02 maj 2014

Det är lönsamt att äga hyresfastigheter, väldigt lönsamt

Detta är en annons som vi har i en rad tidningar idag.
Bostadsfrågan på väg upp. Yes! 
Nu måste man gå från ord till handling.

Det är lönsamt att äga och förvalta hyresrätter. Det är mycket lönsamt till och med.
Det vet alla som går på investerarmöten, IPD:s seminarium eller de som läser alla de rapporter som finns i ämnet.

Den som vill förkovra sig i ämnet lönsamma investeringar i hyresfastigheter kan läsa vidare här:

Men vad hjälper det? 
DN http://www.dn.se/ledare/huvudledare/osolidarisk-om-solidaritet/ tycker i alla fall att man kan skriva att det är olönsamt.

Allt är hyresregleringens fel skriver KG Bergström. Den har sina rötter i andra världskriget skriver han. Jaså minsann. Han tillhör det skara politiska bedömare som iglar sig fast i olika myter och som på kuppen mister sin trovärdighet.
Vår hyreslagstiftning har gått från ett regleringssystem till en förhandlingsmodell. Det är därför den klarat mängder av påfrestningar, skatteomläggning, finanskriser, hög och lågkonjunktur.

Men vad hjälper det?
KG Bergström skriver samma sak om och om igen oberörd av vad som händer. 

Vet KG Bergström hur hyrorna i våra innerstäder ser ut? För om de bara går upp så löser sig bostadsbyggandet automatiskt är hans bärande tes och då bör man veta hur höga hyrorna är i våra innerstäder.

Det skiljer 30-40% mellan innerstäderna och ytterområdena oavsett om man jämför nybyggda hus, orenoverade hus eller renoverade hus. 

Man kan ju så klart jämföra ett nybyggt hus i innerstaden med ett orenoverat hus i någon förort. Det verkar vara en populär sysselsättning hos de som är på jakt efter att hitta en billig hyra i någon förort som de sedan kan jämföra med en hög hyra innerstaden. Så att de kan bevisa sina teser om de låga hyrorna i innerstäderna och de höga i förorterna.

Om det inte vore för alla korkade politiker som vet att KG Bergström har rätt men som är så ihjäskrämda av de fåfal hyresgästväljare som bor i Stockhomms innerstad så de agerar mot bättre vetande vilket är en annan av hans teser. 


Hyreslagstiftningen en konsumentlagstiftning som är till för att skydda hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar och garantera besittnibgsskyddet. Glöm inte det.




12 kommentarer:

  1. Ja, vi kan konstatera att Assars halvsekellånga kamp mot "Hyresregleringen" inte krönts med framgång, men väl med ett antal lärjungar!

    Men hur mycket mer skulle byggas om ägare av hyresbostäder fick sätta hyran helt fritt?
    Om vi skulle vända på steken och fråga oss det skulle byggas så mycket mer om vinsten ökade av annat skäl; exempelvis om kostnaderna sänktes?

    Jag arbetar själv med energieffektivisering, vilket är något som många fastighetsägare kan ha nytta av för att sänka kostnader.
    Framförallt ägare av kontorsfastigheter har på senare år sett nyttan av det - inte för att sänka kostnaderna, men för att det ser bra ut på hemsidan och för att allt fler företag inte vill sitta i hus som inte är "gröna".
    Vi ser alls inte samma efterfrågan hos innehavare av bostadshyreshus.
    Troligen av det enkla skäl att idag ingen skulle nobba en erbjuden hyresrätt bara för att huset har eftersatt underhåll!
    Även åtgärder som har återbetalningstider på kanske ett halvår och därefter kommer att öka avkastningen med 50 kr per kvadratmeter och år, underlåter de ofta att utföra. Jag har bekanta som äger fastigheter och de tycker det inte är värt besväret.
    Detta kan väl bara ses som att de flesta tycker de har en ganska hyfsad avkastning som det är!
    Och flera av de länkar Du lagt ut, Barbro, visar ju på att över tid är hyresbostäder lönsammare än börsen...

    SvaraRadera
  2. Om det nu är så lönsamt, så tycker jag att LO, Vänsterpartiet och Socialdomakraterna skulle investera några av deras pengar i att bygga flera hus.

    SvaraRadera
  3. Jan Andersen - just det, det var rätta takterna!
    Fackförbund, politiska partier men även andra kan ju emellanåt behöva placera pengar där de avkastar bättre än på banken, och faktum är att fastighetsfonder är en av de vanligaste placeringarna.
    Just därför att de över tid är en säkrare och högre avkastande placering än, exempelvis, börsen.
    Men de bör kanske inte bygga husen?

    SvaraRadera
  4. Jan: "Om det nu är så lönsamt..."

    Vänd på steken, Jan! Eftersom nybyggnadshyrorna är så pass höga som de är, så kanske elefanterna i hyresbranschen nyktert och realistiskt resonerar som så att vi bygger inte fler hyresrätter snabbare än så här - eftersom det potentiella kundunderlaget helt enkelt inte klarar av att svälja mer och snabbare.

    Att önska (hyra nybyggt) är en sak - att kunna göra det är en annan. Till skillnad från bostadsrättsägaren så kan ju inte en potentiell hyresgäst kamouflera en darrig betalningsförmåga via lån och lågt ränteläge - det finns det ingen hyresvärd som går med på. Hyran ska betalas via löpande inkomst - och det ofta med rejält tilltagen marginal vad inkomstkraven beträffar. Annars blir det nobben direkt.

    SvaraRadera
  5. Ja, men det är lönsammare och enklare för byggarna att bygga bostadsrätter och sälja dem.

    Vi får dock se om det blir ändring efter de nya avskrivningsreglerna.

    Varför lever inte HGF som de lär och bygger ett hyreshus?

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  6. Angående dagens reklam om vad partierna tycker om bostadspolitiken:
    Vi har åtta riksdagspartier i Sveriges riksdag och inte sju!
    Vidare läser jag på er hemsida: "Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för hyresgäster...
    •Vi är partipolitiskt obundna..."

    Det är något motsägelsefullt att ni kallar er en demokratisk organisation när ni inte på ett korrekt sätt åteger vad ALLA partierna säger.
    Hur kan ni påstå att ni är partipolitiskt obundna när ni medvetet inte nämner ett parti?
    /Anna S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna.

      Vi har medvetet låtit bli att ta med Sverigedemokraterna den här gången då det handlar om att fira att politikerna har gått från ord till handling. Men Sverigedemokraterna har inte någon sammanhållen bostadspolitik. Till exempel nämns inte bostadsfrågan i deras principprogram och är inte med bland deras viktigaste frågor. Ämnet bostad finns inte heller som rubrik på deras hemsida där de listar sina politiska områden. Så därför blir det konstigt att fira i förtid.

      Dessutom är Hyresgästföreningens uppdrag är att verka för ett tryggt boende där människor och samhälle utvecklas. Alla ska kunna vara trygga i sitt boende och inte bli sedda som främlingar, vem man än är och var man än kommer ifrån. Vi tycker inte att Sverigedemokraternas värderingar stämmer överens med Hyresgästföreningens

      Det är orsakerna till att vi valt bort Sverigedemokraterna i den här kampanjen.

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Barbro Engman skriver:
    "Dessutom är Hyresgästföreningens uppdrag är att verka för ett tryggt boende där människor och samhälle utvecklas. Alla ska kunna vara trygga i sitt boende och inte bli sedda som främlingar, vem man än är och var man än kommer ifrån. Vi tycker inte att Sverigedemokraternas värderingar stämmer överens med Hyresgästföreningens"

    Är det er roll att göra sådana bedömningar? Vems ärenden går ni?
    Jag ser ert agerande som ett allvarligt övertramp på vår demokrati.
    Man kan tycka vad man vill men nu har ni väl ändå gått lite för långt! Tänk om, gud förbjude, ni har hyresgäster som röstar på det partiet? Tro ni att de vill sponsra era åsikter? Tänk om de inte vill vara medlemmar hos er längre? /Anna S.

    SvaraRadera
  9. Vi går medlemmarnas ärenden.
    Vi är ingen myndighet utan en förening för de som delar våra åsikter och våra mål. Vi tar själva tar ställning till vilken värdegrund som vi vill ska prägla vårt arbete för hyresgästerna och hyresrätten

    SvaraRadera
  10. Om man är sverigdemokrat, bor i hyresrätt och vill ha en förening som företräder en, har du nåt tips om vart man kan vända sig?
    /Anna

    SvaraRadera
  11. Anna var och en måste givetvis ta ställning till vilken förening man vill vara medlem i. Vi har stadgar, verksamhetside, vi jobbar efter något vi kallar Agenda 2016 där vår förbundsstämma tagit ställning till och beslutat hur vi ska jobba och vilka mål vi ska ha inom våra olika verksamhetsområden. Många, 530 000 hushåll, tycker att vi har schyssta ståndpunkter och vill gärna vara med. Så var och en får kolla och se om de delar Hyresgästföreningens verksamhetside mm.och ta ställning till om de vill vara medlemmar.

    SvaraRadera