Personer kommer och går i politiken. Maryam Yazdanfar ska exempelvis bytas ut mot Veronica Palm som bostadspolitisk talesperson för socialdemokraterna.
Så en socialdemokrat byts ut mot en annan socialdemokrat, en kvinna byts ut mot en annan kvinna och en Solnabo byts ut mot en Stockholmsbo.
Man får förmoda att meningen är att denna personförändring ska få någon slags politisk betydelse.
Kanske är det en politisk markering om att den nya (S)-ledningen tycker att Maryam Yazdanfar var på fel spår när hon föreslog att man skulle höja matpriserna som ett sätt att för att få fart på byggandet.
Fast om Juholt lagt ett politiskt pussel eller ett personpussel vet man inte. Det kommer väl att visa sig så småningom hur det går med höjningen av matmomsen.
Egentligen spelar det väl inte så stor roll vad som är motivet. Enskilda personer och vad de tycker är i alla fall viktigare än vad deras parti tycker.
Det gäller i allra högsta grad bostadspolitiken.
En gång i tiden trodde jag att partiprogram och partipolitiska ställningstaganden betydde något för de som företräder sitt parti. Den uppfattningen har jag inte längre. Det visade sig vara en illusion.
Kommunpolitiker är omåttligt förtjusta i den kommunala självstyrelsen. De gillar den så till den grad att den bryter alla partiband och lämnar partiprogrammen åt sitt öde.
Centrala riksdagsbeslut/kongressbeslut/stämmobeslut har ingen räckvidd och behöver inte betyda ett smack för de kommunala företrädarna.
Under valrörelsen frågade jag ett gäng kommunpolitiker, från alla partier, om de brukade ringa till Mona, Fredrik, Göran, Maria, Lars, Jan eller Maud och kräva en skattereform för hyresrätten så att de kunde få igång byggandet i sina bostadsbristkommuner.
En av de svarade, ”vi har kommunal självstyrelse”. I hennes värld fanns det ingen koppling mellan riksdag och kommun eller mellan hennes partis politik och hennes kommun politik.
De flesta sa sig ha talat med sin partiledare, fast inte om just detta. De tyckte alla att det fanns en skattemässig obalans så det hängde inte på själva sakfrågan.
Om det socialdemokratiska partiet säger sig driva en social bostadspolitik, värnar om allmännyttan och vill stoppa ombildningar till bostadsrätter så behöver inte det betyda att de socialdemokratiska kommunpolitikerna driver en social bostadspolitik, värnar om allmännyttan och stoppar ombildningar.
De kan mycket väl lägga all krut på att mjölka allmännyttan på pengar och hårdprioritera det före att underhålla sina fastigheter. De säljs och ombildas, behålls och satsas helt utan partikopplingar.
Jag har träffat moderatpolitiker som absolut inte kan tänka sig att göra sig av med kommunens bostadspolitiska verktyg och jag har träffat socialdemokrater som inte alls sett något värde i att ha allmännyttan kvar.
Jag har träffat många kommunpolitiker och hade jag inte vetat vilket parti de kom ifrån hade det många gånger varit väldigt svårt att gissa.
Det är förstås inte bara kommunpolitiken som är personrelaterad.
Stefan Attefall är ny på posten som bostadsminister, han har en ny statssekreterare och omger sig till största delen med nya personer. Han kommer från samma parti (KD) som sin företrädare Mats Odell som hade en annan statssekreterare och som omgav sig med andra personer än Attefall.
Att nuvarande bostadsminister och den tidigare kommer från samma parti betyder inte att de har samma förhållningssätt, samma prioriteringar eller för samma politik. Det har man börjat förstå.
Håkan Juholt ska vara annorlunda än Mona Sahlin det var ju hela idén med bytet. Vad det betyder för socialdemokratins bostadspolitik vet man än så länge inget om.
Men en sak vet man, enskilda personer och deras ställningstaganden är viktigare än vad deras partier tycker.
03 april 2011
Personbaserad politik eller partibaserad politik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
Om nu bara 10% av Stockholmarna vill bo i hyresrätt - varför har vi då så många?
Är det för att sysselsätta och avlöna folk på Hyresgästföreningens kontor?
Fråga de tusentals människor som köar för en hyresrätt!,! Hur kan du tro att den där undersökningen säger någonting om verkligheten så till den milda grad att du skriver den här kommentaren om och om igen.
Vi har för lite hyresrätter.
Anonym sa...
Fråga de tusentals människor som köar för en hyresrätt!,! Hur kan du tro att den där undersökningen säger någonting om verkligheten så till den milda grad att du skriver den här kommentaren om och om igen.
Vi har för lite hyresrätter.
4 april 2011 19:11
-----------
Demoskop säger så. De undersöker för att de vill veta.
har de del bara för att du tycker annorlund? Tramsare där -det är inte 1:a april idag.
Hyresrätt? - inte när stockholmaren själv får välja
"har de del bara för att du tycker annorlund? Tramsare där -det är inte 1:a april idag."
Den här typen av inlägg hade man med fördel kunnat slippa. Endimensionella, fantasilösa och utan någon som helst känsla för risktagandet i att dra på sig bostadslån som ligger 5-7 gånger högre än det disponibla inkomsten.
Sök på "Analytiker: Bostadsrallyt är över" (DI):
"Var tionde hushåll har skulder som är mer än tio gånger så höga som den disponibla inkomsten. Och så många som var fjärde hushåll har skulder som är mer än sju gånger så höga som den disponibla inkomsten."
"Svenska bostadspriser är de högsta i hela västvärlden i förhållande till disponibel inkomst." (!!)
I artikeln "Hushållen underskattar risker med bolån" (DI) uttalar sig Bengt Hansson, analytiker på Bostadskreditnämnden (BKN):
"Skulderna har ökat dramatiskt och enligt Hansson kan den utvecklingen inte tolkas på annat sätt än att hushållen spekulerar i sitt boende ."
"Det är naivt att tro att prisstegringar på bostäder ska pågå i all framtid."
"De verkliga amorteringstiderna på nya svenska bostadslån är i dag omkring 100 år för villor och närmare 200 år för bostadsrätter. Det gör att vi tror att man inte behöver betala husköpet", konstaterar Hansson."
På kommentarsfälten, bloggen här och på Rädda gängens bloggar fortsätter verklighetsflykten.
Jag hoppas verkligen att HGF får stå för sitt omfattande trixande med verkligheten inför sina medlemmar.
stockholmsmodellen, Allmännyttans nya roll, ökade hyror för rennoveringar...
HGF: "Allt är som vanligt".
Till förvirrade Farbror Frej.
Slår du riksbanken på fingrarna i analys tror du? Sluta med dina felaktiga och dumma domedagsprofetior.
----------
Naturliga förklaringar bakom höga bopriser
5 april 2011 kl 09:58, uppdaterad: 5 april 2011 kl 10:07
De snabbt stigande bostadspriserna i Sverige har till stor del naturliga förklaringar, skriver Riksbanken i sin nya bedömning av läget på husmarknaden.
”Det handlar exempelvis om att hushållens inkomstutveckling varit god, att realräntan sjunkit och att utbudet av bostäder inte ökat speciellt mycket”, enligt rapporten.
”Att det finns naturliga förklaringar till de höga svenska bostadspriserna innebär alltså inte nödvändigtvis att de kommer att utvecklas lugnt framöver. En slutsats av detta är att begreppet ”bubbla” är mångtydigt och att man kanske ska vara försiktig med att överhuvudtaget använda det”, skriver Riksbanken i utredningen
http://www.svd.se/naringsliv/riksbanken-tror-inte-pa-bobubbla_6065655.svd
Sorry Farbror Frej! Du fick tydligen svar på tal direkt från riksbanken idag.
Du skulle ha ombildat.... men jag förstår att du inte vågade, jag var också väldigt nervös första gången jag tog ett bostadslån. Då är det lätt att analysera allt i svart...
Mvh
Jonas
Okej, här är HELA artikeln för den som vill läsa. Att klippa ut och hålla på är bara löjligt då man kan kolla källan.
http://www.svd.se/naringsliv/riksbanken-tror-inte-pa-bobubbla_6065655.svd
/”Det handlar exempelvis om att hushållens inkomstutveckling varit god, att realräntan sjunkit och att utbudet av bostäder inte ökat speciellt mycket”, enligt rapporten.
SAMTIDIGT VARNAR RIKSBANKEN FÖR STOR OSÄKERHET I DEN TYPEN AV BEDÖMNINGAR.
En av forskarna bakom rapporten pekar också på att bostadspriserna ligger över sin långsiktiga trend, även om det kan förklaras av de fundamentala faktorerna.
”Att det finns naturliga förklaringar till de höga svenska bostadspriserna innebär alltså inte nödvändigtvis att de kommer att utvecklas lugnt framöver. En slutsats av detta är att begreppet ”bubbla” är mångtydigt och att man kanske ska vara försiktig med att överhuvudtaget använda det”, skriver Riksbanken i utredningen.
Riksbanken efterlyser också nya ”alternativa” verktyg eftersom räntehöjningar är ett trubbigt vapen att använda mot alltför snabba boprishöjningar.
”Med tanke på att bostadsmarknaden utvecklats på ett annat sätt i Sverige än i många andra länder är detta en uppgift som brådskar. Skulle det exempelvis visa sig att bostadspriserna och skulduppbyggnaden hos hushållen fortsätter att öka så bör Riksbanken och andra myndigheter vara beredda att agera”, skriver rapportförfattarna.
- Slutsatserna är inte så överraskande, men Riksbanken andas ändå en oro över utvecklingen på husmarknaden. Men det hade varit överraskande om Riksbanken hade kommit fram till att vi har en bubbla på husmarknaden i Sverige och det gör de inte heller, säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB.
- Men man rör sig bort från det enkla och man skiljer sig från till exempel Finansinspektionens analys som landar i det mer traditionella att huspriserna inte avviker från fundamenta. Den här rapporten tar analysen ett steg längre.
Däremot tror inte Kopelman att rapporten kommer att få någon inverkan på räntorna.
- Den ger inga signaler som på kort sikt kommer att ha någon påverkan på penningpolitiken. Men samtidigt är det tydligt att det här kommer att finnas kvar på radarn för Riksbanken, säger Kopelman.
Bengt Hansson, analytiker på Bostadskreditnämnden, har länge hävdat att den svenska bostadsmarknaden är överprissatt.
- Priserna har stigit mycket snabbare än inkomsterna. Det är ju i för sig en naturlig utveckling att priserna stiger när räntorna går ner men för mig är det orimligt att tänka sig att vi har en jämvikt när realräntorna är noll, säger Hansson.
Hansson konstaterar att räntorna i dag är extremt nedpressade och att hushållen anpassat sig till det låga ränteläget. Därför finns det redan en bubbla på bostadsmarknaden, anser Hansson.
- Vi har den sedan ett par år tillbaka. Det vi väntar på är chocken som utlöser korrektionen, säger Hansson som räknar med en omkring 20-procentig nedgång i bostadspriserna./
Oro? Osäkerhet? Vänta på chocken?
Vad menar du Abascus? Att riksbanken har fel?
Självklart finns det osäkerhet i alla prognoser men jag anser och de flesta med mig att de som kan göra den säkraste analysen på detta område är just RIKSBANKEN.
ELLER?
Mvh
Jonas
Och det här diskuterar man på Riksbanken just nu:
http://www.e24.se/pengar24/bostad/riksbankens-riskrapport-om-bolan_2724907.e24
Kontentan är att det kommer att bli väldigt dyrt att ha ett bolån framöver hur man än gör. Bara för att bubblan inte ska brista...
Jag är så glad att jag bor i hyresrätt. Den som inte är satt i skuld är fri.
Om nu bara 10% av Stockholmarna vill bo i hyresrätt - varför har vi då så många?
Är det för att sysselsätta och avlöna folk på Hyresgästföreningens kontor?
Abacus/farbror frej/Johan Johansson/söderhöna
Börjar bli svårt att veta vilken pseudonym man skall svara till men ni måste komma in i matchen nu.
Ni kan inte hålla på att förkasta verkligheten som nu Riksbanken, Demoskop, SCB och Regerningen presenterar bara för att det inte passar er och er vänsterkärlek.
Era ideologiska plattformar och ideer finns inte längre. (ev på Kuba och i Venezuela)
Välkomna in i verkligheten. Tack!
Är du religiös?
Eller har du bara problem med att alla inte tänker som du?
Söderhöna
Skicka en kommentar