02 november 2009

Bygg framtiden


Inte ett ord över mina läppar idag om att bostadspolitiken lever ett undanskymt liv. Den som haft huvudet på skaft denna helg har kunnat konstatera att det rört sig på den bostadspolitiska arenan.

Gudrun Schyman och jag skrev i Expressen här i går om att byggbranschen verkar tycka att det är okej att vi som bor ska betala för deras slarv, slöseri, bristande produktivitet, bristande logistik och bristande kvalitetsarbete . Om de inte tycker att det är okej så borde de väl ha gjort något för att effektivisera och sänka byggkostnaderna kan man tycka.

Jag är så innerligt trött på att alla jagar de som ska betala och att ingen jagar de som år efter år förorsakar allt högre byggkostnader.

Om (S)-kongressen får som den vill kommer det att byggas mycket igen. Och då duger det inte att ha byggkostnader på de nivåer vi har nu.

(S) tycker att man borde:

• Få fart på bostadsbyggandet och vill införa ett investeringsstöd för hyresrätter.
• Skärpa lagen om bostadsförsörjning så att kommunerna får ett tydligare ansvar.
• Genomföra ett miljardprogram för miljonprogramsområdena.
• Skapa neutralitet mellan boendeformerna.

Idag ska Hyresnämnden på syn till Herrgården i Malmö kl 10.00. Hoppas att de får syn på fukten, möglet, kackerlackorna, parkett som ser ut som plockepinn, hissar som inte går och framför allt barnen. Det borde de få. Är blicken skarp borde de också se var fukten målats över och underhållet slarvats över. Ser de inga kackerlackor borde de se fällorna.

Se där, de bostadspolitiska inslagen denna helg var helt i linje med Hyresgästföreningens nya kampanj med start 1 november: Bygg framtiden.

7 kommentarer:

  1. Bästa Barbro
    Efter en genomgång av dina senaste blogginlägg, samt s-kongressens beslut, slås jag av följande tanke.

    - De som redan idag är hyresgäster får klara sig själva bäst de nu kan, helt värnlösa och i händerna på ”marknadens sk. parter” och utsatta för politikers beslut.

    Ingen organisation står i nuläget upp för dessa medlemmars (hyres-)kamp.

    Angreppen gällande väsentliga hyreshöjningar för centrala lägen i större tätorter, tycks tvärt om anföras av Hgf. med förslag om slopat hyrestak osv.

    Från vilka håll vi redan nu saknar stöd vet vi, men VAR tycker du att denna utsatta grupp av nuvarande hyresgäster skall vända sig för att få stöd i kampen för sitt boende och sin överlevnad?

    Tacksam för svar, bästa från
    bror.s@comhem.se

    SvaraRadera
  2. Hej Bror givetvis är det Hyresgästföreningen som slåss för och som står på hyresgästernas sida. Hyresgästföreningen har alltid slagits för bästa möjliga lösning för hyresgästerna oavsett vilken regering vi haft och oavsett vilka förslag de kommit med. Det gör vi nu med när vi lever i en annan tid med helt andra värderingar och där samhället förändrats i grunden. Det som var självklart för ett årtionden sedan är idag ersatt med helt andra och mera individuella lösningar. Marknaden styr i allt högre utsträckning även på områden som sjukvård, skola och omsorg. Kollektiva lösningar har ersatts av individuella på allt fler områden.Vi slåss idag för att rädda hyresgästernas förhandlingsrätt och vårt förhandlingssystem, för en allmänytta som även fortsättningsvis har ett samhällsansvar, för bruksvärdessystemet och för rimliga hyror och mot att marknaden ska sätta hyrorna mm. Vi har inte tagit initiativ till att avskaffa det nuvarande hyrestaket men vi har insett att det är en politisk realitet att det försvinner och måste då ersättas med ett annat hyrestak. Vi kan inte sitta på läktaren och invänta vad andra gör vi måste själva agera för vår sak och jobba fram egna förslag. Man vinner inga matcher på läktarna.Hyrestaket som det var utformat har dessutom med tiden fått stora brister. Vi har jobbat med opinionsbildning, politiker påverkan, demonstrationer men också med att själva formulera förslag till lösningar.Allt i syfte att åstadkomma bra lösningar för hyresgästerna,

    SvaraRadera
  3. Sanningen är att HGF sviker exempelvis boende i storstäders centrala delar.
    Anledningen: HGF vågar inte stöta sig med fastighetsägarna för att de är så rädda om förhandlingsersättningen de får.
    De som får betala för att HGF viker ner sig är hyresgästerna.

    HGF är mer mån om sin egen organisation än organisationens medlemmar. Organisationsegoism!

    /Boende i Stockholms innerstad - och vi är ganska många där...

    SvaraRadera
  4. 2 (56) 3814
    2 (62) 4151
    2 (54) 5451
    2 (65) 7111
    2 (38) 3962

    Om man letar lägenhet i Stockholms innerstad denna morgon kommer man att finna en tvåa på 62kvm som har en hyra på 4151:-/mån medan en annan tvåa som är 3 kvm större kostar 7111:-/mån. Den på 54kvm är1300:- dyrare än den på 62 kvm.Den som är på 38 kvm kostar mer än den som är 56 kvm. Om de här hyresskillnaderna är relevanta måste hyresgästföreningen kunna svara på. Hyresskillnader ska motsvaras av skillnader i bruksvärde. Hyror måste vara begripliga och uppfattas som rättvisa oavsett om de är höga eller låga. Stockholmsmodellen syftar till att sätta hyror som folk begriper sig på. Hur ska vi annars sätta hyror?

    SvaraRadera
  5. Jag har förvånat mig över att en majoritet av de som klagar över hyresgästföreningens bristande solidaritet med "svaga" hyresgäster på min blogg kommer från stockholms innerstad och att de aldrig någonsin skriver ett enda ord om hyresgästerna i stockholms förorter eller någon annan del av Sverige för den delen.
    Hur kommer det sig ? Hyresgästföreningen har 535 000 medlemmar i hela Sverige och måste se till att vi har ett hyressättningssystem som fungerar i både förorter och innerstäder

    SvaraRadera
  6. Här måste ju jag som förortsbo säga att hgf hjälper till, men man måste själv ta första kontakten med dom och även vara lite delaktig själv. Jag har största respekt för deras arbete sen jag gick med i våras.

    SvaraRadera
  7. Bli aktiva i hgf så kanske ni kan bidra till det förändringsarbete ni vill ha.
    hgf bygger ju mkt på aktiva medlemmar också om jag förstått det rätt?

    SvaraRadera