Förhandlingar är en dragkamp mellan olika intressen. Så är det på arbetsmarknaden och så är det på hyresmarknaden och så kommer det att vara.
Men emellanåt sammanfaller intressena. Om hyresrätten ska kunna utvecklas måste den ha schyssta villkor. Skatter, taxor, avgifter elpriser och alla andra kostnader måste ligga på rimliga nivåer. Kostnaden för att bygga och förvalta måste hållas nere, drar de i väg blir det till slut omöjligt att bygga så att folk har råd att bo. Det tjänar vare sig samhället eller fastighetsägarna på i längden.
Kortsiktigt finns det förstås alltid några som tjänar pengar på illa fungerande marknader.
Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna har därför tagit fram ett gemensamt förslag till ”En skattereform för hyresrätten”. Det är bra att regeringen nu vill jobba vidare med de förslagen. Det skulle sänka kostnaderna och underlätta förhandlingarna.
Byggsektorn är en illa fungerande marknad. Det är alla överens om. Efter att den statliga utredningen ”Skärpning gubbar” sågat sektorn och Statskontorets utredning ”Sega gubbar” bekräftat att inget händer så sitter det 8 arbetsgrupper på finansde-partementet och försöker komma till rätta med sig själva.
Går inte det heller så hotar regeringen med lagstiftning. Bra, för snart har ingen råd att bo i de hus som produceras.
I DN idag redovisas en utredning från Hyresgästföreningen i Stockholm om vad som händer när man säljer ut de billiga hyresrätterna och istället erbjuder dyra hyror i nyproduktion.
Det är en ekvation som inte går ihop vare sig ekonomiskt eller politiskt.
Björn Ljung (fp) är övertygad om att ungdomar kan betala 6 000: - i månaden för en minitvåa. Han ser inga problem..
Jisses amalia, med den inställningen kommer ingen politisk energi att läggas på att få ner byggkostnaderna.
10 september 2010
Omöjliga ekvationer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
31 kommentarer:
Barbro varför säger ni att allmännytan är både bättre och billigare på att förvalta sina hus?
Hade ni läst SCB siffro så ser ni att det är ett falskt påstående.
Barbro säger "Björn Ljung (fp) är övertygad om att ungdomar kan betala 6 000: - i månaden för en minitvåa. Han ser inga problem.."
Höger eller vänster fick Barbro? Är det kostnaden så är det - och någon måste betala.
Är det skattebetalarna som skall betala hyran eller den som faktiskt bor i lägenheten?
Och skall sanningen fram så har ni stor skuld i att det inte byggs - för som en "våt filt" har ni hållit ner hyrorna i årtionden... - klart att ingen vill bygga nytt då
Ni är VÄLDIGT bra på att tala om för alla hur kakan skall delas - men ni har INGEN aning om hur den skall bakas.
Och nu har vi en gigantisk bostadsbrist som följd.
Barbro kampanjar för sitt gamla parti Sossarna - i sin "politiskt obundna organisation" Hyresgästföreningen.
Undrar vad medlemmarna tycker om det?
En så lång utläggning om "affärsmässiga principer" och "inget nytt med de nya hyressystemet" på Terjes blogg gör i alla fall mig rädd.
Helt klart något att dölja där...
Hej Barbro
Vad tycke du att en tvåa i stockholm ska kosta?
6000kr tycker jag är rimlig det kan tom en student klart. Fast det är klart då måste den stackaren jobba lite extra också.....eller gud föbjude att de måste bo två personer i tvåan. (från en som bott två i ett studentrum på 7kvm i 1,5år)
Mvh
Jonas
I de flesta städer i Europa bor studenter mycket enkelt. Toalett i korridoren, inget ordentligt kök, ingenstans att tvätta kläder (finns tvättautomater på stan). I större städer kostar det också en rejäl slant.
Den som vill ha en minitvåa med svensk standard får säkerligen betala minst det dubbla i Städer som London, Paris och Bryssel.
För att komma ner i de hyresnivåer som studentorganisationer och Hyresgästföreningen önskar krävs rejält sänkta krav på standard.
Jag tror man måste involvera Boverket och andra myndigheter som arbetar med byggstandarder. Godkänn enklare boenden med sämre krav på ergonomi och hygien. Skippa tvättstugor och annat som kräver reparation och städning.
I Bryssel kostar det en hundring att köra en tvättmaskin. Där tvättar studenterna bara det som är ordentligt smutsigt. Tänk vilka miljövinster det blir. Och maten äter de flesta på enklare studentrestauranger. Tänk så många fler arbetstillfällen det blir.
Tack Barbro för förtydligandet.
10 hyresrätter är alltså bättre än 7 hyresrätter och 8 bostadsrätter tillsammans...
Hyresgästföreningen räknar inte antal bostäder, det enda som är viktigt är att det är hyresrätter som byggs för de är inkomstbringande för HGF.
Ni tänker inte på människor, ni tänker bara pengar till föreningen för att fortsätta kunna ta ut höga löner från landets hyresgäster.
Barbro: "omöjliga ekvationer"
Terje: Räknefel och felaktigheter
Hur skall vi medlemmar kunna lita på att ni gör ert jobb? Eller att det blir "rätt" i förhandlingarna?
Hahaha!!
Ständigt detta jiddrande om ombildningar! Inte så lite stressade va?
Att det resulterar i fler bostäder är oväsentligt för er. Hellre att nån stackare tvingas bo i tält än att han/hon kan flytta in i ett hus vars bygge blivit finansierat av pengar från en fastighetsförsäljning.
Er egoism och människosyn är obehaglig.
Anonym 1, jag har aldrig sagt att allmännyttan är bättre än ngn annan. Det finns bra och dåliga allmännyttor och bra och dåliga privata fastighetsägare
Stefan i Bagarmossen, idag är det inte så många som delar din åsikt om vad som orsakat bostadsbristen. Byggkostnaderna har exploderat och staten har initierat flera utredningar för att försöka komma tillrätta med ineffektiviteten i byggsektorn. Regeringen hotar nu med lagstiftning om man inte når resultat i de samtal som förs på finansdepartementet.
Ej medlem i HGF längre sa...
Barbro kampanjar för sitt gamla parti Sossarna. Om du hade läst mina bloggar de senaste dagarna så skulle du inte ha ett dugg fog för dina påståeenden.Återkom gärna när du läst de senaste bloggarna.
Greger, av vilken anledning skriver du på min blogg om sådant som en helt annan person skrivit?
En av de som föredrar att vara anonym beskriver vilket elände det är att vara student och anser uppenbarligen att det ska vara så även i fortsättningen. Jag vet inget annat område eller någon annan grupp där man resonerar på samma sätt. Ingen skulle komma på tanken att säga att pensionärer har det dåligt här och i andra länder och så ska det fortsätta. Ingen skulle säga att det är onödigt att förbättra villkoren för barnfamiljer. På alla områden försöker vi utveckla samhället. Varför ska dt inte också gälla unga människor?
Anonym, vi kan väl i alla fall vara överens om att det enda som gör att vi får fler bostäder är att det byggs nya bostäder. Om bostäderna byter upplåtelseform så har vi inte fått fler bostadär eller hur? Om man ombildar fler hyresrätter än man bygger hyresrätter så minskar väl antalet hyresrätter eller hur? Därmed minskar också människors valfrihet att välja den boendeform de gillar mest eller hur?
Anonym, jag vet inte vad du har för människosyn och vilka värderingar som styr dig. Men du tycks i vart fall tycka att det är en OK debattnivå att börja med Hahaha!!
Ständigt detta jiddrande om ombildningar! Inte så lite stressade va?
Jag tycker absolut att det är stressande med bostadsbrist. Jag antar att det finns många med mig som har barn, vänner och släktingar som jagar tak överhuvudet. Dessutom är det ju inte så att ombildningarna ger fler bostäder, det ger färre hyresrätter och det byggs inte lika många nya hyresrätter som det ombildas.
Räknas inte bostadsrätter som boende, Barbro?
Bara för att en lägenhet byter upplåtelseform innebär inte att den upphör att existera.
Bara för att det slutar ticka in förhandlingsersättningar till HGF innebär inte att lägenheten inte är brukbar, tvärtom så är den nog i bättre skick än någonsin.
Vakna Barbro! :-)
Jag har aldrig sagt att bostdsrätter inte är bostäder det är väl klart de är. Jag har hävdat att antalet hyresrätter minskar. Hyresrätter är mycket efterfrågade, tusentals människor står i kö varför det är bekymmersamt att de blur färre. Det ombildas fler än som byggs. Tycker du att vi bara ska ha bostdsrätter eller?
Stefan, Bagarnossen: "Ni är VÄLDIGT bra på att tala om för alla hur kakan skall delas - men ni har INGEN aning om hur den skall bakas."
OK, hur ska kakan bakas? Och vad består kakan av?
Det kan ju inte vara pengar, eftersom det inte växer ut armar, ben och hjärna hos pengarna i sig. Pengar i sig är döda ting.
Det kan endast vara "utfört arbete" som kakan består av. Så det som byts - fördelaktigt eller ofördelaktigt - är just "utfört arbete". Inget annat.
Några är här i en situation där de kan byta en mindre mängd eget arbete mot en större mängd av nästans arbete. Medans andra är i en situation där de tvingas byta på motsatta premisser.
Konstigare än så är det inte, i grund och botten. Så gör dig inte till.
Som vanligt, Farbror Frej, var ditt resonnemang rörigt och intetsägande
Varför censurerar Barbro sin blogg? var det artikeln från svd som var för farlig för hgf?
Björn Ljung från Stockholmshem berättar om ombildningarna
http://www.youtube.com/watch?v=EhoJv5phDAU&feature=related
Barbro: " av de som föredrar att vara anonym beskriver vilket elände det är att vara student och anser uppenbarligen att det ska vara så även i fortsättningen. Jag vet inget annat område eller någon annan grupp där man resonerar på samma sätt. Ingen skulle komma på tanken att säga att pensionärer har det dåligt här och i andra länder och så ska det fortsätta. Ingen skulle säga att det är onödigt att förbättra villkoren för barnfamiljer. På alla områden försöker vi utveckla samhället. Varför ska dt inte också gälla unga människor?"
Är det verkligen så kontroversiellt att tycka att studenter kan nöja sig mig lägre standard? De flesta är inställda på att det är en period i livet då de tvingas leva enkelt. Och det är också självvalt.
Nej, ingen skulle komma på tanken att säga något liknande om barnfamiljer och pensionärer. De lever i en helt annan livssituation. Pensionärer har inget val. Alla blir gamla, fattigare och mer hjälpbehövande. Barnfamiljer behöver bra standard - kök, goda tvättmöjligheter etc - för att få vardagen att fungera.
Boende på båt duger utmärkt åt studenter i 20-30 års åldern utan barn. De klarar av att bo två på 7 kvm också, som Jonas ovan.
Och ett extrajobb ger inte bara pengar, utan kryddar även cv:n och bidrar till större kontaktnät.
Jag ser hellre att mina skattepengar går till barnfamiljer, pensionärer och funktionshindrade än till studenters boende. Du övertygar mig inte om motsatsen.
Jag censurerar inte min blogg . Jag hade lagt in en av mina kommentarer två ggr och tog bort en. Någon enstaka gång har jag tagit bort personpåhopp som jag tycker inte hör hemma vare sig på min blogg eller någon annanstans
Bra inlägg!
LÅT STÅ! sa...
Björn Ljung från Stockholmshem berättar om ombildningarna
http://www.youtube.com/watch?v=EhoJv5phDAU&feature=related
Hyresgästföreningen tjatar om att de är politiskt obundna, men hur rimmar det med att vpk-politiker sitter med i föreningens högsta organ?
Anonym, Hyresgästföreningens medlemmar röstar olika. I senaste nr av tidningen Hyresgästen finns en artikel som handlar om 7 medlemmar som alla är aktiva i hgf men de är också aktiva i ett politiskt parti.De är aktiva i m, fp, c, v, mp, kd och s.
I förbundsstyrelsen finns det också människor med olika politiska åsikter. Så måste det vara.
Andelen arbetslösa av dem som bor hos föräldrarna har ökat från 7 procent 2003 till 17 procent 2009. Mer än hälften (55 procent) betalar inget hemma.
Så mycket är 20–27-åringarna beredda att betala i månaden för sitt boende:
2 500 kronor, 6 procent
3 200 kronor, 19 procent
3 800 kronor, 39 procent
4 400 kronor, 55 procent
I snitt: 4 200 kronor
Barbro Engman sa...
Andelen arbetslösa av dem som bor hos föräldrarna har ökat från 7 procent 2003 till 17 procent 2009. Mer än hälften (55 procent) betalar inget hemma.
Så mycket är 20–27-åringarna beredda att betala i månaden för sitt boende:
2 500 kronor, 6 procent
3 200 kronor, 19 procent
3 800 kronor, 39 procent
4 400 kronor, 55 procent
I snitt: 4 200 kronor
...........
Det är väl bara att du och Vanja-Lundby-LO-Lundin frigör litet av era fastighetsinnehav och aktier och börjar bygga?
Då skulle ni i alla fall göra något verkligt åt bostadsbristen
Skicka en kommentar