30 december 2013

Det är inte hyrans fel




Idag skriver Sven Bergenstråhle i HD. Utmärkt artikel om bland annat konsekvenserna av avreglering i andra länder

Läs den så blir debatten lite mera nyanserad.


För ingen av de som förespråkar avreglering, omreglering, modernisering eller hur de nu benämner sina " vi måste ha mera marknadsförslag" kan visa upp något exempel där det fungerar som det var tänkt.
Det är också intressant att ingen säger sig vilja ha marknadshyror. 

Absolut inte vi , säger Fastighetsägarna kom inte med sådanabeskyllningar.
Vi vill omreglera.

Alla, precis alla, vet att ett införande av marknadshyror skulle slå oerhört hårt mot hyresgästerna. 
Därför måste man ha en omfattande statlig reglering av hyrorna för att mildra effekterna.
Vilket Fastighetsägarna föreslår i sitt onregleringsförslag.

Snart är det bara Hyresgästföreningen som bekämpar införandet av hyresreglering.

Och de politiska partierna förstås som också står bakom den svenska förhandlingsmodellen.
Med undantag för Centerpartiet måste man tyvärr lägga till.


26 december 2013

Sverige ligger i Europa men Europa ligger inte i Sverige


Så var det dags igen. Ännu en professor på DN debatt som skriver om det som numera bytt namn från hyresreglering till hyreskontroll. Namnbytet stod en annan professor för, Assar Lindbeck, som fick skriva två artiklar i rad på DN debatt. Svårslaget rekord.

För inte så länge sedan åkte alla på studieresa till Norge. Där fungerade det ypperligt. Men så försvann Norge som bäst i klassen. Det fanns nästan ingen hyressektor, i Norge har man satsat på ägt
boende i många årtionden, kontrakten var på max 3 år, staten subventionerade byggandet, stora
bekymmer med depositionsavgifter mm

Då dök Finland upp. Titta vad de bygger i Finland. De har avreglerat hyresmarknad och det blev mängder av lediga lägenheter. Attefall hördes prisa i Finland i otaliga media inslag. Men så började man gå på djupet studieresorna vände bort från Oslo till Helsingfors. I Finland har man en stor social housing sektor för marknaden klarar inte att erbjuda bostäder till breda grupper. De har en statlig finansiering av byggandet. Hyrorna drar iväg osv.
Då blev det morsning och goodbye med Finland.

NCC berömde Tyskland i Almedalen och hela Almedalen gick i spinn. Nu blev det Tysklands tur att  ta emot studiebesöken från Sverige. Där gick det lätt som en plätt att få en hyresrätt. Planprocessen var det inga som helst problem med. Tysklands paragraf 34 var lösningen.
Men så kom rapporterna. Paragraf 34 gällde bara i begränsad omfattning. 80 % bor i hyresrätt i Berlin. De hade inte passat på att minska hyressektorn på det sätt som skett i Stockholm. Men alla de tomma lägenheter som fanns vid återföreningen var puts väck och bostadsbristen ett faktum.

 Så i valrörelsen blev frågan om införande av en hyresbroms en het fråga. I Tyskland finns det också social housing och sånt som svenska politiker inte vill ha liksom subventioner till byggande.
Så då föll Tyskland som drömland ihop.

Och idag  är det dags för Bryssel. Eftersom Bryssel är en favorit i repris så kan vi redan idag uppmana till omläsning av vår Brysselrapport.

18 december 2013

Bostadsbristen närmar sig parlamentet, unga vuxna har den redan nått och om hyresgäster som känner sig trängda



1. Bostadsbristen är med full fart på väg mot parlamentet.
Riksdagsledamöterna delar snart sitt öde med hundratusentals andra. Fast ändå inte. Lägenheterna där en del av de bor ska renoveras men det är riksdagsförvaltningen som hamnar på gatan. 

Turligt nog för ledamöterna så faller det inte på dem att leta upp en ny bostad utan nu har Riksdagsdirektören ett halvt år på sig att komma med förslag på hur bostadsbristen ska lösas.
 Tre förslag uppges vara heta
* nyproduktion
* ombyggnad
* upphandling av en omlokaliseringstjänst

De två första känns igen och de bör väl riksdagen jobba med för en betydligt större målgrupp än den egna skaran.
Men en omlokaliseringstjänst låter nytt , vad är det?  Man tänker sig kanske att omlokalisera ledamöterna till orter med tomma lägenheter eller vad som nu ligger i begreppet omlokalisering. 

2. Idag skriver jag på SvD Brännpunkt om unga vuxna som behöver omlokaliseras från hemmet till en egen bostad. Det är inget jobb för riksdagsförvaltningen men väl för riksdagen. Unga vuxna utan ett eget hem blir bara fler och fler. 26 000 av de som bor hemma har också egna

3. I ett av alla mejl som droppade in idag st

"Som hyresgäst känner man sig "attackerad" från alla håll och är på helspänn, vad är nästa steg våra politiker har i tanken för oss hyresgästMan känner sig livegen, det är Fastighetsägarna, Professorer i bostadspolitik, Boverket, våra lokala politiker, som alla arbetar i samma riktning, Marknadshyror.
Vi är redan där, lägenheter som Stockholmshem har lagt ut på Bostad Stockholm,
har hyror mellan 17 070-20 164 kr/månad, vem ska bo där? Det är ingen hyra som en vanlig hyresgäst har råd med. Det förstår ju alla."

Precis, för när hyrorna ligger i nivå med människors bruttolöner så blir det onekligen lite trixigt.

Jag undrar om det finns en enda grupp som känner sig så ihjälskrämda av sina hyresvärdar och en och annan politiker som hyresgästerna, framförallt de i attraktiva bostadsområden. Är de inte själva, vilket långt ifrån alla är, attraktiva på banken eller har ett tilltalande löne-och sparkonto så sitter de enligt Fastighetsägarna  och vissa ekonomer bara där och skapar välfärdsförluster och hindrar folk från att flytta in i deras bostäder. Rörligheten måste öka och det bygger på att de flyttar så enkelt är det. 
Och många teoretiska modeller tas nu fram för att beskriva hur det ska gå till när vi ska göra en ekonomisk zonindelning av mänskligheten. Inne i kärnan bor de som kan betala riktigt höga hyror sedan sprids de andra ut i cirklar efter betalningsförmåga likt årsringar på ett träd.  

4. Fastighetsägarnas modell är en omreglering av hyresmarknaden. Hur gick det till? Jo de vet att det är ett enormt folkligt motstånd mot marknadshyror så något åt det hållet kan man inte säga att man vill ha. Så länge jag har känt de så har talat om hyresreglering som något otidsenligt ned rötter i första världskriget. Nu vill de ha hyresreglering fast i någon ny skepnad som för tankarna till 

13 december 2013

Hur bra ska det gå fastighetsägarna innan de slutar kräva sina gäster på mer pengar?


Häromdagen publicerade vår region i Södra Skåne en rapport om hur det går för fastighetsägarna.
Det går bra, ja rent utav Strålande bra

Häromdagen hade IPD en konferens om hur det går för de fastighetsägare som bygger nytt.
Det går bra, ja rent utav strålande bra

Fastighetsägarna tvingas därför medge att det går bra för de. 

– Vi säger som sagt inte att fastighetsföretagande är olönsamt. Våra argument för att reformera hyressättningen bygger inte alls på lönsamhetsskäl. Hyresgästföreningen blandar ihop diskussionerna. Reformbehovet har med bostadsbristen och en dåligt fungerande hyresmarknad att göra, säger Göran Höckert, Fastighetsägarna Syd
Man tjänar bra på att bygga nytt och man tjänar bra på att äga hyresfastigheter men hyrorna ska ändå upp.
Räntorna är låga, inflationen är ett minne blott och lönsamheten är god men hyrorna ska ändå upp.
Fastighetsägarna inser, precis som Assar Lindbeck, att den förmögenhetsöverföring som blir konsekvensen av fastighetsägarnas frihetsdrömmar skulle få förödande konsekvenser för hyresgästerna.
Så därför måste denna omställning till det som fastighetsägarna av någon anledning kallar friare hyror ta lång tid. 
"En friare hyressättning ska naturligtvis inte ske över en natt eller utan trygghet för hyresgästerna, utan fasas in över tid så att hyresvärdar och hyresgäster i lugn och ro gå över till en ordning där hyrorna faktiskt avspeglar bostadskonsumenternas värderingar."
För den som undrar så är bostadskonsumenternas värderingar i fastighetsägartappning detsamma som att de vill betala mer i hyra.
Man får nästan intrycket av att folk skulle sitta hemma och väntar på en sådan  här frihetsreform. 
Våra medlemsmöten präglas mer av rädsla än förhoppningar om ännu högre hyreshöjningar, kan jag meddela.


11 december 2013

Mambo, delsbo, särbo, iblandbo, smygbo, sambo, dumbo

Det finns hur många namn som helst på hur vi bor nu förtiden. Kan bero på att vi tvingas bo lite hursomhelst.
De flesta beteckningar är vi bekanta med men det dyker upp nya med jämna mellanrum. 

Smygbo är de som bor på soffan hos en kompis och måste smyga ut och in för att inte störa.

Dumbo är kanske lite elakt men det är de som trots otaliga varningar låter sig blåsas och luras i sina desperata försök att hitta någonstans att bo och som därför trakasseras av sina välmenande kamrater.

Mambo är själva ursprunget till alla dessa bobeteckningar.

En mambo är den som tvingas att bo kvar hemma hos sina föräldrar även om man vill flytta och testa sina egna vingar. Var fjärde ung vuxen (!) är mambo och antalet ökar för varje år. Inte så illa att bo hemma tänker du kanske, men om inget händer så kommer framtidens unga inte längre vara unga när de flyttar hemifrån.
Gör ditt eget mambotest 
Nu är det en ny grupp på väg upp i statistiken, barnbarnen. För 26 000 unga vuxna mambos har egna barn.
Mormorbo, farmorbo, farfarbo,morfarbo låter långt och knöligt. Vi måste se till att de får en bostad!

03 december 2013

Blogg- och pressmeddelande

Idag far jag till Linköping.
Där blir det presskonferens kl 11 och sedan blir det ljusspel fast inte på Globen för där var vi igår utan på bland annat stadshuset i Linköping

Fast innan det blir ljusspel så blir det lite ljusa besked om nästa års hyror, åtminstone för de hyresgäster som bor hos Botrygg i Stockholm, Göteborg, Linköping och Norrköping. Hyreshöjningen stannar på 0.9.
Nu gåller det att få de andra fastighetsägarna som yrkat på betydligt högre hyreshöjningar att följa detta exempel.
Så här står det i inbjudan till presskonferensen. 
Förhandlingarna om nästa års hyresnivåer är nu i full gång. Idag råder ett lågt inflationstryck i Sverige som bidrar till fortsatt låga räntor. Den generella bilden för samtliga europeiska länder är hög arbetslöshet, ett stort utbud av kapital som ska placeras samt låg efterfrågan. Det finns därför mycket som talar för att trenden med låga räntor består under de kommande två-tre åren.

Mot den bakgrunden finns goda skäl att hålla hyreshöjningarna på en likaledes låg nivå.

Idag träffar därför Botrygg AB, en av de stora privata fastighetsägarna i landet, ett ramavtal med Hyresgästföreningen där hyreshöjningen stannar på 0,9% för alla Botryggs hyresgäster i Stockholm, Göteborg, Norrköping och Linköping.

Det ska jämföras med det snitt på 2,78% som andra fastighetsägare hittills har yrkat.

-Hyresvärdarna har ett mycket gynnsamt läge inför årets hyresförhandlingar som ger dem stora möjligheter att ta både ett samhällsekonomiskt ansvar och skapa bättre ekonomiska förutsättningar för sina kunder, Sveriges tre miljoner hyresgäster, säger Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

-Det känns därför väldigt bra att Botrygg är beredd att ta det ansvaret för sina hyresgäster, för den ekonomiska utvecklingen i stort och att de vill arbeta för att hyresrätten ska få förutsättningar att vara en konkurrenskraftig boendeform, säger Barbro Engman.

-Vi är nöjda med denna uppgörelse, säger Michael Cocozza, VD Botrygg AB. 0,9% i hyreshöjning när vi har nollinflation är en rimlig nivå.

Det är idag svårare än någonsin att få en bostad i Sverige. I mer än hälften av landets kommuner byggs det för lite. Behovet av bostäder ökar, inte minst gäller det hyresrätter. Det är en omöjlig ekvation. Bostadsbristen får också dagligen konsekvenser för människor runt om i landet. De tvingas bo trångt eller tacka nej till utbildningsplatser och jobb.

Men bostadsbristen är inte bara ett problem för dem som saknar bostad. En ökad tillgång på bostäder är en nödvändighet för Sveriges utveckling och för svensk tillväxt.

-Ska prismekanismen på bostadsmarknaden fungera så kan vi inte ha stor bostadsbrist,
säger Michael Cocozza.

-Nu hoppas vi fler fastighetsägare ställer upp och visar att de är redo att ta ansvar för hyresrättens utveckling, för rimliga boendekostnader och för en bostadsmarknad som präglas av konkurrens och som ger hyresgästerna reella valmöjligheter, avslutar Barbro Engman och Michael Cocozza.

För mer information kontakta:
Michael Cocozza, fastighetsägare och VD Botrygg AB
Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen 070-524 28 66