19 december 2012

Men jisses Attefall - vad ska du göra nu?

Jag kan inte säga att det är en världsnyhet att regeringen till varje pris vill höja andrahandshyrorna. Men trots att jag befinner mig i Indien så kan jag inte undgå den parlamentariska oreda som omgärdar omröstningen om höjda andrahandshyror.

Även de av sjukdom härjade ledamöterna kallas in från när och fjärran för att se till att ungdomar får det ännu svårare att hitta en bostad. Obegripligt att regeringen vill gå i mål med att med någon rösts övervikt från SD få igenom detta förslag.

Ovanpå detta kommer regeringsutredare Per-Anders Bergendahls förslag om en total omläggning av hyressättningssystemet. Har det varit Stefan Attefalls avsikt att en enmansutredare ska få leverera samma typ av förslag som Mikael Koch gjorde för några år sedan och som en enhällig riksdag sa nej till. Vad är det med alliansens lust att till varje pris höja hyrorna för vanligt folk och åstadkomma en ännu värre segregation än den vi redan har?

Antingen borde Stefan Attefall säga som han sa i SVT förra veckan, att den nya lagen ligger fast eller så får han väl säga att regeringens julklapp blir höjda hyror.

Veronica Palm borde begära att det tillsätts en parlamentarisk utredning om utifall det kliar i själen hos alliansen att marknadsanpassa hyrorna.

14 december 2012

2013 ett hett år för hyresgästerna


Slut på orättvisorna mellan boendeformerna?

Mitt bloggande kommer att avta för att ta sig på nytt efter nyår. Jag reser till Indien idag.

Det känns förstås lite si och så att inte blogga. Det har liksom blivit en del av livet. En mycket trevlig del.

Jag har skrivit 968 bloggar och tvingas nu konstatera att en hel del av de fortfarande är högaktuella. På gott och ont.

En del frågor tycks aldrig försvinna. Marknadshyror exempelvis. Det skaver i själarna på de som tror på marknadens välsignelsebringande krafter att inte också hyrorna ska marknadsprissättas.

Så om och om igen dyker marknadshyresfrågan upp. Än så länge leder hyresgästerna med 10-0. För det spelar ingen roll hur många gånger frågan avhandlas i riksdagen. Bruksvärdessystemet har hittills gått segrande ur alla matcher.

Ett hett tips inför 2013 är att det blir fortsatt debatt om marknadshyror.

Svenska Näringsliv drog en lans för det, fast de kallar det av någon anledning friare hyressättning. De tycker väl det klingar lite trevligare (inslag i Aktuellt här. 17.20 in i sändningen).

Stefan Attefall höll stilen och försvarade den nuvarande hyressättningen.

Ett hett tips inför 2013 är att han kommer att fortsätta med det.

Hyresgästerna kan inte på något sätt luta sig tillbaka. Om det inte är marknadshyresanhängarna som är i farten så är det Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna anmälde svenska staten till EU. De ville konkurrera. Något intresse för konkurrens har de inte uppvisat sedan dess. Tvärtom. Nu är det prissamarbete som gäller. I Trelleborg lämnade allmännyttan och Fastighetsägarna till och med in en gemensam förhandlingsframställan. På samma papper. Det borde passa in på någon lämplig definition av kartell. En skymningsräd från konkurrensverket kanske vore på sin plats.

Hyresfastigheter måste vara den enda varan i hela världen som man anser ska vara undantagen från priskonkurrens.

De privata fastighetsägarna hänger allmännyttan i hälarna i hopp om att de ska agera för höjda hyror så de privata kan hänga på. De går på husförhör hos de kommunala bolagen och en del lyckas de tom värva som medlemmar. Får de inte som de vill vid förhandlingarna drar de sina kunder inför rätta.

Ett hett tips inför 2013 är att de privata fastighetsägarna kommer att fortsätta sin nya och mera aggressiva hållning.

Fastighetsägarna har en enda drivkraft. Höjda hyror. När alla andra är beredda att ta sin del av ansvaret i en tid med ekonomiska kriser, varsel och hög arbetslöshet, då driver Fastighetsägarna på för högre hyror och lägre köpkraft. Man ser sig uppenbarligen inte som en del i samhällsekonomin på samma sätt som arbetsgivare och facken gör. När facken ligger lågt med löneökningarna då rycker Fastighetsägarna ut för att ta knapra åt sig så mycket de kan.

Ett hett tips inför 2013 är att debatten om hyrskatten fortsätter och kanske till och med kommer till en lösning. För det kommer att bli allt tydligare att det inte håller att ha ett bostadsbyggande som ligger på så här låga nivåer.

Det kommer att bli alltmer politiskt besvärligt. Stefan Attefall måste komma ut ur utredningsslöjorna och börja efterlämna husliga bevis för att bli trovärdig.

Ett hett tips är att det var olyckligt av riksdagen att den 18 december rösta igenom höjda hyror i andrahand. Alla är i alla fall tillbaka på ruta ett där det gäller att komma med en politik som ger andra än de som kan betala för sig bostäder.

Jag är inte hemma när omröstningen äger rum men det är alla Sverigedemokrater, inkl han som är i Ungern nu och ersättaren för de som senast fick sluta är på plats, så får väl alliansen tillräcklig stöd för att utesluta ännu några ungdomar från andrahandsboende.

Många människor kommer att behöva flytta när deras hus renoveras. Ett mycket hett tips är att detta kommer att fortsätta 2013. Men ett ännu mera hett tips är att detta kommer att bli en av Hyresgästföreningens viktigaste fråga.

Stefan Attefall, du slogs för villaägarnas rätt att bo kvar i sina hus och inte tvingas bort på grund av av fastighetstaxeringen. Damma av retoriken och kampanjmaterialet för nu är det dags att ställa upp för hyresgästerna. Det krävs politiska åtgärder för att klara renoveringarna.

Nog med heta tips för denna gång.

Jag ber att få önska alla bloggläsare GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

12 december 2012

Bort med de kommunala särkraven


Tycker du att jag ska ta bort de kommunala särkraven? Ja, det tycker jag. Kanske sa han så eller så var det nåt annat. Svaret är i alla fall ja.

Det är bostadsbrist. Det är alla överens om. Vi måste få igång bostadsbyggandet. Det är alla överens om. Det är för dyrt att bygga. Det är alla överens om. Något måste göras. Det är alla överens om.

Vi håller oss till gemensamma byggkrav och skippar de kommunala särkraven det fördyrar byggandet med 10-15 procent, föreslår regeringens Byggkravsutredning.

Då rämnar enigheten.

Kommunerna förmodas nu ligga i forskningens absoluta framkant och driva på
utvecklingen mot klimatsmarta lösningar. Det är samma kommuner som inte bygger fast de behöver.

Kan det verkligen vara sant att landets kommuner alldeles på egen hand och dessutom en och en är i full färd med att utveckla så klimatsmarta energilösningar så att en skammens rodnad sprider sig på Boverket i Karlskrona?

Finns det något som tyder på att alla dessa kommuner vars byggprognoser ständigt slår fel skulle sitta på energilösningar ingen sett maken till men inte en enda idé om hur byggandet i den egna kommunen kan ta sig?

Det tror jag inte. Sitter man verkligen i exempelvis Falun och hittar på smarta energilösningar samtidigt som kommunhuset på Röda vägen i Borlänge är fullproppad med innovationstänkande? Det tror jag inte.

Däremot har jag träffat mängder av byggare som klagar på att inte ens näraliggande kommuner där den ena behöver bygga 150 lägenheter och den andra 200 snackar ihop sig. Alltså måste de ständigt börja om.

Det är det som blir dyrt. Ändra på det och se till att vi har smarta lösningar i hela landet.

08 december 2012

Stefan Attefall bekräftar att hyresgäster är överbeskattade



Vad viskar Stefan Attefall om? Det minns jag inte riktigt.

Det jag minns är att han inför alla som lyssnade på debatten i Umeå Folkets Hus i torsdags precis hade sagt att hyresgästerna är överbeskattade. Bra det, Stefan Attefall.

Vi behöver lite eldunderstöd i vår kampanj, tackpaforhand.nu, om att avskaffa hyrskatten.

Snart ska Anders Borg få mottaga broderiet.

Broderi kan man komplettera med när man gjort massor av skatteutredningar, skrivit debattartiklar, debatterat, lobbat, facebookat, twittrat och samlat namn på gator, torg och webben. Det tar lite tid men är desto mer genomarbetat. man hinner tänka mycket på hur skatterättvisa ska skapas när korsstygnen växer fram.

Men nu är den klar och väntar på att levereras.





07 december 2012

Bostadspolitisk debatt i Umeå med Attefall


Stefan Attefall och jag i Folkets hus i Umeå.

Så går vi runt kring ett enebärssnår tidigt varenda morgon. Ungefär så känns det för det mesta när man sitter i panelen på en bostadspolitisk debatt. Man tvättar inte kläder kanske men man tvättar sina frågor, hänger upp sina frågor, stryker sina frågor och så börjar man om igen.

Så blev det igår också på debatten i Umeå. Vi hängde upp frågorna och lät de lufttorka.

Alla är så överens om alla de brister och konstighe
ter som gör att det inte byggs bostäder men några byggkranar reses inte upp för det.

I alla fall inte om man tycker att en och annan som inte är stadd i kassa ska få tak över huvudet.

Stefan Attefall sa i debatten att i de kommuner där högsta kommunledningen är engagerad där händer det också nåt på byggfronten. Det samma bör gälla regeringen.

Så Stefan Attefall bör åka hem och jobba på att få med sig Reinfeldt så kanske det börjar hända nåt i regeringen också.

Åsa Ögren, byggnadsnämndens ordf tillika aktiv i SKL, måste åka ner till Stockholm och jobba på att få med sig Löven så kanske det börjat hända nåt hos Socialdemokraterna också.

Under tiden jobbar vi på med att lobba för våra förslag.

Rot till hyresrätten
Ta bort fastighetsskatten på hyresrätter
Miljöpremie för energieffektivisering/ombyggnad
Byggstimulans
Skattefria underhållsfonder

06 december 2012

Hallå där, Attefall!

Om man googlar på Mats Odell och att äga sin bostad får man på 0,12 sekunder 1,500 träffar. Varför ska man hålla på och googla Odell när bostadsministern heter Attefall? Jo, därför att det var med Odells inträde på Finansdepartementet som ägandet togs sig mot nya höjder och blev till ett mycket tydligt och överordnat politiskt intresse.

Detta har nu tagit Sverige till en allt högre position på topplistan över länder där hushållens låneskulder stiger mot alltmer bekymmersamma nivåer. Åtminstone om man får tro EU och Ingves. Och det får man.

Att äga sin bostad ger människor makt över sina liv och liknande saker som att ägandet är en del i familjegemenskapen hördes på KD:s ting och i Finansdepartementets korridorer.

Nu har bostadsfrågorna flyttat till Socialdepartementet vilket inte gjort saken bättre. Attefall hade förleden en spalt i Villaägarnas annonsbilaga där han utgöt sig om det syrendoftande ägandet.

Jag ska om en stund diskutera hyresmarknaden med en bostadsminister som framförallt gillar andra boendeformer. Regeringen säger sig vilja uppgradera hyresrätten, eller hur de nu uttryckte det i regeringsförklaringen. Den enda uppgradering som går att spåra är hög beskattning på hyresrätter, lågt byggande och svindlande hyror i de uppgraderade miljonprogramsområdena.

Idag har DI en bilaga där Attefall (varför är han i bilagor hela tiden?) säger att "vi måste renovera på ett långsiktigt hållbart sätt utan att hyrorna höjs för mycket" Bingo. Här är han på rätt spår. Nu återstår att få reda på när sätter han igång, hur höga hyror är för mycket hyra?

När Attefall besökte vår ledningskonferens sa han att han skulle "titta på" den frågan. Nu har han kanske tittat färdigt? Om han hade varit på plats i Göteborg i går när Stena Fastigheters chockhöjda hyror avhandlades i Hyresnämnden hade han annars haft mycket att titta på. Exempelvis alla de som tvingas flytta.

Odell sa också att man skulle använda de pengar man sålde billiga hyresrätter för till att bygga dyra hyresrätter för. Kanske inte ordagrant men i alla fall skulle det byggas nytt med de nya pengarna. Det är vad vår region i Stockholm föreslår på DN debatt idag. Det borde väl vara nåt? De vill precis som alla de över 30 000 som skrivit under tackpåförhand Anders Borg också avskaffa hyrskatten fast de kallar det att skapa neutralitet.

Jag kommer snart att överlämna den av mig och Ylwa Westander konstfärdigt broderade bonaden till Anders Borg med just texten Tack på förhand.

Jag kan nu tänka mig att brodera även till Attefall om han ser till att folk kan bo kvar i sina lägenheter när renoverings och energieffektiviseringarna rullar in över rekordårens hus.

05 december 2012

SD agerar hjälptrupp när regeringen lyckades få igenom höjda hyror.




Igår lyckades regeringen med nöd och näppe få igenom höjda hyror för de som är hänvisade till att bo andrahand i bostadsrätt. Nöden och näppet stod Sverigedemokraterna för. SD släppte inte igenom förslagen om att slippa höra med bostadsrättsföreningen innan man hyr ut sin del av den gemensamma fastigheten.

Det enda regeringen fick igenom var höjda hyror. Som politisk seger betraktat är det inte mycket att hänga i julgran.

I alla fall inte om man skulle få för sig att fråga de som är hänvisade till andrahandsboende. Men något sådant får man inte för sig. De ska inte ens få sin hyra prövad som idag. De ska heller inte som idag få tillbaka det de betalt för mycket.

Regeringen och SD struntar helt enkelt i de som ska hyra.

Så den 17 december klubbar alliansen och SD igenom högre hyror för de som har sämst möjligheter att betala. För på andrahandsmarknaden härskar ungdomar och andra som är portade på lånemarknaden, som inte har penningsstarka föräldrar och som framlever sina liv som vikarier och timanställa. De är portade från förstahandsmarknaden också för säkerhets skull.

Hyran ska vara transparent. Man ska undanröja osäkerheten om hur man räknar ut andrahandshyran. Det verkar vara viktigare för regeringen än hur hög hyran blir.

De andrahandshyror vi har idag har vi haft i årtionden. De täcker gott och väl de kostnader bostadsrättsinnehavarna har. Men det struntar SD och regeringen i.

Nina Lundström (FP) säger till Metro att: ”Det är svårt att säga i dag hur mycket volymerna av hyresbostäder kommer att påverkas i slutänden”.

Det är bara att hålla med, det var svårt igår också. Ingen vet och ingen har brytt sig om att ta reda på det heller. Vi kommer heller aldrig att få reda på hur det blev med volymerna.

Sällan har väl ett kommande riksdagsbeslut vilat på så lösan grund.

”Jag hoppas att vi får ut fler lägenheter genom att man får riktlinjer om hur
andrahandshyrorna ska sättas, eftersom många varit osäkra på detta tidigare, säger hon också.

Inte i en enda tidning eller i övrig media har redovisat hur den verkliga uträkningsformeln ser ut. Den som skulle skingra osäkerheten. Så där hoppas nog Nina Lundström förgäves.

I tidningarna står det att man ska få ta ut högre kostnader, få kostnadstäckning, få full kostnadstäckning, rätt att ta ut högre hyra mm.

Den hyra man ska få ta ut har ingenting att göra med den kostnad bostadsrättsinnehavaren har. Det finns ingen sådan koppling alls.

Men regeringen kommer att få hjälp av media att få folk att tro att det bara är fråga om att ge den som hyr ut täckning för sina kostnader. Och det låter ju bra. De kommer inte att säga ett enda ord om att det är det man redan får.

Och ingen kommer att skriva att man ska få ta ut marknadsvärdet x 4 % + månadsavgiften. För det är den formel som skingra osäkerheten.

Att räkna ut marknadsvärdet på den lägenheten du står i trappen och hoppas på låter sig kanske göras, det finns väl någon app, men dyrt kommer det att bli.

Den som däremot köpte sin lägenhet för 1,5 miljon kommer att hoppa jämfota av lycka när hyran ska räknas på ett marknadsvärde på 4,5 miljion.

Och det är precis dit regeringens ambitioner sträcker sig. De som har råd får i alla fall en bostad.

Det är samma gäng som åtnjuter bartenderavdrag, läxhjälpsavdrag och alla andra varianter på avdrag i det tilltagande avdragssamhället.

Men alla andra då som inte har kvalat in i avdragssamhället. Var ska de bo.

Nu har regeringen fått igenom en mindre del av sin andrahandspolitik så nu borde det vara dags att satsa på lite förstahandslösningar.

Att avskaffa hyrskatten kan ju exempelvis vara en bra början om man vill få lite husbygge till stånd.

04 december 2012

Staten stänger ute tre miljoner hyresgäster från rot



Just nu förhandlas hyrorna för tre miljoner hyresgäster. Stora belopp ligger på förhandlingsbordet. Hyresgästerna betalar 100 miljarder kronor i hyra varje år. Men det skulle inte behöva röra sig om sådana stora summor.

Sveriges hyresgäster är nämligen överbeskattade.

Detta och mer därtill finnas att läsa idag på SVT debatt.

Resten av artikeln kan man läsa här.

03 december 2012

Har vi någon bostadsbrist att tala om?



Har vi någon bostadsbrist att tala om? Tala om den gör vi förstås, många gör inget annat. För den enskilde bostadsjagaren är det lätt att definiera vad bostadsbrist är. Den är ständigt närvarande, känslomässig, jobbig och frustrerande.

Men alla dessa enskilda och deras anhörigas oro och uppgivenhet räcker inte för att bostadsbristen ska flyta upp som ett samhällsproblem och bli påtagligt närvarande i politiken.

Helt frånvarande är den inte. I alla fall inte som debattämne.

På onsdag ska jag debattera med Stefan Attefall (KD) i Folkets Hus i Umeå kl 18.30. Kom dit vettja om ni har vägarna förbi.

För Stefan Attefall har med sig en sprillans nu definition av bostadsbrist.

Statens Bostadskreditnämnd som numera är en del av Boverket har på regeringens uppdrag definierat begreppet bostadsbrist i samverkan med Boverket.

Det är inte så där superenkelt att hänga med i svängarna när rapportskrivarna redovisar lite olika beräkningsmodeller.

Fast det behöver man inte. Hänga med alltså. Boverkets slutsats är att alla de beräkningar som de på olika sätt gör sida upp och sida ner ”stämmer väl överens med de resultat som Boverket tidigare redovisat som ett resultat av bostadsmarknadsenkäten”.

Så de fick fram samma resultat nu när de ansåg att ”bostadsbrist existerar när bostadsstocken inte hunnit öka i tillräcklig takt för att eliminera de ökningar i de reala huspriserna” som när de skickade en enkät till kommunerna och frågade om de hade bostadsbrist.

Det är bra gjort av kommunerna. Mindre bra är att de inte gjort något åt bostadsbristen men de slipper kanske tillämpa panelregressionsmodellen nästa gång de räknar

P
%Δ h  =β1 *%Δ(Y)it +β2 *%Δ(POP)it +
 P it
β3 *%Δ(Bstock)it−1 + β4 *%ΔUCt−1 + β5 *Δ%IR3Mt−1 +β6 *%Δ(FPI)t,iv +β7 *%Δ(CPI)t
+β8 *POST2000+ β9 *POST2007+β10 *(GEO1)i +β11 *(GEO2)i
+α +εit
Det är lätt att tappa bostadsbristtråden när Boverket radar upp sina beräkningsmodeller.

Men hursomhelst med det. Boverket kom fram till ”att Sverige under 2000-talet har en ackumulerat nettobrist på ungefär 90 000 bostäder enligt modell 2 och ca 160 000 bostäder enligt modell 1.

Om befolkningstillväxten är samma i samtliga län som den varit sedan 1990-talet måste bostadsstocken öka med ytterligare ca 126 000 bostäder enligt modell 2 och 153 000 bostäder enligt modell 1.

Sammantaget ger detta att vi måste öka bostadsbeståndet netto med ca 43 000 bostäder om året enligt modell 2 och 63 000 bostäder om året enligt modell 1.

Det spelar nu ingen roll om vi räknar enligt modell 1 eller 2. Hur vi än räknar bygger vi för lite.

”Vi har inte bostadsbrist när alla bor som de önskar och har råd med, givet sina preferenser och inkomster” skriver Boverket och dit har vi långt kvar.

Snart kommer det en ny rapport och hyresmarknaden. Boverket tror ”att det finns skäl att tro den faktiska hyresnivån avviker från den som skulle uppstå om marknaden var fri”.

Eftersom vi inte har marknadshyror så är det förstås ett givet antagande.

Men nog kan man fasa lite över om Boverkets nästa matematiska övning också kommer att handla om bostadsbristen ur ett marknadsperspektiv. Hyrorna sätts i förhandlingar inte av marknaden. Och så ska det enligt de tillgängliga och senaste riksdagsbesluten vara även framöver?