04 december 2013

Nu är det klappat, klart och påskrivet


26 kommentarer:

  1. Vad kan det vara? Löneförhöjning? Ni skrattar hela vägen till banken på medlemmarnas bekostnad?

    Mvh
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Jonas du är då alltid på ett så strålande humör.
    Nu tror jag inte att hyresgästerna kommer att storskratta men en måttlig hyreshöjning påverkar nog humöret i rätt riktning.
    För det var det vi skrev på, en hyreshöjning som stannade på 0.9 är bra med tanke vad de flesta fadtighetsägare kräver.

    SvaraRadera
  3. Det är väl som vanligt i er lek.
    Fastighetsägarna begär dubbelt så mycket som de vill ha. sedan "förhandlar" ni ner det med "mycket hårda förhandlingar till hälften. Alla blir nöjda och ni kan fortsätta och motivera era medlemsavgifter och förhandlingsersättning.
    Den förre pressekreteraren Andre råkade ju till och med avslöja sanningen till media.
    /Sven

    SvaraRadera
  4. Sven, du har aldrig varit med i någon hyresförhandling. Det är lätt att räkna ut.

    SvaraRadera
  5. Det är ju exakt så som Sven skriver. Ni slår er för bröstet och säger hur mycket ni förhandlat ner yrkandet. Att det sedan är på tok för högt struntar ni i. Jag förstår att fastighetsägare skrattar som på bilden.

    Hgf:s mål är, enligt er själva, att hyreshöjningarna ska hamna under inflationen. 0,9% är klart över inflationen. Alltså förlorade Hgf. Igen.

    Frågor på det?

    SvaraRadera
  6. Barbro,

    Nog har jag förhandlat många hyror i stort kommunalt bolag.
    Ett enkelt bevis på att jag har rätt går att finna i er tidning Hem & Hyra. Artikeln om uppgörelsen med Lysekilsbostäder kom in alldeles nyss.
    De begärde 2,8% och uppgörelsen blev 1,4%.
    Frågor på det?
    Hälsningar
    Sven

    SvaraRadera
  7. Sven: "Jag förstår att fastighetsägare skrattar som på bilden."

    Om Fastighetsägarna och Bankerna skrattar åt riskerna med en allt aggressivare urholkning av den reala köpkraften hos lejonparten av Sveriges alla bostadsbetalande - oavsett om de sistnämnda nu råka ha Fastighetsägarna eller Bankerna som hyresvärdar - ja, då tänker och agerar man synnerligen korkat och kortsiktigt. Ytterst sett sitter vi ju faktiskt alla på samma gren så att säga.

    Nedanstående kan nog även appliceras på bl.a. StorStockholms alla hyresgäster - utifall att bostadskostnaderna nu ska skena iväg ännu brantare än reallönen - OM nu Fastighetsägarna får igenom vad de ivrar för.

    Citat: "Men Nouriel Roubini pekar också på Sverige som ett exempel på där den privata konsumtionen kan stramas åt kraftigt när räntorna stiger och hushållen får betala allt mer för sina bostadslån och därmed inte har pengar kvar att lägga på annat. Det leder till recession och stagnation, hävdar Dr Doom."

    "Dr Doom varnar för ny bostadsbubbla i Sverige" (Svd Näringsliv 5 december)

    Frågor på det?

    SvaraRadera
  8. Ja, farbror Frej. Det finns många, många frågor på det.
    Du får en: tror du verkligen att din fastighetsvärd tycker att det är hens uppgift/ansvar att sköta hyresgästens ekonomi överordnat att göra en bra fastighetsaffär?
    Grattis om du hittat en sådan hyresvärd, de flesta bor nog hos hyresvärdar som har marknadsekonomiska aspekter för ögonen.
    Trevlig helg önskar verkligheten!

    SvaraRadera
  9. Igen!

    Man kan varje dag genom empiriska studier (vetenskapliga studier av verkligheten) konstatera att min hypotes om hälften är rätt.
    Idag skriver Hem & Hyra under rubriken "Tre nya dalahyror";

    "I Avesta höjs hyrorna med 1,2 procent från 1 januari. Gamla Byns ursprungskrav var en höjning på det dubbla, 2,4 procent."
    Hälsningar
    Sven

    SvaraRadera
  10. P.N: "tror du verkligen att din fastighetsvärd tycker att det är hens uppgift/ansvar att sköta hyresgästens ekonomi"

    Den enskilde har varken ansvar för samhällsutvecklingen eller för hur andra människor sköter sig. Däremot har man ansvar för hur man själv bidrar, och hur man själv behandlar andra. En hårfin skillnad i definitionen, som ofta undgår den självtillräcklige.

    P.N: "Trevlig helg önskar verkligheten!"

    Verkligheten si och så. En fras med många definitioner. En självklarhet för vissa, men svårt att greppa för många.

    Människorna "tror" och "antar" en massa om Verkligheten. Ovanpå bygger man sedan miljoner versioner av logiskt vattentäta resonemang. Och jag är inte ironisk när jag skriver "logiskt vattentäta". Det är inte d ä r problemet ligger.

    Jag ska nu inte bli allt för filosofiskt; men så har vi tidsförskjutningen mellan orsak och verkan att handskas med också. Både individ och samhälle staplar orsaker i årtionden - sedan kommer verkningarna. Och om verkningarna är negativa är trösten klen att man "löpte med lämlarna".

    SvaraRadera
  11. Eftersom förra inlägget föll offer för censur så försöker vi igen. :)
    Hyresgästernas största problem är inte något påhittat begrepp som hyresskatt utan det faktum att hyreshöjningarna år efter år överstiger inflation och kpi. Som när Barbro stoltserar med hyreshöjning på cirka procentenheten högre än inflation och kpi.
    Trevlig helg önskar verkligheten!

    SvaraRadera
  12. Sven: "Man kan varje dag genom empiriska studier..."

    Ovanstående är ett klockrent exempel på vad jag skrev om i mitt förra inlägg. Du drar en logiskt vattentät slutsats (ingen kritik på den punkten) - men ovanpå ett "antagande".

    Tron/antagandet går ut på att Fastighetsägarna egentligen bara vill "ha hälften så mycket" av utgångsbudet. Att man bara räknar utifrån faktiska utgifter och ett faktiskt investeringsbehov plus "lagom" vinst i sitt hyresförhandlande. "Lagom" med tanke på den obefintliga risken med att äga/förvalta hyresfastigheter - inte som att äga Rysslandsfonder precis.

    Men efter 15+ års bygg-, mark- och bolånespekulation, hand-i-hand med bostadsköparnas förväntningar om naturligt livslånga värdestegringar brantare än reallöneutvecklingen, så är känslan hos Fastighetsägarna å sin sida, att man "halkat efter".

    Hyresförhandlandet måste därför frikopplas från detta att tjafsa om "faktiska utgifter" och "obefintlig inflation" menar man. Och då räcker "hälften så mycket" inte långt. Man VILL alltid helst ha minst det dubbla av vad man lyckas förhandla sig till.

    Och det är bråttom; n ä r bostadsbubblan väl har spruckit så är loppet i princip kört. Det känner man på sig - det har man förstått.

    SvaraRadera
  13. Oj, farbror Frej... Åt vilket håll tittar du när du ser så panikslagna fastighetsägare?
    Titta på bilden Barbro lagt ut. De skrattar hela vägen till banken över avtalen Hgf förhandlar fram.
    Marginalerna för fastighetsägare bara ökar eftersom intäktssidan stiger fortare än utgiftssidan, alltså hyresintäkter kontra övriga kostnader i samhället.

    Du verkar dessutom inte helt insatt i förhandlingar. Det är vanligt att man möts på mitten så att säga. Fastighetsägarna lägger sitt utgångsbud över vad de förväntas få. Så de kräver ex vis två procent och kommer ut med en procent. Det är ett jättebra resultat om inflation och kpi är noll. Utom för hyresgästerna...

    /Verkligheten kom och hälsade på

    SvaraRadera
  14. Anonym: "Marginalerna för fastighetsägare bara ökar [...] hyresintäkter kontra övriga kostnader i samhället."

    Kanske - jag vet inte. Vad jag däremot förstått är att Konsumentprisindex (KPI) är ett grovt genomsnittsvärde baserat på hela den privata konsumtionen - inom vilkas ramar det ryms både stigande och sjunkande pris-/utgiftstrender. När det t.ex. gäller en viss typ av hemelektronik så råder det väl närmast deflation pga en mördande konkurrens och hårt driven teknikutveckling.

    Hur förhåller det sig med pris- och utgiftstrender som en hyresvärd kan tänkas efterfråga? Typ bygg- och hantverkartjänster, el/olja/energi, administrativa kostnader m.m. Ja, inte vet jag - men jag är ganska säker på att trenden inte är plus/minus noll. Eller vad tror du?

    Anonym: "Det är vanligt att man möts på mitten så att säga."

    Jo, det förstår jag också. Men vad är alternativet till kollektiva förhandlingar? Min poäng är att utifrån den hyresbristsituation och den hyrespolitiska motvind vi nu har att leva med, så sätter Fastighetsägarna det utgångsbud som de kan komma undan med. Utan kollektiva förhandlingar så skulle både utgångsbud och genomtrumfade höjningar vart märkbart högre under en lång följd av år. Definitivt högre än de 85-12 kr i månaden som medlem/icke-medlem betalar. Eller vad tror du?

    SvaraRadera
  15. Petter Niklas, jag lägger inte ut de kommentarer där du påstår saker om olika personer. Det är bättre att du använder sakliga argument

    SvaraRadera
  16. Jonas, Petter Niklas mfl. Jag tycker att det blir väl tjafsigt ibland. Min blogg handlar om bostadspolitik, så här har jag beskrivit förutsättningarna:
    "Men för att inte minska bloggens läsvärde gäller följande:Kommentarerna skall ha relevans till den aktuella bloggposten. Språkbruket får inte vara kränkande. Kommentarerna skall bidra till en seriös debatt. På så sätt hoppas jag att den bostadspolitiska debatten ska bli lättare att följa för mina läsare."

    SvaraRadera
  17. Det är inte fel på språkbruk eller relevans till bloggposten. Eller påhopp på någon.

    Du blir ängslig för att det är kritik mot Hgf och då löser du det med censur.
    Verkligheten får Nordkoreavibbar...

    SvaraRadera
  18. Och hur kommer det sig att du vet vad som skrivs i kommentarer jag inte lägger ut?
    " Nordkoreavibbar" är väl annars ett bra exempel på bristande relevans. Jag antar att det är någon annan av dina anonyma kamrater som kallar mig Kuba-kommunist liksom den som med jämna mellanrum undrar om jag blivit rövknullad. För sådan är stilen bland de som liksom du väljer att vara anonyma. Fegt av er är det förstås men jag fortsätter nog att "censurera".

    SvaraRadera
  19. Dåligt debattklimat... Censur är förlegat. Barbro är förlegad.
    Hyresgästerna förtjänar förnyelse. Dags att gamla stofilerna lämnar Hgf för hyresgästernas skull. Med det lär öppenheten kanske se dagens ljus.

    SvaraRadera
  20. Hej Engman
    Tror du inte ökad öppenhet skulle vara bra för Hyresgästföreningen?
    Undrar Sven-Göran

    SvaraRadera
  21. Hej Sven-Göran. Öppenhet är givetvis bra. Jag skriver en blogg om bostadsfrågor- det jag skriver där får man gärna tycka hur mycket som helst om.
    Men jag kan inte begripa varför kommentarerna på en bostadsblogg ska handla om min person.
    Det går bra att skriva till oss och få svar på alla de frågor man kan ha.
    Problemet med er är att ni är anonyma, det går inte att kommunicera med er. Hur kommer det sig att du som ställer höga krav på andra inte är beredd att ställa motsvarande krav på dig själv.

    SvaraRadera
  22. Sven Göran du ställer en fråga till mig som inte har det minsta lilla att göra med vad jag skriver eller något som har något som helst samband med någon enda bostadsfråga
    Du har retat upp dig på något som hänt i Stockholm i samband med att förra ordföranden fyllde 60 år. Jag gar inget med det att göra. Våra regioner beslutar själva i sådana frågor. Skriv till regionstyrelsrn i Stockholm och hegär besked om hur de resonerade. Jag vet inte
    Du har skickat samma ftåga hur många gånger som helst och jag vet inte om det du skriver stämmer färglr vill jag inte lägga ut det. Det hade varit lättare om det hade gått atg kommunicera med dig.
    Skriv något om det bliggen handlar om istället

    SvaraRadera
  23. Utan att veta vad Gunnarson gjort den här gången så är det inte första klavertrampet.
    Det är du som är ordförande i Hyresgästföreningen och ytterst ansvarig för vad som händer.
    Är du rädd för sanningen?
    Korten på bordet nu för allas skull. Uppenbarligen håller du och HGF på något knas.

    /Skarpnäck

    SvaraRadera
  24. Varför vill du inte att sanningen ska fram, Nordkorea?

    SvaraRadera
  25. Vad döljs bakom censuren, Barbro Engman??

    SvaraRadera
  26. Det är väl Nordkorea om jag fattat det hela rätt Petter Niklas
    Prova att skriva nåt om det dom bloggen handlar om och är avsett för
    Andra typer av frågor kan skickad till vår info låda eller till den person
    Som berörs

    SvaraRadera