10 juni 2009
Partierna måste lyssna på de unga
Den blivande väljaren, Julia.
De unga väljarna slog till och röstade på Piratpartiet. De etablerade partierna som inte förstod sig på vad det var för fråga som hetsat upp dem så till den milda grad begrep följaktligen inte heller hur de skulle agera. Eller så tyckte de att de inte behövde bry sig.
Men nu stundar självkritik och omorientering i partikanslierna. De finns en hel del andra skillnader mellan unga människors villkor och äldres villkor som det nu är läge att fundera över när man ändå sätter igång med att gräva ner sig i hur man kunde hamna så fel. Bostad till exempel. Det har de äldre men inte de unga. Deras utsikter att få någon är dessutom väldigt dåliga. Bostadsbristen ökar och byggandet minskar. Pengar har de inte heller. Utsikterna att få några är dessutom ytterligt dåliga.
Nästan 40 procent av alla 20–27-åringar som flyttar hemifrån kan betecknas som fattiga. Jobb har de inte heller och utsikterna att få ett minskar. Arbetslösheten väntas nå oanade höjder de närmaste åren.
Så summa summarum, de partier som inte ger sig på alla de här frågorna är chanslösa när de unga människorna ska dra till valurnorna igen nästa år.
Nu ska jag på Julias examen. Hon är visserligen bara 9 år men hon närmar sig valurnorna med stormsteg. Hon kommer sakta men säkert att sätta sig in i hur hennes framtidsutsikter ser ut. Och när den dagen kommer lägger hon sin röst på det parti som tänker framåt. Det är lika bra de börjar förbereda sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar