08 oktober 2009

När bostadsbubblor spricker


Under de första nio månaderna i år verkställde kronofogden 2 262 vräkningar. Det är en procent fler än förra året. Man kan googla hur mycket som helst, man hittar ändå inga uppgifter om vart alla dessa vräkta utan pengar tar vägen. Någon borde forska på det. 85 procent av de som vräks gör det på grund av av penningbrist, de har inte kunnat betala hyran helt enkelt.

Den sista juli i år var de svenska hushållen skyldiga sina banker 1 484 miljarder kronor enbart i bolån. Det är 8 procent mer än ett år tidigare. Risk för bostadsbubbla, skriver SvD.

Det är ingen risk menar andra, vi befinner oss redan i bubblan. Ända sedan Tulpankrisen 1637 har det bubblat på finansmarknaden. När bubblorna spricker får det förödande konsekvenser. Människor förlorar sina pengar. De blir kanske inte vräkta direkt, men flytta måste de.

Jag lyssnade på en forskare på ett seminarium med SparbanksAkademin som kollat in alla finanskriser som dragit över världen. Han menade att alla i och för sig kunnat förutses men ingen kan förväntas ingripa för att stoppa det hela. Alla går åt samma håll och flockbeteendet är så starkt så vi kan inte förvänta oss att det larmas och står i så att vi hinner undkomma innan katastrofen är ett faktum. Visserligen jagar inte folk tulpanlökar idag, men väl bostadsrätter i den fasta förvissningen om att de inte ingår i någon bubbla som kan spricka.

Åt ett och samma håll har de privata fastighetsägarna alltid gått. Vi måste ha högre hyror, hörs de nu återigen ropa från sin pågående kongress. Behöver de verkligen det? Har de det inte bra som de har det. Får man tro bostadsfonden går det ingen större nöd på dem.

Nu när Mats Odell sitter på kammaren och klurar på vad han ska göra med Hyresgästföreningens och SABO:s förslag till ramverk för allmännyttan, och hur hyrorna ska sättas, må man hoppas att han är förståndig nog att väga in andra intressen än fastighetsägarnas. De som ska betala hyran, till exempel.

9 kommentarer:

  1. 76% av alla vräkningar i sverige sker från hyresrätter enligt kronofogdemyndigheten........

    Har en bobubbla spruckit bland hyresgästerna i Sverige?
    /Jonas

    SvaraRadera
  2. Pinsamt att inte HGF:s ordförande har bättre koll...
    Horribelt att försöka ge sken av att det är bostadsrätternas fel med vräkningar.

    Med de usla avtal HGF tecknar lär siffran 76 procent stiga framöver.
    Grattis hyresgäster. Eller inte...

    SvaraRadera
  3. Hej anonym, inte någonstans gör jag en koppling mellan bostadsrätter och vräkningar. Jag skriver helt enkelt om två olika fenomen på bostadsmarknaden. Hyresgäster är väldigt politikberoende. Det är riksdagen till exempel som drar upp regelsystemet för de kommunala bolagen som vi förhandlar med, det är i kommunerna man fastställer taxor och avgifter, det är i riksdagen man fattar beslut om skatter, bidrag, avdrag, moms mm. När vi förhandlar så har det en enorm betydelse hur de här besluten ser ut, Just nu är hyresrätten den hårdast beskattade boendeformen. Vi har varit väldigt framgångsrika i förhandlingarna, varje år ror vi hem många miljarder till hyresgästerna. Men det kan bli bättre om regeringen lät bli att bara gynna ägt boende till exempel så skulle livet vid förhandlingsborden bli avsevärt lättare.

    SvaraRadera
  4. "Ror hem många miljarder till hyresgästerna..."
    Jo, tjena.
    Det syns då aldrig på hyresavierna jag får. Patetiskt.

    Det enda ni är intresserade av är våra medlemsavgifter. Ni försöker intala oss att de avtal ni sluter är så bra för att få oss att fortsätta betala.

    Fastighetsägarna är ni mesiga mot för ni vill så gärna få förhandlingsersättningarna insatta på ert konto.

    Det enda som ni bryr er om är att det kommer in pengar till er organisation, medlemmarna kommer möjligen i andra hand.

    Organisationsegoism!

    SvaraRadera
  5. "Det enda ni är intresserade av är våra medlemsavgifter."

    Inte din medlemsavgift väl? För du är väl inte medlem - så du betalar väl inte, eller hur? Så varför gnälla? Det drabbar ju inte dig.

    "Jo, men jag betalar åt helsicke för hög hyra", säger du.

    Tja, hyresgästföreningens motpart vill att du ska betala ÄNNU mer - var så säker. Och du - med helt oreglerade marknadshyror utan motpart att förhandla med så åker din hyra upp med MER än HGF-avgiften 75 kr.

    Eller vad tror du? Tror du att du i ett sådant läge kommer undan med mindre?

    SvaraRadera
  6. "76% av alla vräkningar i sverige sker från hyresrätter enligt kronofogdemyndigheten........"

    Om så är fallet så beror den lägre procentandelen för borättsinnehavarna att värderingarna stigit brantare än inflation och reallön under en lång följd av år. Det är ju svårt att misslyckas, både som indevid och som BR-förening, ifall man ständigt blir "friköpt mot borgen" rent ekonomiskt sett.

    I samma ögonblick som den 13+ år långa jättebubblan spricker, och priserna dalar så kommer procentandelen för vräkta borättsinnehavare garanterat se annorlunda ut. Detta destå mer som att man numera även kan se sin bostad tvångförsåld även på grund av andra obetalda icke-bostadsrelaterade skulder:

    Googlesök DN-artikeln "Småskulder kan betyda förlorad borätt".

    SvaraRadera
  7. Det är billigare att bo i bostadsrätt än hyresrätt.
    Det kommer HGF själv fram till! Är det inte fantastiskt!

    http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2006/07/article/article20060706_094809560/hyresratt_vs_bostadsratt.pdf

    SvaraRadera
  8. Anonym,

    Nja, det där beror såklart på vilka antaganden man gör. Tittar du på jämförelsen ser du att en nyare hyresrätt jämförs med en äldre bostadsrätt. Nyare hyresrätter har generellt högre hyra.

    Ränta och prisläge varierar dessutom ganska kraftigt från år till år för bostadsrätter. Medan hyresrätten i sort följer KPI.

    Den där grova jämförelsen gjordes för att illustrera hur avdragsrätten för räntekostnader för bostadsrätter är en orättvisa. En orättvisa som Hyresgästföreningen med denna rapport vill ändra på.

    SvaraRadera
  9. Tack för en trevlig artikel!

    Håller med Anonym ovan som säger att det i Sverige är billigare att bo i bostadsrätt eller eget hus än det är att hyra.

    Har dock hört från vänner i andra länder att det kan vara på andra vis. Ryssland och Moskva är till exempel en intressant marknad. Där kostar det 12-15% per år att låna, men när man hyr betalar man bara ca 5% av lägenhetens värde i hyra.

    Folk räknar alltså med en enorm värdeökning, vilket gör marknaden väldigt svårhanterad.

    Ser att jag hittat in här väldigt sent :) men hoppas att diskussionen ändå är aktiv.

    SvaraRadera