29 september 2010

Vart låginkomsttagarna ska ta vägen är än så länge höljt i dunkel

Det kommunala bolaget MKB i Malmö har svårt att hitta hyresgäster till sina nybygg-da hus. De är för dyra. Bostadsstiftelser för mindre bemedlade har svårt att hitta hyresgäster. Det finns inga fattiga att få tag på hävdar de.

Så i hus för fattiga människor bor höginkomsttagare liksom i det nybyggda.
Vart låginkomsttagarna ska ta vägen är än så länge höljt i dunkel.

Sonny Modig, Vd MKB, anser inte att det är någon lösning att bygga billigare så att de med vanliga inkomster får tak över huvudet.

Han anser att man bör byta befolkning i Malmö. ”Vad Malmö behöver är att öka den sociala hållbarheten. Vi måste se till att invånarna får råd att betala.”, säger han enligt Sydsvenskan. Han tycker att man ska skapa förutsättningar för ett bra näringsliv och göra staden attraktiv för företag och etablerade familjer med god ekonomi.

Sonny Modig var en gång den store härföraren för konsten att bygga effektivt, billigt och med hög kvalitet. Sonny Modig var den dåvarande regeringens byggsamordna-re. Han drog land och rike runt för att tala om att vi bygger ineffektivt, med dålig kvalitet och alldeles onödigt dyrt. Han värvade förbättringsagenter och var engagerade i utredningen från Byggsekt till byggsektor och Skärpning gubbar utredningen.

Han redovisade goda exempel på billigt byggande med god kvalitet i sitt jobb med Byggkostnadsforum.

Jag deltog tillsammans med honom på en uppvaktning hos Mona Sahlin där han presenterade resultatet av jakten på förbättringsagenter. Alf Göransson som då var Vd för NCC deltog på samma uppvaktning.

Så här uttryckte sig Alf Göransson ”- Vi har en urusel produktivitet i byggsektorn. Det är en omöjlig utveckling och kostnaderna kan inte i längden skyfflas över på konsumenterna.

Nu jagar inte Sonny Modig förbättringsagenter längre. Nu anser han att det inte är någon lösning att bygga billigare. Det kan ge sämre kvalitet som blir dyr på sikt.

Ibland är det svårt att hänga med i svängarna.

Svängningarna i stiftelsevärlden är inte så dåliga de heller. Hem & Hyra har kollat 24 bostadsstiftelser. Stiftelseformen är störtsäker, trodde åtminstone jag. Men uppenbarligen kan stiftarens önskan om att erbjuda människor med små inkomster någonstans att bo med tiden förvandlas till oigenkännlighet och bli ett boende för de med höga inkomster.

25 kommentarer:

Drabbad sa...

Kolla kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT.

Det handlar om den ack så kära allmännyttan som HGF är så förtjust i.

Så till den milda grad att de med stämningar och desinformation vill tvinga alla som vill ombilda att leva kvar i den.

knäppt värre!

Anonym sa...

En hypotetisk fråga Barbro:

Om era medlemmar i ett hus ptotesterar mot ett beslut fattat av er - och där beslutet endast påverkar de boende i den berörda fastigheten.

Ex.. - "I alla portar slutar koden fungera efter kl 19" , där då majoriteten inte vill det, men några engagerade sett till att så skett.

Skulle ni ändra ert beslut om era medlemmar protesterar i majoritet?

Mvh

Anna N
Kungsholmen

Anonym sa...

Re 1
Det var en bra ide! jag mailade uppdrag granskning och bad dem granska HGF. Men de har säkert inget att frukat av en sådan granskning?
Mvh
Jonas

Sonny Modig sa...

Hej Barbro
Som så ofta nöjer du dig med andra- eller tredjehandsinformation och undviker att ta reda på sammanhang och helhetsresonemang. Varför du väljer att göra på detta sätt och varför du envist undviker att kolla upp vad som egentligen sagts och varför det sagts vet jag inte, det förefaller emellertid inte syfta till att få till en konstruktiv diskussion i svåra frågor.

Med vänlig hälsning
Sonny Modig

Barbro Engman sa...

Är det så Sonny att du är helt och hållet felciterad? Om det är så att du fortfarande är övertygad om att det går att bygga billigt med god kvalitet är det alldeles utmärkt. Det är ju beklagligt om Sydsvenskan uppfattat att du sagt precis tvärtom.
Jag saknar i vart fall den tid när du gick i spetsen för att öka effektiviteten och jobba för att hyresgästerna skulle kunna komma i åtnjutande av goda bostäder till rimliga kostnader. Om du ff står upp för att detta är möjligt så är jag den förste att heja på.

Barbro Engman sa...

Anna N, jag är ledsen men jag kan inte svara så där rakt upp och ner på din fråga när jag inte har en aning om vem som fattat beslutet och vad som ligger bakom.

Abacus sa...

Blev intresserad av vad som egentligen stod i Sydsvenskan och jovisst... Det går inte att feltolka det som skrivits:
(start citat)
MKB bygger just nu 400 lägenheter på olika håll i Malmö. Vd Sonny Modig tror inte att det ska bli tomt någonstans, även om det går trögt med uthyrningen, till exempel i kvarteret Lien intill Solbacken.

– Men vi analyserar hela tiden riskerna, säger han.

Modig anser inte att det är någon lösning att bygga billigare. Det kan ge sämre kvalitet som blir dyr på sikt.

– Vad Malmö stad behöver är att öka den sociala hållbarheten. Vi måste se till så att invånarna får råd att betala, säger han.

MKB-chefens recept till stadens politiker är att skapa förutsättningar för ett bra näringsliv och göra staden attraktiv för företag och etablerade familjer med god ekonomi.

– Börja med skolan. Det är grunden till allt, säger han.
(slut på citat)

Anna N sa...

Barbro Engman sa...
Anna N, jag är ledsen men jag kan inte svara så där rakt upp och ner på din fråga när jag inte har en aning om vem som fattat beslutet och vad som ligger bakom.
______

Ok - en mer ledande fråga då:

Vi har alla hört om namninsamlingen i skottet på söder. Är det verkligen sant att ni inte hörsammade medlemmarnas namninsamling och vilja?

Rimligen måste det ju ligga något bakom en skriftlig protest från så många medlemmar mot er. Var det 70 eller 80 av 100 medlemmar som skrev under?

Varför avfärdades deras röst till förmån för några få? Hur resonerade ni?


Mvh

Anna N
Kungsholmen

Anonym sa...

Babsan har börjat hålla på som Rädda linjalens blogg med att ständigt anklaga enskilda personer och organisationer för än det ena, än det andra.

Barbro Engman sa...

Hej Anna,jag har inte varit inblandad i det som hänt i Skottet men så här har jag uppfattat det. Det handlar inte om den typen av namninsamlingar som du beskriver genom att ta exemplet med portkoden. I Skottet handlar det om en bostadsrättsombildning. Vid de köpstämmor man har röstar alla oavsett om de är medlemmar i hyresgästföreningen eller inte för eller emot en ombildning. Några hyresgäster tillika medlemmar hos oss tyckte inte att det hade gått rätt till vid det första tillfället utan ville klandra stämman. Därefter har det varit åtminstone en köpstämma ytterligare där en majoritet röstade för en ombildning.
I många fall har vi ju som enskilda medborgare rätt att överklaga beslut som vi tycker är felaktiga. Den typen av medborgerliga rättigheter kan inte röstas bort av en majoritet. Man kan tycka att de har fel men det är en helt annan sak. Det vore verkligen inte bra om en majoritet av våra medlemmar gavs rätten att rösta bort vad enskilda personer kan göra eller inte kan göra i ett helt annat sammanhang som inte har med Hyresgästföreningen att göra. Jag skrev en blogg om att människor med låga inkomster har svårt att få bostad. Jag kan bara konstatera att som vanligt så slutar det med att det handlar om en bostadsrättsombilning i en stdsdel på söder i Stockholm. Jag tänker inte diskutera den frågan ytterligare den lever sitt liv

Anna N sa...

Barbro!

"Den typen av medborgerliga rättigheter kan inte röstas bort av en majoritet. Man kan tycka att de har fel men det är en helt annan sak. Det vore verkligen inte bra om en majoritet av våra medlemmar gavs rätten att rösta bort vad enskilda personer kan göra eller inte kan göra i ett helt annat sammanhang som inte har med Hyresgästföreningen att göra."


Men rimligtvis har DU med att göra hur Hyresgästföreningen handlar? Och hur medlemspengarna används? Dyrt att tvista - speciellt om medlemmarna inte vill det.

I skottet har ju medlemmarna sagt ifrån, betalande HGF medlemmar, men styrelsen väljer att göra tvärt emot medlemmarnas vilja?

Det låter konstigt i mina och omvärldens ögon. OM det inte är medlemmarnas vilja och demokrati som gäller - vad är det då?

Är det politik och styrelsens vilja över medlemmarnas som gäller?

Mvh

Anna N
Kungsholmen

Peter sa...

På samma ämne som Anna N.
Terje sitter och screenar och censurerar obekväma frågor. Inte en kommentar så långt ögat når - och ändå är han den mest kontroversielle i föreningen. Och ansvarig för de politiska processerna mot bostadsrättsföreningarna i Tingsrätterna.

Som någon sade "Hyresgästföreningen - Folkrörelse i fritt fall"

Barbro Engman sa...

Anna, tusentals medlemmar vänder sig varje år till hyresgästföreningen för att få juridisk hjälp. I medlemskapet ingår en rätt att få juridiskt biträde i olika tvister. Vära jurister företräder medlemmarna i olika frågor i hyresnämnder, tingsrätter mm. Vi avgör inte på förhand om medlemmarna har rätt eller fel för det är just det som ska prövas av hyresnämnden, tingsrätten m fl. Om en enskild medlem vill ha sin sak prövad så ska han kunna få det av de rättsinstanser som är till för att pröva juridiska tvister. Hyresgästföreningens medlemmar kan inte ha omröstning om vad som är rätt eller fel i en juridisk tvist

Anonym sa...

"vi"? Och när det är så tydligt att det är politiska tvister mot ombildningarna - är det så att juridiken, demokratin och "rätt & fel" får stå tillbaka för den politiska agendan?

Magnus Norrman, Södermalm sa...

(inlägg på Terjes blogg i hopp om publicering. trotts att det är en obekväm fråga)

----------

Hej Terje,

Vi som bor i Stockholmshem på Södermalm har fått +3% hyresökning varje år de senaste 3 åren. Alltså +9,3% på 3 år.

Med allmännyttans nya regler och Stockholmsmodellen sammantaget - hur mycket utöver +3% om året kan vi förvänta oss framöver? + 5% för läget och då totalt ca +8% om året?

Tacksam för svar

Magnus Norrman

Andreas Frisk, Södermalm sa...

Om hgf fantasier om att kommunala bolag skall vara bättre och billigare på förvaltning än privatvärdar eller bostadsrättsföreningar:

Jan Josefsson, SVT:

"Noll koll på de fakturorna!"

"Allvarligt är att en rad stora kommunala bolag och förvaltningar har alltför dålig kontroll på vad de betalar för."

"http://gt.expressen.se/ledare/sax/1.2155513/karl-henrik-sax-vem-tar-din-hyra

Eller Sveriges bostadsrattsbildare sida 9:

http://www.bostadsrattsbildare.se/sites/default/files/Statistik_brf-kop_2009__2010_06_16_2.pdf

Alltså var det inte bara räknexemplen som var fel i HGF kampanjer mot ombildningarna - utan även andra mycket viktiga fakta...

Slump eller medvetet fel - det får ni avgöra.

Anonym sa...

Ni avgör inte på förhand om medlemmen har rätt eller fel, domstolen får avgöra...

Men herregud, Barbro! Är du inte själv jurist? Har för mig att jag läst det någonstans. Ni måste väl för sjutton kunna göra en preliminär bedömning av om en domstolsprocess kan bli framgångsrik eller inte. Det måste medlemmarna få kräva.

Ta Lådkameran, där er egen chefsjurist deltog i lagstiftningsarbetet och var fullt på det klara med att kravet på folkbokföring i bostadsrättslagen innebar ett krav på folkbokföring (en formalitet) inte faktiskt boende. Ändå drev ni processen med medlemmarnas pengar.

Vem betalade motpartens rättegångskostnader på dryga 300 000 kr? Medlemmarna eller den ni företrädde?

Har Stockholmsregionen ett eget konto till sådant, eller fördelas förlusten över riket?

Anonym sa...

Att Hyresrättsföreningen och stormtrupperna i Rädda-gängen aldrig ger sig med att hänga ut de som inte tycker som de.
Hyresrättsföreningen bidrar med sin attityd till ett kallare Sverige.
Babsan och Terje sätter agenden och sporrar galenpannorna i Rädda.
Snälla, sansa er.

farbror Frej sa...

Är mina inlägg verkligen så out-of-place att de hela tiden måste censureras? Bloggens censur-policy är fullständigt obegriplig i sin oberäkneliga finmaskighet. Vad sjutton är det som gäller? Är det kommenterandet av andra kommentarer som inte uppskattas? Det är tydligen helt OK att konsekvent avika från bloggämnet, så länge man riktar sig till blogginnehavaren. Kort sagt: vad gäller?

Anonym sa...

Intressant att se att HGF jobbade så hårt med Linjalen och rädda-gängen.

Det visar sig nämligen att Linjalen är det absolut mörkrödaste (17% röstade för kommunisterna) kvarteret i Stockholm.

Är HGF verkligen partipolitiskt obundet? Jag tvekar...

Anonym sa...

Det sitter VPK-politiker i Hyresgästföreningens högsta beslutande organ.

I Hyresgästföreningens tidning i Stockholm, Hyrespressen, uppmanades det till och med att rösta på VPK i valet.

Det är tydliga svar på om HGF är en politiskt obunden organisation.

Det är patetiskt när HGF tjatar om politiskt obunden organisation.

Barbro Engman sa...

Farbror Frej, jag har aldrig någonsin tagit bort någon av dina kommentarer . Jag har skrivit över 600 bloggar och kanske raderat 3 kommentarer.

Barbro Engman sa...

Häromdagen träffades ca 80 pers alla aktiva i beslutande församlingar i hgf. Av de var det 4 som hade ett politiskt uppdrag. En fluga gör ingen sommar som bekant

Barbro Engman sa...

Till farbror Frej, för tydlighetens skull vill jag tala om att jag inte har någon funktion som innebär att jag ser kommentarerna innan de läggs ut. Skriver du någon kommentar läggs den ut direkt

Anonym sa...

Hoppsan hur är det möjligt.
Barbro i luven på Farbror Frej.

Farbror Frej, lugna ner dig du har bara drabbats av de tekniska problem som även jag drabbats av ibland. Jag har förstått att faktiskt inte är Barbros fel. Hon kör ingen censur, BRA BARBRO!

Barbro du borde dock ställa betydligt högre krav på din "blogg leverantör"

Mvh
Jonas