domedagsprofetior om vad som skulle hända alla högt belånade bostadsrättsägare om räntan höjs eller botten går ur...Prata här och nu och i egen sak.
    Opinionsarbetet har ju för all del gått bra, inget parti förutom Centern förespråkar marknadshyror (vad nu marknadshyra är för något). Att enskilda ledarskribenter tror att i stort sett alla utmaningar i samband med urbanisering kan lösas med s k marknadshyror kan skrivas upp på underhållningskontot.

    SvaraRadera
  14. Anonym: "Undvik däremot att för mycket att prata "billigt", dels för att alla människor (avsett vilken produkt/tjänst det handlar om) vill betala så lite som möjligt, dels för att hyresrättens status undergrävs."

    Jag tycker i och för sig att det mest är Marknadspris-entusiasterna som käbblar om att hyrorna i de äldre hyresbeståndet är "för billiga" - inte hyresgästerna eller HGF. Och faktiskt inte de förstahandskontrakt-sökande heller - annars hade de i långt större utsträckning köat för nybyggda hyresrätter, än vad de faktiskt gör.

    Hur nybyggnadsliknande hyror, även i det äldre hyresbeståndet, inkluderat betalningsförmåga på 3-4 ggr månadshyran, sedan går ihop med sänkta ungdomslöner och sänkta pensionsinkomstförväntningar - samtidigt som folk "måste öppna sina plånböcker" för att få fart på konjunkturen - tja, det får väl Marknadspris-entusiasterna själva svara på. Vilket de dock är noga med att inte göra.

    Anonym: "Undvik domedagsprofetior om vad som skulle hända alla högt belånade bostadsrättsägare om räntan höjs eller botten går ur."

    Jag förstår inte varför man ska undvika det. Effekterna av den kommande bolånekraschen kommer drabba samtliga svenskar, inkluderat landets alla hyresgäster. I och med det blir den ohållbara bolånekarusellen en angelägenhet för alla.

    PS: Är det något ord som för övrigt borde utrotas från debatten så är det just ordet "bostadslös". Det finns endast två kategorier; de hemlösa och de som har tillgång till uppvärmda bostäder inklusive el och toa. Problemet är bristen på kvalitet, integritet och trygghet i andrahands-/möbl.rums-träsket.

    SvaraRadera
  15. Farbror Frej,
    tror du att vi de senaste åren skulle kunnat läsa ett femtiotal ledare och artiklar som frammanade marknadshyror, ifall dessa saknade verkan på den allmänna opinionen?

    Inte är dessa texter väl till för att den aktuelle skribenten ska få lätta på trycket, och inget annat?

    Jag blir faktiskt mörkrädd när jag läser tålmodiga och ödmjuka resonemang som ditt.

    Ordföranden har på sin blogg under åren redovisat massor av goda argument för hyresgästernas sak.
    (Men vem f-n läser den bloggen ?! )

    Så mitt råd till HGF skulle vara:

    Renodla dessa resonemang i en ”vitbok”, försedd med verifierade källhänvisningar. Vaska ur detta material fram de 10 mest angelägna faktorerna som man vill framhålla. Se till att dessa blir kända av minst x % av befolkningen (där x skall vara ett högt tal).

    (Och använd ”Hem&Hyra i detta arbete, för guds skull! Sluta publicera recept på sockerkaka, och andra sövande tecken på att allt är som det ska. För det är det inte.)

    I princip så anser jag dock att det inte är jag som enskild medlem som ska ha opinionsbildande kompetens, det är HGF ! Har man inte det, får man skaffa. Har man inte duktiga lobbyister, får man skaffa. Har man inte mediastrateger, får man skaffa. Har man inte kompetens inom strategiskt tänkande, får man skaffa. Behövs det en radikalt ny organisationsstruktur, genomför den.

    Om man med ”folkrörelse” menar att hyresgästerna ingår i ett lämmeltåg som rör sig i takt mot avgrunden, så måste HGF sluta se sig som en folkrörelse. Det är dags att börja se sig som en kamporganisation.

    Vidare: Tänk om ”den kommande bolånekraschen” blir just det tillfälle när man trumfar igenom marknadshyrorna ?! Så bakvänt kan det nämligen bli i krissituationer, när det är den med starkast röst som avgör vad som är rätt och fel.

    Vi hyresgäster har ju under lång tid ostört kunnat utmålas som svartköpande fifflare med kontakter, som håller på våra kontrakt till fyran på Strandvägen med en hyra på 2500 :- .
    /L

    SvaraRadera