Det finns hur många namn som helst på hur vi bor nu förtiden. Kan bero på att vi tvingas bo lite hursomhelst.
De flesta beteckningar är vi bekanta med men det dyker upp nya med jämna mellanrum.
Smygbo är de som bor på soffan hos en kompis och måste smyga ut och in för att inte störa.
Dumbo är kanske lite elakt men det är de som trots otaliga varningar låter sig blåsas och luras i sina desperata försök att hitta någonstans att bo och som därför trakasseras av sina välmenande kamrater.
Mambo är själva ursprunget till alla dessa bobeteckningar.
Vi måste se till att de får en bostad!
SvaraRaderaVERKLIGEN; ta bort bruksvärdet.
Mvh
Jonas
Varför vill du ta bort bruksvärdet? Är det inte bra att hyran baseras på standard och kvalitet?
SvaraRaderaJonas, så här beskriver Hyresnämnden vad bruksvärde är. Bra va? Man ska betala för det man får.
SvaraRaderaHyresmarknadens kvalitetssäkringsmodell.
"En lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel. En lägenhet som har en planlösning som gör den lätt att möblera, har till exempel ett högre bruksvärde än en i övrigt likvärdig lägenhet som har en sämre planlösning.
Det är hur hyresgäster i allmänhet värderar lägenhetens egenskaper som bestämmer dess bruksvärde. Olika individers skilda värderingar och behov påverkar inte bruksvärdet.
Om till exempel hyresgästerna i ett hus har tillgång till goda lekplatser, innebär detta inte att bruksvärdet är högre för de hyresgäster som har barn och lägre för de hyresgäster som inte har barn. Lägenhetens bruksvärde är alltså oberoende av vem som för tillfället bor i lägenheten.
Vad tar man hänsyn till när man bestämmer bruksvärdet?
De egenskaper som bestämmer en lägenhets bruksvärde är bland annat dess:
storlek
modernitetsgrad
planlösning
läge inom huset
reparationsstandard
ljudisolering
Förmåner som är knutna till lägenheten kan också inverka på bruksvärdet, till exempel:
hiss
tvättstuga
sopnedkast
särskilda förvaringsutrymmen
god fastighetsservice
garage och biluppställningsplats
Också faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort och närhet till kommunikationer påverkar bruksvärdet.
Eftersatt underhåll kan ha betydelse för bruksvärdet. Däremot inte den försämring i lägenhetens skick som normalt uppkommer mellan två ordinarie underhållstillfällen."
Jonas,
SvaraRaderaJag tycker det är upp till var individ att tycka om bruksvärdet, men jag skulle vilja höra din förklaring på hur det kan bli fler lägenheter att hyra ut bara för att man tar bort bruksvärdet?
Är det så i din värld att det sitter en massa fastighetsinnehavare/ lägenhetsägare med tomma lägenheter bara för att man har ett system med bruksvärde?
Har svårt att tro att det blir fler lägenheter för uthyrning genom högre hyror, problemet är att dte inte finns tillräckligt med bostäder i sverige, eller kanske mer rätt, de som finns och står tomma finns på fel ställe och det lär man inte få uthyrda genom högre hyror.
Mvh
Mathias
Bruksvärdet gör att det inte byggs hyrsrätter. De som byggs om byggbolagen själva får välja är bostadsrätter. Vinsterna är större och man slipper tjafs med HGF och ta hänsyn till bruksvärdet.
SvaraRaderaEnkelt
Ni som har attraktiva hyresrätter med bruksvärde kramar dem som guld på bekostnade av de som står utanför.
(Och ni bara ca 30% av nybyggnationer i hyresbetåndet har inte bruksvärdet enlig Barbro själv.)
Mvh
Jonas
(Och ni bara ca 30% av nybyggnationer i hyresbetåndet har inte bruksvärdet enlig Barbro själv.)
SvaraRaderaVad står det här?
Varför byggs det då inte en himla massa bostadsrätter tkll låga priser så att de som står utanför kan flytta in?
Tror du på fullaste allvar att privata byggföretag ska uppföra fastigheter utan kostnadstäckning?
SvaraRaderaDet ska byggas hit och dit och härs och tvärs och billigt, billigt ska det vara enligt HGF.
Vem ska betala i er värld eftersom inte brukaren ska behöva betala fullt ut eftersom det ska vara billigt, billigt.
Snälla, förklara för oss Barbro!
//Eva-Lena
Jaaaa, förklara för oss Barbro!
SvaraRaderaKan du trolla med knäna när du ändå håller på också?
Eva - Lena jag behöver inte vare sig förklara eller trolla med knäna det gör fastighetsägarna så bra själva.
SvaraRaderaLäs den nya bloggen jag la ut nyss
Du slänger bara ur dig en massa saker.
SvaraRaderaAldrig svar på några frågor.
Aldrig förklara hur det ska gå till när folk ska bo billigt, billigt.
Hur kan du då förvänta dig svar av alla andra då? Justja, varför fråga dig - du sitter knappast inne med svaret.
//Eva-Lena
Eva-Lena jag förväntar mig inga svar av någon men jag försöker ta reda på hur det kommer sig att vissa kan bygga men inte andra och hur det kommer sig att vissa kräver jättehöga hyreshöjningar medan andra ligger mycket lägre osv. Det finns inga sanningar det finns bara olika aktörer med olika ambitioner. En kommun som vill att det ska byggas hyresrätter till en någorlunda rimlig kostnad tar inte ut högsta möjliga pris för marken, har vettiga exploateringsavtal, är duktiga byggherrar i kombination med en politisk vilja gör att det byggs, SABO har tagit fram ett hys KOMBO som nu byggs runt om i landet där kostnaden är ca 25 proc lägre. En del kommuner bygger rel mycket medan andra ibte bygger att dugg. En del satsar hårt på att bygga dyrt för att locka höginkomsttagare till kommunen. Andra inser att också hemtjänsten måste bo. Vill man få kan man. En del kanske ringer till Anders Borg och säger att han måste se tll att ändra skatten på hyresrätter så att de hamnar på samma nivåer som andra boendeformer. Byggfelen kostar mer än 50 miljarder varje år man måste därför utgå från att byggsektorn också jobbar med sin produktivitet och kvalitetesutveckling
SvaraRaderaAv någon anledning är du irriterad på mig och tycker att jag slänger ur mig saker. Du kan säkert ha fog för att vara irriterad på mig men jag försöker att undvika att slänga ur mig saker genom att hänvisa till vad andra säger exempelvis fastighetsägarna, om det kan du läsa i den blogg som jag la ut nyss.
Jonas: "Ni som har attraktiva hyresrätter med bruksvärde kramar dem som guld..."
SvaraRaderaÄr det den andel hyresgäster i Stockholms innerstad som råka vara högavlönade som spökar nu igen? Som den fastslagna normmåttsatsen för Stockholms och Sveriges alla hyresgäster?
Debatten blir i vanlig ordning väldigt spretig. För inte så länge sedan vart det visst enbart synd om den hyresgäst (särskilt i innerstaden) som hade en fastighetsägare som trilskades med att inte vilja ombilda. Mer åtråvärd än så var alltså inte hyresrätten.
"Hyresgäster är tröttsamma gnällspikar" och "Det är faktiskt billigare och bättre än hyresrätt" blandas friskt med skadeglada axelryckningar när kommunala hyresvinster omfördelas till annan kommunal verksamhet, samtidigt som hyresgästerna "gott själva kan betala" för miljonprogrammens kommande upprustningar.
Johan: "...på bekostnad av de som står utanför."
Cirka 6000 hemlösa i Stockholm står bokstavligen "utanför". Resten av Stockholmarna har tillgång till el, vatten och tak över huvudet. Brist-problemet avser istället tillgången på exakt de som HR-köande VILL ha: nämligen tryggt och avtalsreglerade boenden i förstahandskontrakt.
Hur uppfylls man denna önskan hos de hyressökande genom att utvalda delar av Stockholm gentrifieras ytterligare? Via påtvingade rokad-omflyttningar mellan existerande hyresgäster? Genom att vilja demontera hyresgästens möjligheter till att kollektivförhandla om hyra och andra rättigheter och skyldigheter?