Är just nu på väg mot slottet. Ingen kungamiddag eller så är i faggorna utan en bostadskonferens på slottet i Västerås. Bostadskonferenserna är numera fler än de byggen som kommer igång.
Bra tycker jag, på sätt och vis, för det visar att bostadsbristen blir allt bedrövligare för allt fler för varje dag. Och då reagerar allt fler. För bostadsbristen ställer inte till det bara för den bostadsjagande individen utan också för företag (DN idag) som vill rekrytera. Jobbpolitik är att bygga bostäder.
På slottskonferensens medverkar också Nima Sanandaji som jag skrev en debattartikel ihop med i Dagens Samhälle. Han har dessutom tagit fram en forskningsrapport om sambandet mellan arbetsmarknaden och hyresmarknaden. Nina Lundström, Folkpartiets bostadspolitiska talesperson medverkar också liksom Ingela Edlund, LO.
Det ska bli kul.
Det är lätt till skratt när man ser på alla patetiska tankegångar och innovationer. Bostadskonferenser kanske är avdragsgillt som Rot och Rut. Det kanske genererar lite gratismat på krogen. Då kan man läsa i DN om krögaren vid Stureplan som tycker det är så livsnödvändigt med fler kockar i staden. Jo, han har egen bostadskö. Han tycker även det skall importeras kockar. Enligt krogbranchen är tydligen kockar ett kompetensyrke. Andra kanske skulle kalla hela konceptet ett low-competence company. Hoppas proppen går på krogen så får vi se om elektrikern bosatt sig i ett mindre samhälle med mindre krogkriminalitet och fler lägenheter. Nästa gång skall man kanske kolla insläppet i VIP kön på krogen hur många hyresvärdar som går före kön eller dragit med sig kriminaliteten hem.
SvaraRaderaBara att slippa höra om lägenhetsdebatten skulle vara värt mycket.
Det skulle även vara värt att bo i bostadsrätt för att slippa lyssna till hur folk prioriterar. Man kanske skall våga föreslå att det byggs fler billiga bostadsrätter också innan man får skavsår i öronen.
Anonym,
SvaraRaderaDu har inte funderat över att priserna på bostadsrätter lär sjunka om det är så att man ser till få till ett byggande av fler lägenheter(bostadsrätt eller hyresrätt). Sedan kanske inte alla har möjligheten att lägga upp 15% av priset i handpenning för att köpa, vilket hyresrätten löser problemet på.
Att privata hyresvärdar vill ha en avkastning på sina lägenheter är ganska normalt, att sedan de kommunala bolagen har nästan samma avkastningskrav är för mig helt sjuk, varför ska mina redan skattade pengar generera vinster från boendet som kommunen använder i andra verksamheter än i bostadsbolagen?
Ska vi sätta punktskatt för de som bor i bostadsrätt för att ni slipper bidra med er hyra för övriga kommunala verksamheter ska gå runt?
Hej Anonym.
SvaraRaderaKlart att dina pengar/ överskott ska gå till annat i kommunen!
Hyreslägenheterna ägs av alla oss kommuninnevånare,till skillnad från alla andra boendeformer.
Om det är svårt att förstå så hörs det ju till och med på namnet, Hyresgäst.
Smaka på verkligheten.
Du kan ärligt inte på allvar mena att jag genom hyreshöjningar ska betala både renoveringar (dit vinsterna borde gå) samt ev. nya simhallar och liknande?
SvaraRaderaOm bostadsbolagen istället använder vinsterna för att se till göra något åt bostadssituationen så är jag gärna med och betalar, men när man inte tar frågan om bostadsbristen på allvar för att du och några andra ska höja värdet på sina bostäder så tycker jag vi borde införa skatt på bostadsrätten för jag min komunalskatt är exakt samma som din, så varför ska man då använda mina hyrespengar till annan verksamhet än inom fastighetsbolaget?
En extra skatt för de som äger sitt boende...?!
SvaraRaderaHur kommer det sig att hyresgäster är så avundsjuka?
Jag kallar mig Anonym 1 såsom första Anonym i inlägget.
SvaraRaderaJag förstår inte riktigt resten av debatten eftersom jag föreslog billiga bostadsrätter som komplement. Detta för att jag tröttnat på att lyssna på bostadsdebatten.
Resonerar man som många i bostadsrätt gör så kan man lika väl ta bort fri högre utbildning i Sverige också eftersom det är skattefinansierat. Dra in pengarna för forskningen liksom CSN drar in stålarna för studenter. Då skulle forskningen drivas i företagsform eftersom det kan ju vara så att alla inte har barn eller alla som blivit underkända men hundratusentals i studieskulder och inte fått någon examen hellre skulle välja något bättre. För de vill ju inte vara med och betala för alla som skall studera när de inte fått del av kakan eller framställs som misslyckade. Förstår folk hur det blir om man bara tänker på sina egna intressen och behov, eller??!!
Självklart ska den som satsat kapital, kommunal som privat, ha avkastning (vinst).
SvaraRaderaOm vinsten går till att bygga simhallar (kommunalt) som till löjrom till nån direktör (i det privata alternativet) har inte hyresgästerna med att göra.
/Emma
Word, Emma! Word.
SvaraRaderaAnonym: "Smaka på verkligheten."
SvaraRadera"Smaka på... (alternativt välkommen till...) verkligheten" är en återkommande floskel-fras med ett till synes evigt växande antal definitioner.
Ödmjukhet är en förutsättning för att inse att vi faktiskt inte vet exakt vad "verkligheten" är för något, och vart denna "verklighet" till slut ska leda människorna på detta klot. Den kloke kan dock konstatera en fasförskjutning mellan orsak och verkan, och försöker handla därefter. Jämfört med "dåren" som "vandrar tryggt där änglar ej törs träda".
Emma: "Om vinsten går till att bygga simhallar (kommunalt) som till löjrom till nån direktör (i det privata alternativet) har inte hyresgästerna med att göra."
Ytterst sätt handlar det hela om ett vägval och en livsinställning. Antingen är man inställd på att "förhandla" med hyresgästerna, eller så är man inställd att "diktera" med samma hyresgäster. Antingen ser på människor utanför det egna flocktänkandets domän som just människor - och just därför vill man "förhandla". Eller ser man på samma människor som just "kreatur" - och just därför vill man hellre "diktera".
När ens egna vägval går ut över andras väl och ve - och man dessutom menar på att detta "har de inte med att göra", så är detta ett typexempel på vad man brukar kalla för "maktens arrogans".
Historiskt sett har de som dyrkar principen "makten före rätten" vunnit slagen, men förlorat krigen. Dock kan man inte komma ifrån att det mest handlat om att "måla med läppstift på grisen" - det vill säga; att intellektualisera och humanisera "djungelns princip".
Kanske än vacker dag har människorna växt sig stora nog att ge upp detta experimenterande, för att via en fundamental medvetande-förändring förverkliga ett mänskligare samhälle från grunden istället. Vi får väl se.
Trevligt att DN berättar att det kommer 1100 hyresrätter på söder. Trist att folk gnäller över att det försvinner arbetsplatser. Lite pendlande får man nog tåla lite till mans. Trist även att man begränsar sig till 10 våningar när man för en gångs skull har bra mark och förutsättningar. Bygg extremt höga våningshus istället. Utnyttja marken till samma höjd som skyskrapor. Istället för att förstöra många områdens utsikt så förstör ett område. Bygg nu jysst och billigt små ettor och tvåor så vi får tyst på denna eviga bostadsdebatt.
SvaraRaderaNär du handlar i matbutiken, farbror Frej, lägger du dig i hur handlaren disponerar sin vinst också?
SvaraRaderaYtterst handlar det om ett vägval och en livsinställning, skriver du.
Tycker du att kunderna ska styra vad mathandlaren gör med sin eventuella vinst?
Konstigt resonemang, men det är precis så du resonerar om hyreslägenheter.
Vad är det med många hyresgäster? De tror att de kan diktera villkor för hela världen.
/Emma
Emma. Det är i Riksdagen som diktererar villkoren för de kommunala bolage. I kagen finns regler för vilkac värdeöverföringar som bolagen får göra och hur vinsten får disponeras. Det finns en par 5 som säger att man får använda en del av vinsten till åtgärder som fränjar social sammanhållning och integration. Vi har reagerat över att Stockholns kommun den vägen fört över många miljoner till olika vägprojekt och annan infrastruktur. Det betyder att hg först betalar skatt för vägar mm för att sedan betala för samma sak på hyran.inte ok
SvaraRaderaDet finns många privata hyresvärdar - förväntar sig HGF att ni kan detaljstyra hur de disponerar sin vinst?
SvaraRaderaKräver du av torghandlaren du köper tomater av att du som kund har direktinflytande över vad hen gör med sina stålar?
/Emma
Emma det vet du förmodligen att vi inte göra. Vi begär inte att detaljstyra de kommunala bolagen heller. Men vi krävet att de åtminstone följer lagen
SvaraRaderaEmma!
SvaraRaderaJag förstår vad du säger men kan tyvärr inte hålla med dig i dina jämförelser. Detta då en människas hem inte är en tomat. Köper man fastighet i Sverige så gäller de förutsättningar som finns för att upplåta för bostadsändamål. Annars måste man upplåta sin fastighet på annat sätt tex. såsom magasin, industrilokal eller kontorsfastighet eller helt enkelt låta bli att upplåta. Det är inte så lätt som att bara för att föräldrarna inte hade råd med dina tomater så skall barnen byta skola stup i kvarten eller föräldrarna råkade jobba på dagis så tyvärr står nu det dagiset utan personal. Nej, tyvärr köper jag inte dina jämförelser.
Som privat fastighetsägare gör du vad du vill med din eventuella vinst.
SvaraRaderaDet styr varken hyresgäster eller Hyresgästföreningen.
Frågor på det?