12 juni 2014

Suprise suprise Bokriskommissionen vill höja hyrorna.

Från kuttersmycke till hyreshöjare. 

Idag får vi reda på att den av Fastighetsägarna och Handelskamrarna finansierade Bokriskommissionen kommit fram till att hyrorna måste höjas. Suprise suprise

Denna "nyhet" låter de brisera på SvD debattsida idag.
Blir det DN, DI eller blir det SvD som upplåter utrymme tänkte jag igår. Det blev SvD. 

Tillgången till debattsidorna är nämligen obegränsad för dem som förfäktar att hyressättningen måste reformeras.

Att reformera betyder i detta sammanhang att hyrorna måste höjas.
Men höjningarna ska vara socialt godtagbara, skriver de.
Man vill inte i ett slag driva människor från hus och hem. Det ska ske så sakteliga.

"Efter några år får Sverige då en hyressättning som inte längre skapar inlåsningseffekter", skriver de.
Vad är en hyressättning som skapar inlåsningseffekter? 

Jo det är enl kommissionen en hyra som är så låg att människor bor kvar i sina hem istället för att inse att de är ett gäng stoppklossar som hindrar andra från att flytta dit i deras ställe.
Det är ett oskick kommissionen vill komma åt.  

För om människor bor kvar i sina hem hur ska då de som vill bo i där istället kunna flytta dit?
Har de dessutom bra med pengar skaver det extra mycket.
Pengar som är en så säker inträdesbiljett till det mesta funkar plötsligt inte vilket upprör en del av medborgarna och ett antal kommissioner.

De som vill bo där istället för de som bor där nu  brukar kallas outsiders och de är en prioriterad grupp för alla hyreshöjningskommissioner.
Insiders dvs de som lyckats gå från att vara outsiders till insiders ses däremot mest som ett stort bekymmer när de väl packat upp flyttkartongerna.
Hyresgästföreningen brukar anklagas för att stå på samma sida som alla insiders vilket även det anses vara upprörande. De är ung 3 miljoner.

Ordet insiders doftar lite illa och för tanken till tveksamma affärer. Det blir därför lite extra piffigt att använda tycker man i kommissions och fastighetsägarkretsar.

Nu tycker sig  Bokriskommissionen veta att 
"Skillnader i inkomster mellan boende i hyresrätt är inte mindre än bland bostadsrättsägare".

Hoppsan Kerstin hur ska det då gå? Tänk om de bor kvar i alla fall?

I alla fall några. För vad det är för mening med att titta på medelinkomsten vet inte jag. Hyran betalas ju inte kollektivt av en grupp hyresgäster. Den betalas av varje individ för sig. Och där är det spridning på tillgångarna. 
En del ryker redan vid den första hyreshöjningen. Såvida inte en kommande regering är beredd att gå in med några miljarder i bostadsbidrag förstås.   

Men då bor ju de som skulle stå för rörligheten bara kvar så det är ju lite kontraproduktivt.

Eftersom kommissionen anser att alla försök att hålla tillbaka segregationen misslyckats så är det lika bra att ge upp. 
Låt de som kan betala ta över.
Nu är det inte så att bruksvärdessystemet syftar till att förhindra segregation men det får jag hoppa över idag.

Så med hyreshöjningar på 5% per år så räknar kommissionen med att hyresgästerna ska röra på sig. 
Det kan de nog ha rätt i.
De inlåsta ska befrias och det görs ju bäst genom att göra det omöjligt för de att bo kvar. 

Och in ska ju de flytta som har råd att betala det som den som flyttade ut inte hade råd att betala.

Så alla ni outsiders som inte platsar bland de betalningsstarka ni får invänta nästa kommission.
En som inte finansieras av Fastighetsägarna och Handelskamrarna kanske?

Det som retar mig mest är det försåtliga användandet av språket.
Det finns inga subjekt. Det är som om detta inte berör några människor.
Rörligheten ska öka, inlåsningseffekter ska tas bort mm

Sedan håller de på ned det där med att man måste ha kontakter för att få en bistad. Men varför passade ni i kommissionen inte på att fråga era uppdragsgivare Fastighetsägarna varför de vill ha det så?
Det är ju de som motsätter sig att lämna alia lägenheter till den kontaktbefriade bostadsförmedlingen.
    



12 kommentarer:

  1. Handling säger mer än 1000 ord.
    Mycket snack och lite verkstad som vanligt, HGF. Gör något istället! bygg hyresrätter för ert överskott.

    Bygg åtminstånde hyresrätter för pengarna ni fick ut från Rosenön då ni sålde ut era hyresgäster till högstbjudande.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Egentligen vilar det något absurt över denna debattartikel. Samma gamla marknadshyresförespråkande vinstintressen som ylat i flera årtionden har nu klätt sig i en en egendesignad kostym som de kallar ”Bokriskommissionen”, och efter lång tid av djupt tänkande kommit fram till att de vill ha...marknadshyror !
    Deras argumentation är egentligen på ett bortskämt barns nivå, och jag kommer att tänka på ungar i en sandlåda; den dominante översittaren utnämner sig själv till ”kung”, och sprätter sand på de mer timida tills dessa ger upp och lämnar lådan.

    Absurt är också själva antalet artiklar av denna typ (denna gång går den inte ens att kommentera på tidningens nätupplaga) som översköljt oss de senaste åren. Jag har faktiskt aldrig varit med om maken till propagandaoffensiv på något annat samhällsområde.

    Remarkabel är också tystnaden från hyresgästernas representanter, och från andra motståndare till exploateringshyror. Det påminner om en fotbollsmatch, där endast ena laget finns på planen, och därför öser in bollar i moståndarlagets mål.

    Så min undran är: När tänker Hyresgästföreningen komma in i matchen ? (Som matchdeltagande räknas i n t e inlägg på den avgående ordförandens personliga blogg.)
    När man står inför en mobbande översittare så räcker det inte med att säga ”han är dum!”; man måste helt enkelt klappa tillbaks. Särskilt om man representerar en halv miljon missgynnade och oroade medlemmar.

    (För övrigt: I den andra stora morgontidningen så citeras en av partiledarna i den regeringsbildande ”Alliansen” säga ”Fri hyressättning intressant att testa”.
    Hallå hallå hemliga armén, var är ni ?! Ni håller på att förlora kriget...)

    /Lars

    SvaraRadera
  3. Men du Lars det är meningen stt det bara ska vara ett lag på plan. Hur många gånger tror du att vi fått nej när vi vill in på planen. Alla ggr skulke jag kunna säga. Utom häromdagen bär Dagens Samhälle tog in en artikel från oss. De säger systemstiskt nej nej ni har inget nytt att komma med.
    Så har du några tips om hur man brytet igenom debattmuren mottages detta tacksamt.
    Vi har tom funderat på annonsera för att den vägen få spaltutrymme.
    Det är jäkligt trångt k debatten och ensidigt

    SvaraRadera
  4. Hej Barbro!

    Bara för att det rör sig om slutsatser från en kommitté som är finansierad av Fastighetsägarna och Handelskammare, innebär det inte att de sakligt sett har fel. I ljuset av att oberoende organ som OECD, EU-kommissionen, Boverket mfl.har likartade åsikter, finns goda skäl att anta att det faktiskt ligger en del i de påståenden att bruksvärdessystemet inte fungerar bra.

    Vore bruksvärdet en så pass utmärkt prisbildningsmodell som effektivt tillgodoser både säljare och köpare på en marknad, varför har den inte använts på livsmedel eller använts utomlands? Inom konsumenträtten har man inga regler om prisbildning, utan skyddet rör ju rätten till reklamation och bevisbördans placering. Så det förefaller ganska uppenbart att själva prisbildningsmekanismen i bruksvärdessystemet är det stora problemet som flera organ ser. Prisbildningen är således heller på inget sätt en nödvändig komponent för att ha ett gott konsumentskydd, som bl a konsumentköplagen visar.

    //Jesper

    SvaraRadera
  5. Ett utdrag ur chatten med Göran Hägglund i DN´s regi idag:

    " Claes: Äntligen en politiker som vågar nämna ordet Marknadshyror. Detta har jag väntat på i över 10 år! Bra där Göran - stå på dig!!

    Göran Hägglund: :-)

    "

    Då var det klarlagt.

    (F ö så saknas det minst ett gammalt blogginlägg igen.)

    SvaraRadera
  6. Jag kan tillägga att jag i chatten ställde följande frågor till GH: "Vet du vad en nybyggd trea i Stockholm typiskt har för hyra, hur mycket högre vore det "intressant" att den bleve, känner du till företeelsen presumtionshyror? "

    Mitt inlägg blev dock aldrig besvarat. Mysko...

    /L

    SvaraRadera
  7. Lars,
    ja, jag tycker nog att du är ganska orättvis. Det är inte så att HGF med automatik får access till debattsidor etc. Däremot kan det vara så att det är "fel" avsändare, med en annan avsändare än HGF och Engman kanske andra åsikter än "att allt löser sig bara vi inför marknadshyror" kommer upp på dagordningen. Just nu är det inte sexigt med hyresrätter och vem vill bli associerad med en boendeform som associeras med resurssvaga eller utanförskap (delvis tack vare HGF, "Hem & Hyra" känns ibland som en avläggare till Situation Stockholm9? Kanske cyniskt, men så fungerar medialogiken.

    SvaraRadera
  8. Hej Barbro, kul att du svarar ! Jag fortsätter dock på mitt tema, envis som jag är...

    Det finns ett utryck som lyder: "Var sätter sig en 800-punds gorilla? Jo: Var den vill" .

    Jag anser att Hyresgästföreningen, i det svenska bostadssammanhanget, borde vara en ”800-punds gorilla”. Med över en halv miljon frivilligt anslutna medlemmar, och med så stora sympatier i den tysta majoriteten, borde ni helt enkelt vara den dominerande aktören på området. Den som ägde problemsformuleringsprivilegiet.

    Med intäkter på närmare 900 miljoner per år, och finansiella tillgångar på cirka trekvarts miljard, kan man knappast heller hävda att ni saknar ekonomiska muskler.

    Ändå andas ditt svar till mig en förtörnad uppgivenhet; ”dom andra är tjabbiga mot oss och släpper inte in oss i matchen”, verkar du anse.

    Så ska väl inte djungelns största gorilla resonera ? :-)

    Du frågar mig om råd:

    Well, ärligt talat tycker jag det är e r t ansvar at ta er ur medieskuggan, inte mitt.

    Men, från toppen av huvet:

    Starta t ex er egen version av ”Kriskommission”, avtvinga politiker tydliga svar på strategiska frågor, bilda allianser med bostadsbolag och företagare, publicera tydliga exempel på det strukturella missgynnandet av hyresrätten, använd Hem&Hyra (Sveriges fjärde största tidskrift) mycket starkare i opinionsbildningsarbetet (vilket mobiliserar minst en halv miljon ”fotsoldater” = läsare), knyt till er skickliga opinionsbildare/kändisar/reklamare/lobbyister/kommunikationsexperter/strateger, lansera breda reklamkampanjer där ”vanligt folk” (kanske livs levande medlemmar) med allvarsblandad humor får beskriva konsekvenserna av marknadshyror, dokumentera den stora underrepresentationen av hyresboende bland politiker, opinionsbildare och beslutsfattare, beskriv offentligt hur ni hindras från att publicera bemötanden i media på det överväldigande antalet attacker, bygg upp en databas av argument och motargument på er hemsida så att medlemmar lättare kan delta i offentliga och privata diskussioner, dito ekonomiska och statistiska fakta om hyresboendets förutsättningar, kombinera ovan nämnda ”folkliga” kampanjer med mer sakliga, där ni logiskt faktabaserat och strikt sakligt vederlägger marknadsanhängarnas påståenden, osv osv.

    Jag tycker att du i det senaste blogginlägget på ett väldigt bra sätt drar ner brallorna på ”kommissionens” deltagare, och du behövde säkert inte lägga många minuter på ansträngningen.
    Så: Finputsa budskapet, och hitta e g n a vägar ut ur medieskuggan. Gör de grundläggande omständigheterna kända för den breda opinionen, och låt debatten handla om människor av kött och blod och deras hem.
    När ni har lyckats med detta så kommer tjatet om marknadshyror att tystna, eftersom det blir pinsamt för moståndarsidan att göra offentliga självmål.

    I ert arbete för hyresgästers hemfrid måste ni gå från defensiven till offensiven; det ingår i en ”gorillas” rättigheter och skyldigheter .

    /Lars

    SvaraRadera
  9. Lars HGF vill inte jobba de vill försvara och förvalta sina pengar.

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  10. Anonym: "Just nu är det inte sexigt med hyresrätter och vem vill bli associerad med en boendeform som associeras med resurssvaga eller utanförskap"

    En association blir inte automatiskt sannare bara för att mången BR-ägande krönikör/journalist tycker så. Den så kallade verkligheten är i vanlig ordning mer komplicerad och nyanserad - särskilt om man envisas med att blanda in tidsfaktorn i resonemanget.

    Jag menar, man är väl inte automatiskt beskyddad från att bli "resurssvag" bara för att man lyckats skuldlåna in sig i ett BR-medlemskap eller ett villaköp på konceptet "obefintlig amortering på lånet; 5-8 gånger årsinkomsten"? Särskilt inte om man betänker att folks framtida pensionsinkomst-förväntningar faktiskt går stick i stäv med att amortera obefintligt på såväl BR-klubbens gemensamma fastighetslån som det egna privata bolånet.

    Jag har mig veterligt aldrig bott hyresgranne med någon soc-bidragstagare - i vart fall inte någon stökig dito. En sak är dock säker: hellre än fattig hyresgästgranne än en fattig bostadsrättsgranne. Jag hade för egen del lätt kunnat köpa/amortera ner min förra numera ombildade hyresrätt. Men 4 år efter ombildningen hade 75% sålt och ersatts av vederbörligt marknadspris-skuldsatta grannar. Allt medan klubbekonomin fortsatt bara går jämt upp förutsatt obefintlig fastighetsamortering, otillräcklig underhållsfonderande samt optimala lokaluthyrningar - och lite tullande på det väl tilltagna fastighetslånet, så att obehaget tillsvidare kan sopas under mattan.

    SvaraRadera
  11. Bästa Barbro
    Du ska nu gå i pension, tack för dina insatser för många hyresgäster i vårt land. Utan dig och hyresgästföreningen hade många hyresgäster haft det betydligt mer knapert.

    Många hyresgäster, många äldre, oroas för de hyreshöjningar som föranleds av fastighetsrenoveringar av miljonbyggena. Sådana har redan påbörjats med kraftig hyres hyreshöjningar, 20 Procent upp till ett fall nästan 80 procent har redan noterats.

    Kan du säga något om hur fastighetsägarna räknar när de höjer hyran, vad ingår i hyreshöjningen, hur snabbt ska de ha betalt för reinvsteringar?

    Och sedan, borde inte politikerna i valrörelsen tala om vad de tycker om bostadspolitiken.

    SvaraRadera
  12. Hyressättning är en komplicerad fråga. Fastighetsägarnas tjat om marknadshyror gäller främst storstäderna, och där centrala och eftertraktade områden. Snacket om 5% höjning är ju inte marknadshyror. I vissa områden skulle hyrorna sjunka om det fanns fri konkurrens. Förhandlingssystemet håller uppe hyror och standard i större delen av det land som avfolkas. Det finns inget idealt hyressättningssystem. Allt är kompromisser mellan skilda intressen som dock har en viss gemensam grund. Det faktiska bruket och förvaltningen. Sannolikt skulle byggprocesser kunna bli enklare och billigare och hyror pressas ned även på en ren marknad utan oligopol, karteller och bostadsbidrag. För jag har aldrig hört fastighetsägarna eller byggindustrin förespråka avskaffande av bostadsbidrag.. Där är de plötsligt välfärdskramare .. Intresset ljuger aldrig.. Eller alltid? Upplåtelseformer som hyreskooperativ likt SKB borde få större utrymme. Allmännyttan behövs som motvikt till privata ägare. Inflytande från boende lagstadgat, särskilt vid renovering. Vill man underlätta flyttning kan man införa selektiva flyttbidrag tex riktade till äldre boende i större lägenheter. Och realistiska normer för hyror vid socialbidrag och bostadstillägg. Flyttkedjor är en väsentlig del av möjliga lösningar. Hgf borde inleda samarbete eller köpa loss lägenhetsbyte.se och björnsbytare.se för att skapa en bättre bytessajt. Det skulle innebära en förnyelse med en efterfrågad tjänst som kunde samordnas med de kommunala bolagens bytesköer och de kommunala bostadsköerna. Finns mycket att göra där. Självbygg för ungdomar i stil med Huges i Huddinge. Samarbete med byggare som Grimaldi från Linköping och Sjöstaden som producerat till låg kostnad. Lyssna också på de s k Nimbys, storstäders tillväxt är inte allena saliggörande, trängsel och stress och bilism samt bullerstörningar och avgaser samt andra föroreningar strider mot målet "En god bostad i en god miljö".. För att inte tala om krympande grönområden och parker som några i kanten eller bebyggs. Välkommen ner till Sickla sluss på vår slussdag i augusti f ö! Inbjudan står kvar. Själv är jag bara husombud och miljökämpe numera.. ;)

    SvaraRadera