Idag har jag grävt ner mig lite i det som skrivs. Man blir ju lite nyfiken på om allt stämmer.
Den som söker skola finna sägs det. Fast ibland måste man ligga i lite extra om man ska hitta det man vill. Det vet Handelskammaren och Fastighetstidningen. De gav sig nämligen ut på sök efter dem som delar deras uppfattning om att hyrorna måste spegla efterfrågan, en omskrivning av marknadsanpassade hyror.
Handelskammaren använder det numera så populära uttrycket, omreglering av hyresmarknaden. Fast det är samma sak det med.
Fastighetstidningen ville ta reda på hur bostadsbristen skulle lösas. De gjorde därför en enkät bland några utvalda. En av de utvalda, om än något motvillig, var jag.
Var och en av oss fick ett antal poäng som vi skulle fördela på sådant som tidningen hade bestämt att vi fick sätta poäng på. Inga egna förslag fick förekomma.
Så kom resultatet.
Och vinnare blev
"En hyressättning som bättre speglar efterfrågan" med 24 poäng.
4 personer hade lagt sina högsta poäng, 5p, på denna åtgärd och en hade lagt sin 4:a.
Att Fastighetsägarnas VD Reinhold Lennebo skulle vara en av femmorna kom ju inte precis som någon överraskning. Inte heller Sonny Modig, tidigare VD vid MKB, överraskade. Han är ett säkert kort, en given femma på efterfrågestyrda hyror.
Visserligen representerar Sonny Modig numera bara sig själv men han har gjort sig känd för att ha en avvikande mening jmf med andra VD:ar i allmännyttan så varför ta någon annan när det fanns en klar 5:a att casha in. Tänkte kanske chefredaktören eller så var det bara en ren slump att det blev just Sonny Modig.
Även Per Anders Bergendahl, utredare åt regeringen, var en säker femma. Han hade redan föreslagit precis det i sin utredning. Så han fick också vara med.
När Hyresgästföreningen frågade 14 av de största fastighetsbolagen vad som hindrade byggandet så var det 2 som tyckte att man skulle ha friare hyror.
I Fastighetstidningen enkät deltar Stefan Ränk, VD Einar Mattsson, en på förhand given anhängare av efterfrågestyrda hyror. Givetvis är det också en slump att han är med.
Och simsalabim så gick 24 poäng till Fastighetsägarnas absoluta topp prioritering, hyror som speglar efterfrågan.
Så det kan gå.
Handelskammaren har givit ut en rapport med namnet "Bostadsbrist- farlig flaskhals för jobben". Allra sist så står det att " En omreglering av hyresmarknaden" är viktigt för att stimulera hyresmarknaden.
Det är en bra rapport. Flera företagare intervjuas så jag blev lite nyfiken på vad de kunde mena med omreglering. Men inte en enda av de sa ett endaste ord om omreglering. På frågan om vad de ville att politikerna skulle göra så svarade de;
Jag vill att det ska byggas mer, problemet är markanvisningar, planprocessen, mera kreativt byggande, riktiga hyreskontrakt är drömmen, för mycket treor och fyror, de måste inse allvaret med bostadsbristen, jobba över blockgränsen, det måste byggas lägenheter som folk har råd att bo i, ändra på handikappreglerna mm.
En hittade jag som sa att han trodde på " ett visst mått av marknadsanpassningar".
Fastighetsägarna och Handelskammaren har tillsatt en gemensam Bokriskommission.
Gissa vad de kommer att föreslå? Omreglering av hyresmarknaden där hyressättningen bättre speglar efterfrågan? Det är nog ett säkert kort det med.
Under tiden letar de stödbevisning.
Hur satte du dina poäng? Redovisa gärna det också såväl som du redovisar och raljerar över hur andra satt sina poäng.
SvaraRaderaJag hade tänkt länka till Fadtighetstidningen så man kunde se vad alla tyckte men de har inte lagt ut artikeln.
SvaraRaderaJag jan lägga ut vad jag tyckte när jag kommer hem i kväll
Att de ens lägger pengar på sådana undersökningar. Alla som numera läser undersökningar vet att modeller läcker som såll. En förslagslåda för alla intresserade duger oftast lika bra i sådana sammanhang.
SvaraRaderaBlev det ingen redovisning av dina poäng?
SvaraRaderaNä, jag glömde tidningen på jobbet och nu ska jag snart debattera med Reinhold Lennebo på Hasseludden.
SvaraRaderaTänka sig. Den som söker finner:
SvaraRaderahttp://www.dn.se/sthlm/tusentals-bostader-vid-tankt-knutpunkt/
100-tals tomma lägenheter. Kan någon gissa varför?
Man skulle nog få bättre rabatter om man hyrde in sig i en etta på ett hotell eller vandrarhem på årsbasis. Kanske vissa rabatter även på sådant som att få städat, tvättat och frukost. ROT och RUT befriat iallafall.
...och när det byggs hyreslägenheter så klagas det som anonym gör.
SvaraRaderaDet är nog omöjligt att få hyresrättsförespråkarna att yttra ett enda positivt ord.
Känn glädje, se de positiva sakerna i tillvaron. Varför ständigt gotta sig i misär och se svart på livet?
Bli glada över det anonym länkar till. Nya härliga hyresrätter! Eller hade ni hellre köpt en bostadsrätt?
/Emma
Har du censurerat bort dina egna åsikter Barbro eller är det så besvärligt med egen åsikt?
SvaraRaderaRoligare kanske att bara klaga, klaga, klaga?
Här är länken till Fastighetstidningen och Barbros svar enligt bidragslinjen!
SvaraRaderahttp://www.fastighetstidningen.se/den-enskilt-basta-vagen-till-fler-bostader-ar/
/Hjälpsam
Tack, hjälpsam.
SvaraRaderaBra att du såg till att lägga ut länken när Barbro ville dölja.
Nu vet vi att hennes lösning är skattefinansierade hyror. Inte så nytänkande.
Hyresmarknaden behöver mer innovation 2014 än lösningar från 70-talet.
Petter Niklas, du ägnar dig åt avdelning illvilliga tolkningar. Om jag vill dölja något så skulle jag väl inte skriva om det. om jag skulle vilja dölja något så skulle jag väl inte medverka i tidningsartiklar.
SvaraRaderaSedan kan du väl läsa en gång till. Jag vill inte ha skattefinasierade hyror jag vill att alla boendeformer ska ha samma villkor. nu går 40 miljarder till ägt boende.
Hej Barbro,
SvaraRaderavarför censurerar du mina inlägg?
De två saker du sätter överst i den nämnda undersökningen innebär att skattemedel ska tas i anspråk. Då är ovanstående analys att hyror ska betalas via skattsedeln riktig.
Har inte HGF några förslag om hur hyresmarknaden ska få fart utan att det ska betalas av staten?
/Emma
Emma, jag förstår inte av vilken anledning jag skulle censurera. Jag ägnar större delen av bloggen till att tala om vad vi tycker, jag deltar i debatter, vi skriver debattartiklar och pressmeddelande mm i ett enda syfte, att tala om vad vi tycker.
SvaraRaderaSedan är världen full av människor som tycker att vi har fel eller som tycker att vi resonerar rätt.
Och det är det som är den stora poängen med att leva i ett demokratiskt samhälle.
Så till din fråga om kopplingen mellan hyresmarknaden och staten.
Ingen marknad varken bostadsmarknaden eller någon annan marknad är frikopplad från staten. Man skulle kunna beskriva det som att staten står för marknadsförutsättningarna i form av utformningen av skattessystemet, skattesatser,utformningen av räntebidragen, utformning och nivån på,avdrag som ROT/ RUT, vilken % sats momsen ska ha flr olika vetksamheter, om verksamheter ska ses som näringsverksamhet eller inte, nivån på schablonavdrag plus alla andra lagar som på olika sätt reglerar olika marknader.
Om man som Bostadsbeskattningskommitten gjort granskar hur skattesystemet slår gentemot de olka boendeformerna så konstaterar de att om man bygger ett bistadsrättshus och ett likadant hyreshus så kommer det med nuvarande regler att bli ca 2800 kr dyrare per månad för den som hyr.
Eftersom staten inte ska styra hyr vi bor genom att ge en boendeform gynnsamma villkor och en annan ogynnsamma så krävs det förändringar för att få balans.
Hur det ska ske och vilka förändringar regeringen borde föreslå är det som vi just nu diskuterar.
Det finns en mängd olika förslag. Vi tycker att det lättaste just nu är att införa en stimulans för att få igång byggandet. Staten sänker krogmomsen, ger olka branscher olika monssatser, sänker bolagsskatten, inför ROT avdrag mm i samma stimuleringssyfte så det är inget nytt under solen, tvärtom.
Staten betalar 40 miljarder till det ägda boendet. Man skulle kunna ställa samma fråga som du ställer, kan inte villaägarna klara sig utan att statliga bidrag. Nä, förmodligen inte. Utan ränteavdrag mm så skulle de flesta inte ha en chans att få hushålksekonomin att gå ihop liksom de flesta inte skulle ha råd att renovera om de inte skulle få ROT avdrag mm.
Ingen marknad eller boendeform "lever i en egen liten bubbla" alla är de beroende av vilka försursättningar staten ger de.
Det behöver vi väl inte tvista om ?
Emma, förutom att staten ska hålla sig neutral så kan man göra en hel del annat för att få igång byggandet.
SvaraRaderaMarkpriserna har rusat i höjden det omöjliggör att byggande med rimliga hyror. De orimliga hyrorna har vi redan och alla är överens om att vi måste ha hyresnivåer som folk kan betala. Så de kommuner som säljer marken till högstbjudande kan titta på de kommuner som inte gör det. Vissa kommuner lägger orimliga kostnader för vägar, dagis mm som inte andra kommuner gör. Så de kommuner som gör det kan titta på de som inte gör det. Vissa byggherrar är duktiga på att pressa kostnader andra inte. Åka på studiebesök till de som bygger till rimliga kostnader. Vissa kommuner har snabbare planprocesser andra inte. Kolla vad de gör osv