11 maj 2010

KD förslag, sänk standarden i hyresrätt och skattegynna bostadsrätt

EU:s egna statistikkontor, Eurostat, har kollat in om medborgarna anser att det är lätt att hitta en bostad till en rimlig kostnad.

I rapporten - Perception survey on quality of life in European cities - hittar man svaret på denna och mängder av andra frågor.

Jag kan redan nu avslöja att Stockholm intar en bottenplacering. Bryssel, London, Rom och Paris ligger också och trängs längst ner.

80 % av de tillfrågade Stockholmarna håller inte alls med om att det går att hitta en bostad till en rimlig kostnad. I Paris är siffran 96 %.

På de bostadspolitiska debatter jag brukar bevista sägs det ofta att i Bryssel och London minsann där går det att hitta en bostad på direkten. Det är dock en åsikt som inte delas av de som bor i Bryssel och London. Bara 17 % av Brysselborna håller med och bara 14 % av Londonborna.

I dagens SvD skriver Mats Odell, Kristdemokraterna, tillsammans med Charlotte Axelsson och Sture Blomgren på HSB att ungdomar har svårt att hitta en egen bostad.

Flera åtgärder skulle kunna förbättra läget, till exempel ett skattegynnat bosparande och lägre standard mot lägre hyra, skriver de.

Det är helt otroligt. Så fort det handlar om att äga ska det skattegynnas men handlar det om hyra då ska man sänka standarden!.

Om det är någonting som det är läge för så är det att skattegynna hyresrätten. Nej jag menar inte gynna utan sluta missgynna.

Igår kunde man i alla fall vara lite glad över SABO. De hade en hel bilaga i Aftonbladet om hur bra hyresrätten är.

I DN finns en uppräkning av hittills givna vallöften. Bostadspolitik saknas i Allianskolumnen. Där borde skatterättvisa mellan boendeformerna skrivas in eller hur?

14 kommentarer:

  1. Jag tror iofs många hellre tar en lägre hyra än ekparkett, helkaklat, diskmaskin, m.m.
    Hyresrätter ger redan idag på ett helt annat sätt än bostadsrätter möjlighet att söka bostadsbidrag så jag anser inte att hyresrätten är missgynnad.

    SvaraRadera
  2. Det är lätt att hitta en syndabock för egna misslyckanden. I HGF fall är det skattesystemet.

    Det finns ingen djävulsk plan för skattemässuigt missgynna hyresrätten PUNKT

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  3. Anders Borg hade i vart fall inga som helst problem med att hålla med om att hyresrätten är skattemässigt missgynnad.

    SvaraRadera
  4. Märkligt att en förening med en halv miljon medlemmar inte kan ändra på den skattemässigt missgynnade hyresrätten. Det kanske krävs någon som kan agera utifrån hyresgästers intressen och inte den egna maktfullkomliga organisatoriska. Avgå Barbro!

    SvaraRadera
  5. Avgå Barbro!

    Och avsäg dig din fallskärm på 2 miljoner innan du gör det!

    SvaraRadera
  6. Skattelättnader lär ju knappast hjälpa när grundproblemet är ett annat. Bostadsmarknaden är helt enkelt sönderreglerad och till det kommer alla förbaskade möjligheter att överklaga, etc. Kostnaderna blir för höga och projekttiderna för långa. Det byggs helt enkelt för lite bostäder, det oavsett hyresform.

    /Rickard (som under 10 år av mitt liv haft andrahandskontrakt)

    SvaraRadera
  7. Barbro, menar du att Anders Borg medvetet försöker missgynna hyresrätten eller hur ska jag tolka ditt svar?

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  8. Hur får man tag i en hyresrätt i innerstan, utan att betala eller köa i 20 år? Jag betalar gärna hög hyra.

    SvaraRadera
  9. Kön är bara 12 år... om det nu är till någon hjälp..

    Men som du säger - blir hyrorna justerade uppåt så kommer kön och bostadsbristen att lösa sig ganska snabbt.

    SvaraRadera
  10. "blir hyrorna justerade uppåt så kommer kön och bostadsbristen att lösa sig ganska snabbt."

    Jag tror att mången fastighetsägare skulle vilja "göra en volvo" av hyresrätten (jmfr: från sossecontainer till premium-bilmärke). Man prisar helt enkelt bort stora delar av de bostadskön, så att de som vill hyra snäppet under hotellservice (och ha råd att betala) har färre att konkurrera med. Resten får hålla till godo med "slumlords" i ordets anglosaxiska bemärkelse. Googla "slumlords" samt "rental housing shortage" för inspiration.

    Det sistnämnda ska visst inte vara möjligt ifall bara marknadskrafterna på bomarknaden får råda enväldigt. Som i USA och England till exempel. Jag fick dock upp 4.340.000 google-svar på "rental housing shortage". Märkligt eller hur?

    SvaraRadera
  11. "Märkligt att en förening med en halv miljon medlemmar inte kan ändra på den skattemässigt missgynnade hyresrätten."

    HGF sitter inte i riksdagen. Ville bara påminna om det.

    "Det kanske krävs någon som kan agera utifrån hyresgästers intressen och inte den egna maktfullkomliga organisatoriska"

    Minst en halvmiljon medlemmar verkar inte hålla med dig så pass mycket att de gör slag i saken och säger upp sitt medlemskap. Du kanske begriper något som inte dom begriper? Eller om det nu är tvärtom.

    SvaraRadera
  12. Jonas börjar bli patetisk med sitt ständiga missuppfattande.
    Maggan

    SvaraRadera
  13. Maggan,

    Eller så är Jonas en frisk fläkt och för många av de frågor som vi medlemmar tänker på framåt.

    Medan styrelsen och kasliet inte gör det. Det är ju tydligt att Barbro undviker att svara på många av Jonas frågor.

    Felfokuset på bostadsrätter retar många av oss. Föreningen skulle jobba med hyresrätter istället och för att förbättra våra villkor - inte bråka med andra.

    Skärpning!

    // Louise

    SvaraRadera
  14. Uppretad Stockholmare / fd medlem14 maj 2010 kl. 13:36

    Som sagt: HGF på politiskt torpeduppdrag. Man gör vad som helst för att stoppa ombildningarna och tvinga kvar folk som hyresgäster. Kosta vad det kosta vill för hyresgäster, Tingsrätter och samhället.

    -------

    http://www.bofakta.se/index.php?option=com_content&view=article&id=43:nr-1-2010-bortstaemda-hyresgaester&catid=2:artiklar&Itemid=6

    SvaraRadera